Dikili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

img_1814_2211-298.JPG

Dikili, İzmir ilinin en kuzeyinde yer alan ilçesidir. Ege Denizi’ne kıyısı olan Dikili, eşsiz güzellikteki doğası ile de özellikle doğa ile iç içe olmayı seven ziyaretçilerine harika bir deneyim yaşatacaktır. İlçe sınırlarının büyük bir kısmını Ege Denizi ve Bergama ilçesi çizmektedir. Doğu ve kuzeydoğudan Bergama, batı ve güneyden Ege Denizi ile komşu olup yalnızca kuzey batıdan kısa bir alanda Balıkesir’e komşudur. Ege Denizi’nin yaklaşık3 kilometre açığında yer alan Midilli Adası da Dikili’ye ayrıca komşu sayılır. Bölgede Akdeniz iklimi hâkim olup, yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu bilgi ışığında ziyaret dönemi ilkbaharın sonlarından, sonbaharın başlarına kadar olan süreci kapsayabilir. 2017 adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 41.697 kişi yerleşik olarak yaşamaktadır. Tabii ki bu sayı yaz sezonu ile gelen turistlerle birlikte daha da yukarılara tırmanmaktadır. İlçenin yaklaşık 40 kilometre sahil hattı bulunmaktadır. Ülkemizde güneşin sahillere en uzun baktığı yerlerden olan Dikili’de çokça mavi bayraklı plaj vardır. Coğrafi olarak çok özel bir noktada bulunan Dikili’de kaplıca, ılıca, volkanik göl, şelale gibi çok çeşitli jeolojik oluşumlar gözlenebilmektedir. Ayrıca dünyanın en büyük ve en kaliteli granit taşı kaynağı da bölgede yer almaktadır.

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Dikili’ye Ne Zaman Gidilir?

1404743073_3976-175.jpg

Dikili bulunduğu bölge ve bu bölgede hâkim olan iklim şartlarına bakıldığında, yıl içerisinde oldukça geniş sayılabilecek bir dönemde ziyaret edilebilir bir yerdir. İlkbaharın ortalarından başlayıp sonbaharın ortalarına kadar geçen süreç uygun olacaktır. Deniz suyu sıcaklığının ise en ideal olduğu dönemler şüphesiz yaz mevsimidir. Yılın en kurak ayı temmuz ayıyken en çok yağış alan ayı ise aralık ayıdır. Yine iklimsel ortalamalardan yola çıkarak sıcaklık değerlerine bakacak olursak, 25 – 26 derece ortalamalarıyla temmuz en sıcak, 8 – 9 derece dolayları ile de en soğuk ay ocakayıdır.

İklimsel faktörlerin yanı sıra tatilini festival ya da sporla birleştirmekten keyif alabilecek ziyaretçiler için yörenin etkinliklerinden de bahsetmekte fayda var. Barış kenti olarak anılan Dikili’nin en dolu ve coşkulu geçen festivali kuşkusuz Dikili Kültür, Sanat, Bilim, Düşünce ve Emek Festivali’dir. Her yıl ağustos ayının sonlarında düzenlenen şenliklerde, futbol turnuvası, modern dans gösterileri, halk oyunları, film gösterimleri, şiir dinletileri ve konserler düzenlenmektedir. Ayrıca yine ağustos ayında düzenlenen Kitap Festivali de söyleşi ve imza günleri ile sürmektedir. Neredeyse 30 yıldır süren Geleneksel Deve Güreşi Şenliği de yörenin geleneksel şenliklerindendir. Tüm bunların yanı sıra nisan ayının sonlarında gerçekleşen, Bademli Bisiklet Festivali de sporsever ziyaretçilerin takip edebileceği etkinliklerdendir. Eylül ayında Bademli’de düzenlenen Aquatlon Yarışları da bir başka spor etkinliğidir.

Dikili’de Nerede Kalınır?

Dikili sahil hattında yer alan konumunun da etkisi ile bünyesinde çokça konaklama alternatifi bulundurmaktadır. Gerçi her ne kadar sahil yerleşkesi olsa da çok büyük oteller bulmak mümkün değildir. Bunun sebebi yabancı turist yoğunluğunun çok az seviyelerde seyretmesine bağlanabilir. Daha butik ve yerel işletmeler üzerinden yola çıkıldığında, oldukça farklı konseptte ve fiyat aralığında konaklama imkânı bulunabilmektedir. İlçede otel, butik otel, pansiyon, apart otel, termal otel, kamping seçeneklerinin yanı sıra sezonluk ev kiralama gibi bir alternatif de mevcut.

Devamını Oku

Dikili Otelleri - Dikili Otel Fiyatları

İzmir iline bağlı bir ilçe olan Dikili, eşsiz güzellikte bir doğaya ve zengin tarihi bir kültüre sahiptir. Coğrafi konum olarak özel yerde olan Dikili’de güneş sahillere en uzun sürede batar. Ayrıca konumundan dolayı kaplıca, volkanik göl ve şelale gibi jeolojik oluşumların gözlemlendiği ilçe, dünyanın en büyük ve en kaliteli taşı olan granit taşı kaynağının bölgesi durumundadır. Atarneus Antik Kenti, Pitane Antik Kenti, Çandarlı Kalesi, Pergamon Antik Kenti Dikili’de seyahat listenize eklemeniz gereken tarihi yerler arasındadır. Doğal güzelliklerini keşfetmek isterseniz Kalem Adası, Nebiler Köyü Şalele ve Ilıcası, Karagöl, Çamurlu Ilıcası, Bademli Deniz Ilıcası ve Atatürk Botanik Bahçesi’ni tercih edilebilirsiniz. İlkbahar mevsimin başlayıp sonbaharın ortalarına kadar uzun bir süre zarfında Dikili’yi gezmek için doğru zaman aralıklarıdır. Ağustos ayında seyahat edecekseniz Dikili Kültür, Sanat, Bilim, Düşünce ve Emek Festivali’ne katılabilirsiniz.  Yine aynı dönemde düzenlenen imza ve söyleşi günlerinin yapıldığı Kitap Festivali’ne de gidebilirsiniz. Sporsal aktivitelerden hoşlanıyorsanız Bademli’de nisan ayında düzenlenen Bademli Bisiklet Festivali’ne ya da Aquatlon Yarışları’nı da takip edebilirsiniz. Her bütçeye uygun fiyat seçenekleriyle dikkat çeken Dikili otelleri için sayfayı aşağıya kaydırarak, kriterlerinize uygun konaklama tesisleri hakkındaki bilgilere ayrıntılı olarak ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Dikili’de Gezilecek Yerler

Dikili, rehberin başında da bahsettiğimiz gibi gerek coğrafî zenginliği gerekse tarihî dokusu ile gerçek bir cazibe merkezidir. Antik kentlerden tarihî yapılara, jeotermal kaynaklardan volkanik alanlara kadar çok çeşitli coğrafî unsuru da sınırları içerisinde barındırır. İzmir’in diğer ilçeleri, Balıkesir’in sahil hattı, Çanakkale ve Midilli Adası da Dikiliye yakın yerler olup, zaman ve araç durumuna göre buraları kapsayan ayrı bir gezi planı da yapılabilir. Sadece dikili için 3 - 4 günlük bir planlama ile keyifli ve dolu dolu geçecek bir tatil deneyimi yaşamanız mümkün.

Dikili'de Gezilecek Yerler

Bölge e yer alan Aternaus ve Pitane Antik kentlerinde bölgede yaşayan çok eski uygarlıkların yaşam alanlarını gezip görebilir, Çandarlı Kalesi ziyareti ile daha yakın tarihî gözlemleyebilirsiniz. Nebiler köyüne uğrayıp şelale ve kaplıcalarına doğru bir rota çizebilirsiniz. Ekolojik turizmden hoşlanıyorsanız volkanik bir yapıya sahip Karagöl’e uğrayabilir, dünyaca bilinen Atatürk Botanik Bahçesi’ne de geçebilirsiniz. Çamurlu Ilıcası ve Bademli Ilıcası ile şifa bulmanız da mümkün olabilir. El değmemiş güzelliğe sahip Kalem Adası ise uğramadan geçmemeniz gereken yerlerden yalnızca biri diğeri. Dikili’ye kadar gelmişken Bergama’da bulunan eşsiz güzellikteki Pergamon Antik Kenti’ne de muhakkak rota çevrilmelidir.

Yukarıda adını andığımız yerlerle ilgili detaylı bilgiyi yazının devamında bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Dikili Şehir İçi Ulaşım

haber_1393_1.jpg

Dikili tatiliniz için plan yapıyor ve bir yerden bir yere nasıl ulaşmanız gerektiğini düşünüyorsanız yazımının bu kısmı tam da sizin için. Dikili her ne kadar küçük bir ilçe olsa da gezilip görülecek o kadar çok doğal güzelliği var ki bu yerlerin birbirine yakın olması maalesef bu durumda mümkün olmuyor. Doğa ananın eliyle birbirinden farklı yerlere serpiştirilmiş bu güzelliklere ulaşmak da bu durumda biraz daha meşakkatli bir hal alıyor. Dikili geziniz için eğer imkânınız varsa özel araç en verimli ve hızlı şekilde ulaşımınızı sağlayabileceğiniz bir yöntem olacaktır. Eğer şahsî aracınız yoksa ya da çok uzak bir noktadan geliyorsanız İzmir Adnan Menderes Havalimanı ya da Dikili ilçe merkezinden bir araç kiralayabilirsiniz. Tatil bütçenizi ayarlarken aracın günlük kirası ve yakıt masrafını planlamakta fayda olacaktır. Dikili’de motor kiralamak da başka bir alternatiftir. Tabii ki motor kiralamayı tercih ederseniz deneyiminizi ve kişisel koruyucu ekipmanınızın yeterliliğini iyice gözden geçirmeniz gerekecektir. Özellikle dağ bayır gezecekseniz bu alanlardaki sürüş deneyiminizin oldukça yüksek önem arz ettiğini unutmayın.

Eğer tercihinizi toplu taşımadan yana kullanacaksanız Dikili ilçe sınırları içerisinde işleyen dolmuşları kullanabilirsiniz. Ayrıca İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan Aliağa’ya kadar İZBAN ile gidebilir, Aliağa’dan da Dikiliye sefer yapan ESHOT seferlerinden faydalanabilirsiniz. Bu noktada kullanacağını İZBAN ve ESHOT seferleri için standart şehir içi ulaşımından biraz daha yüksek bir maliyete katlanmanız ve İzmir Kart sahibi olmanız gerekmektedir.

Dikili Mutfağı

fish-2736523__340.jpg

Dikili mutfağı tipik Akdeniz ve Ege mutfağı özelliklerini taşımaktadır. Dikili mutfağına damgasını vuran ürün kuşkusuz “dalından barış, yağından sağlık sunan” zeytindir. Bu yeşil coğrafyada yetişen onlarca çeşit otun zeytinyağı ile yapılan yemekleri ve mezeleri unutulmaz bir lezzet geçidi yaratıyor. Gerek mezelerde gerek yemeklerde gerek ise salatalarda çeşit çeşit otlar hem görüntü hem de lezzet olarak müthiş bir uyum yakalıyor. Bölgenin tam bir sahil yerleşkesi olduğunu da düşünürsek deniz mahsullerinin olmadığı bir sofra düşünemeyiz, diyebiliriz. Bölgede çokça bulunan kalamarın ve ahtapotun salatası, ızgarası ve kızartması akşam yemeklerinin önemli aktörlerindendir. Özellikle çoğu yerde karşımıza çıkan dondurulmuş, eti ince, gıcırdayan kalamarların aksine burada etli, dolgun ve tazecik kalamarlar tüketilebilmektedir. Çokça salaş balık restoranı olan Dikili’de gün batımını rakı ve balık ile izlemek isteyen ziyaretçilerin kaçırmaması gereken yerlerden bazılarından bahsedelim. Örneğin Dikili’de yer alan Ayazma Restaurant rakı ve balık uyumunu dalga sesleri ile iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir işletmedir. Keza Bademli köyündeki Sunar’ın yeri gün batımı ve yemek keyfi için tercih edilebilecek yerlerdendir. Ege’nin harika mezeleri, deniz ürünleri ve gün batımı görüntüsü ziyaretçilerin yaşaması gereken keyiflerden birisidir. Bu ve buna benzer mekânların salaşlığı da ayrıca bir samimiyet unsurudur.

Balık değil de köfte tarzı yemekleri tercih eden ziyaretçiler için ise Devecioğlu Köfte Salonu önerilebilecek yerlerdendir. Burada köftenin yanında mutlaka piyaz söylemenizi de tavsiye ederiz. Tatilde et ve balıktan sıkıldık diyen ziyaretçilerin ise İkizler Aile Lokantası’na uğraması da alternatiflerden birisidir. Ayrıca Bademli köyünden çıkan ve çokça rastlayacağınız koruk şerbeti de yöresel lezzetlerden biridir.

Dikili’de Alışveriş

olive-oil-1596417__340.jpg

Dikili de birçok Ege ve Akdeniz sahil ilçeleri gibi gıda ağırlıklı alışveriş yapabileceğiniz yerlerden biridir. Özellikle yaz dönemi ilçeye giden ziyaretçilerin pazarları bir turlamasını öneririz. Çeşit çeşit ve olabildiğince doğal aynı zamanda da taze ürünler bulabilirsiniz. Direkt olarak üreticisinin toplayıp hemen tezgâha çıkardığı ürünlerin lezzeti ve onları satın almanın keyfini her zaman yaşayamayabilirsiniz. Hele ki İstanbul, Ankara gibi şehirlerden gelmişseniz... Sadece taze meyve ve sebzeler değil, çeşit çeşit taze ya da kurutulmuş otlar, kış için yapılmış salçalar, makarnalar, tarhanalar, reçeller ve marmelatlar da satın alabileceğiniz ürünlerdendir. Yine Dikili’nin sembolü haline gelen “Dalından barış, yağından şifa akan” zeytin ve ürünlerini de almadan dönerseniz sonradan pişman olabilirsiniz. Özellikle gittiğiniz döneme göre bidonlara kurulmuş zeytinler, ya da bulabilirseniz soğuk sıkım zeytinyağları da bulabileceğiniz en güzel ürünlerden olacaktır. Bu tarz ürünleri hem kendiniz tüketmek üzere alabilir hem de eşe dosta hediye olarak götürebilirsiniz.

Ayrıca Dikili Çarşısı’nda bir gezintiye çıkabilir, buradaki tezgâhlara göz atabilirsiniz. Bu çarşıda, tekstil ürünlerinden tutun, takılara ve hatta yöreye özgü özel seramik ürünlere dahi kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Sahil Çarşısı hemen her akşam gezintilerinizde uğrayıp giysi, takı, süs eşyası ve yöresel ürünler alabileceğiniz yerlerden biri.

Yolunuz Bademli köyüne düşerse oradan çıkan ve neredeyse tüm Dikili’de bulabileceğiniz koruk şerbetini de satın alıp sevdiklerinize ve evinize götürebilirsiniz. Ayrıca hâlâ köylerde dokunan, el emeği olmanın yanı sıra dokuyan kadınları dokumayı yaparken içerisinde oldukları ruh durumlarını da yansıttıkları halı ve kilimler de yörenin hediyelikleri arasındadır. Yörük kadınlarının kök boya ile renklendirdiği ince yün ipler ile dokudukları halı kilim ve heybeler eşsiz güzelliktedir. Kilimler el emeği olmasının yanında motif ve renkleri ile işleyen kadınların düşlerin, hüzünleri, umutlarını ve daha nice duygularını yansıtıyor olmasıyla da oldukça değerlidir. Yağcıbedir halısı olarak geçen, halı, kilim, heybe gibi ürünlerden bütçeniz ve taşıma durumunuza göre seçeceğiniz herhangi birini de almanızı önerebiliriz.

Dikili’de Gece Hayatı 

2371540-dikili-geceleri.jpg

Dikili, genellikle orta yaş üstü kişilerin tercih ettiği sakin bir ilçe. Daha çok aileler ve emekliler tatillerini bu ilçede değerlendiriyor. Bu sebeple sabaha kadar süren, yüksek ses müzik ve dansın bir arada olduğu işletmeler bulmak pek de mümkün değil. Birkaç kafe ve barın dışında da genellikle salaş mekânlar ilçede ön plana çıkıyor.

Devamını Oku

Dikili’deki Festivaller

dscn8381_8613-881.JPG

Dikili’de gerçekleştirilen organizasyonlar az sayıda olsa da oldukça anlamlı ve değerli festivallerden oluşuyor. Dikili, barışa ve kültüre ve edebiyata oldukça değer verilen bir Ege ilçesi.

Dikili Kültür, Sanat, Bilim, Düşünce ve Emek Festivali: Her yıl ağustos ayının sonlarında düzenlenen şenliklerde, futbol turnuvası, modern dans gösterileri, halk oyunları, film gösterimleri, şiir dinletileri ve konserler düzenlenmektedir

Kitap Festivali: Ağustos ayında düzenlenen Kitap Festivali de söyleşi ve imza günleri ile sürmektedir. Yazarlarla yapılan imza günleri ve söyleşiler ile zenginleştirilen bir organizasyondur.

Dikili İçin Faydalı Bilgiler

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0232 671 40 20 – 671 40 56

Dikili Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 41.697 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün