Kazan Gezilecek Yerler

Yaklaşık 4 - 5 gün içinde keşfedip gezebileceğiniz Kazan’da görülmesi gereken en önemli yerleri sizin için derledik. Müzeleri, parkları, doğal güzellikleri, dini yapıları ve sanat galerileri ile Kazan, sizlere hem tarihi hem de modern bilgiler ışığında keyifli bir tatil sunacaktır.

Kazan Gezilecek Yerler

Kazan, tarihî ve doğal güzelliklerin bütünleştiği şehirlerden birisidir. Sahip olduğu eşsiz güzellikler ile görenleri etkileyen Kazan’da gezilmesi gereken yerlerin başında Kazan Kremlin, Süyümbike Kulesi, Kul Şerif Cami, Bauman Caddesi, Paul ve Apostles Peter Katedrali, Agricultural Palace, Sovyet Hayatı Müzesi, Blue Lakes, Ushkova House ve Konstantin Vasilyev’s Müzesi gelmektedir.

Yukarıda adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Kazan Kremlin

kazan-2825614_960_720.jpg

Bauman Caddesi üzerinde bulunan Kazan Kremlin içerisinde birçok yapı barındıran tarihî yerlerden birisidir. 2000 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu yapı, içerisinde cami, katedral, sergi ve müze bulundurmaktadır. Şehrin en önemli sembollerinden biri olan Kazan Kremlin, her yıl binlerce turistin uğradığı yerlerden birisidir. Kazan Kremlin özellikle tarih meraklılarının kaçırmaması gereken yerlerden biridir.

Tarihî, mimarî ve arkeolojik kanıtların bulunduğu Kazan Kremlin, yüzyıllardır devam eden bir şehrin tarihini en iyi anlatan yapılardan birisidir. Burada 12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan kule, tapınak ve daha birçok mimari kalıntı bulabilirsiniz. Kazan Kremlin’e giriş ücretsiz olmakla birlikte içerisindeki müze ve sergilere giriş ise ücretlidir.

Süyümbike Kulesi

Suyumb1.jpg

Bazı tarihçilere göre 1645-1650 yılları arasında yapılmış olan Süyümbike Kulesi, adını 16. yüzyıldaki Kazan Han’lığını yöneten ve Tataristan’ın millî kahramanı olarak kabul edilen Tatar yöneticisi Süyümbike’den almaktadır. 53 metre yüksekliğe sahip olan kule, tarihî dokusunu günümüze kadar koruyarak ulaşan ender mimari eserlerden birisidir.

Süyümbike Kulesi, efsaneye göre Kazan Hanlığı’nın son Hanbikesi Süyümbike, Kazan işgal edildikten sonra Korkunç İvan’nın evlilik teklifine karşılık olarak 7 gün içerisinde kule yaptırılmasını talep ediyor. Kule yapıldığında ise halkla vedalaşmak için kuleye çıkıyor ve Kazan harabelerine son defa hüzünle baktıktan sonra aşağıya atlıyor. Kule, 7 farklı motiften oluşmaktadır. İlk üç motif dikdörtgen şeklinde geri kalan 4 motif ise sekizgen şekilde inşa edilmiştir. Süyümbike Kulesi, şehrin sembolleri arasında yer almaktadır.

Kul Şerif Cami

kul-sharif-mosque-2173515_960_720.jpg

“Kazan’ın incisi” sayılan Kul Şerif Cami,Kazan Kremlin’in içerisinde yer almaktadır. Cami, 16. yüzyılda Kazan Hanlığı’nın o dönemde başkenti olan Kazan’da inşa edilmiştir. 1552 yılında Rus çarı Korkunç İvan şehre saldırınca önce bu camiye adını veren ve aynı zamanda imam olan Kul Şerif ve öğrencilerini şehit etmiştir. Bu katliamdan sonra yerle bir edilen caminin parçaları toplanarak Saint Basil Katedrali’nde kullanılmak üzere götürülür.

1996 yılında bu olayın anısına tekrar inşa edilen cami, birçok Müslüman ülkenin yardımı ile tekrar ibadete açılır. Cami 2 kattan oluşmaktadır. İslam âleminin en önemli ibadethanelerinden birisi olan Kul Şerif Cami, büyük bir avluya sahiptir. Yaklaşık 6.000 kişiyi alabilen bu avlu özellikle bayram namazlarında dolup taşmaktadır.

Bauman Caddesi

Şehrin ana damarlarından birisi olan Bauman Sokağı, Kazan şehrinin tam merkezinde yer almaktadır. Kazan’ın en eski sokağı olan bu sokak, Kazan Hanlığı döneminde Nogay Yolu olarak adlandırılmıştır. 1552 yılında Rus askerleri tarafından patlatılan ve büyük zarar gören sokakta iki büyük delik açılmıştır. Bu olaydan sonra Kazan tarihinde bu olan Büyük Patlama olarak anılmaktadır. 1986 yılında sokak tamamen yayaların kullanımı için tahsis edilmiştir.

Kazan’ın kültürel, ticarî ve sosyal etkinliklerinin gerçekleştirildiği Bauman Sokağı, özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır. Ayrıca sokak, toplu taşıma araçlarına da oldukça yakındır. Bauman Sokağı sizler için birçok alışveriş mekânı sunmaktadır. Alışverişseverler için oldukça merkezî bir konumda bulunan bu sokakta çok uygun fiyata birçok ürün almanız mümkündür.

Paul ve Apostles Peter Katedrali

Isaak_square2.jpg

Barok tarzında yapılmış en önemli Ortodoks Katedrali olan Paul ve Apostles Peter Katedrali, 1722 yılında yaptırılmıştır. İki katlı, tarihî bir katedral olan Paul ve Apostles Peter Katedrali, birçok Hristiyan için önemli ibadet merkezlerinden birisidir. Bu katedral, Kazan’a gidildiği zaman muhakkak görülmesi gereken yapılan arasında yer almaktadır.

Musy Dzhalilya Caddesi’nde bulunan Paul ve Apostles Peter Katedrali, birçok kez yangın tehlikesi ile karşılaşmıştır. 1888-1890 yıllarında bu sebeple Katedral tekrar restore edilmiştir. 16. yüzyılın en önemli eserlerinden biri olan bu katedral Hanging Gardens of Kazan olarak da bilinmektedir. Ayrıca katedralin yapımında çok fazla taş kullanılmıştır. Katedrali ziyaret etmek için herhangi belirlenmiş bir saat bulunmamaktadır. Dolayısıyla istediğiniz saat aralıklarında katedrali ziyaret edebilirsiniz.

Agricultural Palace

Kazan Kremlin’in hemen arka tarafında bulunan Agricultural Palace, (Kazan Çiftçi Sarayı) muhteşem görüntüsü ile Kazan’ın en gözde mekânları arasında yer almaktadır. Klasik mimari tarzında inşa edilmiş olan saray, geniş bir bahçeye sahiptir. Geniş bahçesinde yer alan ve ağaçlarla çevrili bu saray görenleri hem yeşili ile dinlendirmekte hem de mimarî yapısı ile kendine hayran bırakmaktadır.

Fedoseyevskaya Caddesi üzerinde bulunan Agricultural Palace, Kazan şehir merkezinde yer almaktadır. Özellikle geceleri farklı renkteki ışıklarla renklendirilen saray, tam bir görsel şölene sahne olmaktadır. İçerisindeki tarihî ağaçlar, turistlerin en çok fotoğraf çektirdiği yerlerin başında gelmektedir. Agricultural Palace Sarayı’nı ziyaret etmek için de herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Sovyet Hayatı Müzesi

kazan-musei-socbyta3.jpg

Ostrovskaya Caddesi’nde bulunan Sovyet Hayatı Müzesi, Kazan’ın en orijinal ve etnik müzelerinden biridir. Müze’nin küratörü sizler için Sovyet yaşamına dair birçok eseri bir araya getirerek geçmişe yolculuk yapmanızı sağlamaktadır. Özellikle tarih tutkunlarının kesinlikle uğraması gereken yerlerden biri olan bu müze, Sovyet tarihine dair de önemli bilgiler sunmaktadır. Bir zaman makinası tadında geçecek olan bu deneyim, Sovyet kültürü ile ilgili de ilginç bilgiler sunmaktadır.

Geçmiş ile bugün arasında bir bağ kurmayı ve aradaki değişimleri gözlemlemeyi kendine hedef olarak seçen Müze yetkilileri, müzeye giriş ücretini de oldukça düşük tutarak herkesin bu sergiyi görmesini istemektedir. Müzeye giriş ücreti bu sebeple 20 ruble olarak belirlenmiştir. Müze’de Sovyet dönemine ait saat, radyo, plak, flüt, davul, oyuncak, gitar gibi birçok eşya bulabilirsiniz.

Blue Lakes

kazan-golubie-ozera.jpg

Blue Lake, Kazan bölgesindeki nadir bulunan doğa harikalarından birisidir. Göl adını 3 farklı renkteki mavinin tonuna sahip olmasından almaktadır. Karstik bir yapıya sahip olmasından dolayı gölün suyu sürekli soğuk ve beyazdır. Ayrıca gölün dibi mineral açısından da oldukça zengindir. Yalnız gölün suyu her ne kadar temiz olsa da içilmemektedir.

Gölü ziyaret etmek isteyenlere tavsiyemiz öğleden sonra saatlerini tercih etmeleridir. Güneşin pırıltısıyla ayrı bir armoni yakalayan Blue Lake, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında bulunmaktadır. Blue Lake doğası ile oldukça muntazam bir görsel şov yaratmasının yanı sıra ücretsiz olması ile de oldukça cazip bir ziyaret yeridir. Kazan şehir merkezi ile Blue Lake arası 20 kilometredir.

Ushkova House

155074.jpg

Kremlyovskaya Caddesi’nde bulunan Ushkova House, Kazan’daki en ünlü kütüphanelerden birisidir. 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında yapılan bu kütüphane Kazan’a geldiğinizde muhakkak uğramanız gereken yerlerden birisidir. Kazan Üniversitesi’nde profesör olan Alexey Uskhov tarafından yaptırılmış olan bu yapı, eklektik mimari tarzında inşa edilmiştir.

1904 - 1908 yıllarında savaşlardan zarar gören bu kütüphane belirtilen tarihlerden sonra restore edilmiştir. Üç farklı bölmeye sahip olan bu kütüphane kitapseverlerin buluşma yeridir. Bir bölümünde kitap satan mağazalar bulunurken bir bölümünde ise yeşilliklerle donatılmış huzur verici bir ortam yaratılmıştır. İlk kurulduğu yıllarda Uskhov ailesine ait olan bu yapı Ekim Devrimi ile kamuya adanmıştır. Kütüphane dileyen herkese saat 09.00-20.00 arasında hizmet vermektedir.

Konstantin Vasilyev’s Müzesi

Vadimrazumov_copter_-_Konstantin_Vasilyev_Museum.jpg

10 Ocak 1996 tarihinde açılan Konstantin Vasilyev’s Müzesi, bu tarihten itibaren Tataristan’ın Ulusal Müzesi olarak varlığını devam ettirmektedir. Rus sembolist ressamlardan biri olan Konstantín Alexeyevich Vasilyev’in eserlerinin sergilendiği bu müze, sanatçıya ait 400’ün üstünde esere ev sahipliği yapmaktadır. Sanata büyük önem veren herkesin bu müzeyi ziyaret etmesini tavsiye ederiz.

Konstantín Alexeyevich Vasilyev’in çalışmaları arasında mitolojik karakterler, portreler, manzara çalışmaları ve savaş sahneleri özellikle çalışmalarında konu edilmiştir. Sanatçı, eserlerinin birçoğunda savaşlarda hayatını kaybeden Sovyet insanlarına yer vermiş ve eserlerini onlara adadığını açıklamıştır. Müze’ye giriş saatleri 10.00-18.00 arasındadır. Ayrıca Müze pazartesi günleri kapalı olduğu için ziyaret kabul etmemektedir.