Karaburun Gezilecek Yerler

Ege’nin gizli kalmış köşelerinden biri olan Karaburun İzmir’e sadece 1,5 saat uzaklıkta yer alıyor. Göz kamaştıran koyları, bakir doğası ve sakinliği ile yaz tatilini kalabalıklardan uzak geçirmek isteyenlere hitap eden Karaburun’a birkaç gününüzü ayırmanızı tavsiye ederiz. Gün boyu denize girip güneşlenebileceğiniz gibi, sualtını keşfetmek isterseniz dalış kurslarına katılabilir, Ege’ye özgü otlardan hazırlanmış nefis mezeleri tadabilir, uygun fiyatlı deniz ürünleri ile mide ziyafeti yaşayabilirsiniz.

Karaburun'da Gezilecek Yerler

Doğallığını korumayı başaran nadir yerleşim yerlerinden biri olan Karaburun’un birbirinden güzel koylarında yüzmek fazlasıyla keyifli. Dolayısıyla Karaburun’da gezilecek yerlerin çoğunu koylar oluşturuyor. İncirlikoy Akvaryum Plajı, Bodrum Plajı, Mimoza Koyu, Ayıbalığı Koyu’nu listenize muhakkak eklemenizi öneririz. Eğer kamp yapmayı seviyorsanız Dolungaz Koyu tam size göre. Deniz kenarında çadırınızı kurabilir, dalgaların sesi ile uykuya dalabilirsiniz. Sarpıncık Deniz Feneri, Mordoğan, Karaburunİskelesi, Sazak köyü ve Ayşe Kadın Camii Karaburun’da gezilecek yerler arasındadır. Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

İncirlikoy Akvaryum Plajı

817600986incirlikoy.jpg

Karaburun’da denize girebileceğiniz en güzel plajlardan biri olan İncirliköy Akvaryum Plajı mavi bayraklı olup muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Adeta akvaryumu andıran İncirliköy Plajı, Türkiye’nin en iyi 10 plajından biri olarak gösterilmektedir. Ağaçların arasında küçük bir koy olan İncirliköy Plajı berrak ve masmavi deniziyle özellikle yerli turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir. İzmir ve çevresinden hafta sonları tatilcileri ağırlayan İncirliköy Akvaryum Plajı oldukça temiz ve bakımlıdır. Zemini kum olan plaj yaklaşık 300 metre uzunluğundadır. Plajda keyifli zaman geçirebileceğiniz, şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesis de bulunmaktadır. İncirliköy Akvaryum Plajı’na giriş ücretsizdir ve şezlong kiralamadan da denize girebilme imkânı bulunmaktadır. Karaburun’a yaz aylarında yolunuz düşerse İncirliköy’e uğramanızı tavsiye ederiz.

Bodrum Plajı

12455560.jpg

Bodrum Plajı, Karaburun’un bir diğer mavi bayraklı plajıdır. Karaburun merkeze yaklaşık 5 dakikalık mesafede bulunan Bodrum Plajı özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Bodrum Plajı durgun deniziyle dikkat çekmektedir. İncirliköy Plajı’nın fırtınalı ve dalgalı olduğu günlerde Bodrum Plajı durgunluğuyla rağbet görmektedir. 200 metre uzunluğa sahip olan Bodrum Plajı, küçük taşlardan oluşan bir kumsala sahiptir. Berrak ve temiz olan denizin altı da küçük taşlarla kaplıdır. Her ne kadar rahatsız etmese de denize girerken yanınıza deniz ayakkabısı alabilirsiniz. Bodrum Plajı’nda yüzmenin tadını çıkardıktan sonra çevredeki kafe ve restoranlarda karnınızı doyurabilirsiniz. Plaja giriş ücretsizdir ve plaj boyunca belediyenin ücretsiz kullanabileceğiniz şezlong ve şemsiyeleri bulunmaktadır. Belediyenin tesisi dışında Bodrum Plajı’nda şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz tesisler de mevcuttur.

Mimoza Koyu

10944456.jpg

Mimoza Koyu Karaburun’un en güzel koylarından biri olarak gösterilmektedir. Karaburun merkezde Bodrum Plajı ile yan yana bulunan Mimoza Koyu rüzgâr almadığı için çoğu zaman dalgasız bir denize sahiptir. Oldukça geniş bir koy olan Mimoza Koyu, çakıl taşlarıyla kaplıdır. Bodrum Plajı gibi genellikle sakin olan Mimoza Koyu berrak ve temiz deniziyle dikkat çekmektedir. Adeta bir akvaryumu andıran koyda tüm gün denizin keyfini çıkarabilir, şnorkeliniz ile balık sürülerini takip edebilirsiniz. Denizi sığ olduğu için çocuklarınız ile birlikte rahatça yüzmenin tadına varabilirsiniz. Mimoza Koyu’nda keyifli zaman geçirebileceğiniz ve temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz özel tesisler bulunmaktadır. Koyda şezlong ve şemsiye kiralayabilme imkânı da vardır. Mimoza Koyu’nun çevresinde konaklayabileceğiniz butik otel ve pansiyonlar da mevcuttur.

Dolungaz Koyu

25962287.jpg

Dolungaz Koyu Karaburun ilçe merkezine yaklaşık beş kilometre mesafede bulunmaktadır. Karaburun’dan Bozköy istikametine giderken Dolungaz tabelasından sonra toprak yoldan kolaylıkla Dolungaz Koyu’na ulaşabilirsiniz. Dolungaz Koyu, Karaburun’daki diğer koyların aksine tamamen bakir bir koydur. Daha çok kamp alanı olarak bilinen koy maceraseverlerin de uğrak adreslerinden biridir. Kamp alanına giriş ücretsizdir. Kamp alanında çadır kurabileceğiniz gibi dilerseniz prefabrik yapılarda da kalabilirsiniz. Dolungaz Koyu’nda şezlong ve şemsiye bulunmamakla birlikte kamp alanı tesisleri dışında temel ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz herhangi bir tesis de yoktur. Baştan sona çakıl taşlarıyla kaplı olan koyda deniz ayakkabınızı yanınıza almanızı tavsiye ederiz. Deniz içi 5-6 metreye kadar taşlık olarak devam etse de sonrasında kuma dönüşmektedir. Dolungaz Koyu’nda kamp yapmayı düşünmüyorsanız günübirlik olarak uğrayabilir ve keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Ayıbalığı Koyu

photo2jpg.jpg

Ayıbalığı Koyu, İncirlikoy, Bodrum ve Mimoza Koyu’nun aksine Karaburun’a biraz uzaktır. Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede Mordoğan’da bulunan Ayıbalığı Koyu sadece Karaburun’un değil aynı zamanda İzmir’in de en temiz koylarından biri olarak gösterilmektedir. Kayalıklardan oluşan Ayıbalığı Koyu, dalgasız ve sakin bir denize sahiptir. Koyda aynı zamanda falezler bulunmaktadır. Atlama falezlerinin yükseklikleri 5, 10, 20 metre olarak değişmektedir. Falezlerin en bilinenleri Küçük Ayıbalığı ve Büyük Ayıbalığı’dır. Ayıbalığı Koyu’nda Karaburun Belediyesi’nin şezlong ve şemsiyelerini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Koyda paralı girişin olduğu küçük bir tesis de bulunmaktadır. Ayıbalığı Koyu’nda konaklamak isterseniz bungalov tarzı evleri tercih edebilir, birkaç gün kafanızı dinleyebilirsiniz.

Sarpıncık Deniz Feneri

Sarpıncık Deniz Feneri, Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunmaktadır. Karaburun’dan Sarpıncık Deniz Feneri’ne gitmek için Sarpıncık köyü tabelasından saptıktan sonra yarımadanın en uç noktasına doğru ilerleyip Sarpıncık DenizFeneri tabelasını takip etmeniz gerekmektedir. Fenere giden yol biraz zorlu olsa da sizi harika bir deniz manzarası beklemektedir. Sarpıncık Deniz Feneri, 10 Ocak 1938 yılında kullanılmaya başlanmıştır ve günümüzde de hizmet vermektedir. Fener denizden 97 metre yükseklikte olup 12 mile kadar görünme erişimine sahiptir. Sarpıncık Deniz Feneri’nin yüksekliği 12 metredir ve bahçe içerisinde fener eviyle birlikte bulunmaktadır. Sarpıncık Deniz Feneri, Karaburun’un adeta terkedilmiş en uç noktasında, Ege Denizi’ne hâkim bir konumdadır. Sarpıncık Deniz Feneri’ne gittiğinizde Ege rüzgârının denizden getirdiği yosun ve iyot kokusunu buram buram hissedeceksiniz.

Karaburun İskelesi

Karaburun_iskele.jpg

Karaburun’un en merkezi yeri şüphesiz Karaburun İskelesi’dir. Karaburun İskelesi, Karaburun’un karşısında bulundan Büyük Ada’nın muhteşem manzarasına ev sahipliği yapmaktadır. Karaburun İskelesi’nde rengârenk balıkçı tekneleri bulunmaktadır. Balıkçı tekneleri genellikle süslenerek ziyaretçilere görsel şölen yaşatılmaktadır. Karaburun’un merkezinde bulunduğu için konaklayabileceğiniz birçok otel, yeme-içme ihtiyaçlarınız için çok sayıda restoran ve market mevcuttur. Karaburun koyları İzmir ve çevresindeki yerli turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Karaburun, koylarının yanı sıra dalış olanaklarıyla da ünlüdür. Karaburun İskelesi’nde dalış yapabileceğiniz çok sayıda dalış okulu bulunmaktadır. Dalış okulları Karaburun İskelesi’nden Karaburun’daki en iyi 7 dalış noktasına tekne turları düzenlemektedir.

Ayşe Kadın Camii

mor-6.jpg

Ayşe Kadın Camii, Karaburun’un en beğenilen yerlerinden biri olarak gösterilen Mordoğan’da bulunmaktadır. Mordoğan Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafededir. Karaburun’un en önemli tarihî yapılarından biri olarak kabul edilen Ayşe Kadın Cami’nin ne zaman ve kim tarafından yapıldığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Vakıflar Müdürlüğü tarafından caminin üzerine yapım hikâyesine ait bir kitabe asılmıştır. Kitabede caminin Ayşe Kadın adındaki biri tarafından 14. yüzyılda yaptırıldığı yazmaktadır. Rivayetlere göre Ayşe Hatun adındaki genç kız ölmek üzereyken annesinden çeyizlerinin satılıp bir cami yaptırılmasını istemiştir. Ayşe Kadın Cami’nin Erken Osmanlı dönemi eserlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir. Ayşe Kadın Cami’nin duvarları kesme taşlardan yapılmış olup merkezi tek kubbeden oluşmaktadır. Ayşe Kadın Cami’nin minaresi kare bir kürsü üzerine oturmuştur ve iki kademeli bir kaide üzerinde yükselmektedir. Ayşe Kadın Cami’sinin Kâbe’deki camilerden birinden esinlenip yapıldığı söylentiler arasındadır. Caminin içinde ayrıca 450 yıllık tarihi bulunan ve hâlâ çalışan bir saat de mevcuttur.

Sazak Köyü

9483369642_f50b34bc34_b.jpg

Karaburun’un terk edilmiş tarihî köylerinden biri olan Sazak köyü, Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafededir. Sazak köyüne Karaburun ilçe merkezinden Sarpıncık köyü istikametine giden tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Sazak köyü eşsiz manzaraya ve muhteşem bir doğaya ev sahipliği yapmaktadır. Sakinlik arayanların bir numaralı adresi olarak gösterilen Sazak köyünde kuşların ve rüzgârın çıkardığı ses dışında bir ses duymak neredeyse imkânsızdır. Sazak köyü geçmişte aslında Türkler ve Rumların birlikte barış içinde yaşadığı köylerden biriymiş. Köy genelinde bulunan 120 evin 100’ü Rumlara kalan 20’si ise Türklere aittir. Köyde kiliseyle birlikte Rumlara ait olan gayrimüslim mezarlığı bulunmaktadır. Yolunuz eğer Karaburun’a düşerse tarihi Sazak köyünü Karaburun’da gezilecek yerler listenize eklemenizi tavsiye ederiz.

Mordoğan

Karaburun’un en meşhur yerlerinden biri Mordoğan’dır. Muhteşem doğası, zengin tarihi ve doğal plajlarıyla Karaburun’un gözde tatil yerlerinden biridir. Mordoğan’da Kocakum Plajı, Ardıç Plajı ve Ayıbalığı Plajı olmak üzere birbirinden doğal üç koy bulunmaktadır. Mordoğan’da tarihi 14. yüzyıla dayanan Ayşe Kadın Camii başta olmak üzere NarkisosPınarı, Rum köyleri ve tarihîçeşmeler bulunmaktadır. Hurma zeytini Türkiye’de sadece Mordoğan’ın Köserdere, İnecik ve Eğlenhoca köylerinde yetişmektedir. Mordoğan’da ayrıca olta balıkçılığı ve dalış oldukça ünlüdür. Mordoğan sahilde yakaladığınız balıkları pişirip yiyebileceğiniz restoranlar bulunmaktadır. Arkeopark ve batık uçağın bulunduğu bölgeye dalış yaparak Mordoğan’ın su altı zenginliğini görebilirsiniz.