Trinidad ve Tobago Hakkında Temel Bilgiler

Parlatuvier_Bay_view_(2009a).jpg

Trinidad ve Tobago, Karayipler'de yer alan,Trinidad ve Tobago adlı iki farklı adadan oluşan bir ülkedir. Ülkenin para birimi Trinidad ve Tobago dolarıdır. Ülke; Karayipler, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında adalar, Venezuela'nın kuzeydoğusunda yer alır. Koordinat olarak 11 00 Kuzey enlemi, 61 00 Batı boylamında yer alan ülke haritada Orta Amerika ve Karayipler içinde olarak görünür. Ülkenin her iki adasının toplam yüzölçümü 5.128 kilometrekaredir.

Ülke, başka hiçbir ülkeye kara komşusu olmadığından, kara sınırıları sıfır kilometre olarak kabul edilmektedir. Ancak sahil şeridi 362 kilometredir. Bölgede tropikal iklim görülür. Arazi yapısı ova ve dağlardan ibarettir. Ülkedeki en yüksek nokta 940 metre ile "El Cerro del Aripo"dur.

Trinidad ve Tobago'nun başlıca kaynakları petrol, doğal gaz ve asfalttır. Arazinin yüzde 15'i tarıma uygundur ve yüzde 2'sinde otlaklar yer almaktadır. Ülkenin yüzde 46'sı ormanlıktır. Ülkenin 220 kilometrekaresi sulanabilmektedir. Ülkede 8.320 kilometre karayolu ağı bulunmaktadır. Ülkede herhangi bir su yolu yoktur. Ülkede ham petrol taşıyan 1.032 km; petrol ürünleri taşıyan 19 kilometre ve doğal gaz taşıyan 904 kilometre boru hattı mevcuttur. Ülkede "Pointe-a-Pierre", "Point Fortin", "Point Lisas", "Port-of-Spain", "Scarborough" ve "Tembladora" limanları mevcuttur. Ülkede 6 havalimanı bulunmaktadır.

Ülkenin nüfusu, 2001 verilerine göre 1.229.953 kadardır. Nüfus artış oranı ise yüzde eksi 0,51'dir. Ülkede doğan her bin çocuktan 24,98'i ölmektedir. Yaşam süresi ise ortalama 68,27 yıl kadardır. Bu oran erkeklerde 65,74 yıl, kadınlarda ise 70,92 yıl kadardır. Ülkede ortalama 1 kadına 1,81 çocuk düşmektedir. Ülkede AIDS hastası yaklaşık 7.800 kişi bulunmaktadır.

Ülkede nüfusun etnik dağılımı şöyledir: Siyahi yüzde 39,5, Doğu Hindistanlı yüzde 40,3, Melez yüzde 18,4, Beyaz yüzde 0,6, Asyalı ve diğer yüzde 1,2’dir

Ülkedeki din değişkendir. Nüfusun yüzde 9,4'ü Roma Katoliği, yüzde 23,8'i Hindu, %10,9'u Anglikan, yüzde 5,8'i Müslüman, yüzde 3,4'ü Presbiteryen, yüzde 26,7'sı diğer dinlere mensuptur. Resmi dil İngilizce'dir. Ayrıca Hintçe, Fransızca, İspanyolca ve Çince de konuşulmaktadır. Ülkenin okuryazar oranı yüzde 97,9'dur. Bu oran erkeklerde yüzde 98,8, kadınlarda yüzde 97'dir.

Trinidad ve Tobago ile İlgili

Trinidad ve Tobago’nun  Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

801aa350284bd7797276a5ae716930d1.jpg

Ülkenin resmi adı "Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti"dir. Ama kullanılan ismi "Trinidad ve Tobago"dur. Yönetimi parlamenter demokrasidir. Port-of-Spain'in başkent olduğu ülkede 8 bölge, 3 belediye ve 1 semt bulunur. Bunlar: Arima, Caroni, Mayaro, Nariva, Port-of-Spain, Saint Andrew, Saint David, Saint George, Saint Patrick, San Fernando, Tobago, Victoria’dır.

Trinidad ve Tobago Nerededir?

Ülke; Karayipler, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu arasında adalar, Venezuela'nın kuzeydoğusunda yer alır. Koordinat olarak 11 00 Kuzey enlemi, 61 00 Batı boylamı'nda yer alan ülke haritada Orta Amerika ve Karayipler içinde olarak görünür.

Ülke, hiçbir başka ülkeye kara komşusu olmadığından, kara sınırları 0 km olarak kabul edilmektedir.

Trinidad ve Tobago’ya  Nasıl Gidilir?

Ülkeye Türkiye’den direkt uçuş bulunmuyor. New York üzerinden aktarmalı uçabilirsiniz.

Trinidad ve Tobago’ya Ne Zaman Gidilir?

Trinidad-and-beach.jpg

Yılın her ayı gitmek için uygun olsa da ülke, Haziran ve Temmuz aylarında yağışlı oluyor. Eğer yağmurun tatilinizi olumsuz etkileyeceğini düşünüyorsanız planınızı bu aylar dışında bir ayda yapabilirsiniz.

Trinidad ve Tobago Kültürü

Ülkedeki din değişkendir. Nüfusun yüzde 9,4'ü Roma Katoliği, yüzde 23,8'i Hindu, %10,9'u Anglikan, yüzde 5,8'i Müslüman, yüzde 3,4'ü Presbiteryen, yüzde 26,7'sı diğer dinlere mensuptur..

Resmi dil İngilizce'dir. Ayrıca Hintçe, Fransızca, İspanyolca ve Çince de konuşulmaktadır. Ülkenin okuryazar oranı yüzde 97,9'dur. Bu oran erkeklerde yüzde 98,8, kadınlarda yüzde 97'dir.

Genel olarak Trinidad daha multi-kültürel bir nüfus yapısına sahipken, Tobago ana olarak Afrika kökenli bir topluma sahiptir. Ancak, Doğu Hint ve ağırlıklı olarak Alman ve İskandinavlardan oluşan Avrupa halkı da artmaktadır.

Trinidad ve Tobago Mutfağı

roti1.jpg

Trinidad ve Tobago, diğer ada ülkeleri gibi deniz ürünlerine mutfağında çok yer veren bir ülke. Kızarmış köpekbalığı, uçan balık ve kırmızı balık mutlaka bu ülkede yemeniz gereken tatlar arasında bulunuyor. Pirinç ve tropikal meyvelerin de mutfakta kullanımı çok yaygın. Bunun yanında Trinidad ve Tobago halkının çok sevdiği hatta vazgeçemeyeceği tat olarak tavuğu görmeniz mümkün. Her adım başında bir tavuk restoranına rastlarsanız şaşırmayın.

Adalarda, Tropikal bölgelere özgü çeşitli bitkiler yetişir. Başlıca ürünleri kakao, şeker, kahve, muzdur. Adanın “rom” denilen içkisi de ünlüdür.

Trinidad ve Tobago’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

img_3_1261719420.mokacrafts011

Özellikle başkent Port-of-Spain’de ard arda dizili duran dükkânlar bütün ihtiyaçlarınızı karşılarken size mükemmel hediyelik eşyalar için de fikirler sunacaktır. Bu dükkânlardan alacağınız hediyelik eşyalar dışında, adaların meşhur olan tütünleri ve romları da farklı ve özel bir hediye seçeneği olabilir.

Trinidad ve Tobago Festivalleri

Orange_Carnival_Masqueraders_in_Trinidad.jpg

Ülkenin en meşhur kültürel etkinliği Trinidad ve Tobago Karnavalı’dır. Lent’ten bir hafta önceki Ash Wednesday günü yapılan Karnaval, katılımcıların rengârenk kostümleri ve coşkulu kutlama sahneleri ile uluslararası üne sahiptir. Ülkenin turizm potansiyeline de ciddi katkıları olan karnaval kapsamında büyük bir kortej ve konserler düzenlenir. Festivale kalipso tınıları ve dansları damgasını vurur.

Trinidad ve Tobago Adaları’ndaki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Yeni Yıl (1 Ocak)

Kutsal Cuma

Paskalya

Ruhsal Vaftizci özgürlük Günü (30 Mart)

Katolik Yortusu

Hintlilerin Geliş Günü (30 Mayıs)

İşçi Bayramı (19-20 Haziran)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Kurtuluş Günü (1 Ağustos)

Bağımsızlık Günü (31 Ağustos)

Halk Günü (24 Eylül)

Divali (30-31 Ekim)

Noel (25-26 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Trinidad ve Tobago’da  İklim ve Hava Durumu

TT.jpg

Trinidad ve Tobago’da tropikal iklim görülür. Atlas Okyanusu'nun kasırga tehlikesi olan bölgesi olan "kasırga şeridi" ülkenin hemen güneyinde yer alır. Ortalama yağış miktarı 1500 mm olarak ölçülmüştür. Temmuz ila Kasım arası yağışlı dönem ve Aralık ile Haziran arası kurak dönem şeklinde genel olarak iki mevsim vardır.

Trinidad ve Tobago’nun  Kısa Tarihi

dreamstime_m_5368497-Richard-Semik.jpg

Caribler ve Arawaklar Trinidad'da, Kristof Kolomb'un 1498'deki adaya üçüncü yolculuğu sırasında karşılaşmalarının çok öncesinden beri yaşıyorlardı. Avrupalıların ilk keşifleri sırasında, Tobago ise Karipler tarafından mesken edilmişti. Adanın ilk Avrupalı ziyaretçileri 1580'de İngilizler olarak bilinmektedir.

Tobago’ya 1654'de gelen ilk yerleşimciler ise Courlandlar'dır. 1814 yılına kadar ada Courland (Lehistan-Litvanya Birliği tebasına bağlı olarak), İspanya, İngiltere, Fransa, İsveç ve Hollanda Cumhuriyeti arasında 33 kez el değiştirmiştir. Trinidad ise 1797'ye kadar İspanyolların elindeydi ama o zaman bile adada yaşayanların büyük bir kısmı Fransız kolonilerindendi. 1889'da Trinidad ve Tobago adaları birleştirilip tek bir koloni oluşturuldu. Trinidad ve Tobago Adaları 1958'de kendi hükümetlerini kurdu ve 1962'de "Trinidad ve Tobago" olarak bağımsız bir İngiliz Milletler Topluluğu Devleti oldu. 1976 yılında ülke bağımsızlığını kazandı.

Trinidad ve Tobago Ekonomisi

trinidad-and-tobago-economy-1827.jpg

Ülkenin satınalma gücü paritesi 11,2 milyar dolar, reel büyüme de yüzde 5 civarındadır. Ülkedeki sektörel bileşimin yüzde 2'si tarıma, yüzde 44'ü endüstriye, yüzde 54'ü ise hizmete dağılmıştır. Ülkedeki enflasyon oranı yüzde 3,2'dir. İş gücünün 558.700 olduğu ülkede, aynı bağlamda işsizlik oranı yüzde 12,8'dir. Endüstri, petrol, kimyasallar, turizm, gıda maddeleri, çimento, meşrubat, tekstil gibi alt dallara ayrılmaktadır. . Sanayinin büyüme oranı yüzde 3,8 civarındadır.

1999 verilerine göre ülkede elektrik üretimi 4,9 milyar kilowatt; buna karşılık elektrik tüketimi 4,557 milyar kilowatt kadardır. Tarım ve hayvancılıkta en çok tercih edilen ürünler kakao, şekerkamışı, pirinç, narenciye, kahve, sebze ve kümes hayvanlarıdır. Ülkede 3,2 milyar dolarlık bir ihracat payı bulunmaktadır. İhraç edilen ürünlerin başında petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, çelik ürünleri, gübreler, şeker, kakao, kahve, narenciye, çiçek gelmektedir. En çok ihracat yapılan ülkeler şöyledir: ABD: yüzde 39,3, Caricom (Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı) ülkeleri: yüzde 26,1, Latin Amerika: yüzde 9,5, AB

Yüzde 5,7

Ülkenin ithalat payı ise 3 milyar dolardır. En çok alınan ürünler, makine, taşıt araçları, sanayi malları, gıda ve canlı hayvanlardır. Ülkenin mal aldığı ülkeler şöyledir: ABD: yüzde 39,8, Venezuela: yüzde 11,9, AB: yüzde 11, Caricom (Karayipler Topluluğu ve Ortak Pazarı): yüzde 4,8 (1999)

Trinidad ve Tobago’da Din ve İnanç

131495323_11n.jpg

Ülkedeki din değişkendir. Nüfusun yüzde 9,4'ü Roma Katoliği, yüzde 23,8'i Hindu, %10,9'u Anglikan, yüzde 5,8'i Müslüman, yüzde 3,4'ü Presbiteryen, yüzde 26,7'sı diğer dinlere mensuptur.

Trinidad ve Tobago’da Konuşulan Diller

Resmi dil İngilizce'dir. Ayrıca Hintçe, Fransızca, İspanyolca ve Çince de konuşulmaktadır.

Trinidad ve Tobago Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 26oC
    • Şub 26oC
    • Mar 27oC
    • Nis 27oC
    • May 28oC
    • Haz 27oC
    • Tem 27oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 27oC
    • Eki 27oC
    • Kas 27oC
    • Ara 26oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 1.305.000 Dili: İngilizce Para Birimi: Trinidad ve Tobago Doları (TTD) İklim: Tropikal İklim Big Mac Index: