Isparta Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’nin güneybatısında, Akdeniz Bölgesi’nin kuzeyinde bulunan Isparta, Göller Bölgesi’nde yer almakta ve yaklaşık dokuz bin kilometrekarelik bir yüz ölçümünü kaplamaktadır. Güneyi Antalya ile çevrili olan Isparta, batı tarafında Burdur ile doğuda ise Konya ve kuzeyden Afyonkarahisar ile komşudur. Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Şarkikaraağaç, Keçiborlu, Sütçüler, Senirkent, Uluborlu, Aksu, Yenişarbademli ve Yalvaç olmak üzere 12 ilçeden oluşmaktadır.

Devamını Oku

Isparta Nerededir?

Türkiye’nin AkdenizBölgesi’nde bulunan Isparta, Antalya Bölümü’nün kuzeyindeki Göller Bölgesi’ndedir. Batı tarafında Burdur, kuzeyinde Afyonkarahisar, doğusunda Konya ve güneyinde Antalya ile komşu olan şehir Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesişim noktalarından birisidir.

Isparta’ya Nasıl Gidilir?

Şehre gitmek için hem hava yolu hem de hava yolu kullanılabilir Hava yolunu kullanmak isteyenler için şehirde Süleyman Demirel Havaalanı bulunmaktadır. İstanbul’dan bu havalimanına seferler düzenlemektedir. Dönemsel yoğunluğa göre sefer sayısında artış görülebilmektedir. Diğer illerden veya ülkelerde hava yolunu kullanarak gelmek isteyenler İstanbul aktarmalı olarak Isparta’ya ulaşabilirler. Eğer İstanbul’dan gelecekseniz uçuş süreniz yaklaşık bir saat sürecektir. Havaalanı Isparta merkezine 35 kilometre uzaklıktadır. Kara yolunu tercih edecekler için Isparta’ya her gün birçok otobüs firması değişik illerden seferler düzenlemektedir. Gül ve lavanta hasatları sırasında şehre olan ilgi daha fazla olduğundan biletler daha hızlı tükenmektedir. Bu dönemlerde gidecek kişilerin biletlerini daha önceden almasını öneriyoruz. Ayrıca yine bu dönemlerde istek doğrultusunda ek seferler de konabilmektedir. Şahsi aracıyla şehre gelecekler için İstanbul’dan 6 saatte, Ankara’dan 5 saatte, Antalya’dan ise yaklaşık 2 saatte Isparta’ya varabilmektedir.

Devamını Oku

Isparta’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz bölgesinde bulunan Isparta’da konumu itibariyle hem Akdeniz iklimi hem de karasal iklim görülebilmektedir. Kış aylarını serin ve yağışlı geçiren Isparta’da yaz ayları sıcak ve kurak geçer. Güney bölümü Akdeniz iklimini gösterirken kuzeye doğru çıktıkça karasal iklim kendini göstermektedir. İkliminden dolayı burayı gezmek için en ideal zaman ilkbahar ayları olan nisan ve mayıs olacaktır. Hem sıcaktan bunalmadan hem de serin yağmuruna yakalanmadan gezmek isteyenler nisan, mayıs ve haziran aylarını seyahatleri için seçebilirler.

Devamını Oku

Isparta’da Nerede Kalınır?

Isparta’da her zevke ve bütçeye uygun konaklama seçeneği mevcuttur. Şehirde yaklaşık 100 tesiste konaklama sağlanabilmektedir. Bu sayı içerisinde beş yıldızlı otellerden apartlara ve pansiyonlara kadar birçok seçenek mevcuttur. Büyük ve beş yıldızlı bir otelde kalmak isteyenler Barida Hotel’i tercih edebilirler, butik bir otelde konaklamak isteyenler içinse Basmacıoğlu Hotel güzel bir seçenek olacaktır. Kış sporlarını sevenler ve Davraz Kayak Merkezi’nde gününü geçirmek isteyenler için Sirene Davran Hoteli seçenekler arasındadır. Aynı zamanda burada Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait bir uygulama oteli bulunmaktadır. Daha uygun bir fiyat alternatifi arayanlar için pansiyonlar ve IspartaÖğretmenevi bulunmaktadır. Apart otellerde kalmak isteyenler için Bilge Apart Otel uygun bir seçenek olabilir. Pansiyonda konaklamak isteyenler için Alis Pansiyon ve Göl Pansiyon güzel birer alternatif olabilir. Lavanta bahçelerini gezmek isteyenler içinse Kuyucak köyünde otel bulunmamaktadır ama özellikle hasat zamanı buraya akın eden turistler için köy evleri pansiyon görevi görmektedir. Otelde kalmak istenler içinse köyün biraz dışında oteller bulunmaktadır. Özellikle lavanta ve gül hasadı zamanı artan turist sayısından dolayı hem konaklama yerleri çabucak tükenmekte hem de döneme yaklaştıkça fiyatlar artmaktadır. Bu dönemlerde Isparta’ya gitmeyi düşünüyorsanız rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızı ve konaklayacağınız yeri garanti altına almanızı öneririz.

Isparta’da Gezilecek Yerler

Gül ve lavanta kokusuyla çevrelenmiş Isparta’da gezilecek ve görülecek birçok yer var. Özellikle lavanta bahçeleriyle gelen herkesi büyüleyen Isparta, yıllardır gül deyince de akla gelen ilk yerlerden biri. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihî yapılara da ev sahipliği yapan şehirde görülecek birçok nokta bulunuyor.

Isparta'da Gezilecek Yerler

Hem doğa güzellikleriyle hem de tarihi dokusuyla misafirlerini karşılayan Isparta birçok esere de ev sahipliği yapmaktadır. Adada Antik Kenti ve Aziz PaulusYürüyüş Yolu geçmişin izlerini günümüze getirmiştir. Sit alanı olarak kabul edilen Kovada Gölü, doğa ile içi içe kalmak için en ideal noktalardan biridir. Aziz Paulus Yolu’nun da geçtiği şehirlerden biri olan Isparta’da kış sporlarına ilgi duyanlar ve doğa yürüyüşlerini sevenler Davraz Dağı’nı mutlaka gidilecek yerler arasına eklemelidir. Aynı zamanda Kovada Gölü’ne giderek el değmemiş doğanın tadı çıkarılabilir. Lavanta bahçelerinde gününüzü geçirebilir, harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Isparta Müzesi’nde tarihe tanıklık edebilir, Kutlubey UluCamii, Zindan Mağarası, Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi ve Firdevs Paşa Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.

Adını andığımız yerler ile ilgili detaylı bilgi aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Isparta Mutfağı

Homepage-2.jpg

Isparta tarım yönünden oldukça zengin çeşitlere sahiptir. Bundan dolayı birçok güzel ve değişik lezzete sahiptir. Çorba olarak top tarhana, oğmaş ve irmik çorbası mutfakta öne çıkan lezzetlerdendir. Isparta denince ilk akla gelen yemeklerden biri olan fırın kebabı Isparta’yla özdeşmiş durumdadır. Yaklaşık 2 saat alevli ateşte, 1 saatte kor ateşte pişen fırın kebabını yemek için gidilebilecek yerler arasında 1851 yılından bu yana hizmet veren Kebapçı Kadir ve Ferah Kebap Salonu bulunmaktadır, ikisi de güzel seçeneklerdir. Eskiden sadece erkeç etinden yapılan fırın kebabı günümüzde kuzu, oğlak ve koyun etinden de yapılıyor.

Eğirdir Gölü’nde yetişen sazan ve alabalık da Isparta’da yenebilecek alternatifler arasındadır. Balık yemek için Eğirdir Gölü çevresindeki restoranlar tercih edilebilir. Tandırkebabı yemek isteyenler için Hacı Benlioğlu Restoranı öne çıkan duraklardan biridir. Sebze yemekleri arasında şalgam aşı, oturtma ve yöreye özgü dolmalar bulunmaktadır. Biber ve asma yaprağı dolması dışında kabak, domates ve lahananın da dolmasını Isparta’da bulabilirsiniz. Dört kuşaktan beri bu işi yapan Ferah Kebap’ta ise güzelce yemeğinizi yedikten sonra üzerine kaymaklı kadayıf da yenilmesi gereken lezzetler arasındadır. Yemek üzerine tatlı yemek isteyenler Isparta’nın Yalvaç güllacını deneyebilirler. Isparta’nın Yalvaç ilçesine özgü olan ve adını da bu ilçeden alan tatlı, lorlu güllaç olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda irmik helvası da bu bölgede hem evlerde hem de restoranlarda bolca yapılmaktadır. Ayrıca kabak tatlısı da tadılması gereken lezzetler arasındadır.

Isparta’da Alışveriş

Isparta denince ilk akla gelen gül, alışveriş söz konusu olunca da ön plana çıkmaktadır. Şehirde gülden yapılan ürünleri satan birçok mağaza bulunmaktadır. Gül kreminden parfümlere kadar birçok kozmetik ürünün yanı sıra gül kokan seccade ve teşbih de Isparta’da hediyelik eşya olarak bulunabilir. Bunların yanı sıra güllü lokum, gül reçeli ve hem tatlılara katılabilen hem de tonik olarak kullanılabilen gül suyu Isparta’dan alınabilecek ürünler arasındadır.

Devamını Oku

Isparta’da Gece Hayatı 

Isparta’da gece hayatı eylül ve haziran ayları arasında oldukça hareketli geçmektedir. Şehirde bulunan Süleyman Demirel Üniversitesi sayesinde şehirde öğrenci nüfusu çoktur. Özellikle üniversite öğrencileri sayesinde şehrin gece hayatı da renklenmektedir. Ama öğrenim dönemi tatile girdiğinde şehirdeki gece hayatı ritmi de düşmeye başlamaktadır. 90’lı yıllardan beri açık olan ve o gündem beri şehirde ün yapmış bir mekân olan Kardelen Gazinosu, hâlâ ününü korumaktadır. Senelerden beri burası şehirde en çok bilinen noktalardan biridir. Gecenizi Isparta merkezde geçirecekler için Barcelona Pub & Plus güzel bir seçenektir. Burada dilerseniz canlı müzik eşliğinde eğlenceli bir gece geçirebilirsiniz. Aynı zamanda BigYellow Taxi Benzin de şehir merkezinde olanlar için güzel bir tercih olacaktır. Kutlubey bölgesinde bulunan Eylül Türkü Evi, canlı müzikleriyle ön plana çıkmaktadır. Daha çok Kafeler Caddesi olarak da bilinen, Süleyman Demirel Caddesi etrafında da birçok kafe bulunmaktadır. Daha sakin bir akşam geçirmek isteyen ziyaretçilerin Kafeler Caddesi’ne gitmesiniz öneririz.

Isparta’daki Festivaller

Isparta’da özellikle turistleri çeken 2 tane festival bulunmaktadır. Bunların ikisi de çiçeklerle alakalı olan festivallerdir. Güzel kokulu Isparta festivallerinin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz. Festival dönemlerinde şehrin kalabalık olacağını unutmamanızı öneririz. Bunun için otellerde önceden rezervasyon yaparsanız bir sorunla karşılaşmazsınız.

Gül Festivali: Ardıçlı köyünde gerçekleşen festival önce gül hasadıyla başlamaktadır. Ardında hasat yapılan güllerin sularının çıkarılması, reçellerinin yapılması gibi aktiviteler yapılmaktadır.Isparta Belediyesi desteğiyle gerçekleşen festival mayısın ikinci haftası gerçekleşir. Rengârenk güllerin dâhil olduğu bu festivale katılmak isterseniz mayıs ayında Isparta’ya gitmenizi öneririz.

Devamını Oku

Isparta İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 110

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 (246) 2116000

Isparta Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 18oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 18oC
    • Eki 13oC
    • Kas 7oC
    • Ara 3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 434.000 / İklim: Akdeniz İklim ve Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün