Kotor Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kotor tarih boyunca Adriyatik Denizi’nin en meşhur kıyılarından biri olmuş, gizli ve korunaklı pozisyonuyla denizcilerin liman kentlerindendir.Karadağ’ın az nüfuslu, küçük fakat tarihi bu şehri UNESCO DünyaKültürMirası listesindedir. Şehir sahip olduğu Venedik duvarı ve kalesi, Ortaçağ döneminden kalma eserleri, engebeli, fiyord benzeri yapısı ve Kotor Koyu ile birlikte önemli Akdeniz şehirlerinden biridir.

Kuruluşunun M.Ö. 5. yüzyıla dayandığı söylenen şehrin özellikle Roma dönemiyle beraber ismi anılmaya başlar. Orta Çağ’da 535 yılında kale kurulur ve Kotor, Ostrogotlar’dan kurtulur. Roma İmparatorluğu sonrasında Dalmaçya şehri olarak, Müslümanlar, Bulgarlar ve Sırplar tarafından sahiplenilmiştir. O tarihte Venedik ve dolaylı yoldan Osmanlı egemenliğinde Venedik mimarisini benimseyen şehir şu anki halini almıştır. Yugoslavya’nın dağılmasıyla önce Sırbistan-Karadağ ve sonrasında Karadağ’ın topraklarının parçası olmuştur. 2006 yılında Sırbistan’dan ayrılan ülke Avrupa Birliği’ne aday ülke konumundadır. Kotor, Karadağ Yugoslav bölgesinin dini ve etnik karmaşasını taşır. Ortodoks ve Katolik nüfus şehrin büyük çoğunluğunu oluşturmaktadır. Hırvat, Sırp, Boşnak, Arnavut azınlıklarını da bol miktarda barındığı ve dil çeşitliliği kadar din çeşitliliğiyle de Balkan coğrafyası kenti olduğunu belli eder.


Tanıtım Videosu:

Kotor ile İlgili

Editörün Kaleminden

Kotor Nerededir?

dobrota-bay-kotor-montenegro-croatia-bike-boat-tour-fltrishhartmann.jpg

Kotor Balkanlar’da Karadağ ülkesinin sınırları içersindedir. Adriyatik Denizi’ne bakan Kotor Koyu’nda yer alan Kotor, koyun iç kısmındadır.

Kotor’a Nasıl Gidilir?

Karadağ’da iki havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan TivatHavalimanı Kotor şehrine 10 kilometre mesafede olmasına rağmen şehre 90 kilometre uzaklıktaki PodgoricaHavalimanı daha yoğun kullanılmaktadır. İstanbul’dan aktarmasız uçuşların da olduğu Podgorica Havalimanı ülkenin başkenti Podgorica’dadır. Bunun yanında, Adriyatik kıyılarını gezen cruise gemileri Kotor limanına uğramaktadırlar. Balkanları karayolları ile dolaşmak isteyenler için zorlu bir yolculuk ile Karadağ’a ulaşmak da mümkündür.

Kotor’a Ne Zaman Gidilir?

montenegro-kotor.jpg

Şehre iklimden dolayı gidilmemesi gereken zorlu bir dönem olmamasına rağmen, Kotor’da genel olarak orta yağışlı olan hava durumu, kış aylarında turistleri zorlayabilir. Sıcaklık ise kış aylarında 4 dereceye kadar düşmektedir. Yaz sıcağının zorlayıcı olmadığı şehirde 28-30 dereceleri görmek mümkündür. O yüzden kenti ziyaret etmek için tavsiye edilen dönem daha ziyade yaz dönemidir.

Kotor’da Nerede Kalınır

Vizesiz gidilebilecek tarihî dokusu ile yaşayan küçük bir şehirdir Kotor. Uygun fiyatlı bir tatil için bir kaç günlüğüne büyük şehir hayatının karmaşasından kaçıp gelinebilecek şehirlerden biridir. Dar sokakları, yüzyıllardan kalma tarihî binaları ve sıcakkanlı insanları ile turistlerin ilgisini çekmektedir.  Sahil kenarı bir otelde konaklayarak tüm gün berrak denizin tadını çıkarabilir ve kolaylıkla şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Arabalı seyahat etmeyi düşünüyorsanız, şehir merkezinden uzakta bir otel seçebilir; hem huzurlu doğası ile hem de denizi ile Kotor’un tadını çıkarabilirsiniz.



 

* Türkler için vizesiz gidilebilen bir şehirdir. Schengen ülkesi olmamasına rağmen para birimleri eurodur. 

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Kotor otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz. 

Devamını Oku

Kotor Otelleri

Kotor Otelleri

Karadağ'ın eşsiz güzellikleri ile dikkat çeken tatil yerlerinden birisi Kotor'dur. Bir diğer ünlü şehir Budva'nın yakınında bulunan Kotor, benzer özellikler ile beraber farklı güzellikleri de bünyesinde barındıran etkileyici bir tatil bölgesidir. Karadağ'ın iki güzide tatil kenti olan Kotor ve Budva, ufak farklılıklar teşkil etmektedir. Bunlar mercek altına alındığında Budva'nın deniz meraklıları için daha uygun bir sahil şehri olduğunu görürüz. Deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını sonuna kadar yaşamak isteyen tatilcilerin uğrak yeri Budva'dır. Kotor ise meşhur eski şehir bölgesi ve gece hayatı ile dikkat çeken bir şehir. Şehrin merkezinde bulunan ve tarihi dokusuyla mest eden bölge, Kotor tatilinin en dikkat çekici artılarından olacaktır. Yine Kotor'un en fazla öne çıkan yanlarından birisi de şehirde çok canlı bir gece hayatı bulunmasıdır.Kotor'a gidecekseniz ve şehirdeki tesisleri merak ediyorsanız Kotor otelleri yazımızın devamını okumalısınız.

Devamını Oku

Kotor İçi Ulaşım

Kotor’da dolaşmanın en ideal yolu yürümektir. Eski şehir bölgesine araba girişinin yasak olduğu şehir de bisiklet opsiyonunuz da var elbette. Fakat şehrin eğimli yapısından dolayı bunun zorlayıcı ve yorucu olma ihtimalinin altını çizmek de fayda var.

Kotor Mutfağı

t09ath3n140516141927.jpg

İtalyan kültürüne yakın unlumamüllerin bol olduğu Karadağ yemek kültüründe peynir, şarap ve kokteyller meşhurdur. Fakat İtalyan kültüründen daha önemli etkiler bırakmış olan TürkMutfağı her köşe başında kendini Türkçe yemek isimleriyle hissettirir. Kotor ve Karadağda, çorbadankebaba, pilavdanmusakkaya, börek, güveç ve baklavaya Türk mutfağından çok fazla lezzete rastlarsınız. Bunun yanında deniz şehri olan Kotor’da deniz ürünleri de oldukça sık tüketilmektedir. Espresso’nun sık tüketildiği bu şehirde yerli Karadağ şarabı olarak Vranac, ProCorde, Krstac ve Cabernet denenebilir.

Popüler restoranlar

Bastion Restaurant: Oldukça dolu olan bu görece pahalı restaurant şehrin en iyi yemek adreslerinden biridir. Özellikle deniz ürünlerini deneyebilirsiniz.

Restoran Erak:Deniz ürünleri ve geleneksel yemekleri ile meşhur Erak uğramanız gereken bir diğer adres.

Diğer restoranlar: Pronto Pizza, Forza, Rendez Vous, La Pasteria, Cesarica, Babilon

Bahşiş

Bu küçük tarihi turizm şehrinde garsonlar ve otel görevlileri tahminen sizden bahşiş bekleyecektir, fakat yüksek miktarlar vermenize gerek olmayacaktır. Beklenen bahşiş miktarı yüzde 10 civarındadır.

Kotor’da Alışveriş

Bir Sırp rakısıolan Rakija Kotor’dan alınabilecek güzel hediyelerden biridir. Bunun yanında geleneksel giysiler ve şehrin her şeyi olan Kotor Koyu tabloları da oldukça ilgi çekici alternatifler arasındadır. Dönmeden bavulunuza ekleyeceğiniz tişörtler veya yerel çantalar ülkenize döndüğünüzde de iyi anılar çağrıştıracaktır.

Kotor Gece Hayatı

Gece01:00’densonragürültülümüziğemüsaadeedilmeyen Kotor’da buna rağmen gece hayatı oldukça keyiflidir. Birçok barı olan şehrin en iyi gece kulübü Maximus’tur. Bunun yanında otantik müzik çalan ve geleneksel ortamlara sahip yerleri de deneyebilirsiniz.

Kotor Festivaller

KotorKarnavalı

Her yıl düzenlenen bu büyük festival Kotor şehrinin sembollerindendir. Çocuklar için düzenlenen etkinliklerden yerel yemeklere ve dans gösterilerine kadar birçok eşzamanlı birçok etkinliğin kente yayıldığı Kotor Carnival Şubat ayında gerçekleşmektedir.

DanSvetogTripuna

Şubat ayında gerçekleşen Dan Svetog Tripuna 9. yüzyıldan günümüze ulaşan geleneksel bir kutlamadır. Şehrin savunulmasını temsilen gerçekleştirilen kutlama kapsamında kiliselerin yanı sıra kentin sokaklarında müzikler ve dans gösterileri düzenlenir.

Uluslararası Moda Festivali

Kotor için temmuz ayı moda ayıdır. Günlerce süren moda festivali Karadağ, Balkanlar ve tüm dünyadan tasarımcıları ve moda tutkunlarını bir araya getirir. Festival boyunca özellikle İtalyan moda trendleri ve tasarımları ön planda olur.

Diğer etkinliklerden birkaçı MontenegroCup, Karadağ’ınGençMüzisyenleriFestivali, Kotor’unYazFiestası’dır.

Kotor Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak),

Ortodoks Noel Günü (7 Ocak),

Kutsal Cuma (29 Nisan),

İşçi Günü (1 Mayıs),

Ortodoks Paskalya Günü (2 Mayıs),

Zafer Günü (9 Mayıs),

Devlet Günü (13 Haziran)

Kotor İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 123

Polis: 122

Kotor Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Kotor’a girmek için vizealınmasınagerekyoktur. 60 gün süreyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Kotor’u vizesiz gezebilir ve buradan başka ülkelere transit geçiş yapabilir.

Kotor Para Birimi

Karadağ sınırları içerisinde yer alan Kotor şehrinin para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 0,30 Euro’dur.

Kotor Resmi Dili

Karadağlıların şehrin yüzde48’ini oluşturduğu Kotor’da nüfusun yüzde 30’unuSırplar oluşturmaktadır. Kentin resmi dili ülkenin geri kalanı gibi Karadağca’dır. Yugoslav bölgesinde kalan Karadağ’ın dil yapısı diğer eski Yugoslav ülke dilleri olan Sırpça, Boşnakça ve Hırvatça’ya benzemektedir. Ayrıca Sırpça, Hırvatça, Boşnakça ve Arnavutça tanınan dillerdir ve halk tarafından kullanılmaktadır.

Kotor Saat Farkı

Karadağ (GMT +1) ile Türkiye (GMT +2) arasında 1 saat zaman farkı bulunur. Kotur’un saati Türkiye’den 1 saat geridedir.

Kotor Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 7oC
    • Şub 8oC
    • Mar 10oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 11oC
    • Ara 8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 22,601/ Dil: Karadağca, Sırpça-Hırvatça / Para Birimi: Euro(EUR) / İklim: Subtropikal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün