Erivan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yerevan-from-cascades-ararat-112.jpg

Erivan Ermenistan'ın en büyük şehri ve 1918'den beri başkentidir. Erivan, Ermenistan'ın on ikinci başkentidir. Erivan MÖ 782 yılında, ülkenin batısında, Ağrı Dağı ovasının en doğusunda ve Hrazdan Nehri'nin geçitlerinin üstünde kurulmuştur. Savaş, talan, yangın ve depremlerle dolu 2500 yıl süren bir tarihe sahiptir. I. Dünya Savaşı'ndan sonra kısa ömürlü Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. 20. yüzyılda, Ermenistan 15 Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Cumhuriyet'inden biri olduğu zaman boyunca Erivan hızla büyümüştür. Birinci Cumhuriyet sırasında birkaç bin kişilik nüfusa sahip bir köy olan Erivan, yaklaşık 50 yıl sonra Ermenistan'ın kültürel, sanatsal, endüstriyel ve siyasal merkezi konumuna gelmiştir.

Ermenistan ekonomisinin gelişmesiyle, Erivan hızla değişmektedir. 2000'li yılların başından itibaren şehrin dört bir köşesinde, birçok yeni alan inşa edilmiştir. Yeni altyapılarıyla (binalar, mahalleler, sokaklar, restoranlar ve diğer mağazalar) Erivan kenti hızla batılılaşarak, 70 yıl süren Sovyet idaresinin izini silmektedir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=H6nx-OJ0hhY

Erivan ile İlgili

Erivan Nerededir?

Erivan, Hrazdan Nehri'nin kıyısında, Ağrı Dağı ovasının kuzeydoğusunda ve Ermenistan’ın merkez batısında bulunmaktadır.

Erivan’a Nasıl Gidilir?

Türkiye ve Ermenistan uzun süreli bir diplomatik kriz sürecinde olduğundan hava sahaları birbirilerine kapalıdır. Erivan’a sadece Ağrı’dan kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Erivan’a Ne Zaman Gidilir?

Şehrin dağlarla sarılı bir düzlükteki konumu, denizden uzaklığı ve bunların etkileri nedeniyle Erivan, karasal iklime sahiptir. Bu iklim bazen ilçelere göre değişmektedir; yüksek rakımlarda, dağ ikliminden etkilenebilir (yazın daha soğuk geceler ve daha çok fırtına, kışın ise daha çok kırağı ve kar yağışı vardır). Şehrin ortalama güneş ışığı oranı yılda 2700 saattir. Erivan'ın her yerinde, kışlar ağır kar yağışı ve donla çok sert, yazlar ise genellikle çok sıcak geçer (sıcaklık 35°C'e, Ağrı Dağı ovasında 40°C'a bile ulaşabilir). Ağır yaz fırtınaları nedeniyle Erivan'da az yağmur yağmaktadır (yılda 318mm).

Erivan’da Nerede Kalmalı?

Son dönemde Erivan’da otel inşaatları büyük bir ivme kazanmıştır. Şehir merkezindeki otel sayısı da bu süreçte açılan yeni otellerde beraber büyük ölçüde artmıştır. Pek çok seçeneğiniz mevcuttur. Düşük sezon genellikle kasım ve mart arasıdır. Otel fiyatları eylül ve ekim aylarında artmaktadır.

Erivan’da Gezilecek Yerler

Erivan Sovyet döneminden kalma binaları, Arnavut kaldırımlı sokakları, parkları, müzeleri ve sanat merkezleriyle turistlerin ilgisini çekecek pek çok alan sunmaktadır.

Erivan’da görülmesi gereken diğer yerler

Hovhannes Tumanyan Müzesi, Martiros Sarian Müzesi, Yervand Kochar Müzesi, Ermenistan Ulusal Galerisi, Mavi Camii.

 Erivan Şehir İçi Ulaşım

yerevan-metro-subway.jpg

Erivan metrosu 10 istasyona sahip 12 kilometre uzunluğunda bir hat içermektedir. Şehrin kuzey batısında iki yeni istasyon da inşaat halindedir. Erivan 46 otobüs ve minibüs hattı ve 24 troleybüs hattına sahiptir. Şehirde ayrıca raylı sistemler (tren-tramvay) da çalışmaktadır. 2006'dan beri Erivan belediyesi şehrin her mahallesinde bir otobüs durağı inşaat etmiştir. Dolayısıyla şehir içinde hareket etmek için en etkin ulaşım yolu otobüstür.

Erivan Mutfağı

Ekmek, Ermeni mutfağında çok büyük bir öneme sahiptir. Özellikle köylerde geleneksel olarak kilden yapılmış büyük fırınlarda pişirilmektedir. Bu fırınlara toniradı verilmektedir. En çok yenilen (ve en popüler) Ermeni ekmeği olan lavaş, tonirlerde pişirilmektedir ve uzun süre taze kalmaktadır. Pişirildikten sonra kuruması ve taze kalması için serin bir yerde bırakılır. Lavaş ekmeği genellikle bir ya da iki ay boyunca taze kalmaktadır. Servis edilmesinden önce, tadını ve kokusunu geri alması için nemlendirilmektedir. Matnakaş da ülkede yaygın olarak tüketilen mayalı bir ekmek türüdür. Ermenilerin çeşitli bayramlarının bazılarında özel yemekler yenmektedir. Noel bayramında akşam yemeği için balık ve tereyağı ile hazırlanan pilav yemek ve yanında şarap içmek gelenektir.

Ermeni mutfağında et, balık ve sebze yemeklerinin hazırlanmasında metot ya doldurma ya püre haline getirmedir. Bu anlamda Türk mutfağına çok benzer. İki mutfak arasında ortak lezzetler çoktur. Dolayısıyla Ermeni yemeklerini damağınız yadırgamayacaktr. Kuzu eti, patlıcan ve ekmek mutfağın temel bileşenleridir. Ermeni mutfağında bulgurun da önemli bir yeri vardır.

Popüler restoranlar

Anteb:‘Batı Ermenistan’ mutfağından örnekler sunduğunu söyleyen Anteb, aslında Türkiye mutfağından örnekler sunuyor. Ancak burada Türk yemeklerini farklı bir dokunuşla tadabilirsiniz. Şehrin en popüler restoranıdır.

Dolmama’s: Erivan’ın bir diğer popüler restoranı olan Dolmama’s Ermenistan yemekleri sunmaktadır. Khoravat ve kaşlama gibi lezzetleri denemelisiniz.

Diğer restoranlar: The Club, Ankyun, Yerevan Tavern, Kharpert Restaurant, The Green Bean.

Bahşiş

Ermenistan restoranlarında çalışanlara bahşiş vermek zrunlulupu yoktur. Ancak hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır

Erivan’da Alışveriş

Erivan’da yerel halkın konyak dediği Ermeni Brandi’si ve Ermenistan votkası iyi bir hediyelik opsiyonlarıdır. Bunun dışında özel reçelleri ve turşuları vardır. Ermenistan alabileceğiniz en muhteşem hediye ise kilimdir. Yeni bir kilim almak istiyorsanız Mergeryan Halı Fabrikası’na gidebilirsiniz. Antika halıları ise Vernissage’da bulabilirsiniz.

Erivan Gece Hayatı

Çok hareketli bir gece hayatı olmayan Erivan’da yaz döneminde en popüler içme mekânları açık hava kafeler ve restoranlardır. Bunlar genellikle Opera ve Cumhuriyet Square meydanlarında ve hep dolular. Abovyan caddesi üzerindeki Cheers Pub Yerevan turistlerin, yerellerin ve expatların beraber eğlendiği bir bardır. Şehrin en popüler barıdır. Tro's Pub, Troll Pub ve Calumet de diğer popüler mekanlar arasında.

Erivan Festivaller

Uluslararası Müzik Festivali (Eylül-Ekim)

Uluslararası Film Festivali / Altın Kayısı Film Festivali (Temmuz)

Erivan Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1-2-3-4 Ocak)

Ermeni Noeli (5-6 Ocak)

Ordu Günü (28 Ocak)

Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)

Paskalyadan önceki Pazar

Soykırım Anma Günü (24 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Zafer ve Barış Günü (9 Mayıs)

Halk Günü (28 Mayıs)

Vardavar (3 Temmuz)

Anayasa Günü (5 Temmuz)

Bağımsızlık Günü (21 Eylül)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Erivan İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 103

Yangın: 101

Polis: 102

Erivan Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Erivan’a girmek için giriş yapacakları sınır kapısından vize alması gerekmektedir.

Erivan Para Birimi

Ermenistan sınırları içerisinde yer alan Erivan şehrinin para birimi Ermeni Dramı’dır.

Erivan Resmi Dili

Ermenistan ülkesinin resmi dili Ermenice’dir.

Erivan Saat Farkı

Erivan’da (GMT +4) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. Erivan’ın saati Türkiye’den 1 saat ileridir.

Erivan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -4.3oC
    • Şub -1.9oC
    • Mar 4.9oC
    • Nis 12.3oC
    • May 17.5oC
    • Haz 21.7oC
    • Tem 25.5oC
    • Agu 25.2oC
    • Eyl 20.5oC
    • Eki 13.5oC
    • Kas 6.5oC
    • Ara -0.4oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,091,215 / Dil: Ermenice  / Para Birimi: Ermeni Dramı  (AMD) / İklim: Kara İklimi  / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün