Solomon Adaları Hakkında Temel Bilgiler

gallery1.jpg

Büyük Okyanus'un güneyinde, Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer alan Solomon Adaları, bir adalar devletidir. 990 adetten fazla adadan oluşmaktadır. Tüm adaların toplam yüzölçümü 28.450 kilometrekaredir ve toplam nüfusu 523,000 kişidir. Halkın yüzde 94’ünü Melanezyalılar oluşturmaktadır. Yüzde 3’ünü Polinezyalılar, yüzde 1.2 ‘sini ise Mikronezyalılar oluşturur. Birkaç bin kişi ise Çinlidir.

İspanyol denizci Alvaro de Mendana’nın 1568 yılında adaları keşfetmesiyle dünyaya duyurulan Solomon Adaları, uzun süre Birleşik Krallık’ın hâkimiyetinde kaldıktan sonra 7 Temmuz 1978’de bağımsızlığını ilan etmiştir. Anayasal monarşi ile yönetilmektedir.

9 bölgeye ayrılan Solomon Adaları’nın başkenti Honiara’dır. Büyük ölçüde tarım, ormancılık (kereste) ve balıkçılığa dayanan ekonomisi, etnik çatışmaların yaşandığı 1998-2003 döneminde küçülmüş ve sıkıntılı bir süreç geçirmiştir. Ama yine de günümüzde tarım sektörü gelirlerin ve ihracatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Eğitim açısından geri kalmış bir ülke olan Solomon Adaları’nda çocukların sadece yüzde 60’ı okula gidebilmektedir.

Her ne kadar Solomon Adaları’nın resmi dili İngilizce olsa da, nüfusun sadece yaklaşık yüzde 2’si bu dili konuşmaktadır. Genel anlamda kullanılan dil ise Solomon Pijin dilidir. Ülkede bilinen 74 adet yerel dil mevcuttur ve bunlardan 70 tanesi halen aktif olarak kullanılmaktadır.

Ilıman hava sıcaklıklarına sahip olan Solomon Adaları’na gitmek için en uygun zaman yağışların azaldığı Mayıs-Kasım ayları arasıdır. Bunun dışında yerel halk için çok önemli olan ve büyük kutlamaların yapıldığı Paskalya dönemi de tercih edilebilir.

Solomon Adaları ile İlgili

Solomon Adaları’nın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

honiara-from-the-air.jpg

Solomon Adaları 9 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti Honiara olan ülkenin diğer önemli şehirleri şöyledir: Tulagi, Taro Adası, Buala, Kirakira, Auki, Tigoa, Lata, Gizo.

Solomon Adaları Nerededir?

Büyük Okyanus'un güneyinde, Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer alan Solomon Adaları, bir adalar devletidir. 990 adetten fazla adadan oluşmaktadır.

Solomon Adaları’na Nasıl Gidilir

Solomon Adaları’na gitmek için en iyi seçenek hava yoludur. Ancak Türkiye’den direkt uçuş mevcut değildir. Aktarmalı olarak İstanbul'dan ülkenin başkenti Honiara'ya gitmek gerekir. Aktarmalarla birlikte ortalama 35 saat yolculuk etmek gerekir.

Solomon Adaları’na Ne Zaman Gidilir?

plan-hero4.jpg

Solomon Adaları’na gitmek için en uygun zaman yağışların azaldığı Mayıs-Kasım ayları arasıdır. Ancak Temmuz ayının sonlarına doğru hava sıcaklığı azalıp, deni suyu sıcaklığı arttığından bu dönemde de gitmek iyi olacaktır.

Solomon Adaları Kültürü

Floating-market-2.jpg

Solomon Adaları’nda yaşayan halkın yüzde 94’ünü Melanezyalılar oluşturmaktadır. Yüzde 3’ünü Polinezyalılar, yüzde 1,2 ‘sini ise Mikronezyalılar oluşturur. Birkaç bin kişi ise Çinli’dir. Eğitim açısından geri kalmış bir ülke olan Solomon Adaları’nda çocukların sadece yüzde 60’ı okula gidebilmektedir.

Geleneklerine çok bağlı olan Solomon Adaları’nda yaşayan halk, çok eski geleneklerini bile yeni nesile aktararak devam etmesini sağlamaktadır. Halkın bir kısmı büyüye inanır.Ölümden sonra insan ruhunun bir süre köpekbalığı, sürüngen ya da kuş olarak yaşadığını düşünürler. Bu sebeple bu hayvanlar kutsal sayılır. Ürünlerine ve sahip oldukları mallara çok önem verirler. Yoldan gördüğünüz bir ağaçtan meyve koparırsanız, sahibi sizden rahatlıkla para isteyebilir. Müziği ve festivalleri çok severler.

Solomon Adaları Mutfağı

Solomon Adaları’nın yemek kültürü bölgeye gelip gitmiş pek çok kültürden etkilenmiştir. Örneğin İspanyollardan büyükbaş hayvanları, Asya ve Hintlilerden baharat, egzotik meyve ve sebzeleri kullanmayı öğrenmişlerdir. Tabii ki uzun süre adada hâkimiyeti olan İngilizler de yemek kültürlerini miras bırakmışlardır. Tarım ve balıkçılığın öne çıktığı ülkede yemeklerde sıkça deniz ürünleri, hindistancevizi, manyok, tatlı patates ile meyve ve sebze yer alır.

Yerel dilde “ulu” olarak adlandırılan, Türkçesi “ekmek ağacı” olan meyveden hemen hemen her yemeğin yanında tüketirler. Muz ya da diğer egzotik meyveleri manyok içine sararak krema ya da karamel ile birlikte tüketirler. “Poi” adlı yemekleri, tropik bir bitki olan “taro” kökleri ile hazırlanır ve özellikle kutlamalarda kullanılır.

Solomon Adaları’ndan Alınacak Hediyelik Eşyalar

134.1_CP_Solomon_Islands.jpg

Solomon Adaları’nda alışveriş merkezi bulmanız çok zordur. Bulduğunuz alışveriş alanları ise sabah 8’den akşam 5’e kadar açık kalır.

Takımadalarda alınabilecek hediyelik eşyalar arasında sedef oyması ürünler, deniz kabukları, sepetler, ahşap oymacılığıyla yapılan ürünler girift mücevherler öne çıkar. Solomon Adaları’ndaki en büyük açık Pazar Honiara’dadır. Burada taze sebze ve meyveleri de incelemeniz mümkündür.

Solomon Adaları’nın Festivalleri

459911-120218-rev.jpg

Paskalya dönemi Solomon Adaları’nda yaşayanlar için büyük önem taşır. Özellikle Honiara gibi büyük şehirlerde etkileyici gösteriler düzenlenir. Bağımsızlık Günü olan 7 Temmuz’da Honiara’da büyük kutlamalar yapılır. Sokaklarda geçit törenleri, dans gösterileri yapılır, konserler düzenlenir.

Her yıl Mayıs ayında Santa Catalina adasında Mızrak Dansı Festivali düzenlenir. Önemli bir kültürel etkinlik olan bu festivalde halkı daha yakından tanıyabilirsiniz. Her yıl Ekim ayında düzenlenen Lagun Festivali’nde, yöreye özgü kanolarla yarış düzenlenir.

Solomon Adaları’ndaki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)

Kutsal Cuma

Paskalyadan Önceki Cumartesi

Paskalyadan Önceki Pazartesi

Hamsin Yortusu

Kraliçenin Doğumgünü (10 Haziran)

Bağımsızlık Günü (7 Temmuz)

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Solomon Adaları’nda İklim ve Hava Durumu

Palm-Beach-Solomon-Islands.jpg

Okyanus etkisinin görüldüğü ekvatoral bir iklime sahip olan Solomon Adaları’nda tüm yıl ılıman bir hava hâkimdir. Ortalama sıcaklıklar 26 derecedir. Nisan ayında sıkça yağış görülür.

Solomon Adaları’nın Kısa Tarihi

Solomon Adaları’ndaki ilk yerleşimin M.Ö. 30 bin yıllarında olduğu bilinmektedir. Adalara ilk gelen Avrupalı ise Peru’dan 1568 yılında gelen İspanyol denizci Alvaro de Mendana de Neira olmuştur. 19. yüzyılda ise misyonerler burayı ziyaret etmeye başlamışlardır. Bu ziyaretler ülkede bazı karışıklıklara yol açmıştır.

Birleşik Krallık, Haziran 1893'te Güney Solomon üzerinde himaye kurduğunu açıkladı. Bu olay Britanya Solomon Adaları’nın temeli oldu. İleriki yıllarda korumayı fazlalaştırma amacıyla ülkeye daha fazla ada dâhil edilmiştir.

Bölgeye gelen misyonerler, nüfusun çoğunluğunu Hristiyan yapmıştır.

20. yüzyılın başlarında bazı Birleşik Krallık ve Avustralya firmaları, ülkede Hindistan cevizi ekimine başlamıştır. Bu durum, ülke ekonomisinin büyümeye başlamasını sağlamıştır.

II. Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla Avustralya, adalardaki Hindistan cevizi ekimini durdurmuştur ve tüccarlar, tahliye edilmiştir. Ne yazık ki İkinci Dünya Savaşı'nın en yoğun mücadelelerinin bazıları bu ülke topraklarında yaşanmıştır. Japon İmparatorluğu Kuvvetleri’ne karşı müttefik kuvvetlerin desteğiyle çatışmalar yaşandı. Çünkü Solomon Adaları, Güney Pasifik bölgesindeki önemli alanlardan biriydi. Guadalcanal Savaşı ile müttefikler, Japonları geri püskürtmeyi başardı.

1950’lerde meclis kurma çalışmaları başlandı. 1970’te ise yeni bir anayasa oluşturularak seçimler yapıldı. 1974 yılında anayasa yeniden hazırlandı. 1975 yılında Papua Yeni Gine’nin Avustralya’ya bağımsızlığını ilan etmesiyle Solomon Adaları da 1976’da kendi hükümetini kurdu ve 7 Temmuz 1978’de bağımsızlığını ilan etti. İlk başbakan Sör Peter Kenilorea oldu ve Solomon Adaları monarşi ile yönetilmeye başlandı.

Solomon Adaları’nın Ekonomisi

thediplomat_2014-09-03_06-26-24-386x256.jpg

Solomon Adaları’nın büyük ölçüde tarım, ormancılık (kereste) ve balıkçılığa dayanan ekonomisi, etnik çatışmaların yaşandığı 1998-2003 döneminde küçülmüş ve sıkıntılı bir süreç geçirmiştir. Tarım sektörü gelirlerin ve ihracatın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Ülkede bakır, kurşun, nikel, altın, gümüş, boksit ve fosfat yatakları bulunmakla birlikte, sadece küçük çapta altın madenleri işletilmektedir. Gold Ridge madeni, taşkınlara bağlı olarak altyapı ve yolların zarar görmesi nedeniyle 2014 Nisan ayında kapatılmıştır. Ülkeden hindistancevizi ve hurma yağı ihraç edilmektedir.

Solomon Adaları’nın ekonomisi büyük ölçüde dış yardımlara bağlıdır. OECD Kalkınma İşbirliği Direktörlüğü’nün hazırladığı “Kırılgan Devletler 2014: Yerel Gelirlerin Harekete Geçirilmesi" başlıklı raporda, Solomon Adaları’na sağlanan yardımların ülke gelirlerinin yüksek bir oranını teşkil ettiği kaydedilmiştir.

Solomon Adaları’nda Din ve İnanç

Honiara-cathedral-1.jpg

Solomon Adaları’nda yaşayan halkın yaklaşık yüzde 92’si Hristiyan’dır. Kalan nüfus İslam ve diğer yerel dinlere inanmaktadır.

Solomon Adaları’nda Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Kanberra Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.

Solomon Adaları’nda Konuşulan Diller

Her ne kadar Solomon Adaları’nın resmi dili İngilizce olsa da, nüfusun yaklaşık yüzde 2’si bu dili konuşmaktadır. Genel anlamda kullanılan dil ise Solomon Pijin dilidir. Ülkede bilinen 74 adet yerel dil mevcuttur ve bunlardan 70 tanesi halen aktif olarak kullanılmaktadır.

Solomon Adaları Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 27oC
    • Şub 27oC
    • Mar 27oC
    • Nis 27oC
    • May 27oC
    • Haz 26oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 26oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 523,000 Dili: İngilizce Para Birimi: Solomon Adaları doları (SBD) İklim: Okyanus-Ekvatoral Big Mac Index: -