Kars Gezilecek Yerler

Özellikle son yıllarda kış aylarının favori rotası haline gelen Kars'ta gezilecek çok fazla yer var. Doğu Ekspresi'ni deneyimleyerek eşsiz manzaralar eşliğinde 24 saat süren Kars yolculuğuna çıkmak ve Kars'ta birkaç gün konaklamak popüler bir aktivite haline geldi. Ancak Kars; tarihî ve doğal güzelliklerinin tümünü görerek gezmek için en azından 3 günlük bir süre ayırmanız gereken bir şehir. Şehir merkezindeki tarihî binalar arasında yürüyüşe çıkmak, geleneksel ürünler bulacağınız çarşıları gezmek, anıtları ziyaret etmek ve doğal güzellikleri gözlemlemek için doğru bir adres olan Kars’ta görülecek çok önemli yerler var.

Kars Gezilecek Yerler:

Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Sarıkamış, Kars Kalesi ve Kars Müzesi Kars'ta görülecek başlıca yerlerdir. Kars'ta daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız Baltık mimarisini keşfedin, yaylalarına çıkın ve atlı kızak, rahvan at, atlı okçuluk ile cirit gibi ata sporlarının yapıldığı festivallere katılın.

Müze ve benzeri mekanların detaylı giriş çıkış saatleri ve ulaşım gibi konuları daha detaylı bir listede görmek isterseniz Enuygun sitesinin blog yazısı olan Kars'ta gezilecek yerler yazısına bakabilirsiniz. Ayıca çoğu müzenin güncel giriş ücretlerine de yer verdikleri 40 maddelik liste de işinize yarayabilir.
 

Ani Harabeleri

Ani Harabeleri’nden tarihî kayıtlarda ilk kez 5. yüzyılda bahsedilmiştir. Kars'ta bulunan Ani ören yerinde yapılan kazı çalışmalarında, bölgedeki yerleşimin Bronz ve Demir çağlarına dayandığı keşfedilmiştir. Yapılan kazılarda, Urartulara ait olduğu tahmin edilen yapılar da ortaya çıkarılmıştır. Ani, yüzyıllar boyunca birçok savaşa tanıklık etmiş; birçok uygarlığın yaşam alanı olmuştur. 40 tane kilise, şapel ve anıt mezarın tespit edildiği harabeler bu sebeple "1001 Kilise Şehri" olarak da anılmaktadır. Yüzyıllar öncesinde oldukça merkezi ve önemli bir yerleşim olan Ani, Ermeni Bagratuni Hanedanlığı döneminde en parlak devrini yaşamıştır. Harabeler, 2016 yılının temmuz ayında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiştir.

Devamını Oku

Çıldır Gölü

Kars’ın 70 km kuzeyinde ve 1,5 saat uzaklıkta yer alan Çıldır Gölü Kars ve Ardahan ili sınırlarında yer alır. Doğu Anadolu’daki en büyük ikinci göl olarak kabul edilen Çıldır Gölü, kış sezonunda atlı kızaklar ile üzerinde gezilebilecek kalın bir buz kütlesi halini alıyor. 120 kilometrekare büyüklüğündeki Çıldır Gölü, Türkiye’de kışları tamamen donan tek gölümüzdür. Göl üzerinde balık tutan balıkçılar suya ulaşana kadar gölün buzlarını kırıp delikler açıyorlar. Bu delikler bir günde donuyor ve her gün yeniden açılması gerekiyor. Bu gölün temizliği, yaz ve ilkbahar aylarında tertemiz suyu ile dikkat çekiyor. Yüzerken suyunu içebileceğiniz kadar tertemiz bir göl. Göl kenarında yer alan restoranlarda, balıkçıların tuttuğu etli ve yağlısazan balığını, buzda rakı eşliğinde yemek adeta bir geleneğe dönüşmüş.

Devamını Oku

​Sarıkamış Kayak Merkezi

Çetin hava koşullarının Türk tarihine acı büyük bir hatıra bıraktığı Sarıkamış; günümüzde kış turizmi için tercih edilen bir merkez haline gelmiştir. Kars’a 54 kilometre mesafede bulunan Sarıkamış Kayak Merkezi kristal kar yapısı, 5 etaplı pistleri ve 12 km'lik geniş alanı ile Türkiye’nin en iyileri arasındadır. Ünlü sarıçam ağaçlarıyla kaplı bölgeye özellikle okulların yarı yıl tatili döneminde birçok turist gelmektedir Kar kalitesinin tartışılmasına bile gerek duyulmayan Sarıkamış'ta eğlenceli bir gün geçirebilir, telesiyejle çıktığınız tepenin manzarasının tadını çıkarabilir ve en önemlisi doyasıya kayak yapabilirsiniz. Sadece kayak merkezi için bile şehre gelenler varken şehre gitmişken buraya da gitmenizi öneririz. Çamurludağ’da bulunan merkez havaalanına 50 kilometre mesafededir.

Alpler'den sonra kristal toz karın yağdığı tek yer olan Sarıkamış'ta snowboard ve kayak yapmak kayakseverler için unutulmaz bir deneyim olacaktır. Pistler buz tutmuyor ve toz toz olan karlar birbirine yapışmıyor. Sarıkamış'ta 9 pistten 6'sı açık ve 2 tane siyah, 2 tane kırmızı, 1 tane mavi, 1 tane de yeşil pist var. En uzun 3-4-7 numaralı 3 tane pistin uzunluğu 2,6-3 km arasındadır. Sarıkamış’ta bir de, 5 km'si FSI tescilli 45 km'lik koşu kayağı pisti var ancak bu pist yalnızca talep üzerine açılmaktadır. 

Sarıçam ormanları ile çevrelenmiş Sarıkamış'ta rüzgâr kayak yaparken çok az etkiliyor. Ayrıca çığ tehlikesi de oldukça düşük. Sarıkamış'ta kayak malzemeleri kiralayabileceğiniz veya satın alabileceğiniz dükkânlar bulunmakta ve burada kayak dersi de alabilirsiniz. Herhangi bir sakatlanma veya yaralanma durumunda ilk müdehaleyi jandarma yapıyor ve snowmobillerle hızlıca destek sağlanıyor. 
 

Kars Kalesi

Şehrin önemli sembollerinden olan Kars Kalesi 1153 yılında Selçuklulara bağlı bir boyun beyi tarafından tepeye konumlandırılmış şekilde Lala Kara Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiş bir kaledir. Savaşlar sonucunda zarar görmüş kalenin doğu ve batı yönündeki uzunluğu 250 metreyken kuzey ve güney hattı 90 metredir ve üç büyük kapısı bulunmaktadır. Kale içerisinde 12. yy'dan kalma bir türbe, askerî koğuşlar, cephanelikler ve bir mescit bulunmaktadır.

Günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın idare ettiği Kars Kalesi'nde 2005 yılında 25 bin kişinin katılımı ile Sezen Aksu konseri gerçekleştirilmiştir. 2011'de ise ramazan ayında ilk defa sema gösterisi yapılmıştır. 

İç kalenin doğu batı yönünde 250 metre genişliğinde olduğu kale, kuzey- güney yönünde ise 90 metredir. Kale'nin dış surları 5 katman şekilde inşa edilmiş ve önüne derin siperler açılmıştır. Kale'nin dört kapısı mevcuttur. Batıda "Su Kapısı" ve "Çeribaşı Kapısı", doğuda "Behram Kapısı", güneyde " Orta Kapı" yer alır. Kuzeydeki ana kapısı kalenin önünde geniş bir boşluğa açılır. Kale çevresi 3.500 metre olup 22 gözlem kulesi tarafından desteklenmekteydi. Ancak günümüze kadar 7'si sağlam kalmıştır. Bu gözetleme kulesine merdivenlerden veya taş döşeli yol boyunca erişilebilir. Kale içinde ayrıca, 1990'da yeniden inşa edilen bir cami de bulunmaktadır. 
 

Kars Müzesi

1964'te önceden Kümbet Camii olarak bilinen “Havariler Kilisesi” müzeye dönüştürülerek Kars'ın antik kalıntıları sergilenmeye başlanmıştır. 1978 yılında İstasyon Mahallesi'nde bir müze binası yaptırılarak 1981 yılında hizmete açılmıştır. Modern Kars Müzesi günümüzde arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği önemli müzelerimiz arasında yer alır.

Arkeoloji salonunda Paleolitik Dönem (yontma taş çağı) eserleri, taş el baltaları ve dinozor kemiği, eski Tunç Çağı madeni eserleri, Urartu Dönemi eserleri, sikkeler, Roma ve Bizans Dönemi eserleri, Hristiyanlık Dönemi eserleri, Pithoslar (zahire küpleri) ve Selçuklu Dönemi eserleri bulunmaktadır.

Etnografya salonunda ise yöresel kıyafetler ve ev eşyaları sergilenir. Burada sergilenen sikkelerin sayısı 4.152'dir. Kars’ın kurtarıcısı kabul edilen 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın 13 Ekim 1921 Kars Antlaşması için Kars'a gelen Rus Generaller tarafından hediye edilen Beyaz Vagon'u müzede sergilenmektedir. Kazım Karabekir Paşa Kolordu Komutanlığı yaptığı yıllarda Kars – Erzurum arasına özel vagonu olarak hizmet vermiştir. Kars Müzesi bahçesinde yer alan 13 metre uzunluğundaki Beyaz Vagon'un iç mekanı salon, dinlenme odası, yemek odası ve banyo kısımlarından oluşmaktadır. 

Horomos Manastırı

Kars'ta gezilecek yerlerden biri de Orta Çağ'da Ermenilere ait en önemli dinî merkezlerden biri olan Horomos Manastırı, Ani Harabeleri'nin 15 kilometre kuzeydoğusunda bulunur. 931 yılında kurulmuş olan manastır, bugün Arpaçay yakınlarında yer almaktadır. Horomos Manastırı kurulduğu dönemde kervan yolu üzerinde bulunur ve sosyal-kültürel anlamda da önemli bir merkezdedir. Manastırı, fakirleri gördüğünde onlara giysilerini bahşedecek kadar merhametli Hovhannes'in yaptırmış olduğu rivayet edilir. Kervan yolunda gelen geçenlerin kendilerini evlerinde hissedebileceği ve dinlenebileceği bir yer olmasını istemiştir. Horomos Manastırı eksi zamanlarda Ğoşavank (Ghoshavank) olarak da bilinirdi.13. yüzyıl Ermeni yazarları, Horomos Manastırı'nın Roma İmparatorluğu'ndan kaçan keşişler tarafından kurulduğuna ve manastırın isminin bu olaya bağlı olarak "Romalılardan" anlamına geldiğine inanmıştır.
 

Fethiye Camii

Kars’ın merkezinde bulunan Fethiye Camii 19. yüzyılın başlarında Rusya'nın Kars'ı işgali sırasında kilise olarak yapılmıştır. Kars’ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilen kilisenin 15-10 metre güneyine de bir Rus Anıtı dikilmiştir. Fethiye Camii ya da eski kilise, kesme taştan dikdörtgen şekilde yapılmıştır. Caminin mimarisi Baltık mimarisinden izler taşır. Yapının doğu cephesinde sağlı sollu iki bölüm bulunmaktadır. Altı basamaklı bir merdivenle çıkılan bu bölümde sütunlar arasına iç mekâna girişi sağlayan kapılar ve kapı girişleri ile buradaki pencerelerin sağ ve soluna sütunlar yerleştirilmiştir. Bu sütunlar yapıyı hareketli hale getirmiştir. Yapının batısındaki girişin üzerine ise üç pencereli bir çatı katı eklenmiştir. Kuzey ve güney kapılarının üzerindeki çatı bölümlerinde yonca yaprağı görünümünde sağır kemerler ve o dönemin mimarisi ile bağdaşmayacak sivri kemerli bölümler cepheye görkem kazandırmıştır.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı