Kars Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’nin en çok heykele sahip şehri olan Kars; ülkenin en soğuk illeri arasındadır. Her sabah ülkede ilk güneş burada doğar ve yıl içerisinde ilk kar buraya düşer. Karla kaplı dağlarıyla kış turizm merkezi olarak bilinen il Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinde olan Sarıkamış Kayak Merkezi’ni bünyesinde bulundurur. Ayrıca şehir tarihteki en eski yerleşim yerlerinden de biridir. Türkiye illeri içerisindeki en eski Türkçe isme sahip il Kars’tır ve şehirde dünya üzerindeki en eski kültürlerin izlerini görmek mümkündür. 

Alt Paelolitik Dönem'e ait izler bulunan şehir; farklı zamanlarda egemenlik kurmuş Urartuların, Perslerin, Arapların, Selçukluların, Osmanlıların, Rusların, İngilizlerin ve Ermenilerin etkisi altında kalarak çok kültürlü bir şehir haline gelmiştir. Günümüzde Azerilerin, Kürtlerin, Terekemelerin, Türkmenlerin yaşadığı şehirde farklı dinlere ait ibadet yerleri, Ruslardan kalma ve günümüzde korumaya alınmış taş evler, eski antik kent ve yer altı şehri, heykeller ve çok daha fazlasını göreceksiniz. Tarih boyunca sınır kenti olmasından dolayı çeşitli ulusların işgaline maruz kalan Kars, bir serhat kenti. Bu nedenle hep askerlerin ve paşaların bulunduğu bir sancak olmuştur. Şehrin tarihindeki savaşlar ve başarılar nedeniyle ilk "gazi" madalyasını almaya hak kazanan il de Kars'tır. 

Osmanlı, Ermeni ve Rus mimarilerini birarada görebileceğiniz bu şehirde çeşitli etnik dokular, kültür ve coğrafya ile harmanlanmıştır. Kültürel zenginliklerin yanı sıra eğitim seviyesinin yüksekliği ile de dikkat çeken şehirde 15.000 öğrenci bulunmaktadır. Şehirde sanat, edebiyat ve müzik önem verilen unsurlar arasındadır. Şehirdeki konservatuvar Türkiye'nin önemli konservatuvarlarından biri.

Cemal Süreyya'nın "Beyaz, uykusuz ve uzakta" diye nitelendirdiği Kars, birçok şairin dizelerine, yazarların satırlarına ve mektuplarına konu olmuştur. Kozmos, Deli Deli Olma gibi filmlerde hayat bulan Kars, Mesnevi'de adından "şehr-i din" olarak söz ettirir. Görünen o ki, Kars tarih boyu etkileyici ve akıllara kazınan bir şehir olmuştur.

Kültürümüze ait en güzel geleneklerden "aşık geleneği" Kars'ın yüzyıllardır koruduğu ve yaşattığı bir gelenek. Ova, dağ, köy dinlemeden dolaşarak saz çalıp şiir okuyan ozanların kalpleri ısıtan hikayesine Kars'ta tanık olmak mümkün. Kars Aşıklar Otağı, Serhat Halk Oyunları ve Müzik Evi gibi aşıkların bulunduğu adreslere giderek ozanları dinleyebilirsiniz.

Kars tarihine kuşkusuz en büyük etkiyi barışçıl bir topluluk olan "Molokanlar" yapmıştır. Molokanlar, Rus Ortodokslarından kopan "Ruhani Hristiyanlar" olarak bilinir. Bu grubun Tanrı ile insan arasına kimsenin giremeyeceğini öne süren kilise karşıtı bir düşünceleri vardır. Bu nedenle Rusya'dan Kafkaslara ve Kars çevresine sürülmüşlerdir. Sürüldükleri topraklarda kalıcı izler bırakan bu insanlar, Kars'ta bölge halkına peynirciliği öğreten, patates ve lahana ile insanları tanıştıran kişilerdir. Molokanlardan geriye günümüzde pek kimse kalmamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında savaşa çağrılan Molokan halkı savaşa katılmayı reddetikleri için 1922'de ve daha sonra 1960'larda Rusya'ya göç etmişlerdir. 

Taş işçiliğini hayranlık uyandıran şehrin sokakları bembeyaz bir kar örtüsüyle kaplıdır. Tarihin masalsı bir penceresidir, On İki Havariler Kilisesi, Kars Kalesi, Hamam ve Taş Köprüye çıkan Kars sokakları... Kars gezilecek yerler listesinin başındaki yerlerdir. Günbatımındaki sulu boya renkleri ve yumuşacık karın kristal yapıdaki tanelerinden yansıyan parıltılar Kars'ı başka dünyadan kılıyor. Bırakın manzaraları, sadece yöresel yemekler için bile gözünüz kapalı gidebilirsiniz. Çeşitli otların buluştuğu çorbalar, yumuşak eti ile kaz tandırı, el yapımı erişte, buzda rakı ve sazan balığı ızgarası, kars gravyeri, tereyağı mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında bulunuyor.

 

 

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı