Tampere

Tampere Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tampere yaklaşık 225.000 kişilik nüfusu ile Finlandiya'nın üçüncü en büyük şehridir. Finlandiya kıyı başkenti Helsinki'nin 170 kilometre kuzeyinde yer alan ve aynı zamanda İskandinav bölgesinin tamamının en büyük iç kenti olan Tampere, kuzeyinde Näsijärvi Gölü ile güneyde Pyhäjärvi Gölü arasında dar bir geçit üzerinde uzanmaktadır. Buna ek olarak, Tampere'de 200 göl ve gölet vardır. Ağırlıklı olarak eski bir ağır sanayi merkezi olmasına rağmen kent; bilgi teknolojisi, araştırma, eğitim, kültür, spor ve iş için de önemli bir merkezdir. Tampere şehri 2010 senesinde Finlandiya'nın en büyük şehirlerini karşılaştıran bir görüntü anketinde birinci olmuştur. Son yıllarda gelişim ivmesini arttıran kent Helsinki’yi geride bırakarak, Finliler arasında en cazip şehir olma yolunda ilerlemektedir.

Tampere'ye Nasıl Gidilir?

Tampere’de bulunan Pirkkala Havaalanı’na Türkiye’den doğrudan uçuş yoktur. Ancak kente Helsinki, Stockholm ve Budapeşte üzerinden aktarmalı uçuşlar mevcuttur. Eğer daha çok vaktiniz varsa ve İskandinav coğrafyasının benzersiz güzelliklerine daha yakından şahit olmak isterseniz Helsinki, Turku, Pori, Jyvaskyla ve Lapland kentleri arasında uzanan tren yolculuğu ile benzersiz bir seyahatin tadını çıkarabilirsiniz. Kent içinde dolaşmak söz konusu olduğunda ise önerimiz yerel halkın da çokça tercih ettiği bisikletle şehri turlamak olacaktır. Bunun yanı sıra oldukça gelişmiş ve düzenli bir metro ve otobüs ağına sahip olan Tampere’de şehir içi ulaşım açısından herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız.

Tampere’de Gezilecek Yerler

Amuri İşçi Meclisi Müzesi: Amuri, 19. yüzyıl ahşap evlerinden oluşan bir blok olup, işçi sınıfının 1880-1970 yılları arasında nasıl yaşadığını canlı bir biçimde gösteren bir açık hava müzesidir. Evlerin neredeyse kapalı bir iç avlu oluşturduğu müzenin hem iç mekânlarında hem de avlusunda oturma alanları bulunmaktadır. Ayrıca güzel ve küçük bir eski bir kafenin de bulunduğu bu açık hava müzesi bilhassa tarih meraklıları için oldukça ilginç bir deneyim fırsatı sunmaktadır.

Finlandiya İşçi Müzesi Werstas:  Girişin ücretsiz olduğu ve büyük bir fabrika kompleksi olan Werstas’daki sergiler, endüstriyel çağın tarihi, işçi nüfusu ve sivil toplum hakları hakkında farklı perspektiflerden bakışlar sunmaktadır. Tekstil Endüstrisi Müzesi’nden Buhar Motoru Müzesi’ne geniş bir yelpazede uzanan müzeler arasında Çalışma Müzesi’nin değişen ve kalıcı sergilerini ziyaret edebilirsiniz.

Casus Müzesi: Dünyadaki ünlü casuslar hakkında detaylı bilgilerden, casus kameraları ve gizli silahlar gibi ekipmanlarına kadar birçok şeyi sergileyen dünyanın ilk casus müzesi olan bu yapı hayli ilgi çekicidir.

Vapriikki:  Tampere’nin en büyük müzesi olan Vapriikki için söylenebilecek tek kelime var, o da büyüleyici. Zira burası eski bir Tampella fabrika salonunda yer almakta olup, tarih öncesi dönemden teknolojiye ve sanata değişen 8 kalıcı ve yaklaşık 6 geçici sergi ile devasa bir müze merkezidir. Tampere’deki en kapsamlı müze deneyimini yaşamak istiyorsanız Vapriikki'ye mutlaka göz atın. Vapriikki’deki kalıcı sergiler arasında oldukça geniş bir koleksiyona sahip olan Doğal Tarih Müzesi Fin ve Tampere bölgesi odaklıdır; 1918 ilkbaharında Tampere’deki iç savaş olaylarını, Fin Hokey Şöhretler Listesi’ni ve kente dair ilginç pek çok bilgiyi edinebileceğiniz 2014 yılından bu yana ziyarete açık olan Posta Müzesi bir diğer ilgi çekici adrestir. Genellikle Tampere’deki uluslararası öneme sahip geçici sergilerin düzenlendiği yer de yine Vapriikki’dir. Ayrıca, daha önce tek başına duran Medya Müzesi Rupriikki, Ekim 2015 itibarıyla Vapriikki'nin duvarları içine taşınmıştır. Rupriikki, kitlesel iletişimin geçmişi ve gelişimine odaklanan bir medya müzesidir ve retro bilgisayarlar ile oyunları da barındırır. 2014 yılında Mineral Müzesi’ni de sınırlarına ekleyen Vapriikki bu müzede Brezilya ametisti, göktaşları ve hatta birkaç dinozor yumurtası içeren değerli taşın sergilendiği alandır.

Kaleva Kilisesi: Ünlü mimar Reima Pietilä tarafından 1966’da tasarlanan modernist kilisedir. Muhtemelen Tampere’deki en önemli mimari parçadır. Yerlilerin “Silo’nun Ruhu” (Sielujen siilo) dediği kilisenin iç bölümü de oldukça ilham verici. Sütunlar olmadan oldukça yüksek ve büyük bir avluya sahip olan, minimalist iç mekan parlak ahşaptan yapılmıştır. Kilisede bazı pazar günleri, topluluk üyelerinin güzel manzaralar sunan çatı üzerine rehberlik ettiği turlar düzenlenmektedir.

Eski Kilise (Vanha Kirkko): Keskustori’de tiyatro ve belediye binasının yanında bulunan Vanha Kirkko Tampere merkezindeki en eski kilisedir. 1824 yılında inşa edilen kilise 1824 yılında yapılmıştır. Kilisenin inşasının tamamlanmasından dört yıl sonra, Carl Ludwig Engel tarafından tasarlanan bir çan kulesi yapıya eklenmiştir. Merkezi meydanın hemen yanında bulunan kilise oldukça popüler bir destinasyondur.

Pyynikki Gözlem Kulesi: İnşası 1920'li yıllara dayanan 26 metrelik yuvarlak taş kule, dünyanın en büyük eskeri olan Pyynikki Sırtı’nın doğal bir noktasında durmaktadır. Esker, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın geçmişte buzullarla kaplı olan bölgelerinde bulunan kum ve çakıl katmanlardan oluşan uzun, yılankavi çökeltilere verilen addır. Mütevazı boyutuna rağmen, iki büyük göl ve Tampere şehrinin tamamını kapsayan muhteşem bir manzara sunan bu kulenin alt katında muhtemelen dünyadaki en iyi şeker kaplı çörekleri sunan bir kafe vardır. Her zaman taze ve el yapımı ürünlerin raflarında yer aldığı kafe pek çok turistin uğrak noktasıdır. 

Tampere ile İlgili

Tampere Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -7oC
    • Şub -7oC
    • Mar -4oC
    • Nis 2oC
    • May 8oC
    • Haz 13oC
    • Tem 17oC
    • Agu 15oC
    • Eyl 9oC
    • Eki 4oC
    • Kas 0oC
    • Ara -3oC

Kısa Kısa