Tikrit Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batı Asya’da bir ülke olan Irak’ın bir şehri olan Tikrit, Selahaddin olarak da bilinir. Başkent olan Bağdat’ın yaklaşık olarak 140 kilometre kuzeybatısında konumlanan Tikrit, Dicle Nehri’nin hemen yanında bulunur. Oldukça eski bir tarihi olan Tikrit hakkında ilk bilgiler Asurluların yıkıldığı döneme aittir. Kentin Babil kralı olan Nabopolassar’ın Asur şehrine saldırdığı dönemlerde kullanıldığı rivayet edilir. Günümüzden 1000 yıl kadar önce var olduğu düşünülen ve şehirde bulunan kale ve manastır şehrin önemli tarihi eserleri arasında yer alır. O dönemlerde yünlü tekstil ürünleri üreten bir kasaba olan Tikrit, daha sonraki zamanlarda tarımla geçimini sürdürmeye başlar. Ülke sınırlarında petrolün bulunması ile sistem değişir.

Şehrin adının Selahaddin olmasının sebebi ne diye  soracak olursanız Haçlı Seferleri’ne karşılık vererek Kudüs’ü geri alan Selahaddin Eyyübi’nin burada doğmuş olduğunu söyleyebiliriz. Sınır komşusu olduğumuz Irak’ın Tikrit şehrinin 16. yüzyılda Osmanlı himayesinde olduğunu da belirtebiliriz. 1. Dünya Savaşı’nda ise İngiliz hakimiyetine giren kent aynı zamanda Irak’ın eski devlet başkanı olan Saddam Hüseyin’in doğduğu yer olarak bilinir. Şehirde bulunan üniversite kentin adıyla anılır. Tikrit Üniversitesi 1987’de kurulmuş olup ülkedeki en büyük üniversitelerden biridir. Irak Savaşı döneminde askeri olaylarla adından söz ettiren Tikrit günümüzde daha sakin bir yerleşim halini almıştır. Şehirde geçerli olan para birimi Irak’ta da olduğu gibi Irak dinarıdır. Sınırlarında 2 adet küçük havaalanı bulunduran kentin bu havaalanları Tikrit Doğu Havaalanı ve Tikrit Güney Havaalanı’dır.
 

Tikrit'te gezilecek yerler

Ülkenin en büyük şehirlerinden olmasa da Tikrit, gezilebilecek bazı noktaları barındırır. Tikrit Üniversitesi kültürel mirasın vücut bulmuş halidir. Ayrıca gezebileceğiniz duraklardan bir diğeri Tikrit Müzesi’dir. Ancak 2003 senesindeki Irak Savaşı’nda müze hasar görmüştür. Dilerseniz Tikrit Stadyumu’nda bir maç da izleyebilirsiniz. 10.000 kişi kapasiteli bu stadyum farklı etkinlikler için de bir cazibe merkezi olarak bilinir. Manastırı da gündüz görmenizi tavsiye ederiz. Eski Tikrit kenti tarihi bir gezi için gidilebilecek yerler arasında bulunur. Dicle Nehri’nin kıyı şeridi ise gidilebilecek doğal güzellikler arasında başı çeker.
 

Tikrit iklimi

Çöl iklimi olarak nitelendirebileceğimiz Tikrit genellikle sıcak havaları ile ün salmıştır. Kış aylarında yaklaşık 15 derece ısı ortalaması olan kentte, yaz dönemlerinde bu değer yaklaşık olarak 40’lı derecelere ulaşır. Bu dönemde neredeyse hiç yağış almaz. İlkbahar ve sonbahar aylarında ise sıcaklıklar yine ortalama olarak 14 - 16 derece arasında oynar.
 

Tikrit'e ne zaman gidilir?

Yaz aylarında ciddi sıcaklarla başınızı derde sokabilecek olan Tikrit’e gidilebilecek en ideal zaman ilkbahar ve sonbahardır. Mart ve Nisan ayları sıcaklığın 20 derece civarında olması sebebiyle tercih edilebilir. Bu dönemde metrekareye düşen yağış miktarı da kış aylarına göre azdır.
 

Tikrit'te ne yenir?

Arap ve Kürt kültürünün mirasçısı olan Irak’ta ve buna bağlı olarak Tikrit’te Orta Doğu’ya has lezzetleri tadabilirsiniz. Binlerce yıllık kültürün etkisiyle şekillenen Irak mutfağı zengin ve farklı bir mutfaktır. Temel ürünler arasında kuzu eti, yöresel baharatlar, pirinç ve bulgur gelir. Ağır bir mutfak türü olarak nitelendirebileceğimiz Irak mutfağındaki tatları Tikrit’te bulabilirsiniz. Özellikle kebap, lahmacun, kuru fasulye, hamurlu tatlılar önde gelir. Ayrıca kurutulmuş meyveler, özellikle hurma ve ekmek türü olarak da tandır ekmeği karşınıza çıkar. Çorbalar da mutfağın olmazsa olmazları arasındadır. Kahvaltı ise oldukça zengin ve çeşitlidir. Kahvaltıya menemen, sucuk, börek gibi alternatifler eşlik eder. İçecek olarak ise yoğurdun sulandırılması ile yapılan ayran buraya özgü bir tat olarak dünyanın her yerine kendi adı ile yayılmıştır.
 

Tikrit'te konaklama

Tikrit’te konaklayabileceğiniz oteller bulunuyor. Bütçe ve konfor anlayışınıza göre farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. Otel fiyatları 150 ile 400 Türk Lirası arasında değişiklik gösteriyor.
 

Tikrit'te ulaşım

Eğer araçla gidilecek olursa İstanbul’dan Tikrit’e ulaşım yaklaşık olarak 22 saat sürer. Ancak aralıksız olarak bu mesafeyi gitmek mümkün değildir. Uçak tercih edilirse İstanbul’dan Bağdat’a yaklaşık olarak 3 saatte ulaşılabilir. Başkent Bağdat’a indikten sonra yaklaşık olarak 3 saatlik otomobil ya da otobüs yolculuğu ile Tikrit’e ulaşım sağlayabilirsiniz. 750 ile 1500 Türk Lirası arasında değişen fiyatlara bilet bulmak mümkündür (Fiyatlar Kasım 2018’e aittir. Dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
  Fotoğraf: https://www.globalsecurity.org/military/world/iraq/images/tikrit-palace_2003-2.jpg

Tikrit ile İlgili

Tikrit Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 9.9oC
    • Şub 12oC
    • Mar 15.8oC
    • Nis 21.4oC
    • May 27.6oC
    • Haz 32.5oC
    • Tem 35.6oC
    • Agu 34.8oC
    • Eyl 30.9oC
    • Eki 24.7oC
    • Kas 16.7oC
    • Ara 11.3oC

Kısa Kısa