Bihac Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Bosna Hersek’in kuzeybatısındaki Una Nehri’nin hemen kıyısında yer alan, bölgede yaşayanların çoğunluğunun Müslüman Boşnakların oluşturduğu küçük bir kasabadır. Bihac M.Ö. 1 yüzyılda Romalıların egemenliği altındaydı. 5. yüzyılın başarında ise bölgeyi Alanlar ve Hunlar ele geçirdi ve 602-614 yılları arasında bölgeye Slav göçleri başladı. Ortaçağda ise Bizans akınlarıyla bölge Roma İmparatorluğu tarafından tekrar ele geçirildi.

Bir süre yönetim Roma İmparatorluğu’nun elinde bulunsa da yapılan işgaller neticesinde bölge tekrar düştü ve geçen yıllarda şehir Macar-Hırvat birliğine teslim edildi. 1262 yılında krala bağlı şehir konumuna gelen ve kralın da sarayının yer aldığı şehir, düşman taarruzlarına karşın büyük surlarla çevrildi. 

Bihac’ın nüfusu 2003 yılında güncellenen verilere göre 61,186’dır. Günümüzde kent bir sanayi şehri konumunda bulunmaktadır. Tarım, enerji ve doğal kaynakları bölgenin başlıca gelir kaynaklarını oluşturmaktadır. Bosna Hersek’in taçsız kralı olan bu şehir, geçmiş yüzyıllarda barındırdığı farklı kültürün yerleşkesi olarak hem tarihsel hem de yöresel bir zenginliğe sahiptir.

Bihac Nerededir?

Bosna Hersek; kuzey ve batıdan Hırvatistan, doğusundan Sırbistan ve güneyinden Karadağ’ın çevrelediği muazzam doğal güzelliklere sahip olan Güneydoğu Avrupa’da konumlanmış bir balkan ülkesidir. Ülke İtalyan yarımadasının da doğusunda bulunmaktadır. Ülkenin en önemli ticari ve ekonomik şehirlerinden Bihac ise, Una Nehri’nin kıyı kanadında bulunan ve Bosna Hersek’in kuzeybatı kolunda konumlanan, yaklaşık 61.186 kişiden oluşan popülasyona sahip bir şehir kasabasıdır.


Bihac’a Nasıl Gidilir?

Bosna Hersek’e kara ve hava yoluyla ulaşım sağlanabilmektedir. Ülkemizden Saraybosna ve Mostar’a direkt uçuş seferleri bulunmaktadır. Saraybosna Uluslararası Havalimanı ülkeye en çok uçuşun gerçekleştiği ulaşım yoludur. Saraybosna’ya gitmek için Belgrad üzerinden aktarmalı gerçekleşen ve ortalama 20 saatte sizi başkente ulaştıracak ten yolculuğu ise bir diğer alternatiflerden biridir. 

Saraybosna’dan Bihac şehrini ziyaret etmek isteyenler için ise birçok ulaşım imkanı sunuluyor. Araçla gitmek isterseniz ülkenin başkentinden şehre yaklaşık 4 saat 46 dakika gibi bir sürede varabilirsiniz. Sıklıkla bölgeye ulaşım için tercih edilen tren ise; ortalama 8 saat 32 dakikada, 246 Türk lirası karşılığında sizi Bihac şehrine ulaştırıyor. 

Daha kısa zamanda bölgeye varmak isteyenler için ise otobüs seçenekleri devreye giriyor. 6 saat 40 dakika gibi bir zaman diliminde 120 ila 160 Türk lirası arasında değişen ücretlerle, şehre varmanız mümkün.

Bihac’a Ne Zaman Gidilir?

Dağların tam ortasında konumlanan Bosna Hersek’te karasal iklim görülmektedir. Yazları oldukça sıcak ve kurak, kışlarıysa soğuk, yağışlı ve karlı seyretmektedir. Hemen hemen her ay bölgede yağış görülse de özellikle Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları bölgeyi ziyaret için en uygun seçeneklerdir. Temmuz ve ağustos aylarında 26 dereceye kadar artan sıcaklıklar sizi şaşırtmasın çünkü sıcaklık farkları gece ve gündüz arasından oldukça fazladır. 

Gece sıcaklıkları ülkede 13 dereceye kadar düşebiliyor. Bölgeyi ziyaret etmek isteyenler akşam soğuklarına karşın yanlarına mutlaka hırka gibi sıcak tutacak kıyafet getirmeliler. Havalar bölge genelinde ılıman bir seyirde gitse de özellikle öğle sonrası görülen rüzgarlara da dikkat edilmesi gerekir. Ancak bölgeyi kayak yapmak için ziyaret edenler de azımsanmayacak derecede çoktur. Kaymaya gelenler için Ocak ve Mart arası kayak yapmak için ideal zamanlardır diyebiliriz.


Bihac (Bosna Hersek) Gezilecek Yerler

 

Fethija Mosque (Fetih Camii)


Önceleri Katolik kilisesi olarak 1266 yılında inşa edilmiş bu yapı ülkedeki en eski gotik tarzdaki yapıdır. 1592 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bihaç şehrinin fethedilmesiyle kilise cami formuna dönüştürüldü. Caminin çevrelediği yerleşim yeri Osmanlı döneminde bir sınır kenti konumunda görev yapıyordu. 

Sınır kentinde bulunan bu yapı birçok savaşın derin yaralarını taşımaktadır. Sınır şeridinde bulunduğundan dolayı yapı, günümüze ulaşa değin oldukça tahrip olmuştur. Yapının bahçesinde savaş zamanı uçağının düşürülmesiyle vefat eden ünlü bir bakanın mezarı bulunmakta.


Una National Park


2008 yılında kurulan bu park, Bosna Hersek’in sahip olduğu Una ve Unac nehirlerini korumak amacıyla yapıldı. Park muazzam şelaleleri ile bölgenin önde gelen doğal güzellikleri başında yer alıyor. Ayrıca Una Nehri’nde rafting ve tekne gezintisi gibi imkanlar sunulmaktadır. 

Bu parkı yaklaşık 15 farklı türde balık, 120 kuş türü, onlarca çeşitte kurt, ayı ve tilki yavrusu mesken edinmiştir. Bölgeye giden birçok tur otobüsleri vardır. Ayrıca bölgeyi görmek etmek isteyenler 3 Euro gibi makul bir fiyata, parkı ziyaret edebilirler. Park restoran yerleri, tuvalet alanları ve atıştırmalık büfeleriyle, bu doğa harikası manzaranın yanında çeşitli hizmetler de sunmaktadır.


Kapetanova Kula (Kaptan Kulesi)

 

Yüzbaşı Kulesi olarak da adlandırılan bu kule, bölgede bulunan Una Nehri’nin sol kıyı şeridinde yer almaktadır. 1205 yılları civarında inşa edildiği düşünülen bu kule, Bosna Hersek’in en eski kalesi olarak bilinmektedir. Osmanlı’nın 1592 Haziranı’nda şehri işgal etmesiyle kale, Osmanlı Devleti tarafından yaklaşık 300 yıl boyunca askeri üs olarak kullanılmıştır. 

Bu dönemlerde ortalama 700 askerin kalede görev yaptığı tahmin edilmektedir. 1890 yılında Bihaç kasabasının talan edilmesi ve bölgenin yönetiminin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun eline geçmesiyle, Kaptan Kulesi sadece bir hapishane olarak hizmet vermiştir. Tüm bu savaş zararları sonrasında, kale restore edilmeye başlanmıştır. 

Kale yapı olarak; dört katlı dik bir ahşap çatıdan ve her katta bulunan merdiven ve odalardan oluşmaktadır. Ayrıca kalenin bir mahzeni yoktur. Kulenin yapısında malzeme olarak taş kalkerler kullanılmıştır. Yapının içerisinde Osmanlı savaş aletlerinin ve çeşitli tarihsel kalıntıların sergilendiği bir de müze bulunmaktadır. Bosna Hersek’in Ulusal Anıtlar Listesi’nde yer alan ve haftanın altı günü açık olan bu tarihi kaleyi mutlaka görmelisiniz.


Kameno Turbe (Taş Türbe)


Kaptan Kulesi’nin hemen yanında yer alan bu türbe, Osmanlı dönemi mimarisinin bölgedeki en özel örneklerinden biri. Ancak türbenin inşasının kesin tarihi bilinmemekle birlikte, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun bölgeye yerleştikten sonra yapıldığı tahmin ediliyor. Bu dönemde yapılmasının sebebi rivayetlere göre, kasaba savunmasında cesurca ölen kişilere has bir anıt niteliği görmesidir. 

Son savaş zamanlarında türbede ciddi hasarlar oluşsa da tekrar restore edilerek ziyarete açıldı. Anıt sekizgen bir kubbeye, taş ve tuğla malzemelerinin karışımından yapılmış duvarlara sahiptir. Bu türbe de Kaptan Kulesi gibi Bosna Hersek’in Ulusal Anıtlar Listesi’ne girmiştir.


Ostrozac Castle


Kale Bihac’a 14 km’lik bir uzaklıkta, Una Nehri’nin sol kıyısında yer almaktadır. 13. yüzyılda inşa edilmiş olup 16. yüzyılda Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Ancak bazı tarihçiler, kalenin M.Ö. 465 yılında da olduğunu ancak hiçbir zaman kanıtlanamadığını iddia ediyorlar. Hükümet tarafından bölgedeki vatandaşlara kaleyi yerel konserler ve etkinlikler için kullanmalarına izin veriliyor. 

Kale savaş zamanlarında aldığı tahribatlardan dolayı günümüzde de restore edilmeye devam ediyor. Kaleye giriş için ödenen ücret ise yaklaşık 7 Türk Lirasına denk gelmektedir. 


Diğer Tarihi ve Doğal Güzellikleri

  • View On Una River And City Bridge
  • Muslim Cemetery
  • Zgrada Krajinaputeva
  • Ripacki Slap
  • Nektar Park

 

Bihac’ta Nerede Kalınır?

Bosna Hersek tarihi güzelliklerinin yanında zengin otel seçenekleriyle de ünlü bir şehir. Özellikle Bihac bölgesinde her bütçeye uygun konaklama mekanları bulabilirsiniz. Bunlardan en gözdelerinden biri booking.com üzerinden verilen 9’luk puanla Hotel Emporium’dur. Otel’den Banja Luka ve Zadar Havaalanı'na ulaşım ortalama 2 saat sürmektedir. Ayrıca son derece merkezi noktada konumlanmış tesisten, Bihaç şehrine yürüyerek 10 dakikada ulaşmanız mümkün. Ücretsiz wifi erişimi, düz ekran televizyon sistemleri, mini bar ve klimalarıyla otel 2012 yılından bu yana hizmet vermektedir. Özellikle çiftler tarafından tercih edilen bu tesisin kişi başı gecelik ortalama konaklama fiyatı 262 Türk Lirasından başlıyor. 

Gecelik ortalama 405 Türk lirası olan Hotel Tazzise, Emporium’a göre daha lüks ve maliyetli. Bihac'a 10 yaklaşık kilometre uzaklıkta yer alan bu tesisin hizmetleri yanında en büyük artısı, Una Nehri’ne bakan teras manzaralı odalardır. Her odada mini bar, özel küvet ve banyo malzemeleri, düz ekranlı televizyon sistemleri bulunmaktadır. Ayrıca tesis içerisinde yer alan küçük işletmelerden alışveriş yapabilir, çeşitli tıbbi uygulama sunan özel salonlardaki fırsatlardan yararlanabilirsiniz. Tesis, Booking.com’dan 8.3’lük oldukça iyi bir puanlama almıştır. 

Diğer tercih edilen konaklama mekanımız ise daha çok bir daire konumunda oluşturulan, Apartment Vila Tara’dır. Dairede barbekü, klima ve yemek alanı gibi seçenekler mevcuttur. Ayrıca tesiste çocuklarınızın oynayabileceği bir oyun alanı ve mükemmel
Bahic manzarasını doyasıya çıkarabileceğiniz bir teras katı da mevcuttur. Kişi başı gecelik yaklaşık 832 Türk lirasından başlayan fiyatlarla tesis hizmet vermektedir. 

Son olarak bahsedeceğimiz bir diğer otel ise Una Nehri’nin hemen yanı başında inşa edilmiş nezih bir tesis olan Hotel Opal Exclusive Bihac'tır. Bihac şehrine 5 dakikalık yürüme mesafesindedir. Tesisin tüm odalarında kasalar, televizyon ve mini barlar mevcuttur. Ayrıca tesiste bulunan saunadan hiçbir ek ücret ödemen yararlanabilirsiniz.

Konuklar otelin ahşap kanolarını kullanarak Una Nehri’nde dolaşabilirler.Ayrıca tesis Plitvice Lakes Milli Parkı'na ve Una Milli Parkı'na geziler de organize etmektedir. 8.0’luk puanlamasıyla birçok turist tarafından beğenilen bu otelin kişi başı gecelik ücreti ise 310 Türk Lirasından başlamaktadır. 

Şehre gelen turistlerin tercih ettiği diğer oteller ise

  • Bihac şehrine 8 km’lik uzaklıkta bulunan Hotel Kostelski Buk,
  • Bünyesinde barındırdığı şık restoranlarıyla Hotel Rekic,
  • Una nehrinin kıyısında yer alan ve geleneksel Boşnak yemeklerinin servis edildiği Hotel Paviljon,
  • Tesise özel plajı ve merkeze sadece 600 metre uzaklığıyla Holiday Home Pozitiva’dır.

 

Bosna Hersek Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bosna Hersek’e yapacakları 60 güne kadarki gezilerinde vizeden muaftır. Ancak sınır kaçakçılığını önlemek amacıyla hükümet vatandaşlardan, otel rezervasyonları ve uçak biletleri gibi bilgiler sunmalarını istemektedir. Ticari amaçlı geziler için ise Bosna Hersek ticari vize istemektedir.


Bihac (Bosna Hersek) Hakkında Diğer Bilgiler

Dil: Hırvatça, Sırpça ve Boşnakça
Para birimi: Bosna Hersek Markı (Euro endeksli)
Telefon Kodu: +387
Ulusal gün: Bosna Hersek Federasyonunun Yugoslavya’dan aldığı bağımsızlığı kutlamak için her yıl 1 Mart, “Ulusal Bağımsızlık Günü” olarak kutlanır.
Sıcaklık: Temmuz ayı ortalama 20,4 dereceyle yılın en sıcak ayı, ocak ayı ise 1,4 dereceyle yılın en soğuk ayıdır.
Saat dilimi: GMT+2 (Bosna Hersek zaman dilimi olarak, Türkiye’den yaklaşık 1 saat geriden seyretmektedir.)

 

Bihac ile İlgili

Bihac Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 10oC
    • May 15oC
    • Haz 18oC
    • Tem 20oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 16oC
    • Eki 11oC
    • Kas 5oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa