İskeçe Genel Bilgiler / Rehber

İskeçe Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yunanistan’ın İskeçe ilinin merkezi olan kent, Kosynthos Nehri’nin doğu ve batı kıyısında varlığını sürdürmektedir. Şehirde yaklaşık 60 bin kişi yaşamaktadır. Nehrin batı bölümünde eski ve modern şehir; doğu tarafında ise zengin bir doğal yaşam alanı bulunmaktadır. İskeçe “bin bir rengin şehri” olarak nitelenmektedir. Düzlük bir alan üzerinde kurulmuş olan yerleşimin eski kent bölgesi, dağ yamacına kurulmuş eski Türk evlerine sahiptir. Gümülcine ve Dedeağaç ile birlikte İskeçe, Yunanistan’da Türklerin en çok yaşadığı şehirler arasındadır. Şehir, oldukça renkli bir atmosfere sahip karnavalı ile dikkat çekmektedir.

İskeçe ve civarına dair ilk tarihî kayıtlar MÖ 879 yılına dayanmaktadır. Küçük bir yerleşim yeri olan İskeçe, birçok toplumsal olayın evrelerinde yer edinmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1371 yılında elde ettiği Çirmen Savaşı zaferi ile birlikte İskeçe, Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. Bu gelişmeyle birlikte Osmanlı bölgedeki nüfuzunu kuvvetlendirmek üzere, Anadolu’dan bir miktar topluluğu taşıyarak İskeçe’ye yerleştirmiştir. 18. yüzyılın başlarında İskeçe dünyaca ünlü tütünlerinin üretimiyle birlikte gelişmiş ve refah seviyesini yükseltmiştir. 1829 yılının mart ve nisan aylarında art arda gerçekleşen depremler ise şehri büyük yıkıma uğratmış fakat yeniden inşa edilmesine vesile olmuştur. İskeçe, Balkan Savaşları esnasında, Bulgaristan ve Yunanistan tarafından işgale uğramıştır. Fakat Osmanlı’nın Edirne’deki hakimiyeti ve bölge halkına verdiği destek ile Bulgar baskısı kırılmıştır. I. Dünya Savaşı’nda çalkantılı dönemler geçiren İskeçe, 1920 yılında gerçekleşen halk oylaması ile yoğun Türk nüfusuna rağmen Yunanistan’a bağlanma kararı almıştır.

Yerli ve yabancı çok sayıdaki turistin ilgisini çeken modern kent kimliği, köklü tarihî varlıkları, doğası ve gelenekleri İskeçe’yi meydana getiren özellikleridir. Bin bir rengin şehri İskeçe, coşkulu karnavalı ile eğlencenin de merkezidir.

İskeçe Nerededir?

İskeçe, Güneydoğu Avrupa ülkesi Yunanistan’ın kuzeyinde, Batı Trakya’da yer almaktadır. Şehir, Türkiye Cumhuriyeti sınırına 130 kilometre mesafededir.

İskeçe’ye Nasıl Gidilir?


İskeçe’ye en yakın havalimanı tüm Avrupa ile bağlantıya sahip olan Büyük İskender Havalimanı’dır.

İskeçe’ye seyahat etmek için tercih edilebilecek en uygun yollardan bir diğeri ise şehirler arası otobüslerdir. Atina Kifisos İstasyonu’ndan İskeçe’ye sık sık otobüs seferleri bulmak mümkündür. Ayrıca Selanik’te Makedonya otobüs terminalinden de İskeçe’ye otobüs seferleri düzenlenmektedir.

İskeçe tren ile Yunanistan’ın diğer şehirleriyle bağlantıya sahiptir. Tren seçeneği konforlu olmasının yanı sıra otobüslere göre daha uygun fiyatlı olabilmektedir.

İskeçe Karnavalı

İskeçe Karnavalı, ilginç kostüm, makyaj ve maskelerin kullanıldığı, katılımcıların doyası eğlendikleri, şubat sonu ve mart ayı başında gerçekleşen coşkulu bir kutlamadır. Karnavalın anlamı, Hz. İsa ile ilgili bir efsaneye dayanmaktadır. Efsaneye göre Hz. İsa’nın peygamber olacağını öğrenen halk onun öldürülmesini engellemek için çocuklarının yüzlerini boyayarak onu kamufle etmeye çalışmıştır. Bir pazar günü öldürülmekten vazgeçildiğini öğrenen boyalı yüzlü çocuklar coşkuyla bu haberi kutlamıştır.

Müzik, dans ve yürüyüşle birlikte binlerce insan İskeçe Karnavalı’nda coşkuyu yaşamaktadır. Karnaval, Rio ve Venedik festivalleriyle karşılaştırılacak derecede ihtişama sahiptir. Bir haftaya yayılan bir hazırlık sürecinin ardından pazar günü karnavalın hareketi başlamaktadır.

Yaklaşık 60 bin nüfusa sahip olan İskeçe, karnaval zamanı 500 bin kişiyi ağırlamaktadır. Gece başlayan eğlence, pazar günü öğlen saatlerindeki kortejle taçlanmaktadır. Rengârenk karnavalın katılımcıları, sokaklarda yankılanan müzikle 2 saat boyunca sokaklarda yürüyerek renkli sahneler sergilemektedir.
İskeçe Karnavalı’na katılmışken alınması gerekenler arasında birkaç tavsiye bulunmaktadır. Bunlardan biri Yunanistan’ın ünlü Karyoka çikolatasıdır. Kavala kurabiyesi ve kuru kahve de alınabilecek diğer şeyler arasında sayılabilir.

İskeçe’de Görülecek Yerler

İskeçe’ye 28 kilometre mesafedeki Abdera Arkeolojik Sit Alanı, antik kentin taş lahit kalıntıları, devasa çömlekleri, tapınak ve evlerin temellerini görmek üzere ziyaret edilebilir.  Abdera’da 13. yüzyıla ait kubbeli geç Bizans yapısı kilise görülmeye değerdir. Kilisenin sekizgen vaftiz bölümü dikkat çekicidir. 10. yüzyılda kurulmuş olan bu kilise, bir sonraki yüzyılda yenilenmiştir.

Eski İskeçe, şehrin yukarısındaki yamaçta yer alan sakin bir bölgedir. Tütün baronlarının yaşadığı bu bölgede büyük neoklasik konaklar, pastel renkli ahşap çerçeveli evler hoş bir görünüm yaratmaktadır.

İskeçe’nin nostaljik öyküsünü yansıtan ve tütün ticareti ile zenginleşen Kougioumtzolgou kardeşlerin eski malikanesindeki Halk Müzesi, tavanındaki orijinal dekorasyonu ile hayran bırakmaktadır. Müze sergisinde yerel kostümler ve çiftçilik aletleri görülebilir.

İskeçe Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa