Saraybosna Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Sarajevo_City_Panorama.JPG

Bugünkü Saraybosna'nın en eski ismi Vrhbosna'dır. Saraybosna adını ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde almıştır. Boşnakça Sarajevo adındaki Saraybosna, saraj ve evo kelimelerin birleşmesinden oluşmuştur. Saraj kelimesi Türkçedeki saray kelimesinden gelmektedir. Boşnakçadaki J harfinin vurgusundan dolayı y harfi değiştirilmiştir. Evo kelimesi de Türkçe kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Evo da Türkçedeki ova kelimesinden ortaya çıkmıştır. Saraybosna yani Sarajevo “Saray Ovası” anlamına gelmektedir. Sarajevo isminin ilk olarak 1507 yılında Ferit Bey tarafından bir mektupta kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu süresince şehir Bosna'nın Sarayı anlamında Saraybosna olarak da adlandırılmıştır.

Saraybosna'nın başkentliğini yaptığı Bosna Hersek'in tarihteki yönetimlerine baktığımızda 1461-1878 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu, 1878-1918 yılları arasında Avusturya Macaristan İmparatorluğu, 1918 yılında Sırp, Hırvat, Sloven Devleti, 1918-1929 yılları arasında Sırp, Hırvat, Sloven Krallığı, 1929-1941 yılları arasında Yugoslavya Krallığı, 1941-1945 yılları arasında Hırvatistan ve 1945-1992 arasında SFR Yugoslavya toprakları içinde yönetilmiştir.

Bosna-Hersek'in başkenti olan Saraybosna, büyük çoğunluğu Bosna-Hersek Federasyonu topraklarında, bir bölümü de Sırp Cumhuriyeti'nde olmak üzere vadi üzerinde kurulmuş bir şehirdir. Avrupa'nın en tarihi ve ilginç illerinden biri olan Saraybosna, Batı ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun ayrıldığı noktada konumlanmaktadır. Katolik, Batı Roma, Ortodoks, Doğu Roma ve sonradan buna güneyde Osmanlı Devleti de eklenince Saraybosna “Balkanların Kudüs'ü" olarak öne çıkmıştır. Kent, Osmanlı İmparatorluğu'nun döneminde “Kuzey'in Şam'ı” olarak da adlandırılmıştır. Kentin çeşitliliği harmoni oluştursa da medeniyetler çatışması tarihin belli dönemleri yaşanmıştır. Her şeye karşın Saraybosna çok kültürlülüğü barış ve hoşgörü ile harmanlayıp bir umut ışığı olarak bölgede parlamaktadır. Çok da büyük olmayan şehirde dini çeşitliliği gündelik hayatta hissedebilirsiniz. Üç ilahi dinin de mensuplarının olduğu bu küçük şehirde farklı ibadethaneleri bir arada görebilirsiniz.

Saraybosna özellikle 1992 ila 1995 yıllarında arasındaki Yugoslavya Savaşları'nda büyük hasar görmüştü. Bugün kentin, savaşın yol açtığı fiziksel hasarların pek çoğunu onardığı görülmektedir. Kozmopolit bir Avrupa başkenti olan Saraybosna'da insanların samimiyetini hissedebilirsiniz. Suç oranının çok az olduğu kent, Güney Doğu Avrupa'nın en güvenli bölgesi olarak gösterilmektedir.

Yaklaşık 340 bin kişinin yaşadığı Saraybosna, hareketli kafeteryaları, yerel lezzetleri ve el sanatları dükkânları ile dikkatleri çekmektedir. Şehir dört bölgeden oluşmaktadır. Eski şehir (Başçarşı), Yeni şehir, Merkez ve Yeni Saraybosna bölgeleri birbirinden farklı özellikleri ile turistlerin dikkatini çekmektedir. Kültürel ve dini çeşitliliğinden kaynaklı dünyanın az sayıdaki yerinde deneyimleyeceğiniz şeyler bulunmaktadır bu şehirde mesela Ortodoks ve Katolik kilisesi, cami ve sinagoga yürüyerek aynı zamanda erişebiliyorsunuz. Saraybosna, hem Doğulu imparatorlukların (Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları) hem de Batılıların (Roma, Venedik ve Avusturya-İmparatorlukları) kendisine kattığı özelliklere sahip bir kent olarak özellikle turistlerin ilgisiniz çekmektedir.

Saraybosna'yı ziyaret edecek turistlerin dikkat etmesi gerekenler de bulunmaktadır. Kültürel çeşitliliğin fazla olduğu ülkede turistlerin hem dini mekânlara hem de yakın tarihte acımasız bir savaşın içinden çıkan insanların inançlarına saygı göstermesi beklenmektedir. Şehirde bugün Boşnak/Müslüman nüfus fazla olmasına rağmen çoğu insan seküler bir yaşamına sahip ve şehirdeki dini çeşitlikle gurur duymaktadır. Doğu Saraybosna'yı (Sırp çoğunluğun olduğu bölüm) ziyaret ediyorsanız savaş hikâyelerine saygı gösterin.

Saraybosna'nın Türkiye'deki şehirler ile de kardeş şehir anlaşmaları bulunmaktadır. Türkiye'nin Saraybosna ile olan kardeş şehirleri şunlardır: Bursa, Akhisar, İstanbul, Ankara ve Konya.

Tanıtım Videosu : https://www.youtube.com/watch?v=zejM1bdBtJM