Gwangju Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gwangju.jpg

Güney Kore’nin South Jeolla eyaletinde yer alan Gwangju, ülkenin en büyük altıncı kentidir. 18 Mayıs 1980 tarihinde gerçekleşen Gwangju Katliamı ile bilinir. Demokrasi taraftarı 207’den fazla öğrencinin silahlı kuvvetler tarafından öldürülmesi olayı tüm ülkeyi derinden yaralamıştır. Güney Kore’de demokrasi kavramının sembollerinden biri haline gelen kentte o güne ait izleri müzelerde ve meydanlarda hala görebilirsiniz.

M.Ö. 57 yılında kurulan Gwangju, Üç Kore Krallığı döneminde Baekje Krallığı’nın yönetim merkezlerinden biriydi. 1929 yılında Kore, Japon işgali altındayken her iki ülkenin öğrencileri karşı karşıya gelmiş ve bu gerilim bölgesel gösterilere dönüşmüştür. Yurt genelinde Japon işgaline karşı en büyük başkaldırılardan biri olmuştur.

Sürekli gelişen bir gençliğe ve sanat kültürüne sahip olan kentin her yerinde, halkın modayı ne kadar ilgiyle takip ettiğini görebilirsiniz. Birçok bienale de ev sahipliği yapan Gwangju, ülkedeki en büyük otobüs terminaline sahiptir.

Tanıtım videosu için tıklayınız. 

Gwangju ile İlgili

Gwangju Nerededir?

Gwangju, Güney Kore’nin güneybatısında yer alan Honam bölgesindeki South Jeolla eyaletinde yer alır. Honam bölgesi Kuzey ve Güney Jeolla eyaletlerini kapsayan bölgedir. Gwangju aynı zamanda Güney Jeolla eyaletinin başkentidir.

Gwangju’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Gwangju’ya direkt olarak uçuş yapılmamaktadır. Kente ulaşmak için öncelikle Güney Kore’nin başkenti Seul’a gitmeniz gerekiyor. Incheon Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra tren ile direkt olarak Gwangju’ya 2 saatte ulaşabilirsiniz. 

Gwangju'ya gidecekler, Kore Turizm Organizasyonu'nun sitesinden bireysel turlarla (FIT) ilgili bilgi de alabilirler. İlgili sayfa için tıklayınız.

Gwangju Ne Zaman Gidilir?

img_7697.jpg

Gwangju’ya gitmek için en uygun zaman gökyüzünün açık olduğu sonbahar dönemidir. Kent aynı zamanda Güney Kore’nin kültürel merkezi olduğundan dolayı bu mevsimde düzenlenen festivalleri kaçırmamanız tavsiye edilir. Eylül ve kasım ayları arasında bir tatil planlıyorsanız; Namhansanseong Kültür Festivali, Gwangju Bienali ve Gwangju Kimchi Festivali’ne katılma imkânı bulabilirsiniz. Ağustos aylarında aşırı sıcak olan havalar, eylül ayının başlamasıyla birlikte serinlemeye başlar. Eylül ve ekim aylarında sıcaklıklar 17 ile 27 dereceler arasında değişirken, yazın yağan muson yağmurları da azalmaya başlar.

Gwangju’da Nerede Kalmalı?

2720006200812001k-Jjimjilbang-_54_990x660_201404240551.jpg

Gwangju’da her bütçeye uygun konaklama seçeneği bulabilirsiniz. Kore’deki geceyi geçirmek için en ucuz seçenek ‘jjimjilbang’dır. Buralar, ısıtmalı zeminde uyumak için ortak bir odası bulunan bir tür halk hamamıdır. Sauna erişimi, pamuklu pijamalar ve eşya dolabı gibi hizmetleri 10 bin wondan daha ucuza alabilirsiniz.

Orta bütçeli bir konaklama planı yaptıysanız Sangmu bölgesinde yer alan moteller işinizi görebilir. 30 bin ile 50 bin won arasında değişen fiyatlara tatmin edici hizmetler alabilirsiniz. Yine Sangmu’da yer alan büyük ve saygın oteller de yüksek bütçeli tatil planı yapan ziyaretçiler için oldukça uygundur. Huzurlu ve kaliteli hizmetler alabileceğiniz otellerin gecelik fiyatları yaklaşık 100 bin wondur. Mudeung Dağı yakınlarında da çeşitli lüks oteller bulunur.

Gwangju’da Gezilecek Yerler

Güney Kore’nin metropollerinden biri olan Gwangju, gelişen bir gençliğe ve sanat kültürüne sahiptir. Sanat galerileri ve bienalleriyle ünlü olan kent aynı zamanda Güney Kore yakın tarihinin en önemli şehirlerinden biridir. Gwangju’da tarihi ve kültürel mekânların yanı sıra, gezerken keyif alacağınız çok sayıda doğal güzellik de bulunuyor.

Görülmesi gereken diğer yerler

Sajik Park, Gwangju Sanat Müzesi, Mudeungsan Dağı Ulusal Parkı, Gwangju Halk Müzesi, Jeungsimsa Tapınağı,

Devamını Oku

Gwangju Şehir İçi Ulaşım

kumhobus2.jpg

Sorunsuz bir şehir içi ulaşımına sahip olan Gwangju’da ulaşımın büyük bölümü taksi ve otobüslerle sağlanıyor. Taksiler genellikle ucuz olurken, otobüsler ise daha konforsuz olabiliyor. Son zamanlarda yapımı tamamlanan metro istasyonları sayesinde bu seçenek de değerlendirilebilir. Metrolar ile her yere gitmeniz mümkün olmasa da 1200 won gibi ucuz bir bilet karşılığında 4 farklı duraktan herhangi birine gidebilirsiniz.

Gwangju’da otobüsler renklerle ayrılmıştır. Kırmızı otobüsler hızlı giden, sık sık çalışan, çok az durakta duran ve kentin büyük bölümünü dolaşan otobüslerdir. Yeşil otobüsler ise köy otobüsleridir ve kent merkezini küçük yerleşim bölgelerine bağlar. Mor otobüsler de ilçe otobüsleri olarak düşünülebilir. Kentin varoş kesimlerine gider.

Gwangju Mutfağı

hb_south_korea_cuisine_gwangju-bossam.jpg

Gwangju mutfağının en önemli özelliği zengin ve gösterişli olmasıdır. Joseon Hanedanlığı’nın soylu sınıfı olan Yangbanların eşsiz aşçılık geleneğini günümüze kadar sürdürmüştür. ‘Kore’nin ekmek sepeti’ olarak bilinen Güney Jeolla Eyaleti’nde bulunan Gwangju’da kente özgü birçok lezzet bulabilirsiniz. Eunegui adındaki ızgara yapılmış ayu balığı ve gwangyang bulgogi olarak bilinen baharatlı barbekü eti en ünlü yemeklerdendir. Honam bölgesi, bereketli toprakları sayesinde önemli bir pirinç üretim merkezidir. Pirinçle yapılan yemekler Gwangju mutfağında da önemli yer tutar. Bambuda pirincin buğulanarak hazırlandığı daetongbap en popüler yemeklerden biridir. Kentte bulunan restoranlarda Kore mutfağının yanı sıra dünya mutfağına ait yemekleri de bulmak mümkün.

Popüler Restoranlar:

Minsokchon: Kentin en popüler mekânlarından biri olan Minsokchon’da kırmızı et ve domuz eti ile ilgili her türlü sunumu bulmanız mümkün.

Bari E: İtalyan restoranlarından biri olan Bari E, pizzalarıyla ve kekleriyle ünlü bir restorandır. Ayrıca çok çeşitli sağlıklı salataları da deneyebilirsiniz.

Cheongwon Momil: Oldukça mütevazı olan bu işletmede yemekler noodle üzerine şekillenmiştir. 1960’dan beri hizmet veren Cheongwon Momil’de farklı noodle çeşitlerini deneyebilirsiniz.

Sujata: Budist keşişler tarafından işletilen Sujata, dünyanın en iyi salata barını sunduklarını iddia eden bir vejetaryen restoranıdır. Yeşilin her türlüsünü burada yiyebilirsiniz.

Diğer restoranlar: Yeongmi, First Alleyway, Indy Restaurant, Tequilaz

Gwangju’da Alışveriş

4864235905_de8cceabc5_b.jpg

Alışveriş için harika mekânlar barındıran Gwangju’da hemen hemen her ürünü bulmanız mümkün. Özellikle geleneksel bir pazar alanı olan Yangdong Market’te baharat, balık, sebze, ayakkabı, geleneksel kıyafetler ve mobilya gibi çok çeşitli ürünleri bulabilirsiniz.

Teknolojinin kalbi Kore’ye kadar gelip de elektronik ürünlerden almamak olmaz. Kumho Elektronik Pazarı’nda her türlü teknolojik cihazı satın alabilirsiniz. Pazarlığın da yapılabildiği bu pazaryerinde ikinci el ürün de bulabilirsiniz.

Eğer dünyaca ünlü markalardan alışveriş yapmayı düşünüyorsanız kent merkezindeki Chungjangrobölgesinde aradığınız markayı bulmanız olası. Pahalı mağazaların yanı sıra daha ucuz yerel Kore butiklerini de burada bulabilirsiniz.

Gwangju Gece Hayatı

Downtown-Gwangju.jpg

Gece hayatının oldukça hareketli geçtiği Gwangju’da çok sayıda yabancı dostu bar bulunuyor. Soul Train, Speakeasy, German Bar ve Brown’s Cabin bunlardan bazılarıdır. Şehir merkezinde bulunan bu mekânlarda özgürce eğlenebilirsiniz. Turistlerin de yoğunlukla ziyaret ettiği bu eğlence merkezlerinde arkadaş canlısı birçok insanla tanışabilirsiniz.

Gwangju Festivaller

korean-kimchi-festival-1.jpg

Gwangju Bienali

Gwangju Tasarım Bienali

Gwangju Kimchi Festivali

Chungjang Anı Festivali

Gwangju Resmi Tatiller

Yılbaşı (1 Ocak)

Ay Yeni Yıl Tatili (7-10 Şubat)

Bağımsızlık Hareketi Günü (1 Mart)

Ağaç Dikme Günü (5 Nisan)

Çocuk Bayramı (5 Mayıs)

Buda Doğum Günü(22 Mayıs)

Anma Günü(6 Haziran)

Anayasa Günü (17 Temmuz)

Özgürlük Günü (15 Ağustos)

Chuseok Bayramı (Ay takvimine göre değişiyor, genellikle sonbahar)

Milli Kurtuluş Günü (3 Ekim)

Kore Dili Günü (9 Ekim)

Noel (25 Aralık)

Gwangju İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 119

Hastane: 1339

Polis: 112

Turizm ve Çeviri Servisi: 1330

Gwangju Vize İşlemleri

Gwangju’yu ziyaret etmek için vize almanıza gerek yoktur. 1973 yılında Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde Türkiye vatandaşları Güney Kore’yi üç ayı aşmayacak şekilde vizesiz olarak ziyaret edebilirler.

Gwangju Türkiye Temsilciliği

Gwangju’da Türkiye temsilciliği bulunmamaktadır. Ancak uluslararası seyahatiniz ile ilgili sorunları Seul’daki Türkiye büyükelçiliği aracılığıyla çözebilirsiniz.

SEUL BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Turkish Embassy Vivien Bldg. 4th Fl. 52, Seobinggo-ro 51-gil, Yongsan-gu (140-240) Seoul-Korea

Telefon: +82 2 3780 1600

Faks: +82 2 797 8546

E-Posta:[email protected]

Website:http://seul.be.mfa.gov.tr/

Görev Bölgesi: Kore Cumhuriyeti ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti

Gwangju Para Birimi

39026985-South-Korean-Won-currency-with-pin-on-Korea-on-map-Stock-Photo.jpg

Gwangju’da para birimi olarak Güney Kore Won’u(KRW) kullanılır. 1 Türk Lirası yaklaşık olarak 372 Güney Kore Wonu’na denk gelir.

Gwangju Resmi Dili

hangul-korean-language.jpg

Güney Kore’nin resmi dili olan Korece, Gwangju’nun da resmi dilidir. Gwangju’da, Honam bölgesinde oldukça yaygın olan Jeolla ağzı kullanılır.

Gwangju Saat Farkı

Gwangju (GMT+9) ile Türkiye (GMT+3) arasında 6 saatlik bir zaman farkı bulunur. Türkiye'de saat 12.00 iken Jeonju’da 18.00'dir.

Gwangju Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.522.000 / Dil: Korece / Para Birimi: Güney Kore Wonu (KRW) / İklim: Muson İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 Gün