Kahramanmaraş Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarih çağları boyunca farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış Kahramanmaraş ve çevresindeki ilk yerleşim izleri Paleolitik çağlara kadar dayanmaktadır. Bölgede varlığını sürdürmüş ilk medeniyet ise MÖ 2. yüzyılda bölgeye hâkim olan Hititler olduğu düşünülmektedir. Hititlerden başlayıp günümüze kadar AsurMedPersMakedonyaRomaSelçukluDanişmentDulkadirBizansHaçlıOsmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu farklı uygarlıklar dönemlerinde de ‘’Markasi’’, ‘’Markaji’’, ‘’Germenice’’, ‘’Maraş’’ gibi farklı isimlerle kayıtlara geçmiştir. TBMM’nin aldığı kararla da 7 Şubat 1973 tarihinden itibaren ‘’Kahramanmaraş’’ olarak anılmaktadır. Bölge 6. yüzyıla kadar Hristiyanların hâkimiyetindeyken, bu tarihten sonra Arap Akınları vasıtasıyla Müslümanlıkla tanıştığı kaynaklarda yer almaktadır. İlerleyen zamanlarda dönem dönem Müslüman ve Hristiyan hâkimiyetine girmiş olmasından sebep her iki medeniyetin de izlerini taşımıştır. Bölgede, 1114 yılında yaşanan depremden sonra şehir ve halk büyük ölçüde hasar gördüğü de kayıtlarda yer alan bilgilerdendir.

Devamını Oku

Kahramanmaraş Nerededir?

Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nin doğusunda yer almaktadır. Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin birbirine en yakın olduğu noktadadır. Kuzeyde Kayseri, Sivas veMalatya, güneydeOsmaniyeve Gaziantep, doğuda Adıyaman, batıda ise Adana’ya komşudur. İstanbul’dan yaklaşık olarak 1.050 kilometre, Ankara’dan ise yaklaşık olarak 580 kilometre uzaklıktadır.

Kahramanmaraş’a Ne Zaman Gidilir?

Kahramanmaraş’a seyahat etmek isteyen ama ne zaman için plan yapacağını kestiremeyen okuyucularımız için birkaç önerimiz var. Öncelikle kış aylarının soğuk olması sebebiyle seyahat konforunuz bu dönemlerde gitmeniz durumunda çok da yüksek düzeyde olmayacaktır. Kışın ortalama sıcaklık 3 ila 6 derece arasında değişkenlik göstermektedir. Bölgede kış turizminin temelleri Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan kayak merkezinin kurulması ile atılmıştır. Bu sebeple bölgeye kışın da ziyaret tercih edilebilir. Zira yaz ayları da sıcak geçmektedir. Kahramanmaraş’ta deniz turizmi de olmadığı için yaz aylarını da elenebilir fakat sıcaktan olumsuz etkilenmeyen okurlarımız yaz dönemlerini de tercih edebilir. En konforlu dönemler bahar aylarıdır. Özellikle ilkbaharın sonları ve sonbaharın başları tercih edilebilir.

Kahramanmaraş’a gitmişken bir festival de görmeden dönmeyelim diye düşünen okuyucularımıza da önerilerimiz var. Örneğin daha yeni düzenlenmeye başlamış ve gelenekselleşme yolunda ilerleyen Dondurma Festivali eylül ayının sonunda gerçekleşen ve 3 gün süren bir şenliktir. Bu şenlik, 3 gün boyunca sempozyumlar, güreş müsabakaları, yemek yarışmaları, dondurma ikramları, dansgösterileri ve konserlerle katılımcılarına keyifli biz zaman dilimi vadediyor. Ayrıca temmuz ayının başlarında gerçekleştirilen Türkoğlu Avasım Geleneksel Türk Oyunları Festivali de okçuluk ve bunun gibi farklı geleneksel oyunların yaşatılması için düzenlenen ve bu spor dallarında yarışmaların geçekleştiği bir organizasyondur. 6 Ekim 2018 tarihinde 9. su düzenlenecek olan Kahramanmaraş Ultra Maratonu da hem seyahat hem de spor faaliyetlerini bir arada yaşamak isteyen okuyucularımız için değerlendirilebilir bir alternatiftir.

