Turku Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Finlandiya’nın güneybatısındaki Turku’nun ülkenin 13. Yüzyıldan kalma en eski kenti olduğu düşünülmektedir. Yoğun tarihi binaları ile Turku ya da İsveççe karşılığı ile bo gerçekten de büyüleyici bir etkiye sahiptir. Uzun yıllar Finlandiya’nın en önemli kenti olan Turku bu unvanını sonradan Helsinki’ye kaptırsa da hala önemli bir kültür ve ticaret kentidir.

Uzun tarihi ve önemli olaylara ev sahipliği yapmış olması sebebiyle 2011’de Avrupa Kültür Başkenti seçilen Turku’nun isim köken olarak “Pazar yeri” anlamına gelmektedir. Bugün hala şehirden bahsederken bu tanımı kullananlar vardır. Ülkede İsveççe ders veren tek akademi 1918’de açılan bo Üniversitesi ve bundan iki yıl sonra açılan Turku Üniversitesi’nin binaları şehre yayılmıştır. Aynı zamanda bir öğrenci şehri de olan Turku’nun dinamik bir nüfusu vardır.

Turku limanı oldukça hareketli bir limandır. Biyoteknoloji, bilgi teknolojileri gibi alanların geliştiği şehirde hizmet sektörü de gelişmiştir. Pek çok tiyatro, sinema ve operaya ev sahipliği yapan kentte her sene önemli etkinlikler de düzenlenmektedir. Her Haziran ayında kurulan ‘Ortaçağ Marketi’ ve İskandinavya’nın en eski rock müzik festivali Ruisrock Turku’da gerçekleşmektedir.

Şehirle ilgili seyahat rotalarından, yeme içme mekânlarına hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz bu haritaya mutlaka bakın.

Turku ile İlgili

Turku Nerededir?

Turku Finlandiya’nın güneybatısındadır. Bir liman kenti olan TurkuBotni Körfezi’nin güneybatı kıyısında yer almaktadır. Helsinki’nin 161 km kuzeybatısında kalan kent Aura Irmağı’nın ağzındadır.

Turku’ya Nasıl Gidilir?

Havayolu ile gidişte Turku’ya doğrudan sefer yoktur. Fakat 3 saatlik bir yolculukla Helsinki’ye varıp sonrasında otobüs ile Turku’ya aktarma yapabilirsiniz. Havayolu ulaşımında bir diğer seçenek ise Turku’ya doğrudan seferler olan Fransa, Almanya gibi ülkelerden aktarma yapmak olacaktır.

Turku’ya karayolundan gitmek de mümkündür, çok tercih edilmemekle beraber Romanya ya da Bulgaristan üzerinden böyle bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Son olarak yine çok tercih edilmemekle beraber - deniz yolculuğu yapmak istiyorum derseniz - Estonya üzerinden Finlandiya’ya gidiş mevcuttur.

Turku’ya Ne Zaman Gidilir?

0001_Layer-11.jpg

Avrupa’nın en kuzeyindeki ülkelerden biri olan Finlandiya şehri Turku nispeten ılıman bir iklime sahip olsa da kentte kışlar soğuk ve kuru geçmektedir. Yaz aylarında ise geceler çok kısa günler çok uzundur. Turku’ya gitmek için en ideal dönem günlerin daha aydınlık ve uzun, havanın daha ılık olduğu mayıs ve eylül ayları arası dönemdir.

Turku’da Nerede Kalmalı?

Turku’da bütçenize göre kalacak yer bulmanız çok da zor olmayacaktır. Görece daha pahalı otellerin nehir kıyısında bulunduğu şehirde, pek çok hostel seçeneğiniz de var. Ayrıca eğer yaz ayında gidecekseniz öğrenci evleri de genelde hostel olarak kiralanabiliyor, aklınızda olsun.

