Bağdat Gezilecek Yerler

Milattan önceki dönemlerden beri sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bağdat, savaşlar ve işgaller nedeniyle yıkıma uğramış olsa da eski dönemlerden kalma pek çok yapı ve eseri bünyesinde barındırmaktadır. Kaldırım kahveleri, şark pazarları gibi şehrin eski manzarasını simgeleyen unsurlar günümüzde de ayaktadır. 

Bağdat Gezilecek Yerler

Bağdat bölgesinde Abbasi Sarayı, Al-Faw Sarayı, Irak Ulusal Müzesi, Kazimeyn Camii (Al-Kadhimiya Mosque), Umm al-Qura Camii ve Şehitler Anıtı gibi mekanları ziyaret edebilirsiniz.

Detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Abbasi Sarayı

Abbasi Sarayı, Abbasi döneminden günümüze kadar gelebilen tek yapıdır. Dicle Nehri'ne bakan tarihi iki katlı yapı şehrin kuzey kapısında yer almaktadır. Abbasi Devleti Bağdat’ı 500 yıl boyunca yönetmiş ve şehir bu dönemde altın çağını yaşamıştır. Halife El-Naser döneminde inşa edilen Abbasi Sarayı, 1963 yılından bu yana Al-Mustansereyya Üniversitesi binası olarak kullanılmaktadır. Ortasında geniş bir avlusu olan iki katlı saray, kemerlerle bezenmiş büyüleyici bir mimariye sahiptir.

  • Ulaşım: Şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta bulunan Abbasi Sarayı’na taksi ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Al-Faw Sarayı

Su Sarayı olarak da bilinen Al-Faw, Bağday Uluslararası Havalimanına beş kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Saddam Hüseyin’in İran üzerindeki zaferini anmak için inşa ettirilen kompleks yapı, çok sayıda villa ve küçük sarayları içinde barındırmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri tarafından güvenli bölge olarak ilan edilen Green Zone’da yer alan yapı savaş boyunca Amerikan güçleri tarafından üs olarak kullanılmıştır.

  • Ulaşım: Al-Faw Sarayı Green Zone’da yer almaktadır. Bölgeye taksiler ile ulaşım sağlamak mümkündür. 

Irak Ulusal Müzesi

Irak Ulusal Müzesi’nde Mezopotamya bölgesinde yaşamış uygarlıklara ait çok önemli eserler sergilenmektedir. İngiliz gezgin ve yazar Gertrude Bell tarafından 1926 yılında açılan müze, 2003 yılında Irak’ın işgal edilmesiyle Amerikan güçleri tarafından yağmalanmıştır. Yağmalamanın dünya çapında büyük tepkilerle karşılaşması üzerine müzeden çalınan eserler iade edilmiştir. Mezopotamya’nın kültürel zenginliğini ve beş bin yıllık tarihini simgeleyen 170 binden fazla eser Irak Ulusal Müzesi'nde yer almaktadır.

Kazimeyn Camii (Al-Kadhimiya Mosque)

Kazimeyn bölgesinde yer alan altın kubbeli Kazimeyn Camii, her yıl binlerce turistin akın ettiği noktalardan biridir. Altın kubbeleri ile şehrin mimarî dokusuna ayrı bir güzellik katan camide, Şii inancında büyük yeri olan İmam Musa el-Kazım ve İmam Muhammed Taqi’nin türbeleri de yer almaktadır. Saddam Hüseyin rejiminin yıkılmasından sonra restorasyon çalışmalarına başlanan cami birçok terör saldırısına maruz kalmış ve ziyarete kapatılmıştır.

  • Ulaşım: Kazimeyn bölgesinde yer alan camiye taksi ile ulaşım sağlanabilir ancak bölgede mevcut olan güvenlik tehditlerine karşı dikkatli olunmalıdır.

Umm al-Qura Camii

Umm al-Qura Camii, Bağdat’ta yaşayan sünni müslümanların en büyük ibadet yeridir. Cami, sünni müslümanların yoğun olarak bulunduğu bölgede, El-Adel’de yer almaktadır. Kubbesinin etrafında bulunan dört minaresiyle ilgi çekici bir mimariye sahiptir. Kireçtaşı ile inşa edilen Umm al-Qura, mavi mozaikler ile bezenmiştir.

  • Ulaşım: Şehir merkezinin batısında bulunan Umm al-Qura Camii’ye taksi ile ulaşabilirsiniz.

Şehitler Anıtı

Şehitler Anıtı, İran-Irak Savaşı sırasında ölen Iraklı askerlere adanmış bir anıttır. 1983 yılında açılan anıt, Mimar Saman Kamal ve Heykeltıraş İsmail Fattah el-Turk tarafından tasarlanmıştır. Anıt, yapay bir gölün merkezinde duran dairesel platformdan oluşmaktadır. Platform, Abbasi mimarisini andıran iki kubbeye bölünmüştür. Kubbenin altında müze, kütüphane, kafe ve konferans salonu bulunmaktadır. Farklı bir görünüme sahip olan anıt, Dicle Nehri'nin doğu tarafında yer almaktadır.

  • Ulaşım: Bağdat ile Sadr’ı birbirinden ayıran Ordu Kanalı'nın yakınında yer alan Şehitler Anıtı’na taksi ile ulaşım sağlamak mümkündür.