Didim’de Gezilecek Yerler

Kendine hayran bırakan doğal güzelliği ile seyahatseverlerin ilgisini çeken Didim yaz tatili düşleyenlerin akınına uğramaktadır. Küçük bir tatil beldesi olmasına rağmen yazın nüfusu dört katına çıkan Didim birbirinden ünlü plajları, berrak denizi, tarihi ve kültürel yerleri ile bir gelenin bir kere daha gelmek isteyeceği kadar güzel bir beldedir. Siz de en az 3 gününüzü ayırarak Didim’in göz kamaştıran doğasını keşfetmelisiniz.

Didim’de Gezilecek Yerler

Aydın’ın önemli turizm beldelerinden biri olan Didim’de doğa ve deniz ile baş başa kalabileceğiniz bir tatilin yanı sıra antik kentleri ziyaret ederek unutulmaz bir kültür turuna çıkabilirsiniz. Kış ve bahar aylarında Didim çevresinde yer alan antik kentleri ziyaret edebilir, yazın ise eşsiz denizinin keyfini sürebilirsiniz. Didyma Antik Kenti’nde yer alan Apollon Tapınağı beldede görülmesi gereken tarihi eserler arasında yer alırken Milet Tiyatrosu antik çağlardan günümüze kalan değerli bir mirastır. Kazı alanlarından çıkartılan değerli eserlerin sergilendiği Milet Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneririz. Priene Antik Kenti; Didim çevresinde görülmeye değer yerlerden bir diğeridir. Uzun kumsalı ve tertemiz denizi ile gerek yurt içinden gerekse yurt dışından binlerce tatilseveri ağırlayan Altınkum sadece Didim’in değil Ege Bölgesi’nin en ünlü plajlarından biridir. Akbük Didim’de denize girebileceğiniz sık ormanlarla kaplı cennet gibi bir yerdir. Saplı Ada, Akköy, TavşanBurnuTabiat Parkı ve Bafa Gölü Didim geziniz sırasında uğrayabileceğiniz önemli yerler arasındadır. Adı geçen yerlerle ilgili detayları aşağıda bulabilirsiniz.

Apollon Tapınağı

Didim gezilecek yerler listenizde bulunması gereken ilk adres Aydın'daki Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı’dır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için başvuruların yapıldığı Apollon Tapınağı Antik Yunan ve Roma döneminden günümüze kalan önemli bir yapıdır.

Efes’teki Artemis Tapınağı ve Sisam Adası’nda bulunan HeraionTapınağı’ndan sonra dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olma özelliğine sahiptir.

Devamını Oku

Milet Tiyatrosu

didim-servet-uygun-111_3c945d.jpg

Helen Roma dönemi yapılarından biri olan Milet Tiyatrosu; Didim ziyaretiniz sırasında görmenizi tavsiye ettiğimiz önemli bir eserdir. 150 metre uzunluğunda olan antik tiyatro Roma İmparatoru Marcus Avrelius tarafından yaptırılmıştır. Tiyatronun en ön sıraları dönemin rahipleri ve devlet yöneticilerine ayrılırken halka açık toplantıların yapıldığı bir yer olarak öne çıkmaktadır. Helenistik dönemde oturma kapasitesi 5.000’lerdeyken Roma döneminde 15 binin üzerinde kişiyi ağırlayacak şekilde genişletilmiştir. Tiyatrolarda akustiğin önemini göz ardı etmeyen Romalılar Milet Tiyatrosu’nu da olağanüstü bir akustiğe sahip olacak şekilde tasarlamışlardır. Milet Tiyatrosu’nu gezdikten sonra Milet döneminden günümüze ulaşan tek limana yapının arka tarafından ulaşabilirsiniz. Milet Örenyeri’ni 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.30 - 19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08.30 - 17.00 saatleri arasında 10 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Müzakart’ınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz.

Milet Müzesi

didim--ali-murat-coruk--2013-205_d124e0.jpg

Didim’in tarihini daha yakından incelemek isterseniz Balat Mahallesi’nde Milet Antik Kenti içerisinde yer alan Milet Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Milet Antik Kenti kazılarından çıkartılan tarihî eserlerin sergilendiği müze 1973 yılında açılmış ancak can ve mal güvenliği endişesi nedeniyle kapatılmak zorunda kalmıştır. 2011 yılından itibaren yeni yerinde hizmet vermeye başlayan Milet Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Hem kapalı alanda hem de müze bahçesinde sergilenen eserler görülmeye değerdir. Milet Müzesi’nin bahçesinde yazıtlar, lahitler, sütun başlıkları sergilenirken müze içerisinde Milet Antik Kenti ile birlikte Priene Antik Kenti ve Apollon Tapınağı buluntuları yer almaktadır. Farklı dönemlere ait sikkeler, pişmiş toprak eşyalar ve süs eşyaları müzede görebileceğiniz değerli eşyalar arasındadır. 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.00 - 19.00, 3 Ekim - 14 Nisan tarihleri arasında 8.00 - 17.00 saatleri arasında gezebileceğiniz Milet Müzesi giriş ücreti 5 TL’dir. Müzekart’ınız varsa ücretsiz giriş yapabileceğiniz müze pazartesi günleri kapalıdır.

Priene Antik Kenti

1_208.jpg

Didim’e yakın antik kentlerden biri olan Priene eski şehir planlamacılığının en güzel örneklerindendir. Güllübahçe beldesi yakınlarında yer alan Priene Antik Kenti’nin Mykale Dağı eteklerine İyonyalılar tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar nedeniyle günümüzde içeride kalan antik kent kurulduğu dönemde deniz kenarında yer alan liman kentlerinden biriydi. Miletli mimar Hippodamus tarafından “grid sistemi” ile inşa edilen Priene Antik Kenti’nin yan sokakları arazinin eğimli olmasından dolayı merdivenlidir. Halka açık binalar ise kent merkezinde yer almaktadır. Günümüze büyük ölçüde korunarak gelmeyi başaran Athena Tapınağı, Zeus Tapınağı, Agora, Tiyatro, Gymnasion, Büyük İskender’in Evi bu antik kentte görülmesi gereken yapılar arasındadır. Şehrin biri batıda ikisi doğuda üç giriş kapısı olmakla birlikte ana giriş kapısı olan “Doğu Kapısı” Tiyatro sokağının kuzeydoğusundadır. Priene Antik Kenti’ni 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.30 - 19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında 08.30 - 17.00 saatleri arasında 5 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Müzekart’a sahipseniz antik kente ücretsiz giriş yapabilirsiniz.

Altınkum Plajı

img_6291_970e91.jpg

Altınkum plajı sadece Didim’in değil Türkiye’nin en güzel plajlarından biridir. Altın sarısı kumsalı ve masmavi denizi ile tatilseverlerin gözdesi olan Altunkum Plajı’nda sezon pek çok beldeden daha erken açılmaktadır. Mayıs ayından kasım ayının sonuna kadar deniz keyfini yaşayabileceğiniz Altınkum aynı zamanda Türkiye’nin mavi bayraklı plajları arasında yer almaktadır. Denizi sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından en çok tercih edilen yerlerden biri olan Altınkum’un suyu da ılıktır. Sahilden denize doğru oluşan küçük dalgalar sayesinde suyu cam gibi olan Altınkum Plajı yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Okulların kapanması ile birlikte tatilcilerin akınına uğrayan Altınkum eylül ve ekim aylarında oldukça sakinleşmektedir. Yelken, sörf, su kayağı ve su paraşütü gibi sporlara elverişli olan Altınkum Plajı’nda dilediğiniz deniz sporunu yapabilir, tatilinize eğlence katabilirsiniz. Dilerseniz Altınkum Yat Limanı’ndan kalkan teknelere binerek el değmemiş koylarda denize girebilir, unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Didim merkeze iki kilometre uzaklıkta bulunan Altınkum’a minibüsler ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Akbük

didim-resimleri-092_3e35ae.jpg

Doğa ile baş başa tatil yapmak isteyenlerin Ege’de ilk olarak uğradıkları yerlerin başında gelen Akbük, Didim’e 23 kilometre uzaklıktadır. Çukur, Yavan ve Yarık adı ile üç koyu bulunan Akbük Didim’de denize girebileceğiniz ve ruhunuzu dinlendirebileceğiniz yerlerden biridir. Altınkum’dan sonra Didim’in uğrak noktalarından biri olan Akbük bol oksijenli havası ile her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Doğal bir liman olan Akbük Koyu’nda her türlü deniz sporunu yapabileceğiniz gibi koy balıkçılık için de oldukça uygundur. Olta balıkçılığının yanı sıra ağ balıkçılığının da yapıldığı Akbük Koyu’ndan çıkartılan balıkları civar restoranlarda tadabilirsiniz. Bahar döneminde Akbük’e gelirseniz yemyeşil ormanlar arasında trekking yapabilir, eşsiz doğa manzarasına tanık olabilirsiniz.

Saplı Ada

Akbük’e geldiğinizde görmenizi tavsiye ettiğimiz bir diğer yer Saplı Ada’dır. Akbük’te SİT alanı ilan edilen Saplı Ada harika manzarası ile Akbük’ün en güzel yerlerinden biridir. Bölgeye ilk yerleşimin MÖ 6. yüzyıla dayandığı düşünülen Saplı Ada’ya deniz üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. MÖ 1500 yıllarında Ege Denizi’nde meydana gelen şiddetli bir volkan patlama sonucunda etrafa küllerin yayılması ile oluşan adada kül kalıntılarını hala görebilmek mümkündür. Akbük’ün denize uzanan balkonu olarak görülen Saplı Ada’ya Didim gezinizde uğrayarak tertemiz denizinde yüzebilir ve gün boyu güneşlenebilirsiniz.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Denize sıfır konumda yer alan Tavşan Burnu Tabiat Parkı şehrin gürültüsünden uzaklaşıp stresten arınabileceğiniz, ağaçlar altında kitabınızı okuyup piknik yapabileceğiniz adreslerden biridir. Didim merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan parka günübirlik gelebileceğiniz gibi çadır ve karavan tatili yapma imkânına da sahipsiniz. Kamp alanına kendi çadırınızı kurabileceğiniz gibi günlük olarak çadır kiralayabilirsiniz. Tuvalet ve duş ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kampta yer alan marketten alışverişinizi kolayca yapabilirsiniz. Doğa ile iç içe bir tatil imkanı sunan Tavşan Burnu Tabiat Parkı giriş ve konaklama ücretlerine buradan ulaşabilirsiniz. http://www.didimormankampi.com/fiyat-listesi

Akköy

Didim merkeze 17 kilometre uzaklıkta bulunan Akköy Didim’in en eski köylerinden biridir. Merkezden kalkan toplu ulaşım araçları ile kolayca ulaşabileceğiniz Akköy’de Osmanlı veRum mimarisine sahip taş evleri görmenizi tavsiye ederiz. Her perşembe günü pazar kurulan köyde yöre halkının kendi ürettiği ürünlerden satın alabilir, yaz aylarında Kocabahçe mevkiinde her gün kurulan köy pazarında birbirinden taze ürünler bulabilirsiniz. Köy kahvesinde oturarak çayınızı yudumlayabilir ve misafirperver köy halkı ile sohbet edebilirsiniz. Akköy’e gelmişken yörenin meşhur lop incir ve çileğini almayı unutmayın.

Bafa Gölü

bafa-lake-1644035_960_720.jpg

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma özelliğine sahip Bafa Gölü Didim’e 16 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Menteşe Dağları’nın içine sokulmuş sığ bir göl olan Bafa Gölü 60 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Menderes Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar sebebi ile dolarak Latmos Körfezi’nin denizle bağlantısını kesen Bafa Gölü zamanla iç göle dönüşmüştür. 1989 yılında Bafa Gölü Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir. Türkiye’nin en önemli kuş cennetlerinden biri olan Bafa Gölü’nde yaklaşık 224 kuş türüne rastlamak mümkündür. Bafa Gölü kenarında yürüyüş yapabilir, bol bol fotoğraf çekebilir ve civardaki lezzetli balık restoranlarına uğrayarak kefal ve levrek gibi tatlı su balıklarını deneyebilirsiniz. Bahar döneminde doğanın en güzel halini görebileceğiniz Bafa Gölü’nü dilediğiniz mevsimde ziyaret edebilirsiniz. Bafa Gölü’nde Didim merkezden kalkan dolmuşlar ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Uyarı: Müzelerin giriş ücreti 2018 yılına aittir.