Giresun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

97.jpg

Giresun, Karadeniz’in doğusunda bulunan bir ildir. Karadeniz Sahil Otoyolu D010 üzerinde bulunan Giresun, her dönem yağış almasıyla yeşilin her türlü tonunu içinde barındırmaktadır. 444.467 kişilik nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık 44. ili olan Giresun’da 16 ilçe bulunmaktadır. Nüfusun yaklaşık %30’u merkez ilçesinde toplanmış olan Giresun ilinin en düşük nüfuslu ilçeleri Güce, Çanakçı, Doğankent ve Çamoluk’tur. Karadeniz’e 122 kilometrelik bir sahil bağlantısı bulunan Giresun, yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz doğal güzellikleri barındıran illerden biridir. Giresun, doğusunda Trabzon ve Gümüşhane, güneyinde Sivas ve Erzincan, batısında ise Ordu illeri ile komşudur. Şehrin kuzey sınırı ise Karadeniz ile çevrelenmiştir. Şehir; Aksu ve Batlama Vadileri arasında kalan bölgede, denize uzanan bir yarımada üzerinde kurulmuştur. İl merkezinin karşısında, Karadeniz’in insan yerleşimine imkân veren tek adası olan Giresun Adası bulunmaktadır.
 

Tanıtım Videosu:

Devamını Oku

Giresun Nerededir?

Giresun, Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde bulunan ve 2016 verilerine göre nüfusu 444.467 olan bir ilimizdir. Nüfus bakımından Türkiye’nin en kalabalık 44. ili olan Giresun’da toplam 16 ilçe bulunur. Kuzeyinde Karadeniz ile çevrili olan ilin güneyinde ise Kuzey Anadolu Dağları bulunur. Giresun ilinin plaka numarası 28’dir.

Devamını Oku

Giresun’a Nasıl Gidilir?

or-gi-havalimani.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde bulunan Giresun iline çeşitli ulaşım imkânları bulunmaktadır. Karadeniz Sahil Otoyolu D010 üzerinde olan Giresun’a karayolu ile rahatlıkla ulaşılabilirken ulaşım için havayolunu tercih edecekler ise Ordu il sınırları içerisinde, Ordu – Giresun arasında deniz doldurularak yapılan Ordu – Giresun Havalimanı’na gitmelidirler. Giresun merkezinde bulunan Giresun Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne Türkiye’nin birçok şehrinden özel otobüs firmalarının seferleri düzenlenmektedir. Bu firmalar İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerle birlikte birçok Anadolu şehrinden Giresun’a ulaşım imkânı sağlamaktadır.

Giresun’a özel araçla ulaşmak için İstanbul’dan sırasıyla Sakarya, Bolu, Tosya, Merzifon, Samsun rotası üzerinden 934 kilometre yol alarak 11 - 12 saatlik bir yolculuk ile ulaşılabilir. Türkiye’nin başkenti Ankara’dan ise Kırıkkale, Çorum, Merzifon ve Samsun üzerinden yaklaşık 600 kilometrelik bir yolculuk sonrası 7 saat 30 dakikada Giresun’a ulaşmak mümkündür.

Ordu – Giresun arasına yapılan ve Türkiye’nin deniz üzeri doldurularak yapılan ilk havalimanı olan Ordu – Giresun Havalimanı’na İstanbul ve Ankara’dan her gün düzenlenen karşılıklı uçuşlar bulunmaktadır. Hafta içinde belirli günlerde farklı şehirlerden de uçuşların yapıldığı havalimanı aynı zamanda Almanya’dan direk uçuşlar ile Giresun yurtdışına da bağlamaktadır. Ordu – Giresun Havalimanı, Giresun merkezinin 26 kilometre uzağında bulunur. Havalimanına inen uçaklar için Giresun şehir merkezine servisler bulunmaktadır. Bu servisler her uçak inişinden yaklaşık 30 dakika sonra kalkar ve şehre ulaşım 30 dakika sürmektedir. 2018 başı itibariyle bilet fiyatları 12 TL’dir. Giresun’a her ne kadar trenle ulaşım imkânı olmasa da Trabzon’a yapılacak olan Yüksek Hızlı Tren projesi duraklarından biri olarak Giresun da düşünülmektedir. Bu projenin ne zaman tamamlanacağı ve detayları tam netleşmese de gelecekte Giresun’a trenle ulaşım da muhtemel seçeneklerden biri olacaktır.

Giresun’a Ne Zaman Gidilir?

000008.JPG

İklim açısından bakıldığında, Giresun her dönem yağmur alabilen bir il olduğu için bir Giresun seyahatinde yağmurla karşılaşmak çok olasıdır. Ancak doğru dönemi seçerek en azından bu olasılığı biraz olsun düşürmek mümkündür.

Giresun ilinde iki farklı iklim özelliği gözükmektedir. İlin kıyı kesimi nispeten ılık olsa da sürekli yağış alır. İç taraflar ise yazları sıcakken, kış aylarında karasal iklimin etkisiyle soğuk olur. Yılın neredeyse yarısı yağış altında olan il, Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan 2. ilidir. Yıllık sıcaklık ortalaması 15 derece seviyelerinde dolaşır. En soğuk aylar ocak ve şubat ayları iken en sıcak aylar ise sıcaklığın ortalama 23 derece civarlarına çıktığı temmuz ve ağustos aylarıdır. Tarihte Giresun ili merkezinde ölçülen en düşük sıcaklık -9,3 derece iken en yüksek sıcaklık ise 37,3 derecedir.

İklim özelliklerini incelediğimizde yağıştan kaçınmak için Giresun seyahati için en ideal dönem mayıs – temmuz ayları arasında olacaktır. Ağustos ayı ile birlikte artan yağışlar ekim – kasım döneminde yılın en üst seviyelerine çıkar ve mart ayına kadar yoğun bir şekilde devam eder. Mart – eylül aylarındaki dönem ise yağış açısından nispeten yoğun yağış alan aylar içerse de sıcaklık açısından gezmek için ideal bir ortam sunar.

Giresun’u ziyaret etmek için ideal dönemlerin bir diğeri de her yıl mayıs ayının ikinci yarısında düzenlenen Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali’nin yapıldığı dönemdir. Aksu Festivali her yıl Rumi takvime göre mayısın 7. gününe denk gelir ve festival kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenir. Giresun ilinin en renkli dönemlerinden biri olarak bilinmektedir.

Giresun Nerede Kalınır?

hotel-1330841_1280.jpg

Yeşilin maviyle buluştuğu eşsiz doğası ile birlikte ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Giresun’da konaklamak için birçok seçenek bulunmaktadır. Giresun’da il merkezinde konaklamak mümkün olduğu gibi TireboluGörele gibi büyük ilçelerle birlikte yayla turizminin gelişmiş olduğu Dereli ilçesinde birbirinden güzel konaklama imkânları bulunur. İl ve ilçe merkezlerindeki konaklama seçenekleri klasik otel, pansiyon gibiyken yaylalarda dağ evi gibi seçenekler ziyaretçilerine doğa içinde eşsiz bir konaklama fırsatı sunar.

Devamını Oku

Giresun Gezilecek Yerler

Karadeniz’de yeşille mavinin buluştuğu, 4.000 yılı aşkın bir geçmişi olan Giresun ili gezilecek görülecek yerler konusunda hem tarihî, hem de doğal seçenekler bakımından zengin bir içerik sunar. Şehir merkezinde gezilecek yerler her ne kadar birbirine yakın olsa da Giresun’da gezilip görülmesi gereken yerler geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Şehir merkezinde görülmesi gereken yerler bir gün gibi kısa bir sürede tamamlanabilirken, özellikle il merkezi dışında kalan ilçeler ve yaylalar için ek olarak 1 - 2 gün daha ayırmak gerekmektedir. Giresun’da sınırlı bir toplu taşıma imkânı bulunması nedeniyle şehir merkezi dışında kalan doğal güzellikleri görmek ve Giresun gezisinden maksimum verimi alabilmek için araba kiralamak veya özel araç ile gitmek faydalı olacaktır.

Giresun Gezilecek Yerler

Giresun’da gezilip görülecek yerler il merkezi içine, çevre ilçe merkezlerine ve çevre ilçe sınırları içerisinde bulunan yaylalara ayrılmıştır. Giresun il merkezi içinde görülmesi gereken yerlerin başında şehri tepeden gören ve şehrin tarihini yansıtan Giresun Kalesi, müzeseverler için Giresun Müzesi, 1461 yılında yapılmış Kapu Camii ve Karadeniz’in yaşama elverişli tek adası Giresun Adası bulunmaktadır. Tirebolu ilçesinde bulunan Tirebolu Kalesi ve Bedrama Kalesi, Giresun’da görülmesi gereken tarihî yapılar arasında yer almaktadır. Şebinkarahisar ilçesinde bulunan Meryem Ana Manastırı, Giresun’un uzun tarihine ışık tutan yerlerden biridir. Doğal güzellikleriyle öne çıkan Giresun’da Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Yaylası ve Kulakkaya Yaylası ile Kuzalan Şelalesi de görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında gelir.

Devamını Oku

Giresun Şehir İçi Ulaşım

Giresun’da şehir içi ulaşım imkânları çok fazla gelişmemiş olsa da toplu taşıma kullanmak isteyenler için çeşitli seçenekler mevcuttur. Şehir içi ulaşım genellikle dolmuşlar, az sayıda güzergâhta hizmet veren belediye otobüsleri ve taksiler ile yapılmaktadır.

Devamını Oku

Giresun Mutfağı

068.jpg

Tarihi ile geniş bir kültür yelpazesine sahip Giresun’da yemek kültürü de bir hayli gelişmiştir. Fındığı ve yeşilin maviyle buluştuğu doğal güzellikleriyle öne çıkan Giresun’da yemek kültürü genellikle sebze yemekleri ve Karadeniz’in birçok bölümünde olduğu gibi deniz mahsulleri üzerinedir.

Karadeniz’de sıklıkla tüketilen karalahana, Giresun mutfağında da önemli bir yer kaplar. Karalahana ile yapılan lahana diblesi Giresun’da en çok tüketilen yemeklerin başında gelir. Giresun halkı karalahanaya “yayla pancarı” demektedir ve lahana diblesi, yayla pancarı ve pirincin birleşimiyle ortaya çıkan lezzetli bir sebze yemeğidir.

Karadeniz’de en çok tüketilen ekmek çeşitlerinin başında gelen mısır ekmeği de Giresun’da sıklıkla tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Tavada; mısır unu, yumurta ve sütten yapılan lezzetli mısır ekmekleri Giresun’da her yemeğin yanında sofrayı şenlendirecek bir lezzet olarak öne çıkar.

Giresun’un Görele ilçesinden çıkan ve tüm Türkiye’ye yayılan Görele pidesini denemek için Görele ilçesinden daha iyi bir yer düşünülemez. Görele ilçesinde Görele pidesini kaliteli bir şekilde yapan birçok mekân bulunur, bu mekânlardan en ünlülerinden biri Ağa Pide Salonu’dur. Peynirli, kıymalı, kavurmalı gibi birçok çeşit pidenin olduğu Ağa Pide Salonu’nda tereyağı ve yumurta sarısı eklenmiş pideler Giresun’a gitmişken denenmeden dönmemesi gereken lezzetlerin başında gelir.

Fındığın ana vatanı olan Giresun’da fındık olmayan bir mutfak düşünülemez. Fındık, Giresun’da yapılan birçok tatlıda kendine yer edinmiştir. Bu tatlıların belki de en meşhuru fındıklı tel kadayıftır. Bu lezzeti tadabileceğiniz işletmelerin başında Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar gelir. Burada bulunan fındıklı tel kadayıf, Türkiye’nin diğer yerlerindeki kadayıflardan bir hayli farklı bir kadayıf deneyimi yaşatır.

Giresun, Türkiye’nin birçok yeri gibi eşsiz bir yeme içme deneyimi yaşamak isteyen seyahatseverleri çeşitli seçenekleriyle mutlu edecek bir mutfakla karşılamaktadır.

Giresun’da Alışveriş

hazelnuts-264824_960_720.jpg

Giresun denince akla gelen ilk şey fındıktır. Şehirde fındık ve fındık ile yapılan onlarca ürünün satıldığı yerler bulunur. Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu’ndan veya Giresun Fındık Evi’nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesifındık kremasıfındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.

Giresun merkezde, Atatürk Bulvarı etrafında yörenin doğal olarak üretilen tereyağıpeynir ve çeşitli süt ürünlerinin alınabileceği birçok dükkân bulunmaktadır. Karadeniz özellikle tereyağı ile özdeşleşmiş bir bölge olduğu için burada üretilen tereyağı da bölgenin en kaliteli seçeneklerinden bazılarının sunmaktadır.

Devamını Oku

Giresun’da Gece Hayatı

019.jpg

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli illerinden biri olan Giresun’da gece hayatı pek de aktif değildir. Giresun’da akşamları müzik dinlenebilecek birkaç kafe tarzı mekân bulunabilirken, otellerde bulunan barlar ve kafeler gece vakit geçirmek isteyenlerin sınırlı seçeneklerinden bazılarıdır. Giresun gece hayatı her ne kadar pek de renkli olmasa da şehirden bu konunda beklentileri olan seyahatseverlere birkaç mekân sunmaktadır.

Devamını Oku

Giresun’daki Festivaller

Karadeniz’de yeşille mavinin buluştuğu bir konumda bulunan Giresun ilinde yıl boyunca çeşitli festivaller düzenlenmektedir. Bu festivallerin bazılarında yöre halkının geleneksel olarak kutladığı günler kutlamakta ve yörenin tanıtımı amaçlanmaktadır. Giresun ili sınırları içerisinde düzenlenen festivallerin bazılarının detayları aşağıdaki gibidir.

Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali: Giresun Aksu Festivali, her yıl 20 mayısta Rumi takvime göre mayısın yedisinin kutlandığı güne denk gelmektedir. Festival boyunca birçok gelenek sürdürülür ve festival ateşi yakılır. Festival 3 – 4 gün sürmektedir ve Aksu Çayı’nın denize döküldüğü yerde düzenlenir. Her yıl düzenlenen festivalde yöre halkı 4.000 yıllık gelenek ve göreneklerini devam ettirirken şehrin en büyük festivallerinden biri gerçekleştirilir.

Devamını Oku

Giresun İçin Faydalı Bilgiler

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Giresun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: 0 454 215 71 94

Giresun Valiliği: 0 454 282 02 82

Giresun Belediyesi: 444 4 028

Giresun Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7oC
    • Şub 7oC
    • Mar 8oC
    • Nis 11oC
    • May 15oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 12oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 444.467 / İklim: Karadeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün