Malezya Kültürü


Malezya'da sosyal yaşantı, ülke halkının farklı dinlere mensup olmasından dolayı bölgelere göre farklılık gösterir. Ülke nüfusunun büyük bir kısmını oluşturan Malayların evlerine, tapınak ve cami gibi ibadet yerlerine girerken ayakkabılar mutlaka çıkarılmalıdır. Bazı camilere girerken kadınlara örtünmeleri için eşarp ve etek verilir. Pek çok Güneydoğu Asya ülkesinde olduğu gibi Malezya'da da yemek yerken ve bir şey alıp verirken her zaman sağ el kullanılır. Bir yer, eşya veya kişi gösterilirken sağ işaret parmağı kullanılmaz. Bunun yerine, sağ elin baş parmağı yukarıda, diğer dört parmak avuca doğru kıvrık şekilde baş parmakla işaret edilir. Malezya'da şehir merkezleri oldukça modern yapılarla doludur.

Resmi dini İslam olan ülkede alkol tüketimine yönelik resmi bir yasaklama yoktur. Ancak Kelantan, Terengganu, Perlis ve Redah gibi İslami yaşam tarzının daha baskın olduğu bazı eyaletlerde, otellerin dışında içki satışı katı bir denetim altındadır. Dükkânlarda ve restoranlarda Müslüman olanlara içki verilmez. Ülkenin başkenti Kuala Lumpur ve diğer büyük şehirlerde marketler saat 21.00'den sonra alkol satmazlar. Pub ve barlarda saat 01.00’e kadar, diskolar da ise saat 02.00’ye kadar alkol servisi yapılır.

Malezya'da bankalar cumartesiden çarşambaya 09.30-16.00 saatleri arasında, postaneler 08.00-17.00 saatleri arasında çalışır. Resmi daireler pazartesiden cumaya haftada beş gün çalışır. Ülkede yaygın sporlar arasında futbol, badminton, çim hokeyi, bowls, tenis, savaş sanatları, binicilik, yelken ve kaykay bulunmaktadır.