Kahramanmaraş’ta Nerede Kalınır?

Kahramanmaraş şehir merkezinde konaklayabileceğiniz çeşitli oteller bulunmaktadır. İl merkezi ve ilçelerde her zevke ve her bütçeye göre çok çeşitli otel opsiyonları olduğunu maalesef söyleyemeyeceğiz. Mevcut imkânlar içerisinde ise şehir otelciliği konusunda adını duyduğumuz Ramada ve Hilton en bilindik ve hizmet kalitesi nispeten standart olan otellerdir. Ramada Plaza Hotel şehirden biraz daha uzakta olmasından dolayı şehir merkezine ulaşmak için bir taşıt kullanımına gereksinim duyacağınızı unutmayın. Hampton by Hilton Hotel ise merkezi konumu ile şehir merkezinde yapacağınız gezintilerde yürüyerek ulaşım kolaylığı da sağlayacaktır. Bu durum da avantaj olarak değerlendirilebilir. Ayrıca Kahramanmaraş il merkezinde Kentpark Exclusive Butik OtelOtel Germanicia gibi oteller de konaklama opsiyonları arasında yer almaktadır. Kahramanmaraş Ilıca kasabasında bulunan kaplıcalardan da yararlanmak isteyen okuyucularımız için yine Ilıca kasabasında bulunan tesislerde de konaklayabilir. Bölgede gelişmiş bir konaklama kültürü bulunmadığından pansiyon ve apart otel tarzı yerler tercih edilebilir. Haliloğlu Apart Otel, Şerife Hatun Apart Otel gibi alternatifler bu bölge için değerlendirilebilir.

Devamını Oku

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile keşfedilmeyi bekleyen eşsiz şehirlerimizden. İklimsel değişkenliği sayesinde doğası, tarihi zenginliği sayesinde mimarî çeşitliliği ve dinî konumu ile gezilip görülmesi gereken şehirlerdendir. Tüm bu güzelliklerin yanı sıra zengin mutfağı da bir Kahramanmaraş seyahati için iştah kabartan unsurların başında geliyor. Dondurması, yemekleri ve tatlıları ile de gezinize lezzet katabileceğinizi unutmamalısınız.

Kahramanmaraş Gezilecek Yerler

Kahramanmaraş il merkezi, ilçeleri ve çevre illere bağlı olsa da görmeye değer komşu değerleri ile ziyaretçilerini bekliyor. Elbette çok fazla gezilip görülecek yer var fakat gitmişken, Taş Köprü’yü, Geleneksel Maraş Konakları’nı, Taş Han’ı, Tarihî Kahramanmaraş Çarşısı’nı, Maraş Kalesi’ni, Arkeoloji Müzesi’ni, Ulu Camii’yi, Başkonuş Yaylası’nı, Döngel Mağaraları’nı görmek gerekmektedir. Her ne kadar ziyarete açık olmasa da yazımızda Germenicia Antik Kenti’nden de bahsedeceğiz.
  *Yukarıda adını andığımız yerlerle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Devamını Oku

Kahramanmaraş Şehir İçi Ulaşım

Kahramanmaraş’ta şehir içi ulaşımı dolmuşlar, belediye otobüsleri, taksiler ve özel araçlar ile sağlayabilirsiniz. Belediye otobüsleri için kart sistemi ödeme kolaylığı ve avantajı sağlamaktadır. 6 TL karşılığında satın alabileceğiniz ‘’Kahramankart’’ ile tüm belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Kartı aldıktan sonra kartın içerisine bakiye yükleme yapmanız gerekiyor. Bazı durakların yakınında ya da yetkili dolum merkezlerinden bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Kart sahibi yetişkin biniş ücreti 2,30 TL ve kart sahibi öğrenci ücreti de 1,5 TL olarak fiyatlandırılmış. Eğer ulaşacağınız yer için aktarma yapmanız gerekiyorsa ikinci binişte kart sahipleri 30 kuruşluk bir indirimin söz konusu olduğunu belirtmekte fayda var. Belediye otobüsleri sefer güzergâhlarına göre değişmek kaydıyla sabah saat 06.00 ile akşam 23.00 arasında seferlerini sürdürmektedir. Belediye otobüslerinin yanı sıra dolmuşlarla da şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.

Toplu taşıma kullanımı yerine taksi kullanmayı tercih eden ziyaretçiler için Kahramanmaraş’ta hizmet veren birçok taksi durağı bulunmaktadır. Taksiler daha hızlı ve direkt olarak gidilecek yere ulaşması sebebiyle tercih edilebilir. Toplu taşımaya göre maliyeti biraz daha yüksek olsa da konforu da aynı oranda yüksektir. Bir başka alternatif olarak araba, motor, ATV, elektrikli bisiklet gibi araçlar da kiralanabilir. Araç kiralayarak ilçelerdeki ve şehir merkezinden uzaktaki yerleri de görmek daha kolay ve konforlu bir hale gelecektir. Tüm bunların yanında bisikletle gezmek ve belli noktalara yürümek de seyahatinize hem sağlık hem de keyif katacaktır diye düşünüyoruz.

Kahramanmaraş Mutfağı

Kahramanmaraş dendiğinde çoğu kişinin aklına ilk olarak dondurma gelir diye düşünüyoruz. Sert kıvamı, hoş lezzeti ve eğlenceli sunumuyla hemen herkes tadına bakmıştır bu dondurmanın. Salep satıcısı Osman Ağa’nın tesadüfen bulduğu bu dondurmanın lezzet sırrı keçi sütüdür. Bir zamanlar Osman Ağa satamadığı salep, şeker ve sütü birbirine karıştırıp bozulmasın diye kara gömmüş. Ertesi sabah geldiğinde kıvam alan bu lezzet o günden bu yana meşhur Maraş dondurması olarak üretiliyor. Bölgenin harika doğasında kırlarda beslenen keçilerin sütünden yapılması da dondurmayı vitamin ve mineral deposu haline getiriyor. Kahramanmaraş’a gitmişken Yaşar Pastanesi’nde bu lezzeti denemeden dönmemenizi öneriyoruz. Bölge mutfağının bir diğer meşhur ürünü de tarhanadır. Yörelere göre yapımı farklılık gösteren tarhana, Kahramanmaraş’ta adeta bir cips gibi tüketiliyor. Mayhoş bir tada sahip olan bu tarhanaları Kapalı Çarşı’dan bulabilirsiniz. Ayrıca tatlı ve tuzlu birçok çeşidi yapılan çörekler de hem gezerken atıştırıp hem de alıp yanınızda getirmek için Somon Pastanesi’nden alabileceğiniz yöresel lezzetlerden bir başkasıdır.

Bunların yanı sıra acılı ve etli yemekler Kahramanmaraş mutfağında sıkça karşımıza çıkmaktadır. Ekşili çorba, eli böğründe kebabı, mumbar dolması, kellepaçaçorbası gibi oldukça zengin bir mutfağı bulunan Kahramanmaraş’ta gezmek kadar bu lezzetlerin tadına bakmaya da zaman ayırmak iyi bir fikir gibi geliyor. Kocabaş Konağı gibi tarihî bir konakta başta ekşili dövme çorba, Maraş kebabı gibi yöresel lezzetleri denemek keyifli olabilir. Küçük Ev Paça Salonu, Menekşe Paça Salonu gibi yerlerde de çorbanızı içebilirsiniz.

Kahramanmaraş’ta Alışveriş

Yazımızın en başından beri Kahramanmaraş’ın ne denli çok zenginliğe sahip olduğundan bahsediyoruz. İşte tüm bu tarihî, coğrafi ve kültürel zenginlikleri barındıran ve buralardan alınabilecek çeşit çeşit hediyelikler ile onlarca atölye ziyaretçilerini bekliyor. Tarihî ticaret alanında bulunan bu dükkânlardan çeşit çeşit hatıralıklar almak mümkün. Kahramanmaraş şehir merkezinde kolaylıkla ulaşılabilen tarihî ticaret alanı kapsamında farklı sokaklarda öne çıkmış çeşitli atölyeler bulunmakta. Örneğin, ticaret alanında bulunan Bakırcılar Çarşısı görmeye değer bölümlerden yalnızca biri. El işi süslemeleri ile etnik izleri üzerinde barındıran bakırdan yapılmış şekerlik, sahan, çaydanlık ve cezve gibi günlük hayatınızın içerisinde de kullanabileceğiniz hatıralıklar satın alabilirsiniz. Böylece teknolojiye rağmen ayakta durmaya çalışan ustalara da destek olmuşolursunuz. Ayrıca günümüzde bir parça modernize edilerek kullanımını sürdüren Osmanlı çarıklarını da Kahramanmaraş’tan alınacaklar listesine ekleyebilirsiniz. Tarihin çok eski dönemlerinde bu güne kullanımını sürdüren el emeği göz nuru deri sandaletlerveçarıkları da buradan kolaylıkla bulursunuz. Kapalı Çarşı BakırcılarSokağı’nda bulabileceğiniz Hüseyin Usta; Hollywood filmleri için ürettiği çarıklarla adından söz ettiren ustalardan yalnızca biri. Yine Kahramanmaraş’ta sıkça karşınıza çıkan Maraş işi sim sırma işi de alabileceğiniz hatıra eşyalardan biridir. Kumaşların üzerine ilmek ilmek işlenen motifler barındırdığı izler ile kültürümüzün güzide örneklerindendir. Bunların dışında Menekşe PaçaSalonu’nun sahibi Remzi Usta’nın yaptığı kelle süsleme sanatı da eşine az rastlanır örneklerdendir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kafa kemikleri üzerine yaptığısüslemelerle farklı bir tarza imza atmış gibi duruyor. Bu ürünleri görmek ya da almak için Remzi Usta ile bizzat görüşmek gerekiyor.

Gıda ürünleri de ziyaretçilerin yanlarında götürmek istediği şeylerin başında geliyor. Tatlısı, tuzlusu, yumuşak kıvamlısı, kıtır kıtır olanıyla çörekler çok farklı damak tadına hitap edebiliyor. Bu sebeple yörenin ziyaretçileri bunları satın alıp evlerinde de bu lezzetin tadını sürdürmek istiyorlar. Somon Pastanesi bu çöreklerden alabileceğiniz yerlerden yalnızca biridir. Ayrıca cipslerin atası gibi görünen tarhana da alınacaklar listesinde yer alabilir. Kahramanmaraş’a gelip biber almadan dönmek de olmaz. Geziniz esnasında tezgâhlarda farklı acılıklarda ve türlerde çeşit çeşit biber görmeniz çok normal. Uzun süre de dayanabilen bu biberlerden özellikle acısever ziyaretçilerin almasını öneririz. Kervansaray kahvesi de yörenin meşhur kahvelerindendir. Tarihî ticaret alanında gezinirken bu okuduklarınızın hepsini görüp almanı mümkün olacaktır.

Kahramanmaraş’ta Gece Hayatı 

Kahramanmaraş’ın gece hayatı çok hareketli olmamakla birlikte varlığını sürdürmektedir. Çok hareketli olmamasından kastımız her türlü zevk ve bütçeye uygun çok alternatifli mekânların olmayışıdır. Bunun dışında sınırlı sayıda da olsa eğlence mekânları, canlı müzik yapılankafeler, alkolsüz veya alkollü seçenekleriyle yer almaktadır. Kahramanmaraş merkezinde kafeler caddesi yer almaktadır en çok kafe seçeneği burada karşınıza çıkacaktır. Kafelerin dışında gece kulübü, gazino ve barlar da alkollü eğlence mekânları olarak hizmet vermektedir. Almina Night Club Kahramanmaraş’taki gece klüplerinin en meşhurudur. Klasedon Bar da eğlencenin sabaha kadar devam ettiği mekânlardan birisidir. Akşamı bir gazinoda geçirmek isteyen ziyaretçiler için de şehir merkezindeki Yaprak Gazinosu ya da Elbistan ilçesindeki Roma Gazinosu’nu önerebiliriz. Eğlence tercihinde güncel müzik ve eğlence anlayışından ziyade daha yerel kültürümüze dair türküler dinlemek isteyen ziyaretçiler için de Kahramanmaraş şehir merkezinde yer alan Deniz Türkü Bar veya Pazarcık ilçesinde yer alan HaskoçTürkü Evi gibi işletmeleri tercih edebilirler. Hareketli bir gece hayatı için alternatiflerden bazıları yukarıda yer almaktadır.

Bunların yanında yemek yiyip sohbet edebileceğiniz, bir yandan da müziğin ritmine kapılabileceğiniz işletmeler de mevcuttur. Hayal Kahvesi’nin Kahramanmaraş şubesi de keyifli bir akşam geçirmek isteyen ziyaretçilerini bekliyor. Zaman zaman gerçekleşen canlı performanslarıyla da gece hayatına renk katıyor. Ayrıca Hurda Kafe de zengin yiyecek ve içecek menüsüyle damak zevkinize üst düzey bir hizmet sunmayı hedefliyor. Bu üst düzey hizmeti de canlı müzik, maç yayını ve Yeşilçam aktiviteleri ile zenginleştirmişler. Tabii ki herkesin eğlence yaklaşımı aynı olmadığından bu noktada alkolsüz mekânlardan da bahsetmek gerekir. Akşamını açık havada geçirmek isteyen ziyaretçiler için ise çay bahçeleri keyifli ortamlar sunuyor. Ağaçların arasında doğa ile iç içe hissini olma yaşatacak, ailenizin her yaş üyesiyle rahatlıkla gidip zaman geçirebileceğiniz alanlar yaratmış çay bahçeleri de bulunuyor. Örneğin Batıpark Aile Çay Bahçesi, Akbel Çınar Altı Tesisleri gibi işletmeler bu konseptte hizmet vermektedir. Belki de yazlık bir çay bahçesinde okkalı bir Türk kahvesi, tavşankanı bir bardak çay, buz gibi bir gazoz ya da bir porsiyon dondurma sizi bir anlığına da olsa bu günden alıp 80’ler veya 90’lara götürebilir.

Kahramanmaraş’taki Festivaller

Kahramanmaraş’a gezinizi bir festival zamanına denk getirmek isterseniz aşağıda sizin için bulduğumuz festivallerden bazılarını inceleyebilirsiniz. Festival zamanları şehirler daha kalabalık olabilir ve eğer bu zamanlarda gitmeye karar verirseniz rezervasyonunuzu önceden yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Dondurma Festivali: Kahramanmaraş dendiğinde birçok kişinin aklına ilk gelen dondurmadır diye düşünüyoruz. Hemen her yerde satılsa da bu festival aracılığı ile dondurmayı yerinde yemek en makbul olanıdır. Hem seyahat edip hem de eğlenmek isteyenler için eylül ayı sonu yapılan bu festival kaçırılmamalıdır. Festiv

Devamını Oku

Kahramanmaraş İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 155

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0344 228 46 00

Kahramanmaraş Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4oC
    • Şub 6oC
    • Mar 10oC
    • Nis 15oC
    • May 20oC
    • Haz 24oC
    • Tem 28oC
    • Agu 28oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 19oC
    • Kas 11oC
    • Ara 6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.127.623 / İklim: Bozulmuş Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün