Halfeti Genel Bilgiler / Rehber

Halfeti, Şanlıurfa’nın batı ilçelerinden biridir. Gaziantep sınırındaki kasaba Türkiye’nin en sıra dışı yerlerinden biridir. 2000 yılındaki Birecik Barajı inşaatı nedeniyle birçok köy sular altında kalmıştır. Halfeti’nin bir kısmı sular altında kalsa da zengin bir kültürel mirasa ve sayısız güzelliklere sahiptir. Halfeti kendine has karagülüyle bilinir. Ağlayan Arap Kızı olarak bilinen bu endemik tür ilkbahar ve sonbaharda çiçek açmaktadır. Halfeti günümüzde eski şehir ve yeni şehir olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Fırat Nehri üzerine yapılan BirecikBarajı’nın sular altında bıraktığı bölüm eski şehirdir. Asırlık konaklar, evler, camiler sular altında kalmıştır. Halfeti’nin turistik değere sahip bölgesi eski şehirdir. Yeni şehir ise kasaba sakinlerinin taşınmak zorunda kaldığı 15 km uzaklıktaki bölgedir. Halfeti’nin neredeyse üç bin yıllık bir tarihi vardır. İlk olarak M.Ö. 9. Yüzyılda Asurlular tarafından Sitamrat adıyla kurulmuştur. Roma döneminde bu topraklarda Akamai adında bir yerleşim merkezi kurulmuştur. Romalılardan sonra Sasaniler, Araplar, Emeviler ve Abbasiler M.S. 6. Ve 8. Yüzyıllar arasında bölgeye hükmetmiştir. Halfeti’nin Türklerle tanışması 11. Yüzyılda Selçukluların bölgeyi fethetmesiyle başlamıştır. 16. Yüzyılda Osmanlı hakimiyetine giren Halfeti, binlerce yıllık tarihiyle gezginlerin dikkatini çeken önemli güneydoğu kasabalarından biridir. 2013 yılında uluslararası belediyeler birliği tarafından ‘Sakin Şehir’ anlamına gelen Citta Slow unvanını elde etmiştir. Halfeti Türkiye’deki 15 Citta Slow’dan biridir. Baraj gölü kıyısındaki Halfeti, şirin bir Ege köyünü andıran çehresiyle ülkemizdeki sayısız zenginlikten sadece biridir. Kıyı boyunca çeşitli restoranlar, dinlenme alanları ve tekneler yer almaktadır. Bir tekne kiralayarak eski Halfeti’nin etkileyici manzaralarını, eski taş evlerini, camileri, eski kalenin kalıntılarını ve sular altında kalan tarihi yapıları görebilirsiniz. Baraj gölünün üzerindeki 135 metrelik asma köprüden pitoresk manzaralara hakim olabilirsiniz. Göl çevresinde yerel mutfağın tadına bakabileceğiniz küçük restoranlar bulabilirsiniz. Özellikle patlıcanlı Halfeti kebabını ve Şabut balığını denemelisiniz.   

Halfeti Nerede?

Şanlıurfa’nın batı ilçelerinden biri olan Halfeti, şehrin Gaziantep sınırında bulunmaktadır. Birecik Baraj Gölü kıyısındaki ilçe, Şanlıurfa kent merkezine 112 km uzaklıktadır. Halfeti’nin komşuları Birecik ve Bozova ilçeleridir.

2

Halfeti Gezilecek Yerler

Anadolu’nun binlerce yıllık tarihe sahip eşsiz bölgelerinden biri olan Halfeti’de gezilecek pek çok destinasyon mevcut. Halfeti’nin sular altında kalan kısmı Eski Halfeti, neredeyse 2500 yıllık tarihe ve sıra dışı bir mimariye sahip Rum Kale ve Aziz Nerses Kilisesi’ni mutlaka gezmelisiniz.

Eski Halfeti
Baraj yapımından sonra Halfeti’nin büyük kısmı sular altında kalsa da Eski Halfeti turistik değerini korumaktadır. Ermeni taş ustalarının yaptığı Halfeti evleri, suyun içinden yükselen minare ve Halfeti karagülü ziyaretçilerin ilgisini çekecektir. Gördüğünüz her manzarayı fotoğraflamak isteyeceğiniz Eski Halfeti’de asma köprü üzerinde Fırat’ın harika manzarasına da hakim olabilirsiniz.

Rum Kale
Rum Kale, Fırat Nehri üzerindeki bir yarımadanın üzerinde yer alır. Gaziantep’in Nizip ilçesi sınırlarında yer alan kale, Halfeti’ye gelenlerin mutlaka uğraması gereken tarihi bir yapıdır. Korunaklı bir konumda bulunan bu ilginç kompleks Orta Çağ’da Bizanslar ve Ermeniler tarafından işgal edilmiştir. M.Ö. 855 yılında yapıldığı tahmin edilen bu kale, 1203-1293 yılları arasında Ermeni Kilisesi’nin himayesindeydi. 1293 yılında Mısır Memlükleri tarafından fethedilmiştir. Mercidabık Savaşı’ndan sonra kaleyi Osmanlılar ele geçirmiştir. Karmaşık bir mimariye sahip olan Rum Kale’de, Orta Çağ ve Türk-İslam mimarisi başta olmak üzere çeşitli dönemlere ait izlere rastlamak mümkün. Son yıllarda restore edilerek turizme kazandırılan bu tarihi yapının çevresinde Aziz Nerses Kilisesi, Barşavma Manastırı ve çeşitli yapılara ait kalıntılar bulunmaktadır. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın birleştiği noktada yer alan Rum Kale’ye Halfeti’den kalkan teknelerle ulaşabilirsiniz.

3

Aziz Nerses Kilisesi
Şair Aziz Nerses Kilisesi olarak da bilinen bu dini yapı 1173 yılında inşa edilmiştir. Rum Kale’nin güneyinde bulunan Aziz Nerses Kilisesi’nin sadece kalıntılarına rastlayacaksınız. Türkler kiliseyi ele geçirdikten sonra cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Gotik tarzda inşa edilen bu sıra dışı yapıyı ziyaret etmeden dönmeyin.

Halfeti’ye Nasıl Gidilir?

Halfeti her ne kadar Şanlıurfa sınırları içinde yer alsa da Gaziantep’e daha yakındır. Bu nedenle ilçeye Gaziantep üzerinden daha kolay ulaşabilirsiniz. Gaziantep şehir merkezinden kalkan otobüs ve minibüslerle ilçeye ulaşabilirsiniz. Yolculuklar ortalama olarak 1,5 saat sürmektedir. Eğer Halfeti’ye Şanlıurfa üzerinden gitmek istiyorsanız otogardan 72 numaralı otobüse veya minibüslere binebilirsiniz. Kısıtlı vakte sahipseniz 2 saat süren otobüs yolculuklarının yerine araç kiralama yöntemine başvurabilirsiniz.

4

Halfeti Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 7oC
    • Mar 11oC
    • Nis 16oC
    • May 21oC
    • Haz 26oC
    • Tem 30oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 19oC
    • Kas 12oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 37.930 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün