Erbil Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Erbil, Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve nüfus bakımından en büyük şehridir. Nüfusu Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani, Süryani ve Hristiyanlar oluşturur. Erbil, Süleymaniye ile birlikte Irak’ın metropol bölgesini oluşturmaktadırlar. Günümüz Ortadoğu ülkelerinin yaşam koşullarına bakıldığında Erbil bu ülkeler arasından yaşanabilecek en iyi kentler arasında yer almaktadır.

Erbil ile İlgili

Erbil nerededir?

Erbil_Banner.jpg

Erbil, batıda Suriye ve Ürdün, kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneyde Suudi Arabistan ve Kuveyt ile komşu olan Irak’ın sınırları içinde bulunmaktadır.

Erbil’e Nasıl Gidilir?

Karayolu ile gitmek için Erbil’e giden güzergah üzerinde güvenli olmayacak rotalar olacağı için şehre havayolu ile gidilmesi önerilmektedir. Adana ve Diyarakır’dan aktarmasız uçuşlar bulunabilmektedir. Uluslararası havayolu şirketleri ile aktarmalı olarak İstanbul dahil birçok kentten uçuşlar gerçekleştirilebilir.
 

Erbil’e Ne Zaman Gidilir?

Sıcak-Ilıman bir iklime sahip olan Erbil’e en çok yağış kış aylarında düşer. Yaz ayları sıcak ve kurak geçmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 20 derece dolaylarında olduğu kente gitmek için bahar zamanına denk gelen mart, nisan, eylül ve ekim aylarını tercih edebilirsiniz.

Erbil’de Nerede Kalmalı?

Erbil merkezinde bütçenize göre birçok farklı otelde konaklamak mümkündür. Şehir merkezinden uzaklaşıldıkça fiyatlarda bir düşse de hem güvenlik hem de turistik açıdan merkezden uzaklaşılmaması önerilir.

 Erbil'de Gezilecek Yerler

Görülmesi gereken diğer yerler ise şöyle sıralanabilir: Family Alışveriş Merkezi, Shanadar Park, Majidi AVM, Jhalil Khayat Camii ve Minare Park

 Erbil Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşım genel itibariyle taksilerle sağlanmaktadır. Ancak taksimetre sistemi tam olarak oturmadığı için, gideceğiniz yeri önceden söyleyip ona göre pazarlık yapabilirsiniz.

 

Erbil Mutfağı

İslam ve Kürt, Arap kültürlerinin harmanlanmasıyla Erbil’de şu an var olan mutfak kültürü oluşmuştur. Yemekte misafir ağırlamak Erbil halkı için çok özel bir durumdur. Eve gelen misafirin sevdiği her şeyin yapılmasına özen gösterilir.

Ana yiyeceklerinde en çok kullanılan malzemeler bulgur, pirinç, sebze ve hurmadır. Dolma, salata, kuru fasulye, dikil denilen köy horozu sofralarda sıkça rastlanır.

Popüler restoranlar

DaWa Restoran: Türk ziyaretçilerin sık ziyaret ettiği bu restoranda daha ana yemeğe geçmeden 15-20 çeşit ön yemek masanıza gelir.

BouBa Restaurant:Sıcak, samimi bir aile restoranı. Daha çok ev yemekleri servis edilir.

TGI Friday’s: Ünlü Amerikan restoran zincirinin Erbil’deki halkası olan bu restoranda her çeşit yemek bulabilmek mümkün. Fiyatlar ortalamanın biraz üstünde.

Onyx Restaurant Erbil: Erbil’de şık bir yemek yemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Qi 21: Sushi çeşitlerine kadar her çeşit yemeği bulabileceğiniz bir mekân.

Erbil’de Alışveriş

Son yıllarda gelişmekte olan Erbil, alışveriş konusunda da daha birtakım gelişimler göstermektedir. Alışveriş merkezleri ve lüks mağazalar ülkede son yıllarda daha popüler hale gelmiştir. Bu mağazalarda kimi zaman İstikbal, Taç, Kütahya Porselen gibi Türk markalarıyla karşılaşmak da mümkündür.

 Erbil'de Gece Hayatı

Gece hayatı kültürü Irak’ta gelişmemiştir. Ancak yine de Erbil bunun dışına çıkarak ziyaretçilerine az da olsa birkaç alternatif sunmaktadır. Söz konusu alternatifler nüfusta azınlık kalmış Hristiyanların yaşadığı bölgede bulunur. Ainkawa denilen bu bölgede, meyhaneler ağırlıkta olmak üzere çeşitli eğlence mekânları yer alır.

Erbil Festivaller

· Her yıl mart ayında düzenlenen Uluslararası Erbil Festivali etkinliklerinde halk,Erbil’in kurtuluşunu kutlar.

· Erbil’in 2014 Arap Ülkeleri Kültür Başkenti seçilmesinden sonra Korek Dağı’nda düzenlenmeye başlanan Kayak Festivali şubat ayında gerçekleşir.

 

Erbil Resmi Tatiller

· Irak Silahlı Kuvvetler Günü ( 6 Ocak)

· Resmi Tatil (6 Mart)

· Resmi Tatil (13 Mart)

· Resmi Tatil (14 Mart)

· Resmi Tatil (20-24 Mart)

· Ramazan ve Kurban Bayramları

· Noel Bayramı (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Erbil İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 3535 (özel) 066 121/122(devlet)

Yangın: 066 (115/125)

Polis: 066 (104/124/133/134/144)

Erbil Vize İşlemleri

Umuma mahsus pasaport sahibi Türkiye vatandaşları, üçüncü bir ülkeye uğramamak kaydı ile havayoluyla doğrudan Bağdat, Basra, Musul, Erbil ve Süleymaniye’ye seyahat edebilir ve varış havaalanlarında 10 gün kalış süreli vize uygulamasından ücretsiz yararlanabilirler. 
 

Erbil Türkiye Temsilciliği

ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Gulan Street, Ster Tower, Floor 11 Erbil

Telefon: 00964 66 224 62 33 ve 00964 750 921 56 77

[email protected]

http://erbil.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Erbil, Dohuk ve Süleymaniye

Erbil Para Birimi

Irak sınırları içerisinde yer alan Erbil şehrinin para birimi Irak Dinarı’dır. 1 TL yaklaşık 395 Irak Dinarı’dır.

Erbil Resmi Dili

Irak ülkesinde Arapça ve Kürtçe olmak üzere iki resmi dil vardır. Bölgesel olarak ise Süryanice, Türkmence ve Asurice dilleri konuşulmaktadır.

Rojbaj / Günaydın, iyi günler

Sipas /Teşekkürler

Tu çava yi / Nasılsın?

Baş, Başe / İyi, tamam

Na / Hayır, olmaz

Baley / Evet

Afu / Pardon, afedersiniz

Erbil Saat Farkı

Erbil’de (GMT +3) ile Türkiye (GMT +3) arasında saat farkı bulunmamaktadır. 

Erbil Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 6.2oC
    • Şub 8.1oC
    • Mar 12.2oC
    • Nis 17.4oC
    • May 23.6oC
    • Haz 28.9oC
    • Tem 32.9oC
    • Agu 32.1oC
    • Eyl 28.2oC
    • Eki 21.4oC
    • Kas 14.1oC
    • Ara 8.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.500.000 / Dil: Arapça, Kürtçe / Para Birimi: Irak Dinarı (IQD) / İklim: Sıcak Ilıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2