Şiraz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Shiraz_Botanical_Garden.jpg

İranlılar'ın anavatanı olan Fars bölgesinin merkezinde bulunması, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla turistlerin ilgisini çeker Şiraz. Çevresindeki bağları ve ünlü şaraplarıyla adından söz ettirir. İran'ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden biridir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz, “İran'ın kültür başkenti”, “şairler şehri” ya da “güller şehri” gibi unvanlarla anılır.

Köklü tarihi boyunca pek çok kez İran’a başkentlik yapan şehir, Pers İmparatorluğu ve Safavi Hanedanlığı’nın da başkenti olduğundan çok önemli tarihi yapılara sahiptir. Günümüzde Şiraz şehri, Fars bölgesinin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerindendir. Çevresinde büyük ve gelişmiş bir kent olmaması nedeniyle dışarıdan çok göç alarak hızla büyümüştür. Bir buçuk milyona yakın nüfusuyla İran'ın altıncı büyük kentidir.

Tanıtım videosu:https://www.youtube.com/watch?v=8jFK8LSuopY

Şiraz ile İlgili

Şiraz Nerededir?

Güney İran’da yer alan Şiraz, Fars şehrinin kuzey batısındadır. Rakımı 1500 metredir. Zagros Dağlarının eteklerinde yer alır. Tahran’a 919km mesafededir.

Şiraz’a Nasıl Gidilir?

Şiraz’a Türkiye’den direkt uçmak mümkündür. Bu da yaklaşık 3.5 saat sürmektedir. Havaalanından şehir merkezine shuttle çalışmaktadır.

 Şiraz Ne Zaman Gidilir?

Kışların sert ve soğuk, yazların ise sıcak geçtiği Şiraz’da kurak bir iklim hakimdir. Kış aylarında sıcaklıklar 0-5 derece arasında hissedilirken, yazın bu durum 30-35 derece olur. Şehir, ocak ve şubat aylarında yağış alır.

Şiraz’da Nerede Kalmalı?

İran’ın önemli bir kültür ve turizm merkezi olan Şiraz’da çok sayıda otel vardır. Bunların çoğu Karim Khan-e Zand Bulvarına bağlanan caddeler üzerinde yer alır. Fiyatlar yüksek sezon dışında çok fazla düşmemekle beraber küçük indirimler söz konusudur. Her halükarda konaklamanın çok uygun olduğu bir şehirdir.

 Şiraz Şehir İçi Ulaşım

Yerel halk toplu taşımayı etkin bir biçimde kullansa da Farsça bilmeyen ziyaretçiler için en uygun yöntem muhtemelen taksi olacaktır. Taksiye bindiğiniz anda gideceğiniz yerin fiyatı üzerine şoförle anlaşmanız gerekecek. Taksilerin çoğunda taksi ibaresi bulunmamaktadır. El kaldırdığınızda önünüzde duracaklardır.

Şiraz Mutfağı

İran’ın en meşhur yemeği “beryouni”dir. Koyun eti ve akciğerini tarçınla pişirerek yapılan bu yemek “taftoon denilen özel bir ekmekle yenir. Nar pekmezi ve çekilmiş ceviz ile pişirilen ördek, tavuk, kuzu ya da dana etinden yapılan “Fesenjān diğer bir milli yemektir ve pilav ile servis edilir. Gaz adlı yemek yer bir bitkinin filizlerinin gül suyu, fıstık, safran ve badem ile birlikte pişirilmesinden oluşan diğer bir yerel yemektir. “Khoresh-e mast” ise sadece şehre özgü bir yemektir ve Farsça'da yoğurt yahnisi anlamına gelmektedir. Genellikle bir garnitür olarak ana yemeklerle servis edilen tatlı, puding kıvamında bir yiyecektir. Yoğurt, kuzu ya da dana eti, safran, şeker ve portakal kabuğundan yapılır. Pulaki isimli tatlısı meşhurdur.

Popüler restoranlar

Haft Khan, Sharzeh, Haji Baba Restaurant.

Bahşiş

Şiraz restoranlarında eğer siz vermezseniz ya da hesaba eklenmemişse, bahşiş verme zorunluluğu yoktur. Ama tabii ki hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Şiraz’da Alışveriş

Tüm İran’da olduğu gibi Şiraz’da da halılar, kilimler ve minyatürler çok özeldir. 15,000 Riyal’e harika minyatürler satın alabilirsiniz. “Khatam kari” denilen yerel el sanatı, renkli ahşap çubukların birbirine bağlanmasıyla üretilir ve bu zanaat ile yapılmış fotoğraf çerçeveleri, hediye kutuları, tavla ve satranç tahtaları yöreye özgü hediyelik eşya seçenekleridir.

Şiraz Gece Hayatı

İçki satışı ve tüketiminin yasak olduğu İran’da bar ya da kulüp bulunmamaktadır. Akşamları çay bahçeleri ya da kafelerde vakit geçirilir.

Şiraz Festivaller

Sizdah Bedar (Nisan)

Mehregan (Ekim)

Sepandarmazgan (Şubat)

Chaharshanbe Suri – Ateş Festivali (Nevruz öncesi)

Şiraz Resmi Tatiller

Devrim Günü (11 şubat)

Fatima'nın şehadeti (13 mart)

Petrol ulusallaştırma günü (19 Mart)

İran Yeni Yılı (20-23 Mart)

İslami Cumhuriyet Günü (31 Mart)

Doğa Günü (1 Nisan)

İmam Ali'nin doğum günü (21 Nisan)

İmam Mahdi'nin doğum günü (22 Mayıs)

Humeyni Ölüm Yıldönümü (3 Haziran)

Khordad İsyanı (4 Haziran)

İmam Ali'nin şehadeti (27 Haziran)

Imam Sadeq'in şehadeti (31 Temmuz)

Tassoua (11 Ekim)

Arbaeen (21 Kasım)

İmam Rıza'nın şehadeti (30 Kasım)

Hz. Muhammad ve Imam Sadeq'in doğum günü (17 Aralık)

Kurban bayramı

Ramazan bayramı

Aşure günü

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, hicri takvime göre değişmektedir.

Şiraz İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 110

Ambulans: 115

İtfaiye: 125

Şiraz Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İran’a girmek için vize alması gerekmemektedir.

Türkiye Şiraz Dış Temsilcilikleri

TAHRAN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: FERDOWSI AVE., NO: 337 P.O.BOX: 11365-8758 TEHRAN

Telefon: 00 98 21 3 311 89 97 - 3 311 52 99 00 98 21 3 311 53 51 - 3 311 12 02 00 9821 35 95 11 00-99(santral)

Faks: 00 98 21 3 311 79 28

[email protected]

http://tahran.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Tebriz Başkonsolosluğu ile Urumiye Başkonsolosluğu görev çevreleri dışında kalan tüm bölgeler

Şiraz Para Birimi

İran ülkesinin sınırları içerisinde yer alan Şiraz şehrinin para birimi Riyal’dir. Uzun yıllar boyunca uluslararası ekonomik yaptırımlara maruz kalan İran’ın para birimi bir hayli güçsüzdür. 1 TL yaklaşık 10.000 Riyal’dir.

Şiraz Resmi Dili

İran ülkesinde toplam 15 farklı dil konuşulmaktadır. Bunlardan Farsça dili, resmi dil olarak kabul edilmektedir. Bunun dışında en çok konuşulan diller Azerbaycan Türkçesi, Ermenice, Arapça, Kürtçe, Türkmence ve Gürcüce’dir.

Şiraz Saat Farkı

Şiraz’da (GMT +3.30) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1.5 saat zaman farkı bulunur.

Şiraz Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 8oC
    • Mar 12oC
    • Nis 17oC
    • May 22oC
    • Haz 28oC
    • Tem 30oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 20oC
    • Kas 13oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,460,665 / Dil: Farsça (resmi dil) / Para Birimi: Riyal (IRR) / İklim: Kurak iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 5 gün