Köyceğiz

Köyceğiz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köyceğiz, Muğla ilinin sınırlarında yer alan 13 adet ilçeden biridir. 2016 yılı nüfus sayımına göre ilçede 35.000’e yakın kişi yaşamaktadır. Türkiye’de Rize’nin ardından en fazla yağmurun düştüğü yer olan Köyceğiz’de kış mevsiminde yağmurun iki veya üç ay boyunca sürdüğü görülmektedir. İlçe sakinlerinin geçim kaynağını tarım, hayvancılık, ormancılık ve turizm faaliyetleri oluşturmaktadır. İklim ve coğrafi yapının sunduğu elverişli imkânlar sayesinde tarım oldukça gelişmiştir ve temel geçim kaynağıdır.

1

Köyceğiz ile ilgili tarihî bilgilerin verilerini tarihçi Heredot, coğrafyacı Strabon ve İngiliz arkeolog Hoskin sunmaktadır. Köyün tarihi binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. MÖ 3400 yıllarına kadar uzanan tarih, birden fazla uygarlığın kaydını tutmuştur. Karyalılar, Köyceğiz civarında varlık göstermiş ilk topluluktur. Ardından sırasıyla; İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Helenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar da bu topraklarda yaşam alanları kurmuşlardır. MÖ 2000’lerde ise Yunanlar bölgede koloniler kurmaya başlamıştır. Bu vesileyle Karyalılar ile Yunanlar arasında bağlantılar kurulmuş, MÖ 1000’li yıllarda bölgede iyice hareketlenmeler ve yenilikler ortaya çıkmıştır. Köyceğiz Gölü’nün Akdeniz ile birleştiği yerdeki Kaunos şehri, liman yoluyla Karyalıların önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu dönemine gelindiğindeyse, Kurtuluş Savaşı sırasında Kuvay-ı Milliye’nin bir parçası haline gelmiş ve yurt savunmasında rol üstlenmiştir. Köyün adının ise bir efsaneye göre; ovada kurulu olan şehri su basmasından sonra değiştiği düşünülmektedir. Arta kalan birkaç evi gören insanlar ise: “Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir köyceğiz kalmış.” demişlerdir. Halen gölün altında batık bir şehir olduğu düşünülmektedir.  

Köyceğiz doğal güzelliğiyle ve şirin mimarisiyle sakin ve sevilen bir tatil beldesidir. Ayrıca plajları, kaplıcası, yaylası, koyu ve tarihi kalıntılarıyla dinlenmek ve gezip görmek için ideal bir Türk köyüdür. 

Köyceğiz Nerededir?

Köyceğiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ege Bölgesi’nin güneyinde, Ege Bölgesi’nin Akdeniz ile birleştiği noktada, Muğla ilinde yer almaktadır. Muğla-Fethiye karayolunun 60. kilometresinde konumlanmıştır. 

Köyceğiz’e Nasıl Gidilir?

Köyceğiz’e havayolu ile ulaşmak için Muğla Dalaman Havalimanı tercih edilebilir. Havalimanı Köyceğiz’e 27 kilometre mesafededir.

Karayolu ile ulaşmak içinse Muğla’dan araçla yolculuk yaklaşık 1 saat sürmektedir. Muğla-Köyceğiz arası 55 kilometredir. İstanbul-Köyceğiz arası ise yaklaşık 800 kilometredir ve araç ile yolculuk ortalama 11 saat 30 dakika sürmektedir. Ankara’dan yolculuk ise 9 saate yakın sürmektedir. İzmir’den ise yaklaşık 3 saat 40 dakika sürmektedir ve yol 271 kilometredir. 

Köyceğiz’de Nerede Kalınır?

Köyceğiz’de otel, apart otel ve pansiyon olmak üzere çeşitli sayıda ve imkânda konaklama türleri bulunmaktadır. Kaunos Hotel, Panorama Plaza, Özay Otel, Tango Pansiyon, Alila Hotel, Flora Hotel, Rose Apart Hotel, Hotel İnceler, Fulya Pansiyon ve Hotel Ekincik Köyceğiz’de konaklama hizmeti sunan tesislerdir. 

2

Köyceğiz’de Görülecek Yerler

Köyceğiz çok eski tarihe dayanan bir yerleşim olduğu için ismi de bir efsaneye dayanıyor. Rivayete göre ilçe, bir ova üzerinde kuruluymuş. Eski bir tarihte ova sular altında kalmış. Doğal felaketi izlemeye gelenler baktıkları manzara için: “Bütün şehir batmış, sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış” diye söyleşmişler. İsmin buradan geldiği söylenmekle birlikte günümüzde hâlâ gölün altında bir batık şehir olduğuna inanılıyor. Şehir batmadığı için civarda gezebileceğiniz yerler tüm güzellikleriyle ziyaretçilerini bekliyor. Muğla Köyceğiz, tatil yerleri arasında iddialı bir konumda bulunuyor.

Kaunos Antik Kenti: Dalyan üzerinden tekneyle gittikten sonra yaklaşık 10 dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz kent, dönemin önemli bir liman kenti. Aradan geçen yıllar sonrasında alüvyon dolan alan sebebiyle liman özelliği kaybolmuştur. Bölgede daha pek çok tarihi yere rastlayabilirsiniz. İlgi çeken eserlerin başında ise kaya mezarları geliyor.

Adres: Dalyan Mahallesi, Ortaca/Muğla Telefon: (0252) 614 11 50

Sultaniye Kaplıcası: Dağıttığı şifasıyla dillerden düşmeyen kaplıca Ekincik tarafında bulunuyor. Suyun sabit olarak 39 derecede kaldığı suyun içinde kalsiyum, klorür, sülfat ve radon olduğu biliniyor. Zengin içeriği sayesinde cilt hastalıkları, siyatik ve kadın hastalıklarına iyi gelen kaplıcanın yaklaşık 2000 yıldır var olduğu söyleniyor.

Köyceğiz Ekincik: Burası Köyceğiz’e 30 kilometre uzaklıkta ve koya sahip bir köy. Ekincik’i gezdikten sonra buranın cennet olduğu kanısına varabilirsiniz. Hatta tatilinizi uzatıp kalmak isteyebilirsiniz. Zeytin ve çam ağaçlarının içindeki şirin köyde kalabileceğiniz pansiyonlar yer alıyor. Ulaşım için Dalyan’dan kalkan tekneleri tercih edebilirsiniz.

Köyceğiz Yuvarlakçay: Yuvarlakçay soğuk suyuyla ünlü bir doğal güzellik. Sıcak bir havada gitseniz bile çivi gibi soğuğuyla sizi diriltecek suyu ve çayın akışıyla serinleyen tertemiz havası sizi kendine hayran bırakacak bir yer. Sakin ve huzurlu bir gün için tercih edebileceğiniz çayın kaynağı ise Sandras Dağı’nın kar suları.

3

Köyceğiz Gölü: Tektonik bir çukurluğun sularla dolması ve Dalaman çayından gelen alüvyonların körfezin önünü doldurmasıyla oluşan Köyceğiz Gölü Türkiye’nin en büyük alabalık çiftliğine sahip. Namnam Çayı, Kargıcak Çayı, Yuvarlak Çay; gölü besleyen kaynaklar arasındadır. Görsel şölen sunan güzel göl çevresindeki ormanlık alan Köyceğiz’e gittiğiniz zaman tüm huzuruyla sizi karşılar.

Ayrıca Gökçeova göleti ve Ölemez Dağı da doğa turunuz sırasında uğramanız gereken yerler arasında bulunuyor.

Cilt hastalıklarına iyi gelen Sultaniye Kaplıcaları ise huzurlu bir atmosfere sahiptir. Kaplıca sularında radon, kalsiyum sülfat ve klorür mevcuttur. Sultaniye Kaplıcaları şifa bulmak ve dinlenmek için idealdir.

Doğal güzellik ve tarihî önemi bakımından bir değere sahip olan Kaunos Antik Kenti’ne Dalyan ve Köyceğiz’den tekne ile ulaşılmaktadır. Ticarî açıdan önem taşıyan bir liman kenti olan Kaunos, bölgede en çok ziyaretçi çeken noktalardandır. Zamanla denizin alüvyonlarla dolması, Antik Kent’in limanını devre dışı bırakmıştır. Antik Kent’te tiyatro, kilise, hamam ve tapınak kalıntıları gezilerek tarihte kısa bir yolculuğa çıkılabilir.

Ekincik Koyu ise yatçıların gözde uğrak yeridir. Tertemiz suyu ve eşsiz doğal manzarası, kendine birçok müdavim edindirmiştir.

Köyceğiz Otelleri

Oldukça turistik bir yer olan Köyceğiz; pansiyon, otel gibi çok sayıda alternatife sahip bir yer. Gidebileceğiniz bir kaç alternatifi inceleyebilirsiniz.

Panorama Plaza: Otelin gecelik ortalama fiyatı 300 Türk Lirası. Adres: Ulucami Mahallesi, Köyceğiz/Muğla Telefon: (0252) 262 37 73

Kaunos Otel: Otelin gecelik ortalama fiyatı 175 Türk Lirası. Adres: Köyceğiz Mahallesi, Ulucami Mah. Cengiz Topel Cd No:29, Muğla Telefon: (0252) 262 37 30

Alila Otel: Otelin gecelik ortalama fiyatı 200Türk Lirası. Adres: Köyceğiz Mahallesi, Emeksiz Cad. Köyceğiz/Muğla Telefon: (0252) 262 11 51

Özbek Pansiyon: (0252) 262 28 40

Oba Pansiyon: (0252) 262 41 81

*Fiyatlar Ekim 2019 tarihinde güncellenmiştir. Dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.

Köyceğiz Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa