Cezayir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

tablet1.jpg

İsmini ülkesinden alan Cezayir şehri aynı zamanda Cezayir’in başkenti ve ülkenin en büyük şehridir. Beyaz şehir olarak da bilinen Cezayir şehri, Akdeniz’in kıyısında bulunan bir ülkedir. Tunus ve Fas’ın arasında, kuzeyinde Akdeniz iklimi, Güneyinde ise çöl iklimi hâkim olan şehir Akdeniz’in kıyısına kurulu bir liman kentidir. Şehrin hemen her yerinden bir tarih sahnesi ortaya çıkmaktadır. Cezayir yıllar içinde pek çok kez farklı yönetimlerin himayesinde kalmıştır. Şehir Fenikeliler tarafından kurulmuş daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş ve 1518 yılında Osmanlı’nın hâkimiyeti altına girmiştir. Bu yıllarda Cezayir topraklarında Müslüman kültürü ve inançları doğrultusunda ülke gelişmiş ve daha sonra 1830 yılında Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.

Uzun yıllar Fransız hâkimiyeti altında olan şehir 1954-1962 yılları arasında kurtuluş mücadelesi vermiş ve 1962 yılında bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu mücadelelerin yaşandığı yılarda şehirde bulunan birçok yapı işlevini değiştirmiştir. Bunun bir örneği ise Ketchaoua Camii’dir. Osmanlı döneminde camii olan bu yapı Fransız işgalinde Aziz Philippe Katedrali’ne dönüştürülmüştür. Yıllarca farklı kültürlerin himayesine giren şehir kendine has bir yaşam biçimi oluşturmaya başlamıştır. Bu izleri şehrin sokaklarında, binalarında ve yemeklerinde oldukça sık görebilmekteyiz. Bundan dolayıdır ki şehir içinde hem Osmanlı hem de Fransız kültürü hâkidir. Daracık sokaklarında Fransız mimarisini yansıtan evler şehre bambaşka bir hava katmaktadır. Batı ve doğu kültürlerin birleşimini yansıtan şehir, farklılığını gözler önüne sermektedir. İçinde pek çok kültürü barındırarak bunu yemeklerine, mimarisine ve kültürüne de yansıtmaktadır.

Cezayir şehrine beyaz şehir denmesinin sebebi ise şehirdeki çoğu binanın beyaz renge boyanmasıdır. Bembeyaz binaları, dar sokakları, eşsiz konumu ve Fransız mimarisinin izlerinin sıkça görüldüğü Cezayir şehri her sene binlerce turisti kendine hayran bırakmaktadır. Cezayir şehrinde resmi dil Arapça olmasına rağmen halkın çoğunluğu Fransızca konuşmaktadır. Gazeteler ve dergiler Fransızca basılmakta, sokaktaki çoğu tabela ve lokanta isimleri Fransızca yazılmaktadır. Şehir içinde bazı sokaklara Türkçe isimler de verilmiştir. Bunlardan bazılarına örnek olarak Dely Brahım (Deli İbrahim) ve Bır Mourad Raıs (Bir Murat Reis) gösterilebilir. Bunun yanında yemek ve tatlı isimlerinin bazıları Türkçe olarak kullanılmaktadır. Fakat buna rağmen Cezayir şehrini keşfe çıkacak turistler için Fransızca veya Arapça bilmeleri şehir içinde iletişim açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Her ne kadar Türkçe sokak veya yemek isimleri olsa da şehir içinde Türkçe konuşan kişi sayısı yok denecek kadar azdır.

Cezayir şehrine gidecek olanları eşsiz lezzetler bekleyecektir. Farklı kültürlerin iç içe yaşadığı bu coğrafyada yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Yemeklerinde Akdeniz, Afrika, Türkiye ve Fransa yemek lezzetlerini harmanlamıştır ve ortaya çıkan lezzet tatmaya değerdir. Cezayir ve Türk yemeklerinde birtakım benzerlikler bulunmaktadır. Kullanılan baharatlar ve pişirme usulleri birbirine benzemektedir aynı zamanda Fransız kültürü de etkisini göstermektedir. Çikolatalı baklava Cezayir ve Fransız kültürünün birleştiğini gösteren en lezzetli tatlılardan birisidir. Şehirde tadabileceğiniz en meşhur yemeklerden biri ise kuzu eti ile yapılan meşui’dir.

Akdeniz ve Afrika ülkesi olan Cezayir 4 farklı kültürden etkilenmiştir ve bu etkileşim yemeklerine lezzet, mimarisine farklılık katmıştır. Ayrıca şaraplarıyla da ün kazanan Cezayir şehri dünyada şarap üreten en eski şehirlerden biri olma özelliğine sahiptir. Tadabileceğiniz en iyi Cezayir şarabı Chateau Ramain’dir. Uzun yıllara dayanan tarihi, mimarisi ve kültürü ile adından pek çok söz ettiren Cezayir şehrine gitmek isteyen turistler Atatürk Havaalanı’ndan direkt yapılan uçuşlarla yaklaşık 4 saat içinde şehre kolaylıkla ulaşım sağlayabilir. Şehrin en canlı ve sıcakların çok da bunaltıcı derecede yüksek olmadığı ilkbahar ve yaz aylarında tatile çıkmak ideal zamanlar olacaktır. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yaz aylarında ortalama sıcaklık 22 - 25 derece arasında değişmektedir. Cezayir’in bazı şehirleriyle Türkiye arasında 1 saat farkı vardır fakat Cezayir şehrine gidecek olan turistlerin dikkat etmeleri gereken bir husus vardır ki o da Cezayir şehri ile Türkiye arasında 2 saat farkı vardır. Para birimi ise Cezayir dinarı’dır. Dolar ile şehre giriş yapmak istiyorsanız üzerinizde bulunan dolar miktarını ibraz ettirmeniz gerekmektedir aksi durumda paranızı şehir içinde bozduramazsınız.

Cezayir şehrinde alışveriş için en uygun alan şehrin ana alışveriş merkezi olan Didouche Mourad Street’dir. Ucuz fiyatlara çok güzel hediyelik eşyalar satın alabilir, farklı baharatlar hakkında bilgi edinip satın alabilir ve meşhur Cezayir hurmasından satın alabilirsiniz. Kilosu yaklaşık 3 kilo olan hurmalar dünyanın pek çok yerinde Cezayir hurması olarak satılmaktadır. Pazar içinde Cezayir şehrine has geleneksel kıyafetleri giyerek hatıra fotoğrafı da çektirebilme şansınız vardır. Bu sokak çok uzun tarihlerden beridir işlevini devam ettirmektedir. Şehir içinde gezerken sokakta satılan meşhur Sahra çaylarını da deneyebilirsiniz. Doğal yaşamı ve mimarisi ile sizi kendine çeken şehirde adeta kaybolabilir ve hiç dönmek istemeyebilirsiniz. Sıcakkanlı insanları, tarih kokan yapıları, farklı kültürlerin harmanladığı Cezayir şehri tüm güzelliklerini sakınmadan gözler önüne sermektedir.

Tanıtım Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=Rh0uDv0qxDs