Lhasa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Lhasa_from_the_Pabonka_Monastery.JPG

Lhasa, özerk bölge Tibet’te yer alır. Lhasa, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Tibet Özerk Bölgesi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olarak bilinen Tibet’te Himalayaların kuzey eteklerinde kuruludur. Halk için önemli ve kutsal bir şehirdir. Çünkü eskiden Buda dinine inananların ruhsal başkanı ile Tibet hükümdarı olan Dalay Lama bu şehirde oturmuştur.

Lhasa "yasak kent" diye tanınır çünkü burası tarihte çok uzun bir süre yabancılara kapalı tutulmuş, 1904 yılına kadar Tibetlilerden başka kimse bu kente girememiştir. Halen de yabancıların ülkeye ya da şehre girişi kısıtlıdır. Tibet’in turizmi Çin hükümeti tarafından çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Tibet'e gitmek için öncelikle Çin vizesi almak gerekiyor. Ardından da Tibet’e seyahat izin belgesi alınıyor.

Çin, hiçbir yabancının tek başına Tibet'te dolaşmasına izin vermiyor. Mutlaka bir rehberin size eşlik etmesi gerekiyor. Bunun için de sizden ekstra ücret talep ediyorlar. Eğer yine de rehbersiz gidiyorsanız, izin kâğıdınızı kesinlikle yanınızda ayırmayın. Bu sebeple en avantajlısı Tibet’e bir seyahat acentasıyla birlikte seyahat etmek oluyor.

Ancak bu durum sizi yıldırmasın, çünkü Lhasa özellikle kültür turizmi için manastırlarla dolu en güzel destinasyonlardan biri. Lhasa, Tibet dilinde “Tanrıların ülkesi” anlamına geliyor. Yılın 300 günü güneş eksik olmadığından “Güneş Şehri” olarak da anılıyor.

Lhasa şehrine yarı kurak iklim hâkim. Sisli kış ayları ve ılıman yaz ayları yaşanır. Bir vadide yer aldığından çok soğuk ve çok sıcak havalara ya da şiddetli rüzgârlara maruz kalınmaz. Şehrin en soğuk olduğu ay ocaktır. Hava sıcaklığı ortalaması -1.6 derecedir. En sıcak ay ise hazirandır. Ortalama sıcaklık 16 derecedir. Yağışlar daha çok temmuz, ağustos ve eylül aylarında görülür. En az yağışın olduğu ay ise ocaktır.

 

Lhasa ile İlgili

Lhasa Nerededir?

Lhasa, Orta Asya'da Tibet halkının anavatanı olarak bilinen özerk bölge Tibet’te yer alır. Himalayalar’ın kuzey eteklerinde kurulmuştur.

Lhasa’ya Nasıl Gidilir?

Lhasa Gonggar Havalimanı şehrin 61 kilometre dışında yer almaktadır. Beijing, Chengdu, Chongqing, Guangzhou, Kunming, Qamdo, Shanghai, Xi'an, Xining, ve Zhongdian şehirlerden ulaşım mümkündür. Uluslararası uçuşlar Katmandu ve Nepal üzerinden mevcuttur. Eğer Çin vatandaşı değilseniz ülkede gezmek için özel izin almanız ve bir tur rehberine sahip olmanız gerekir.

Lhasa’ya Ne Zaman Gidilir?

Lhasa şehrine yarı kurak iklim hâkimdir. Sisli kış ayları ve ılıman yaz ayları yaşanır. Bir vadide yer aldığından çok soğuk ve çok sıcak havalara ya da şiddetli rüzgârlara maruz kalınmaz. Şehrin en soğuk olduğu ay ocaktır. Hava sıcaklığı ortalaması -1.6 derecedir. En sıcak ay ise Haziran’dır. Ortalama sıcaklık 16 derecedir. Yağışlar daha çok temmuz, ağustos ve eylül aylarında görülür. En az yağışın olduğu ay ise ocaktır.

Lhasa’da Nerede Kalmalı?

Lhasa’da pek çok otel seçeneği mevcuttur. Farklı bütçelere uygun olacak şekilde otel ve hosteller yer alır. Büyük çoğunluğu şehir merkezine yürüme mesafesinde hizmet vermektedir. Özellikle Beijing Dong Lu bölgesinde uygun fiyatlı oteller bulmak mümkündür. Şehir merkezine yaklaştıkça fiyatlar yükselmektedir.

Lhasa’da Gezilecek Yerler

#!!#gorse#!!#https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/88/Lhasa_from_the_Pabon...

Lhasa, Tibet dilinde “Tanrıların ülkesi” anlamına geliyor. Yılın 300 günü güneş eksik olmadığından “Güneş Şehri” olarak da anılıyor. Deniz seviyesinden 3650 metre yükseklikte olan Lhasa dünyanın en yüksek şehri olarak biliniyor. Lhasa hem bölgenin politik, ekonomik ve kültürel yönetim merkezi hem de Tibet Budizminin gizli merkezidir. Lhasa’da gezilecek çok güzel dini yapılar, her türlü yemek yiyebileceğiniz restoranlar ve gece eğlence için barlar bulunmaktadır.

Devamını Oku

Lhasa İçi Ulaşım

Rickshaw_in_Lhasa_-_Flickr_-_archer10_(Dennis).jpg

Lhasa’daki Potala, Jokhang, Barkhor, Ramoche gibi önemli turistik alanlara rahatlıkla yürüyerek ulaşım mümkündür. Asya’ya özgü bir ulaşım türü olan rikşovların bisikletli versiyonları adım başı karşınıza çıkacak. Ulaşımı keyiflendiren bu araçlara binmeden önce fiyat konusunda pazarlık yapmanız önerilir. Şehirde geniş bir ulaşım ağına sahip olan otobüsler de mevcut. Norbulingka, Sera Manastırı ya da Drepung Manastırı çevresinde ise minibüsler de hizmet veriyor.

Lhasa Mutfağı

hc-hm-tibetan-kitchen-20150124

Tibet mutfağındaki yemekler, keyiften çok ihtiyaçtan gelişmiştir. Yöresel restoranlar ağırlıklı olarak başkent Lhasa’dadır. Bunun dışında gezileriniz sırasında yerel halkın evine misafir olma şansınız da olabilir. Öne çıkan yemeklerinden “momo”, haşlanmış mantıya benzer. İçi et ya da sebze ile doldurulmuştur. Bir diğeri “thugpa”dır. Uzun uzun kesilmiş şehriyeler et ya da sebze ile çorba olarak hazırlanır.

Tibet’in milli yemeği olarak adlandırılabilecek “tsampa”, kavrulmuş arpa unundan hazırlanır. Un, su ya da bira ile ıslatılarak hamur haline getirilir. Taşıması ve yemesi kolay olduğundan çok tercih edilir. Kırsal alanda yaşayanlar “yaksha” adı verilen kurutulmuş yak (Tibet öküzü) etini çok tüketirler. Şeritler halinde kesilen etler, açık havaya asılarak kurutulur.

Popüler restoranlar

Pentoc Tibetan Restaurant, Lanqing Qingzhen Fanguan, Mandala Restaurant, Kagui Nongmo Sakhang, Feije Restaurant, Holy Land Vegetarian Restaurant, Nam-tso Restaurant.

Bahşiş

Tibet’teki mekânlarda garsonlar bahşiş beklentisinde olmasa da hesabın yüzde 10’unu bahşiş olarak bırakırsanız mutlu olacaklardır.

Lhasa’da Alışveriş

Başkent Lhasa, Tibet’in alışveriş merkezi denilebilir. Çok fazla yöresel ürün bulmak mümkündür. Özellikle Barkhor Caddesi’nde kurulan açık pazar yeri bunun için idealdir. Tibet’ten alınabilecek hediyelik eşyalar arasında mücevher niteliğindeki yöresel desenli el dokuma halılar öne çıkmaktadır. “Thangka” adı verilen ve genellikle üzerine Budizm üzerine desenler olan dokumalardan da temin edilebilir. Bunlar bazen ahşap üzerine boyanmış olarak da satılmaktadır. Bir diğer yöreye özgü ürün ise kum tablolardır. Çeşitli mineraller ve renkli kumla hazırlanırlar. Bronz heykeller, hayvan ya da insan figürlü masklar, çömlekler ya da ahşap oymacılığı ile hazırlanan ürünler de dikkat çekidir.

Lhasa Gece Hayatı

Lhasa’da sakin bir gece hayatı mevcuttur. Ancak Çin Halk Cumhuriyeti’nin eğlence kültürünün de etkisiyle sayıları az da olsa karaoke barlar, gece kulüpleri ve canlı müzik yapan mekânlar açılmıştır. Low House Music Bar’da yöresel müzikler eşliğinde keyif yapmak mümkündür. Barkhor Sokak’ta yer alan Mayke Ame (Maji A'mi) her ne kadar bir restoran olarak anılsa da, belli bir saatten sonra harika bir bara dönüşüyor. Buradaki en keyifli şey ise önceki müşterilerin yazarak bıraktığı hikâyeleri okumak. Tabii ki siz de kendi hikâyenizi yazabilirsiniz. Bu sokaktaki bir diğer güzel mekân Ganglamedo Cafe&Bar. Henüz girişinde başlayan tablolar ile harika bir sanatsal atmosfer sunuyor.

Lhasa’ya gidenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yer Xinshiji Langma Hall’dur. Burada neredeyse her akşam, “langma” adı verilen Tibet’e özgü dans ve şarkı gösterileri yapılmaktadır. Lhasa’da gece eğlencesi anlamında bir diğer özellik ise gece pazarlarıdır. Bunların en ünlüsü Tianhai Gece Pazarı’dır. Burada hem ürün alışverişi yapabilir hem de sokak lezzetlerini tadabilirsiniz. Şanslıysanız sokak gösterilerine de rastlayabilirsiniz.

Lhasa Festivaller

Sho Dun Festivali / Yoğurt Festivali (ay takvimine göre 7. ay)

Pal Lhamo Festivali (Aralık)

Monlam Prayer Festivali (ay takvimine göre 1. ay)

Lhasa Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1 Ocak)

Bahar Festivali (Şubat)

Çin Yeni Yılı

Bahar Festivali Altın Haftası (Şubat)

Fener Festivali (22 Şubat)

Uluslararası Kadınlar Günü (8 Mart)

Zhonghe Festivali (Mart)

Ağaç Dikme Günü (12 Mart)

Mart Ekinoksu (20 Mart)

Qing Ming Jie Tatili (3-4 Nisan)

İşçi Bayramı (30 Nisan, 1-2 Mayıs)

Gençlik Günü (4 Mayıs)

Çocuklar Günü (1 Haziran)

Ejderha Kayığı Festivali (10-11 Haziran)

Haziran Gündönümü (20 Haziran)

Çin Komünist Parti (CPC) Kuruluş Günü (1 Temmuz)

Denizcilik Günü (11 Temmuz)

Ordu Günü (1 Ağustos)

Double Seven Festivali (9 Ağustos)

Ruhlar Festivali (17 Ağustos)

Öğretmenler Günü (10 Eylül)

Sonbahar Ortası Festivali (15-16-17 Eylül)

Eylül Ekinoksu (22 Eylül)

Ulusal Gün (1 Ekim)

Ulusal Gün Altın Haftası (2-7 Ekim)

Double Ninth Festivali (9 Ekim)

Gazeteciler Günü (8 Kasım)

Aralık Gündönümü (21 Aralık)

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Lhasa İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 120

Yangın: 119

Polis: 110

Lhasa Vize İşlemleri

Tibet’in turizmi Çin hükümeti tarafından çok sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Tibet'e gitmek için öncelikle Çin vizesi almak gerekiyor. Ardından da Tibet’e seyahat izin belgesi alınıyor. Çin, hiçbir yabancının tek başına Tibet'te dolaşmasına izin vermiyor. Mutlaka bir rehberin size eşlik etmesi gerekiyor. Bunun için de sizden ektra ücret talep ediyorlar. Eğer yine de rehbersiz gidiyorsanız, izin kâğıdınızı kesinlikle yanınızda ayırmayın. Bu sebeple en avantajlısı Tibet’e bir seyahat acentasıyla birlikte seyahat etmek oluyor.

Türkiye Lhasa Dış Temsilcilikleri

PEKİN BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: SAN LI TUN DONG 5 JIE 9 HAO 100600 BEIJING/ PRC

Telefon: SANTRAL 00 86 10 6532 17 15

Faks: 00 86 10 6532 54 80

[email protected]

http://pekin.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Şanhay, Guanco ve Hong Kong Başkonsoloslukları Görev Çevreleri Hariç Bütün Çin Halk Cumhuriyeti

Lhasa Para Birimi

Tibet özerk bölgesinde Çin sınırları içinde yer alan Lhasa’nın para birimi Yuan’dır (CNY). 1 TL yaklaşık 2,20 Yuan’dır.

Lhasa Resmi Dili

Tibet özerk bölgesinde Çin sınırları içinde yer alan Lhasa’nın resmi dili Tibetçe ve Çince’dir.

Lhasa Saat Farkı

Lhasa (+8) ve Türkiye (+2) arasında 6 saat zaman farkı vardır.

Lhasa Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type A / 100-125V / 15 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -2oC
    • Şub 0oC
    • Mar 3oC
    • Nis 8oC
    • May 11oC
    • Haz 15oC
    • Tem 15oC
    • Agu 14oC
    • Eyl 13oC
    • Eki 8oC
    • Kas 2oC
    • Ara -1oC

Kısa Kısa

Nüfus: 223,001 / Dil: Tibetçe ve Çince / Para Birimi: Yuan (CNY) / İklim: Yarı Kurak / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4 gün