Kastamonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

kastamonukale.jpg__850x350_q85_crop_subsampling-2.jpg

Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alır. İl merkezini kuzeyde İsfendiyar (Küre) Dağları, güneyde ise doğu batı uzantılı Ilgaz Dağları sarmaktadır. Sinop, Çorum, Çankırı, Bartın ve Karabük’e komşudur. Kastamonu bir sahil şehri olarak görünse de şehir merkezi iç kesimlerde yer alır. Cide, Doğanyurt, İnebolu, Bozkurt, Abana, Çatalzeytin ilçelerinin ise denize kıyısı vardır.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Kastamonu Nerededir?

Kastamonu ili Türkiye’nin kuzey kıyısında yer alır. Karadeniz Bölgesi’nin batısındadır. Şehir merkezi sahil kesiminde değil, iç kısımda yer alır. Doğusunda Sinop’a, güney doğusunda Çorum’a, güneyinde Çankırı’ya, batısında ise Bartın ve Karabük’e komşudur. İstanbul’a 516 kilometre, Ankara’ya 238 kilometre ve İzmir’e 859 kilometre uzaklıktadır.

Kastamonu’ya Nasıl Gidilir?

Kara yolu ile Kastamonu’ya ulaşımı kolaylaştırmak için Ilgaz Dağ Yolu’nda bir tünel açılmıştır. 26 Aralık 2016 tarihinde faaliyete başlayan ‘’Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’’ 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı Yolu’nu 5,4 kilometre kısaltıp, 35 dakikada aşılan yolu 8 dakikaya düşürerek sürücülere kolaylık sağlamıştır. Her mevsim için avantaj sağlayan bu tünelin, özellikle kar yağışının gerçekleştiği ve ulaşımın aksama ihtimalinin yüksek olduğu kış aylarında sürücülere kolaylık sağlaması bekleniyor.

İstanbul’dan araba ile ulaşım alternatifini kullanmak isteyen ziyaretçilerin, yaklaşık olarak 520 kilometre batı istikametinde yol almaları gerekmektedir. Bu yolculuk tahmini olarak 5-6 saat sürecektir. Ankara’dan Kastamonu’ya araba ile ulaşmak isteyen ziyaretçilerin ise, yaklaşık olarak 240 kilometre kuzeydoğu istikametinde ilerlemeleri gerekmektedir. Bu yolculuğun ise 3-4 saat arasında sürmesi beklenir. Karayolu kullanımı uzun ve zahmetli gibi görünse de yol üstünde bölgeye dair daha fazla yer keşfedebilir, daha fazla manzara ile buluşup ruhunuzu doyurma ihtimalinizi daha yüksek tutabilirsiniz.

Otobüs ile ulaşım sağlamak isteyenler için de her gün seferleri bulunan farklı otobüs firmaları mevcuttur. Tabi otobüs kullanınca yol üzerindeki terminallerden yolcu almak/indirmek ve mola vermek için duraklamalar olduğundan yolculuk saatleri de değişiyor. İstanbul Otogarı’ndan Kastamonu Otogarı’na yaklaşık olarak 8,5-9 saat süren seyahat, Ankara Otogarı’ndan ise 4-4,5 saat sürüyor. Otogardan şehir merkezine ulaşım için ise şehir içi toplu taşımasını kullanmak gerekiyor.

Kastamonu’da bir adet havalimanı da bulunmaktadır: Kastamonu Havalimanı. Seyahatini hava yolu ile gerçekleştirmek isteyen ziyaretçiler ise haftanın belirli günleri gerçekleşen uçak seferlerini kullanabilir. İstanbul’dan Kastamonu’ya uçak ile ulaşım 1 saat civarı sürerken, Ankara’dan ise 44 dakika sürmesi beklenir. Havalimanı ile şehir merkezi arası 13 kilometredir. Hava yolu firmalarının sağladığı servisler ile şehir merkezine ulaşımı sağlayabilirsiniz.

Kastamonu’ya Ne Zaman Gidilir?

98876,ilgaz.png

Kastamonu’nun kıyı kesimlerinde Karadeniz iklimi görülürken, iç kesimlerde karasal iklim hüküm sürmektedir. Kısa alandaki bu iklim değişikliğini dağların denize paralel uzanmasına borçludur. Ülkemizin en kuzey hattında bulunması itibari ile yıllık ortalama sıcaklığı 10,3derece ve yıllık ortalama yağış miktarı 508 mm’dir. Yılın en kurak ayı ortalama 30 mm yağış ile şubat, en yağışlı ayı ise ortalama 69 mm yağış ile mayıs ayıdır. 19,9 derece sıcaklık ortalaması ile en sıcak ay temmuz olup, ortalama -0,1 derece ile ocak ayı yılın en soğuk ayıdır.

Yılın her döneminde Kastamonu’da farklı turizm türlerine hizmet eden bölgeler bulunmaktadır. Bu sebeple ne zaman gidilir sorusunun yanıtı ne için gideceğiniz ile ilişkilidir. Eğer kış sporları için ziyarette bulunacaksanız ocak ve şubat en soğuk dönemlerdir. Tarihî geziler ve inanç turizmi için seyahat gerçekleştirecekseniz ılıman havaların hâkim olduğu ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Kanyon ve deniz turizmi için ise yaz aylarını tercih etmeniz seyahat konforunuz açısından önemli olacaktır. Her yıl ağustos ayında gerçekleştirilen Uluslararası Taşköprü Kültür ve Sarımsak Festivali, İnebolu Uluslararası Heyamola Deniz ŞenlikleriKültür ve Sanat Festivali Uluslararası olarak düzenlenen festivallerdir. Ayrıca her yıl mayıs ayının ilk haftası Şeyh Şaban-I Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası ve her yıl 9 mart tarihinde Mehmet Feyzi Efendi Anma Günü gerçekleşmektedir. Eğer bu etkinliklerden biri ilginizi çekerse Kastamonu’ya yukarıda belirttiğimiz tarihlerde gidebilirsiniz.

Kastamonu Nerede Kalınır?

banner-2015-06-07-1433708353227-1.jpg

Bütün gün gezip dolaştıktan sonra huzurlu ve konforlu bir ortamda günün yorgunluğunu atmayı herkes ister. Kastamonu çok çeşitli konaklama alternatifleri ile bu konuda da zenginliğini gözler önüne seriyor. Bu doğa harikası, medeniyetler beşiği ilimizde farklı bölgeler için farklı konaklama opsiyonları değerlendirilebilir. Küre Dağı ve Ilgaz Dağı’nda konaklamak için dağ evleri ve otelleri tercih edilebilirken, şehir ve ilçe merkezlerinde konaklar, hanlar, çiftlikler ve şehir otelleri de değerlendirilebilir. Eğer doğa ile daha fazla bütünleşmekten ve kamp yapmaktan hoşlanıyorsanız Milli Parklar içerisinde kamp alanları da vardır. Buralarda çadır kurabilir ya da karavanınızı park ederek konaklamanızı yapabilirsiniz. Milli Parklar’a girişte küçük bir ödeme yapacağını da hatırlatmak isteriz.

Devamını Oku

Kastamonu Otelleri - Kastamonu Otel Fiyatları

Tarihi MÖ 65 yılına dayanan Kastamonu, pek çok tarihi zenginliklere sahip olmasıyla ve doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Daha çok eski tarihi konakların restore edilmesiyle işletilen Kastamonu otelleri hem uygun fiyatlı oluşu hem de konforlu konaklama sunmasıyla turistik seyahat edenler için ideal bir seçenektir. Her mevsim hizmet veren tesislerde konaklayarak kentin kültürünü daha yakından tanıyabileceğiniz gibi Ilgaz Dağı Milli Parkı çevresinde bulunan oteller kış turizmi için alternatif olmaktadır. Ilgaz otellerinde konaklayarak kayak yapabilir ya da ATV kiralayarak doğal güzellikleri keşfedebilirsiniz. Pompoiopolis Antik Kenti, Kastamonu Kalesi, Evkaya Mezarları, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Külliyesi, Nasurullah Camii, Saat Kulesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi ve Kastamonu Konakları’nı ziyaret ederek şehrin tarihini, kültürünü, manevi değerlerini daha yakından tanıma fırsatı bulabilirsiniz. Ilgaz Dağı Milli Parkı, Küre Dağı Milli Parkı, İncekaya Kanyonu, Ilgarin Mağarası, Gideros Koyu gibi doğal güzellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Kastamonu’ya geldiğinizde Ecevit çorbası, banduma, ala pilavı, pastırmalı ekmek, tirit, püryan, haluçka, manca ve cırık tatlısı gibi yöreye ait lezzetli tatları da deneyebilirsiniz. Yılın her günü kenti ziyaret edebilir ve misafirlerine pek çok olanak sunan Kastamonu otellerinde uygun fiyatlarla konaklayabilirsiniz.

Devamını Oku

Kastamonu Gezilecek Yerler

Yazımızın en başından beri her fırsatta da dile getirdiğimiz gibi Kastamonu doğal güzellikleri, tarihî zenginlikleri ve sahip olduğu manevi değerleri ile kesinlikle görülmeye değer bir ilimizdir. Yazımızda sizin için gezilecek yerleri derledik. Her duraktan detaylıca bahsedemesek de elimizden geldiğince sizlere aktarmaya çalıştık. Yolunuz Kastamonu’ya düştüyse buraları görmeden şehirden ayrılmayın.

Kastamonu Gezilecek Yerler

Kastamonu’yu gezerken milattan öncesinden başlayıp günümüze gelene kadar çok farklı dönemlerden geçeceğiniz kuşkusuz. MÖ 65 yılından kalma bulguları ile dikkat çeken Pompoiopolis Antik Kenti bu yolculuğun başlangıç noktası olacak, Kastamonu Kalesi, Evkaya Mezarları, Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri Külliyesi, Nasurullah Camii, Saat Kulesi, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi ve Kastamonu Konakları ile devam edecektir. Küre Dağı Milli Parkı, Ilgaz Dağı Milli Parkı, İncekaya Kanyonu, Ilgarin Mağarası ve Gideros Koyu ise doğal güzellikler arasında öne çıkan yerler. Yazımızın devamında tüm bu yerler ile ilgili detayları bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Kastamonu Şehir İçi Ulaşım

city-731334_960_720.jpg

Kastamonu 1.834 km² şehir merkezi yüz ölçümü ile çok da büyük sayılmasa da belediye otobüsleri ile şehir merkezindeki her tarihî ve turistik yerlere ulaşım sağlanması maalesef mümkün değil. Yine de halk otobüsü kullanmak isterseniz tam 2 TL, öğrenci 1,5 TL olarak ücretlendiriliyor. Şehir içi ulaşımında bazı büyük şehirlerde olduğu gibi indi bindi ücreti uygulanmıyor. Toplu taşıma ile ulaşılamayan bölgelere taksi kullanılarak da ulaşabilirsiniz. Eğer araba kiralamak isterseniz şehirde farklı kiralama firmaları da bulunuyor. Araç kiralamak hem şehir içi, hem de ilçe ve beldelere kolay ulaşım sağlaması açısından tercih edilebilir bir alternatif gibi duruyor. Araba kullanımını tercih edecek ziyaretçiler için sokaklarda ciddi bir park yeri problemi bulunmadığını da notlarımız arasına ekleyelim. Sağlığınız el veriyorsa, yürüme mesafesinde olan yerlere yürümeyi tercih etmek yol üstünde kıyıda köşede kalmış, keşfetmenizi bekleyen yerlerle karşılaşmanızı da sağlayabilir. Özellikle akıllı telefon ve internet kullanımının yaygınlaştığı günümüzde birçok adresi navigasyon ile elinizle koymuş gibi bulabilirsiniz.

Ayrıca konaklama için tercih edebileceğiniz tarihî konakları önceden kontrol etmenizi öneririz. Sebebi ise bazı konaklarda bisiklet kiralayabilme seçeneğinin de olması. Eğer bisiklet kiralayabilirseniz, fiziksel yeterliliğinize göre belirleyebileceğiniz mesafelere kadar kendinize bir gezi rotası çıkarabilirsiniz. Hem spor hem gezi ile tatilinizi daha da keyifli bir hale getirebilirsiniz. Ayrıca biniciliğe meraklı konuklar için de konaklarda atlı gezi turları da düzenleniyor.

Kastamonu Mutfağı

Kastamonu’nun Karadeniz Bölgesi’nde yer alması sebebiyle akıllara gelen ilk besin balık oluyor fakat Kastamonu mutfağında balık hâkim sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Kastamonu oldukça çeşitli ve lezzetli bir mutfağı var. Gerek iklim, gerek coğrafi özelliklerden kaynaklı olsun Kastamonu merkezinde ve ilçelerinde çok çeşitli bitkiler yetişiyor. Sahillerinde balıklar, iç kesimlerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar yetişiyor. Hâl böyleyken özgün ve çeşitli bir mutfak da kaçınılmaz oluyor. Mutfağın çeşitlenmesinde etnik çeşitliliğin de etkisi yok sayılamaz. Ne de olsa uzun dönemler boyu farklı kültürlerin etkisini yaşamış bir bölge. Kastamonu’ya gittiğinizde Ecevit çorbası, banduma, ala pilavı, pastırmalı ekmek, etli ekmek, tirit, püryan, kastamonu döneri, haluçka, manca, cırık tatlısı denemek isteyebileceğiniz başlıca yöresel yemek çeşitlerinden olacaktır. Bu lezzetleri denemek için de klasik restoranlar kadar yöresel temalı mekânlar da bulunur. Bölgede restoran olarak hizmet veren tarihî konaklar bu yöresel temalı mekânların başlıcalarıdır. Özenle restore edilmiş bu konaklarda, aslına uygun iç tasarımın keyfini çıkarırken, yöresel lezzetleri tadıp, bölgenin kültürünü de özümseyebilirsiniz. Konaklardan ziyade restoran olarak hizmet veren bedestenler ve hanlar da bulunmakta. Cem Sultan Bedesteni, Kurşunluhan Otel’in Restoranı ve Enfanili, Aşiyan, İsmail Bey, Sinan Bey, Toprakçılar, Uğurlu Konakları; restoran olarak hizmet veren tarihî yapılardan bir kısmı. Kahvaltı ve geç kahvaltı için ise İzbeli Çiftliği yöresel ve doğal lezzetlerle ziyaretçilerini bekliyor. Buraya ulaşmak için bir araca ihtiyacınızın olacağını hatırlatalım. Ayrıca Kastamonu Girişimci Kadınlar Derneği’nin işlettiği Tahir Efendi Konağı da yöresel lezzetler sofrası olarak hizmet vermekte.

Kastamonu’da Alışveriş

98853,dokuma.png

Ülkemizin o kadar çok çeşitli ve özgün kültürel özellikleri var ki, ziyaretçilerin gittiği hemen her köşeden bunları barındıran örnekleri satın almak, onları anı olarak evlerine götürmek istemeleri çok doğal. Kastamonu’yu da gezerken böyle bir istek içerisine girilmemesi işten bile değil. Şehir turu yapılırken uğrayabileceğiniz noktalar ve alabileceğiniz anı eşyalarından bahsedelim biraz da. Yazımızda daha önceden de ifade ettiğimiz gibi ‘’Kastamonu Konakları’’ yörede en sık karşılaşacağınız sembollerinden. Bu sembollerin minyatürleri el emeği göz nuru olarak tezgâhlarda sahiplerini bekliyor. Ayrıca yine yöreye özgü şimşir kaşıkmutfak gereçleriel işi oyuncaklarel işi ahşap oyma sandık ve mücevher kutuları da alabileceğiniz hatıralar arasında. Ahşap işlerinin yanında dokuma işi örneklerini de alternatifler arasına alabilirsiniz.

Devamını Oku

Kastamonu’da Gece Hayatı

Kastamonu şehir merkezinde gece hayatı hareketli olmamakla birlikte elbette birkaç alternatif vardır. Tarihî bir han olan, otel ve restoran olarak hizmet veren Kurşunlu Han’da belli dönemlerde fasıl geceleri düzenlenmektedir. Kastamonu şehir merkezinde çoğunlukla eğlencelere oteller ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Uğurlu Konak Oteli’nde özellikle kış turizmi içen bölgeye giden konuklara keyif verecek etkinlikler bulunmaktadır. Karlı bir Kastamonu akşamında, tarihî bir konağın şöminesinden gelen sıcaklık ve odun ateşinin sesi eşliğinde keyifli bir akşam geçirme fikrini değerlendirebilirsiniz. Haftanın belirli günleri de canlı müzik yapan otelin restoranı, Kastamonu’nun çok sınırlı alkollü mekânlarından biridir.

Ayrıca Ilgaz Dağı Milli Parkı bölgesinde konaklayan veya buraya gelen ziyaretçiler de otellerin düzenlediği eğlencelere katılabilirler. Etap Altınel Ilgaz Dağbaşı Otel’de bulunan Bar-dak Türkü Bar ve aynı bölgedeki Kütük Bar da canlı müzik organize eden yerlerden başlıcalarıdır.

Deniz turizmi için bölgeye gelen ziyaretçilerin ise sahil kesimlerinde daha fazla alternatife sahip olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin Cide’de tatil yapıyorsanız, Lima 1A Cafe & Pub’a gidebilirsiniz. Cide dışındaki sahil bölgelerinde de Kastamonu’nun merkezine göre alkollü alternatiflerin daha fazla olduğunu hatırlatalım.

Kastamonu’daki Festivaller

Geleneksel Kar ve Kızak Festivali- Şubat Ayı- Küre Belediyesi: 600 yıllık yaşayan bir gelenek olarak düzenlenmeye devam eden bir festivaldir. Halat çekme, kütük kırma, kardan adam yapma, kızak hız yarışı gibi farklı etkinliklerle süslenmiştir.

Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası - Mayıs Ayının ilk Haftası – Kastamonu: 1992 yılından bu güne kadar kutlanmaya devam edilen anma haftasında tasavvuf musikisi, semazen gösterileri ve söyleşiler gibi etkinlikler gerçekleşiyor. İnanç turizmi açısından anlamlı bir organizasyondur.

Devamını Oku

Kastamonu İçin Faydalı Bilgiler

İl Kültür Turizm Müdürlüğü: 0 366 214 97 95

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 366 214 10 48

Kastamonu Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -1oC
    • Şub 1oC
    • Mar 5oC
    • Nis 9oC
    • May 13oC
    • Haz 16oC
    • Tem 18oC
    • Agu 19oC
    • Eyl 21oC
    • Eki 15oC
    • Kas 12oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 146.103 / İklim: Karadeniz iklimi ve karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün