Oran Hakkında Bilinmesi Gerekenler

aece2ea4863134602fa7c5413a898a1f_1394361995_l.jpg

Kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehir olan Oran, aynı zamanda Vahran Vilayeti'nin merkezidir. Tarihi boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şehir bu çeşitliliğin izlerini taşımaktadır. Cezayir'in başkenti Cezayir'e 450 kilometre uzaklıkta yer alan şehrin adının Arapça'da “iki aslan” anlamına gelen “Wahran” kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Efsaneye göre şehir iki aslan tarafından korunmaktadır. 10. yüzyılda Endülüslü gemiciler tarafından kurulan şehir bugün Cezayir'in ikinci büyük şehri konumundadır. Önemli bir liman kenti olan Oran, parasal ve kültürel etkinlikler bakımından bulunduğu bölgenin de merkezi konumundadır. Endülüs, Kartaca, İspanyol, Osmanlı ve Fransız uygarlıklarıdan izler taşıyan şehirde bu medeniyetlere ait çeşitli mimari örnekler bulmak mümkündür. Ancak bunların birçoğu deprem ve istilalar nedeniyle yok olmuştur.

Oran, Rai türü müziğin ana vatanıdır. Geçmişte şehirde bu müzik türüne dair Festival du Rai adında bir festival düzenlenmekteydi ancak festival siyasi nedenlerden dolayı 2008 yılından bu yana Oran şehri yerine Sidi Bel Abbes'de düzenlenmektedir. XIX. Akdeniz Oyunları 2021 yılında Oran şehrinde gerçekleştirilecektir. Ticari açıdan büyük önem taşıyan şehirde petrol ve gaz ürünleri çok çeşitli yerlere dağılmıştır. Şehirde 2010 yılında dünyanın birçok noktasındaki sıvılaştırılmış doğal gaz üreticileri bir araya gelmiştir. Belirli aralıklarla bu tür etkinliklerin yapıldığı şehirde olanaklar gelişme göstermektedir.

Oran ile İlgili

Oran Nerededir?

15029367749_519a0781c7_b.jpg

Oran, Cezayir'in kuzeybatı ucunda tam Akdeniz kıyısında bulunmaktadır. Şehir aynı zamanda Vahran Vilayeti'nin merkezidir. Başkent Cezayir'e 450 kilometre uzaklıktadır.

Oran’a Nasıl Gidilir?

a22f807636b84065c21f01a3a804ca29_1394362025_l.jpg

İstanbul'dan Cezayir'in Oran şehrine Türk Hava Yolları ve Air Algerie'nin direkt uçuş seferleri mevcuttur. Yolculuk ortalama 4 saat sürmektedir. Çeşitli havayolu şirketlerinin aktarmalı uçuş seferleriyle de şehre ulaşılabilir. Hava alanlarından şehir merkezlerine geçiş taksi, toplu taşıma araçları ya da araba kiralayarak yapılabilmektedir.

Oran'a Ne Zaman Gidilir?

İklimin yaz aylarında sıcak ve bunaltıcı olmasından dolayı Oran’a gitmek için en uygun dönem mart, nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarıdır.

Oran’da Nerede Kalmalı?

93782_001_Guestroom.jpg

Oran'da çok sayıda otel seçeneği mevcuttur. Oran'ın en iyi otellerinden biri BEST WESTERN Hotel Colombe'dir. Lezzetli yemekleri, açık büfe kahvaltı seçeneği, ücretsiz wifi ve güler yüzlü personeliyle BEST WESTERN Hotel Colombe Oran'da en çok tercih edilen otellerdendir. Tarihi bir bölgede bulunan Royal Hotel Oran - MGallery Collection içinde bulunan antika parçaları ve sanat eserleriyle ünlüdür. Otel aynı zamanda geniş ve rahat odaları ve şehir merkezine yakınlığıyla tercih edilmektedir. Oran'ın en modern otellerinden biri Four Points by Sheraton Oran'dır. Şehir ve deniz manzaralı otelde havuz, spor salonu ve sauna mevcuttur. Diğer otel seçenekleri arasında Le Meridien Oran Hotel & Convention Centre, Golden Tulip Adef Oran, Tassili, Charme el Cheikh, Complexe les Andalouses, El Mouahidine ve Hotel Liberte sayılabilir.

Oran’da Gezilecek Yerler

Turistler için oldukça fazla görülecek yer seçeneği olan Oran'da çok sayıda etnik grup ile farklı din ve kültürün bir arada bulunması kentin mimarisine de yansımıştır.

Görülmesi gereken diğer yerler

Santa Cruz-Notre Dame Basilikası, İbn Badis bölgesi, Medina Djedida, Ain Franin köyü, Murdjadjo, Karguentah et Gametta.

Oran İçi Ulaşım

556833_orig.jpg

Oran’da şehir içi ulaşım tramvay ve otobüslerle sağlanmaktadır. Uzunluğu 18 km kadar olan tramvay hattında 32 durak bulunmaktadır. Cezayir’de gelişmiş bir kara yolu ağı vardır. Şehirlerarası ulaşım da otobüsün yanı sıra iç hat uçuşlarıyla da sağlanmaktadır.

Oran Mutfağı

Couscous_of_Fes.JPG

Cezayir hem Afrika hem de Akdeniz ülkesi olduğundan Türk, Kuzey Afrika ülkeleri ve Akdeniz ülkeleri mutfaklarından etkilenmiştir. Cezayir mutfağının temelini kuzu eti oluşturmaktadır. Bu yüzden kuzu etiyle hazırlanan öğünler fazladır. En çok tüketilen yemekse sevgi ve bereketin sembolü olarak anılan ve buğdaydan yapılan kuskustur. Kuskus buharda pişirilerek yanında kuzu veya tavuk eti ya da yalnızca sebze ve özel bir sos ile servis edilmektedir. Kuskusun şekerli olanı var vardır. Cezayirde geleneksel yemeklerin sonunda mutlaka kuru üzümlü ve şekerli kuskus ikram edilmektedir.

Cezayir yemekleri çoğunlukla tencere yemekleridir. Soslu yemekler yaygın olduğundan ekmek tüketimi de çoktur çünkü ekmek yemeğin suyuna batırmak için kullanılmaktadır. Meşui denilen fırında bütün olarak kızartılan kuzu yemekleri oldukça ünlüdür. Yemeklerde genellikle kimyon, carvi, tarçın, taze ve toz kişniş, nane, maydanoz, tuz ve karabiber gibi baharatlar kullanılmaktadır.

Cezayir halkının hemen hepsinin evinde bir ekmek türü olan khobz dar bulunur. Ülkenin başlıca yemekleri arasında, fırın yemeği olan zeytinli tavuk, içinde patates, zeytin, et, maydanoz ve soğan olan tajine, bir çorba türü olan shurba, havuç dolması gelirken, biber, soğan ve sarımsakla yapılan şakşuka da en bilinen Cezayir yemeklerindendir.

Cezayir’in kıyı bölgesinde balıkçılık çok gelişmiştir ve çok çeşitli balıklar ve deniz ürünleri vardır. Ülke genelinde sevildiğinden pizza dükkânları oldukça fazladır. Oran Akdeniz kıyısında olmasından dolayı, kentin bulvar ve caddelerinde bulunan çeşitli restoranlarda taze deniz ürünleri bulunmaktadır.

Popüler restoranlar

La Comete: Oran'ın en iyi restoranlarından biri La Comete'dir. Geleneksel Fransız mutfağının hâkim olduğu restoran makul fiyatlarıyla da tercih sebebi.

Maharaja Indian Restaurant: Hint yemeklerinden oluşan menüsüyle hizmet veren restoran hızlı servisi ve otopark hizmeti sebebiyle tercih edilmektedir.

Restaurant Les Gazelles: Deniz mahsulü ağırlıklı menüsüyle taze balık çeşitleri sunan restoran diğer restoranlara göre pahalıdır. Şehir merkezine uzak olan restoran deniz manzarası ve güzel atmosferi nedeniyle tercih edilen restoranlardandır.

Le Mediterraneen: İngilizce bilen personeli, taze deniz ürünleri, ücretsiz wifi hizmeti ve lezzetli yemekleriyle Oran'ın tercih edilen restoranlarından biridir.

Diğer restoranlar: It Side., Le Corsaire, Bekhchi ' S, Cafe Lebanon, Marrakech Oran ve tatlı dükkanları MONGELLI glace Italienne naturelle, Vanille Fraise ve Louise Les Glaces Oran sayılabilir.

Oran’da Alışveriş

worldo_011.jpg

Ülkede mercandan yapılan bijuteri ürünleri, bileklikler, yüzükler, kolyeler meşhur olduğundan alınacak hediyelikler arasında başta gelmektedir. Deve derisinden yapılan cüzdanlar, çarıklar, Tajin isminde topraktan yapılan yemek kapları, tabaklar, biblolar, çerçeveler, terlikler, kıyafetler, kilimler de en çok tercih edilen hediye alternatifleridir. El örmesi hasırlar, ipten ve boncuktan örme geleneksel kabyle takıları, motifli bileklikler de kentin kendine has ürünleridir. Oran’daki en yoğun alışveriş alanı Place du 1er Novembre Meydanı ve çevresidir.

Oran Gece Hayatı

151191773.W4fNLo7I.AlgeriaJun132486.jpg

Oran'ın 10 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinde gece kulüpleri bulunmaktadır.

Oran Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak),

1 Mayıs İşçi Bayramı (1 Mayıs),

Bağımsızlık ve Gençlik Bayramı (5 Temmuz),

Hicri Yılbaşı,

Aşure Günü (12 Ekim),

Milli Bayram (1 Kasım),

Ramazan Bayramı,

Kurban Bayramı,

Devrimin Yıldönümü (1 Kasım).

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Oran İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 14

Yangın: 14

Polis: 18

Oran Vize İşlemleri

oran.jpg

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Cezayir’e girmek için vize alması gerekmektedir. Vize işlemleri Cezayir Konsolosluğu veya konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize merkezlerinden yapılmaktadır. Başvuru esnasında Türkçe ve İngilizce olarak form doldurulmalı, 2 adet vesikalık fotoğraf formla birlikte verilmelidir. Pasaportun yıpranmamış, hasar görmemiş ve 10 yıldan daha eski olmaması gerekmektedir. Vize başvuruları 10 günde sonuçlanmaktadır. Cezayir'e seyahat edecek resmi pasaport sahipleri 90 günü aşmamak koşuluyla ülkede vizesiz kalabilmektedir. Ayrıca Cezayir'e gitmeden önce oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem amaçlı Hepatit A, tifo ve sıtma aşısı yaptırılması önerilmektedir.

Cezayir vize istese de çok sayıda Türkiye'den vize istemeyen ülkeler var. Vizesiz ülkeler hakkında bilgi almak için yazımızı tıklayabilirsiniz. 

Oran Türkiye Temsilciliği

CEZAYİR BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: 21, Villa dar el-Ouard Chemin de la Rochelle Boulevard Colonel Bougara Alger-16000/ ALGERIE

Telefon: 00 213 21 23 00 04 00 213 21 23 00 60 00 213-21 23 00 98

Faks: 00 213-21 23 01 12

[email protected]

http://cezayir.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tüm Cezayir

Oran Para Birimi

Cezayir sınırları içerisinde yer alan Oran şehrinin para birimi Cezayir Dinarı’dır. 

Oran Resmi Dili

Halkının yüzde 78'ini Araplar'ın oluşturduğu ülkenin resmi dili Arapça ve Fransızca'dır. Yüzde 20 oranında Berberi ve sömürge döneminden kalma az sayıda Fransız nüfusun da bulunduğu kentte bu yüzden Berberice ve Fransızca yaygındır.

Oran Saat Farkı

Oran’da (GMT+1) ile Türkiye (GMT+3) arasında 2 saat zaman farkı bulunur.

Oran Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 12oC
    • Mar 13oC
    • Nis 15oC
    • May 18oC
    • Haz 21oC
    • Tem 24oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 23oC
    • Eki 18oC
    • Kas 15oC
    • Ara 12oC

Kısa Kısa

Nüfus: 803,329/ Dil: Arapça, Fransızca / Para Birimi: Cezayir Dinarı (DZD) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün