Gazze Genel Bilgiler / Rehber

Filistin'in güneybatısında bulunan, Gazze Şeridi'nin en büyük şehri olan Gazze, Akdeniz sahilinden 4 km içeride kurulmuştur. "Gazze" kelimesi, İbranicede "güçlü", Fransızca "güçlü yer", İngilizce "güçlü kale" anlamına gelmektedir. Antik Mısırlılar bu şehre "değerli şehir" anlamına gelen Ghazzat derlerdi. Gazze şehir merkezi, alçak, yassı ve yuvarlak bir tepenin üstüne kurulmuştur. Gazze'de yaşayan halk içme suyu, sulama suyu ve günlük kullanım için tek seçenek olarak yeraltı suyuna bağımlıdırlar. En yakın kaynak, sahil boyundaki Abu Middein'den çıkan güneydeki Gazze Vadisi'ndedir.

Gazze ile İlgili

Gazze Nasıl Gidilir?

Refah yakınlarındaki Yaser Arafat Havaalanı 1998'de açılmıştır ve Gazze'ye 40 km uzaklıktadır. İkinci İntifa sırasında pist ve yolcu salon ve kulesi ciddi biçimde yıkılmıştır. İsrail'deki Ben Gurion Havaalanı ise şehrin yaklaşık 75 km kuzeydoğusundadır. Uçak seferleri ile Türkiye'den İsrail'e oradan da kara yolu ile Gazze' ye ulaşabilirsiniz.

Gazze Ne Zaman Gidilir?

Ilıman bir iklime sahip olması ve yazların sıcak geçmesi nedeni ile Mart, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları seyahat için uygundur.

Gazze Nerede Kalınır?

Gazze Oteller

  • Commodore Hotel,
  • Al Deira Hotel,
  • Grand Palace Hotel

Gazze'nin en iyi otelleridir.

Gazze Önemli Yerler / Gezilecek Yerler

  • Ulu Cami,
  • İbni Osman Camisi,
  • İbni Mervan Camisi,
  • Seyyid Haşim Camisi,
  • Napolyon Kalesi ve hâlâ kullanılmakta olan St. Porphyrus Kilisesi, Gazzenin önemli tarihi eserleri arasındadır.
  • Fransız Kültür Merkezi (Gazze'ye dönük Fransız desteğinin bir simgesidir.),
  • Gazze Arkeoloji Müzesi,
  • Rimal'deki Raşit Şava Kültür Merkezi (The Rashad Shawa Cultural Center),
  • Meçhul Asker Meydanı,
  • İngiliz Askerî Mezarlığı

Ulu Cami: İlk yapıldığında bir pagan tapınağı olan Ulu Cami, önce Bizanslılar tarafından bir Rum Ortodoks Kilisesine sonra sekizinci yüzyılda Araplar tarafından camiye çevrilmiştir. Haçlılar burayı daha sonra tekrar kiliseye çevirdi ancak Gazze'nin tekrar Müslümanların eline geçmesinden sonra tekrar camiye dönüştürüldü. Gazze Şeridi'ndeki en eski ve en büyük camidir ve bazı batılı 19 yüzyıl gezginleri tarafından şehirde "tarihi öneme sahip tek yapı" olarak tarif edilmiştir. Seyyid Haşim Cami: Eski şehir kısmında yer alan diğer camilerden birisi de Memlûk Sultanlığı döneminden kalma, içinde Haşim bin Abdimenaf'ın türbesinin olduğuna inanılan Seyyid Haşim Cami'dir.

Vilayet Cami: Seyyid Haşim Cami yakınında 1334 tarihinde yapılmış Vilayet Cami bulunmaktadır. Shuja'iyya mahallesinde Nalus'un yerlilerinden Ahmet İbn Osman'ın 1402'de yaptırdığı İbn Osman Cami ve 1324'te yapılmış ve bir din büyüğünün türbesine sahiplik eden İbn Mervan Cami yer almaktadır.

Rimal mahallesindeki Meçhul Asker Meydanı:1948 savaşında ölen meçhul asker anısına dikilmiş bir anıttır. Anıt, 1967 savaşında İsrail kuvvetleri tarafından yok edilmesine rağmen Norveç'ten sağlanan mali destek çevresinde bir park ile beraber anıt yeniden yapılmıştır.

Bahçe Kasrı; Napolyon'un Mısır seferi sırasında kullandığı bu bina Memlûk döneminde inşa edilmiş olup şehrin eski kısmında yer almaktadır ve bugün bir kız okulu olarak görev yapmaktadır.

İngiliz Askerî Mezarlığı; Tufa mahallesinde yer alan bu mezarlıkta Birinci Dünya Savaşı sırasında burada ölen İngiliz askerleri yatmaktadır.

Devamını Oku

Gazze Yemek / Restoran / Ne Yenir Ne İçilir?

Gazze'de, en çok tanınanları Rimal bölgesinde olmak üzere çok sayıda lokanta vardır. Daha çok balık ve deniz ürünleriyle tanınan Al-Andalus, al-Sammak gibi turistlerin en çok ilgi gösterdiği lokantalardandır. Eski Şehir bölgesinde cadde üstünde pişirilmiş fasülye, humus, fırınlanmış tatlı patates, felafel ve kebap satan sokak satıcıları vardır. Kafelerde nargile, kahve ve çay sunulmaktadır. Gazze'nin en çok tanınan tatlı satış yerleri Saqqala ve Arafat çok bilinen Arap tatlılarını satmaktadır ve Vehda caddesi'ndedirler. Alkol, BM Sahil Kulübü dışında çok zor bulunur. Gazze mutfağı kullanılan baharat ve acılarıyla ünlüdür. Diğer ana çeşniler ve katkı maddeleri ise dere otu, pazı, sarımsak, kimyon, mercimek, nohut, nar, ekşi erik ve demirhindidir. Geleneksel yemek pişirme kaplarınının çoğunluğu sebzelerin doğallığını ve tatlarını koruyan ve etin çatalla rahatça yenilmesini sağlayan topraktan imal edilen kaplardan oluşmaktadır. Geleneksel olarak bir çok Gazze mutfağına ait yemekler mevsimseldir ve o bölgeye özgü olan ve çevre köylerde yetişen ürünlere dayanmaktadır. Şehrin "mercimekli pazı dolması" ve "bisara" (kurutulmuş ebegümeci yaprakları ve acı biberle yoğrulmuş fava fasulye tanelerinden oluşan bir yemek) gibi basit etsiz yemek ve türlülerin yapımının temelinde fakirlik önemli bir rol oynamıştır.

Gazze Alışveriş / Ne Alınır?

Gazze’de kurulan ‘Gaza Mall’da lokantalar, süpermarket, kıyafet, parfüm, ayakkabı, mücevher, ev araç ve gereçlerinin yanı sıra ofis ihtiyaçları için dükkânlar da bulunuyor. Yoksulluğun yaygın olduğu Gazze genel yapısı ile çelişen bu mekan Gazze'de bulabileceğiniz en büyük ve lüks alışveriş merkezi.

Gazze Gece Hayatı / Bar / Eğlence

Gazze'de gece hayatı yoktur.

Gazze Festival / Fuar

Gazze Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Gazze Dikkat Edilmesi Gerekenler / Önemli Bilgiler

Tülbent bezinin ilk olarak Gazze'de dokunduğu düşünülmektedir. Gazzeli erkeklerin giydiği kıyafete "thobun" (bir çeşit cübbe) denilmektedir. 1960'ların sonuna kadar Gazze Şeridi'ndeki mülteciler, Majdal'da dokunan mavi, siyah, pembe, yeşil keten kumaşlardan yapılan elbiseleri giymiştir. Bu elbiselerin nakışlarında en sık rastlanan motifler; çoğunlukla beşli, yedili veya üçlü salkımlar halinde tasarlanan makaslar, taraklar ve üçgenlerdi. Hep tek sayı seçmelerinin nedeni ise Arap geleneklerine göre tek sayıların nazara karşı koruyucu olmasıdır. Gazze'ye insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Mavi Marmara'ya İsrail Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Şayetet 13 komandolarının ateş açması neticesinde 8 Türk ve 1 Türk asıllı Amerikan vatandaşı hayatını kaybetmiştir. Öldürülen dokuz Türk vatandaşının isimleri Gazze'deki bazı sokaklara verilmiştir. Türkiye-İsrail ilişkileri durma noktasına gelmiştir.

Gazze Nüfus

400.000

Gazze İklim / Hava Durumu

Ilık kışları ve kuru, sıcak yazları ile bir Akdeniz iklimine sahiptir. İlkbahar Mart - Nisan aylarında başlar. Temmuz ve Ağustos, ortalama 33 derecelik sıcaklık ile en sıcak aylarıdır. En soğuk ay 7 derecelik sıcaklık ortalaması ile Ocak ayıdır. Nadir olarak Kasım ve Mart ayları arasında yağış görülmektedir.

Gazze Ne Yapılır?

1998'de kurulan Sanat ve El Sanatları Köyü özellikle çocukların ilgisini çekecek ve keyifli zaman geçirebileceğiniz bir kültür merkezidir. Yaratıcı sanat çalışmalarının geniş kapsamlı, düzgün ve düzenli bir biçimde ortaya çıkartılmasını amaçlar. Çocuklar için kurulmuştur. Ulu Cami, İbn Osman Camisi, İbn Mervan Camisi, Seyyid Haşim Camisi, Napolyon Kalesi ve St. Porphyrus Kilisesi, Gazzenin önemli tarihi eserleri arasındadır. Gün içerisinde birbirine yakın konumda bulunan bu tarihi mekanlar arasında kültürel bir tura çıkabilir ve tarihi çok uzun yıllara uzanan bölgede farklı kültürler hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Gazze Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 13oC
    • Şub 14oC
    • Mar 15oC
    • Nis 18oC
    • May 20oC
    • Haz 23oC
    • Tem 25oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 22oC
    • Kas 19oC
    • Ara 15oC

Kısa Kısa