Lüleburgaz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

29151423_1970205.jpg

Kırklareli’ne bağlı bir ilçe olan Lüleburgaz, kentin en büyük yerleşim yeri olmakla birlikte; Çorlu, Edirne ve Tekirdağ’dan sonra Trakya bölgesinin dördüncü büyük yerleşim alanıdır.

1936’da yapılan arkeolojik kazılarla İlk Tunç Çağı’na ait bulgulara rastlanmış ve bu bulgular bölge kültürünün Ege kültürüyle ilgisi olduğunu ortaya koymuştur. 1981 yılında yapılan kazılarla da Kalkolitik döneme ait bulgular da bölgenin Balkanlar ve Kuzey Anadolu kültürleriyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Trakya bölgesi, adını Balkanlar’da yaşayan ve sonrasında Anadolu’ya göç eden Traklardan almaktadır. I. Murat döneminde fethedilen Lüleburgaz bölgesi tarih boyunca çok sayıda işgal ve savaşa sahne olmuştur.

Trakya’nın her geçen gün daha çok misafir ağırlayan ilçesi Lüleburgaz’ın ilk adı ise Arcadiapolis’tir. Roma ve İstanbul’u birbirine bağlayan bir köprü konumunda olan Lüleburgaz’da tarihe tanıklık eden çok sayıda tarihi mimari eser bulunmaktadır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=q5WqhoA6PHM

Lüleburgaz Nerededir?

Marmara Bölgesi'nde yer alan ve Kırklareli iline bağlı olan Lüleburgaz, Tekirdağ’ın Saray, Çorlu, Hayrabolu ve Muratlı ilçeleri ve Kırklareli’nin Pınarhisar ve Babaeski ilçeleriyle çevrilidir.

Lüleburgaz’a Nasıl Gidilir?

Birçok şehirden Lüleburgaz’a doğrudan otobüs seferleri bulunmaktadır. Bunun dışında Kırklareli şehir merkezi ve Lüleburgaz arasındaki mesafe yaklaşık 66 kilometredir ve buradan da ulaşım sağlanabilir. Ek olarak Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule tren hattını kullanarak Lüleburgaz durağına ulaşabilirsiniz.

Lüleburgaz’a Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin hakim olduğu Lüleburgaz’da yazlar çok sıcak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçer. Kış mevsiminde çok uzun süre kalmayan kar yağışları görülür. Aşırı hava sıcaklıklarının gözlenmediği bölge, yılın her dönemi ziyaret edilebilir. Ancak Lüleburgaz'ı ziyaret edecekseniz Bağbozumu zamanı gitmenizi tavsiye ederiz. Ağustos ayını sonları ve eylül ayında yapılan Trakya Kırklareli Bağbozumu Şenlikleri'nde yılın hasatlarınından şarap tadımı yapabilirsiniz. Trakya tarihi 2000 kadar yıl önceye dayanan antik şarap yolunda  bulunmaktadır. Bu dönemlerde bölgede üretilen şaraplar limandan Avrupa'ya gönderilirmiş. Son 10 senedir canlandırılmaya çalışılan üzüm bağlarında Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Sangiovese, Pinot Gris, Öküzgözü ve Narince üzümleri yetiştirilmektedir. Kuşkusuz Lüleburgaz'ın en güzel zamanı bağbozumu zamanıdır. 

Lüleburgaz’da Nerede Kalınır?

Lüleburgaz’da ziyaretçilerin konaklayabileceği 5, 4 ve 3 yıldızlı oteller, pansiyonlar, butik oteller ve apart oteller bulunmaktadır. Yaz döneminde daha yoğun olan oteller, kış mevsiminde daha uygun fiyatlar sunmaktadır. Yaz dönemi için ise erken rezervasyon fırsatları bulunmaktadır. Lüleburgaz otelleri içerisinde kent otelleri, yıldızlı oteller, apart oteller, butik oteller, pansiyonlar ve lüks oteller bulunuyor. Lüleburgaz otelleri yaz tatilinin başladığı haziran, temmuz ve ağustos aylarında en yoğun dönemini yaşamaktadır. Oteller, denize yakın konumda yer almakta olup çoğu yeni konaklama tesisleridir. Turizm yatırımlarının giderek arttığı Lüleburgaz'da güzel bir yaz tatili geçirebilirsiniz. Lüleburgaz Babaeski ilçeleri arasında yer alan Hotel Burgaz Resort Aquapark, Lüleburgaz bölgesinde en çok tercih edilen oteldir. Tesiste, havuz, bar, restoran ve süit odalar bulunmaktadır. Otelin gecelik fiyatları standart oda için 131-178 TL arasında değişmektedir. Lüleburgaz’daki ikinci en çok tavsiye edilen otel ise Pera Hotel Luleburgaz'dır. Otel, Kocasinan Mahallesi’nde yer almaktadır. 25 odalı bu tesis, standart oda için gecelik 183-213 TL ücretlendirilmektedir. Lüleburgaz’ın en güzel konukevi Bakucha Vineyard Hotel ise Hamitabat köyünde bulunur. Arcadia Bağları’na karşı kurulmuş olan konaklama tesisinde lezzetli şarap tadımları yapabilirsiniz. Özel günleriniz için tercih edebileceğiniz bu tesisin gecelik fiyatları 377-530 TL arasında değişmektedir. İstanbul yolu üzerinde bulunan Burgaz İzer Hotel de Lüleburgaz’ın yeni ve kaliteli bir otelidir. Otelde havuz, restoran, bar, süitler ve otopark bulunmaktadır. Kaliteli ve uygun fiyatlı olan, aynı zamanda bir havuzu bulunan Grand Yaman Palace Hotel; evinizdeymişsiniz hissi veren, merkezde konumlanmış Sts Hotel Lüleburgaz; huzur dolu ve oldukça özenli bir butik otel seçeneği olan Mavi Hotel tercih edebileceğiniz diğer seçenekler arasındadır.

Lüleburgaz’da Gezilecek Yerler

Kırklareli'nin tarihî ve turistlik açıdan en gelişmiş ve büyük ilçelerinden biri olan Lüleburgaz’da, tatil yaparak her şeyden uzak ama her yere yakın olabilirsiniz. Özellikle son yıllarda yapılan alt yapı, imar ve çevre yatırımları ile hızlı bir şekilde modern bir kent görünümü kazanan Lüleburgaz’da modernleşmenin yanı sıra geçmişi günümüze taşıyan önemli tarihî eserler mevcuttur. Bunların en başında ise Sokollu Mehmet Paşa Camii ve Külliyesi ve Taşköprü gelmektedir.

Lüleburgaz Gezilecek Yerler

Lüleburgaz'da gezilecek önemli yerler arasında Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü, Koca Sinan eseri olan Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve Hamamı, Camii avlusundaki Şadırvan, Lüleburgaz Şehitliği, Zindan Baba Türbesi ve Zafer Çeşmesi bulunur. Adı geçen yerler hakkında detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. 
 

Devamını Oku

Lüleburgaz İçi Ulaşım

Lüleburgaz'da ilçeyi dolaşmak için kullanabileceğiniz toplu ulaşımın 11 farklı hattı bulunmaktadır. Bu hatlar terminalden kalkmaktadır. 1 nolu hat; Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi - Ulus Caddesi arasında, 2 nolu hat; Yeni Sanayi Sitesi - Kipa  3 nolu hat; Bilginer Sokak - Kipa, 4 nolu hat; Türk Geldi Tarım İşletmeleri Çiftliği Önü - Kipa, 5 nolu hat; Sakızköy Caddesi - Kipa, 6 nolu hat; Oto Galericiler Sitesi - Kipa, 7 nolu hat; LYFA - Kipa, 8 nolu hat; Kepirtepe Anadolu Öğretmen Lisesi Önü  -Kipa, 9 nolu hat; Hükümet Caddesi - Ulus Caddesi, 10 nolu hat; Trakya Balkan Hastanesi - Terminal, 11 nolu hat 3. Çeşme Meydanı - Terminal arasında çalışmaktadır. Lüleburgaz Belediye otobüslerinin ücret tarifesi ise yolcular için 2 TL, öğrenci ve asker içinse ücretsizdir. Ayrıca Ramazan ve Kurban bayramlarında ücret alınmamaktadır. Şehir içi ulaşımda kullanılan minibüslerde ise siviller 1,75 TL öğrenciler ise 1,50 TL ücret ödemektedir.

Lüleburgaz Mutfağı

1039517_786237.jpg

Lüleburgaz mutfağı hakkında detaylı bilgiye sahip olmak istiyorsanız Kırklareli mutfağına bakmak daha doğru olacaktır. Balkanlardan göç edenlerin yerleşim yeri olarak Kırklareli’ni tercih etmiş olmaları Kırklareli mutfağını oldukça zenginleştirmiştir. Et ve süt ürünleri mutfakta önemli bir yer tutarken hamur işleri de oldukça sık tüketilen yemekler arasındadır. Bağcılığın da yaygın olduğu şehirde içki üretimi revaçtadır. Buraya geldiğinizde ilk denemesi gereken ise bir tatlı olan höşmerimdir. Lüleburgaz tatlısı olan höşmerimi başka yerde denemeden burada denemenizi öneririz. Terbiye edilmiş işkembe çorbası, bakla çorbası, yoğurtlu labada olan borani, manca, küp küp doğranmış patlıcan ve iri doğranmış biberlerle yapılan tarla yemeği, papaz yahnisi, pilavlı dolma olan bıldırcın kapama, deniz ürünleri, ısırgan otuyla yapılan kupriva, mantıya benzeyen çimdik, nohutlu ekmek denemesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a özgü lezzetleri tadabileceğiniz pek çok restoran bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Birtat, köfte yemek istiyorsanız en ideal restoranlardan bir tanesidir. Acı sos ve sirkeli piyaz ile servis edilen köftenin yanında gelen manda yoğurdu ayrı bir lezzet katıyor. İşkembe çorbası da denemesi gereken lezzetlerdendir. Kırklareli’nin lezzetli çorbalarını denemek istiyorsanız  Aytaç Çorbacısı'nı ziyaret etmenizi öneririz. Oldukça başarılı olan Aytaç Çorbacısı’nda çorbanın yanı sıra köfte, tatlı gibi lezzetli yemekler de yer alıyor. Arzum Et Lokantası ise etin oldukça büyük önem tuttuğu bu mutfağı denemek için oldukça uygundur. Kuzu çevirmesi en lezzetli seçenekler arasında yer almaktadır. Yemekleri kadar iç dekorasyonu da güzel olan şirin ve sıcak mekân Hayal Bahçesi, özellikle kahvaltı konusunda tercih edilmektedir.

Lüleburgaz’da Alışveriş

Lüleburgaz’da alışveriş için çok sayıda büyük merkez bulunmuyor. Ara sokakları gezmek, yerli halkın dükkanlarını ziyaret etmek, pazarını görmek gerekiyor. Ancak bu şekilde birbirinden değerli anılarla ve güzel tatlarla dönebilirsiniz. Esnaftan alışveriş yapmak için Lüleburgaz Çarşısı'nda vakit geçirebilirsiniz. Bunun dışında yaz-kış alışverişin en büyük adresi olan Bercadia AVM tercihiniz olabilir. Bercadia AVM, aslında hem alışveriş hem de yaşam merkezi şeklinde tasarlanmış. Sinema salonunda film izleyebilir, düzenlenen şenlikler, konserler, sergiler ve atölyelere kayılabilirsiniz. Bercadia AVM, Lüleburgaz'da İstanbul Caddesi'nde bulunur. Çeşitli giyim markalarından ayakkabı markalarına, kozmetikten dekorasyona, yiyecek hizmetlerinden eğlence merkezlerine kadar alışveriş için pek çok mekânı bir arada bulabilirsiniz. Bercadia AVM, 2016 yılından beri hizmet veriyor ve şuan bölgedeki tek alışveriş merkezi. Lüleburgaz'a yapılması planlanan diğer AVM ise Esas 39 Burda AVM'dir. Bu alışveriş merkezi 30 bin metrekare kiralanabilir alanı ile 2018'in Nisan ayında açılması planlanmaktadır. Esas 39 Burda AVM, Lüleburgaz'ın tarihî dönemlerini vurgulayan 4 konsepte karşılık 4 avlulu olarak tasarlanmıştır. 90 mağaza, 7 sinema salonu, 4 avlusu, açık/kapalı salonları ile Trakya bölgesinin yeni çekim merkezi olması düşünülmektedir. Lüleburgaz'a yapılan büyük alışveriş merkezi yatırımlarının yanı sıra şehir merkezindeki Esnaf Çarşısı'nı yaşatmak için de şehrin çekirdeğini yaylaştırılarak açık hava alışveriş alanına dönüştürülmüştür. 

Lüleburgaz Gece Hayatı

Kırklareli’ ye bağlı olmasına rağmen daha büyük ve daha gelişmiş olan ilçesi Lüleburgaz’da eğlenebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Lüleburgaz’a gittiğinizde uğrayabileceğiniz bu mekânlar arasında My Blue Bar, Beer Point, Çakra Pub, Republic Karaoke Bar, ve Casa Bianca bulunmaktadır. Şehirde bulunan Miyansera adlı mekân ise düğün, nişan, bekarlığa veda partileri ve çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir yerdir. Miyansera kelime anlamı "avluya bakan evler"dir. Gün içerisinde kahve-tatlı kaçamağı yapabileceğiniz, gece ise şarap yudumlayarak arkadaşlarınızla vakit geçirebileceğiniz bir kafe-bistro'dur. Çeşitli kokteyller ve bölgeye özgü şarapları bulabilirsiniz. Lüleburgaz'da bulunan LYDIA Cafe & Bar ise modern iç tasarımı ile sizi başka bir yerde hissettirir. LYDIA Cafe & Bar, her cumartesi DJ şovlarının yapıldığı ve bellirli zamanlarda konserlerin gerçekleştiği bir mekândır. Işık sistemleri, aydınlatma üniteleri, her duvarda ve bar arkasında bulunan ekranları ile farklı bir eğlence mekânı anlayışına sahip LYDIA'ya derbi maçları izlemek için de gidebilirsiniz. Maç dışında tango gösterisi gibi dans gösterilerinin de yapıldığı mekanda eğlencede sınır yoktur. Lüleburgaz'da Kereviz Sokak'ta bulunan LYDIA, aslında bir gastro pub'dır, yani yemek deneyiminin üst düzeyde yaşandığı, insanlara rahat ortamlar sunan pub tarzındaki bir işletmedir. Bölgenin sanatçılarını dinlemek isterseniz sürekli olarak canlı müzik yapılan Republic Pub sizin için doğru adrestir. Fatih Caddesi'nde bulunan Republic Pub Lüleburgaz'ın önemli eğlence merkezlerindendir. 

Lüleburgaz Festivaller

Uluslararası Halk Dansları Festivali (Temmuz): Lüleburgaz Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde, Arnavutluk, Bulgaristan, Bosna Hersek, Karadağ, Kıbrıs ve Makedonya’dan gelen grupların dans gösterileri yapılıyor. Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda gerçekleştirilen festival 3 gün sürüyor.

Köy Tadında Yöresel Ürünler Festivali (Mayıs): Türkiye Muhtarlar Federasyonu ve Lüleburgaz Belediyesi işbirliğinde düzenleniyor. Bu festival, İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Kongre Meydanı'nda gerçekleştiriliyor.

Güvercin Festivali (Ekim): Belediye ile Lüleburgaz Süs Hayvanları Sevenleri ve Yetiştiricileri Derneği tarafından Kapalı Pazaryeri ve Fuar Alanı'nda düzenlenen Güvercin Festivali'ne ekim ayında giderek hoş vakitler geçirebilirsiniz.

Lüleburgaz İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Lüleburgaz Kaymakamlığı: 0 288 417 13 03

Lüleburgaz Emniyet Müdürlüğü: 0288 417 44 91

Lüleburgaz Devlet Hastanesi: 0 288 417 12 24/ 0 288 417 42 24

Lüleburgaz Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus: 140,236 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TL) / İklim: Karasal İklim/ Ortalama Kaç Günde Gezilir: 1 gün