Turku İçi Ulaşım

Turku_Ferry_across_river_Aura.jpg

Turku’da toplu taşıma oldukça yaygındır ve neredeyse şehrin her köşesine ulaşımın mümkün olduğu bir ağ vardır. Ülke içinde her gün Auro Nehri’nin karşısına geçip dönen feribotlar mevcuttur. Ücretsiz olarak çalışan bu feribotlara bisikletinizle de binebilirsiniz. Sabah 06.15’te başlayan feribot seferleri akşam 09.00’a kadar devam etmektedir, yaz aylarında ise akşam saat 11.00’a kadar hizmet vermektedir.

Turku’da en çok tavsiye edilen dolaşma şekillerinden biri bisiklete binmektir. Ücretsiz bisiklet rotası haritalarından birini alıp şehrin tadını çıkarabilirsiniz. Günlük bisiklet kirası yaklaşık 14 Euro civarında iken eğer haftalık kiralayacaksanız 63 Euro ödemeniz gerekmektedir. Eğer otobüsle seyahat edecekseniz şehrin merkezi Kauppatori’den başlayan otobüs hatlarına yönelebilirsiniz. İki saatlik kullanım hakkı tanıyan tek bilet ücretinin 3 Euro olduğu Turku’da 24 saatlik otobüs biletinin fiyatı ise 7.5 Euro’dur.

Ülke içi ulaşımda taksi kullanmak da elbette bir seçenek. Fakat Turku’da taksi biraz pahalı ve lüks bir ulaşım aracıdır. Şehir içinde en ideal dolaşma biçimi ise elbette yürümektir. En azından yaklaşık iki kilometrelik Kauppatori meydanını yürüyerek dolaşabilirsiniz.

 Turku Mutfağı

finland.jpg

Turku’da en iyi yemek alternatiflerini bulup mutfağına dair fikir edinebileceğiniz adres Kauppatori meydanı ve Auro Nehri kıyısı olacaktır. Aynı zamanda bir üniversite şehri olduğu için hem fast food hem de restoran seçeneklerinin kolayca karşınıza çıkacağı Turku’da birbirinden farklı pek çok deniz mahsülüyle karşılaşacaksınız. Genelde yanında patates ya da turşu ile servis edilen akbalık(kuha), turna (hauki)ve tatlısu levreği (ahven) gibi yerel balıklarının tadına mutlaka bakın.

Finlandiya’nın yerel yemeklerinden ‘karjalanpaisti’ genelde biftek ve domuz etinin havuç ve soğanla pişirilip patatesle servis edildiği doyurucu ve lezzetli bir yemek. Turku’nun bir diğer yerel lezzeti ise ‘Aura peyniri’. İnek sütünden yapılan ve mavi peynir olarak adlandırılan bu peyniri Finlandiyalılar çorbalarda, soslarda ve pizzada da çokça kullanıyorlar.

Turku’da restoranlar çok ucuz değildir. Genellikle sabah 10.00’dan akşam 11.00’e kadar açık restoranları gece yarısından sonra kesinlikle kapalı oluyor. Fakat çeşitli fast food zincirleri ve pizzacıları açık bulabilirsiniz. Turku’da seyahat ederken öğlen doyurucu bir yemek yiyip akşamı biraz daha hafif bir menüyle geçirmek hem enerji hem de bütçe açısından faydalı olabilir.

Popüler restoranlar

Hesburger: Turku’da sıkça karşılaşacağınız fast food zincirinde alışık olmadığınız türden hamburger ve sosları deneyebilirsiniz.

Viikinkiravintola Harald: Şehrin merkezinde yer alan Viking Restoranı’nda pek çok balık ve kuş çeşidi pişirilmektedir. Viking tarzında tasarlanan restoran ren geyiği servis edilen ender restoranlardan da biri aynı zamanda.

Oscarin Olohuone (Oscar’ın Yeri): 1895’ten beri açık olan İngiliz stili bar-restoran ördek bacağı, salyangoz gibi gurme lezzetlerin pizza ve tortilla gibi tatlarla harmanlayarak oluşturduğu kendine has menüsüyle Turku’nun en meşhur yeme-içme mekanlarından biri.

Pinella: Turku’nun sembolikleşmiş bar ve restoranı Pinella 150 yıllık binasıyla nehir kıyısındaki mekânlardan.

Diğer restoranlar: Vaakahuone, Ravintola Suomalainen Pohja, Trattoria Romana, Cafe Fontana.

Bahşiş

Turku’da restoran ve otellerde hesabın yaklaşık %14-15’i kadar bahşiş bırakmanız beklenir.

Turku’da Alışveriş

Turku şehir merkezi alışveriş dükkânlarıyla doludur. Pek çok vintage ve antika dükkânının da bulunduğu şehir de tasarım ürünlere de mutlaka göz gezdirin. En popüler alışveriş mekânları arasında mobilya markası Kalustussuunnittelijat; 1896’an beri hizmet veren ve yaklaşık 40 dükkânın bulunduğu yemek pazarı Turun Kauppahalli; butiklerin, tasarım dükkânlarının ve sanat eserlerinin bulunduğu Turku Treasure uğranılması gereken adreslerin başında gelmektedir.

Turku Gece Hayatı

Turku’da alkol pahalıdır. Alkol sınırı ise 18 yaştır. Finlandiya’da cuma ve cumartesi akşamları genelde büyük partiler düzenlenmektedir. Votka barların da popüler olduğu ülkede gece kulüpleri genelde sabah 04.00’a kadar açıktır. Turku’nun popüler gece kulüpleri arasında pek çok gece kulübünün bulunduğu Apollo; yaz aylarında botlarla Auro Irmağı üzerinde kurulan Donna ve Cindy; soul, funk ve disco müziklerinin çalındığı dans mekanı Dynamo ve en iyi caz barlardan biri olarak kabul edilen Monk vardır.

Turku Festivaller

Ruisrock(Temmuz)

Uuden musiikin festivaali (Ocak)

Turku Jazz (Haziran-Temmuz)

Turku Modern(Ağustos)

Ilmiö (Temmuz)

NEW Performance Turku Festival(Kasım)

Turku Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Epifani (6 Ocak)

Kutsal Cuma (Mart ayının son cuması)

Pazar Paskalyası (Mart ayının son pazarı)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

İsa’nın Göğe Yükselişi (5 Mayıs)

Azizler Yortusu (1 Kasım)

Bağımsızlık Günü (6 Kasım)

Noel (25 Aralık)

Aziz Stephen Günü (26 Aralık)

Turku İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Turku Vize İşlemleri

Türkiye’den Finlandiya’ya gidişte Finlandiya Konsoloslukları tarafından turistik schengen vizesi istenmektedir. Schengen vizesi başvurusunda kullanılacak pasaportla ilgili ise belli kurallar vardır. Bunlar şöyledir; Finlandiya turistik vize başvurularında kullanılacak pasaportların en az iki sayfasının boş olması gerekir, pasaportun son 10 yıl içinde düzenlenmiş ve yıpranmamış olması gerekir, pasaportun seyahat tarihinin bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerliği olmalıdır.

Turku Türkiye Temsilciliği

HELSİNKİ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: PUISTOKATU 1B A3 00140 HELSINKI/ FINLAND

Telefon: 00 358 9 612 261 00

Faks: 00 358 9 612 261 50

[email protected]

http://helsinki.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Bütün Finlandiya

Turku Para Birimi

Finlandiya sınırları içerisinde yer alan Turku’nun para birimi Euro’dur.

Turku Resmi Dili

Turku’nun resmi dili Fince’dir. Ülkede yaşayan nüfusun %89.4’ü bu dili konuşur. Öte yandan nüfusun % 5.2’lik dilimi İsveççe konuşmaktadır. Geri kalan dilimdeki azınlık ise Rusça ve Arapça dillerini konuşmaktadır.

Turku Saat Farkı

Turku (UTC +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında zaman farkı yoktur.

Turku Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -5oC
    • Şub -5oC
    • Mar -1oC
    • Nis 3oC
    • May 10oC
    • Haz 14oC
    • Tem 16oC
    • Agu 15oC
    • Eyl 10oC
    • Eki 5oC
    • Kas 0oC
    • Ara -3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 183,811 / Dil: Fince ve İsveççe  / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Soğuk Ilıman / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün