Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri Hakkında Temel Bilgiler

Arap Yarımadası’nın petrol zengini, küçük ama ekonomik açıdan gelişmiş ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri 1971 yılında kurulmuştur. 1972 tarihinden bu yana 7 emirliğin birleştiği bu ülke kısaca “Emirlikler” olarak da anılmaktadır. Büyük Britanya’nın korumasında uzun yıllar kendi kimliğini oluşturan bu topraklarda 2012 yılı itibariyle ülkenin 377 milyar dolarlık milli gelirinin yüzde 70’e yakınını petrol gelirleri oluştururken son yıllarda petrole bağımlılık oldukça azalmıştır.

maxresdefault.jpg

Dubai kenti Orta Doğu’daki en önemli turizm merkezidir; bunun yanında Birleşik Arap Emirliği’nin dünyaya açılan kapısı olarak görülür. Ülke mutlak monarşi ile yönetilirken sınırlarının yüzde 86 gibi büyük bir kısmını Abu Dhabi Emirliği kaplamaktadır. BAE sivil hukuk ile şer-i hukuk birleşimi bir sistem ile yönetilmekte, insan hakları noktasında birçok sorunla karşılaşmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri ile İlgili

Birleşik Arap Emirlikleri Başkenti ve Şehirleri

Emirlikler’in başkentiAbu  Dhabi’dir ve nüfus olarak Dubai şehrinden sonra ikinci en büyük şehirdir. 7 emirliğin hüküm sürdüğü bu ülkede Dubai ve Abu  Dhabi Emirlikleri yanında Sharjah, Ajman, RasalKhaimah, Fujairah, UmAlQuwainEmirlikleri ülkenin bütününü oluşturur. Dubai ve Abu Dhabi şehirleri yanında Sharjah Emirliği’nin merkezi Sharjah şehri ve Abu Dhabi’nin diğer bir şehri olan Al Ain önemli kentlerdendir.

Birleşik Arap Emirlikleri Nerededir?

Emirlikler, Arabistan Yarımadası’nda konumlanmaktadır. BasraKörfezi’ne (Arap Körfezi) kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri’ninUmman ile doğuda, SuudiArabistan ile güney ve batıda sınırları bulunmaktadır. UmmanKörfezi’ne de kıyısı olan Birleşik Arap Emirlikleri HürmüzBoğazı’na yakın olmakla birlikte bu boğazın sınırında Umman’a ait ana toprak parçasından ayrı bir kara bulunmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne Nasıl Gidilir?

Birleşik Arap Emirlikleri dünyanın sayılı havayolu transit geçiş bölgelerinden biri olarak, havayolu taşımacılığında bölgesinin zirve ülkesidir. Bu sebepten dolayı İstanbul’dan Dubai’e haftanın neredeyse her günü uçuş bulunabilmektedir. Bunun dışında Abu Dhabi için de her gün İstanbul’dan uçaklar bulunabilmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri’ne Ne Zaman Gidilir?

Birleşik Arap Emirlikleri yılın her döneminde turistleri ve iş adamlarını ülkesine çekmektedir. Bunun yanında yaz sıcağının oldukça yüksek seviyelerde kendini hissettirdiğini unutmamak gerekir. Sharqi (Doğulu) ismiyle anılan yaz sonu nemli esintileri ülke yerlileri, göçmenler ve turistler tarafından rahatsız edici bulunur. Ek olarak ise ülkede düzenlenen birçok etkinliğe göre seyahat planı yapılabilir.

Birleşik Arap Emirlikleri Kültürü

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yerel nüfusu ülkenin tamamının yüzde 12’sini oluşturduğu varsayılırsa sosyal hayata dair 3 önemli konu dikkati çeker. Öncelikle Emirlikler’in gündelik hayatını belirleyen ana unsur olarak göçmenler (Hindu, Bangladeşli, Pakistanlı, Sri Lankalı, Filipinli, Avrupalı ve diğer Arap ülkelerinden olanlar) kendi kültürlerini ülkeye getirmişlerdir. Dünyanın en çok göç alan ülkesi konumundaki Emirlikler’de Arapça bilen ve sicil kaydı temiz olan 20 yıllık göçmenlere vatandaşlık verilmektedir. Fakat son zamanlarda ülkede vatandaşlık almak zorlaşmıştır. Ülkede yaşayan göçmen çalışanların sosyal ve ekonomik statüsü oldukça sorunludur.

Diğer önemli bir durum ise şer-i hukuk ile yönetilen Emirlikler sert ve eşitsiz uygulamalarıyla tepki toplamaktadır. Kadınların birçok haktan mahrum olduğu ülkede cinsiyet eşitsizliği dünyada Katar’dan sonra ikinci sıradadır. Ülke medyasının özgür yayın yaptığı söylenemez, hükümeti eleştirmek yasaktır.

Ülkede şer’i hukuk’un pratikleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Buna göre, toplum içerisinde öpüşme ve uygunsuz davranışlara sopa cezası verilirken zina gibi büyük suç kabul edilen olaylara taşlayarak öldürme cezası da verilebilmektedir. Ülkede Ramazan ayında toplum içerisinde yemek yemek yasaktır. Bu gibi kurallara Müslüman olmayanlar da tabidir.

Birleşik Arap Emirlikleri Mutfağı

Öncelikle İslami kurallara uygun bir mutfağa sahip olan Emirlikler’de alkol ve domuz ürünleri bulunmamaktadır. Yabancılara satış yapılmakla birlikte yerlilere alkol kullanıması yasaktır. Ülkenin yemek kültürüne katkıda bulunan göçmenlerin yanında lüks batı yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Pahalı restoranların bol bulunduğu Dubai ve Abu Dhabi’de oteller de yemek konusunda gayet tatmin edicidir. Lübnan, Suriye ve Ürdün mutfaklarının sıkça karşınıza çıkacağı Birleşik Arap Emirlikleri’nde geleneksel Arap yemekleri de ülkenin genel menüsünü oluşturmaktadır: Kızarmıştavuk sokak satıcıları ve açık mekanlarda sıklıkla tüketilmektedir, Khubz adındaki Arapekmeği ve humus Emirlikler’deyken denenebilir. Bunun yanında Biriyani denilen pirinç pilavı, balık veya kuzu eti ülkede sık tüketilmektedir. Shawarma adındaki geleneksel yemek denenebilir.

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Alınacak Hediyelik Eşyalar

Emirlikler’deyseniz yapmanız gereken hediyelik eşya veya kendinize özel alışverişleriniz için Dubai’ye geçmek olacaktır. Burası alışveriş şehri olarak anılır. BAE’de vergisiz alışveriş yapıldığı için elektronik eşyaların ve lüks malzemelerin satın alınacağı ana merkez olarak bilinir. Fakat unutulmamalı ki, alışverişlerde indirim yapılması mümkün değildir. Birleşik Arap Emirlikleri at ve deve yetiştiriciliğinde ünlüdür, hediyelik eşya konusunda yerel bir ürün tercih edilecekse bu alanlarda (eyer, kayış ve benzeri yarış at ve deve ürünleri) satış yapan yerler bulunmaktadır. Diğer yandan, heykelcilik Arap kültüründe, din eksenli olarak, hoş karşılanmadığı için hediyelik heykeller bulmak zor olacaktır.

Birleşik Arap Emirlikleri Festivalleri

Dubai Alışveriş Festivali
1996 yılından itibaren düzenlenen alışveriş festivali Dubai’nin kimliğini oluşturan önemli etkinliklerdendir. Ocak ayı sonu ve şubat ayının başında düzenlenen bu festivalde vergisiz ve çok çeşitli bir alışveriş mümkündür. Bunun yanında sokak gösterileri, geçit törenleri ve birçok eğlenceli aktivite Dubai’nin farklı yerlerinde gerçekleştirilmektedir.

Dubai Uluslararası Film Festivali
2004 yılından bu yana gün geçtikçe popülaritesi artan bir festival olarak, bu etkinlikte Arap film yapımcılarının ve yeteneklerinin buluşması hedeflenmektedir. Aralık ayında bir hafta süreyle düzenlenen bu festivalde Arapça ve İngilizce workshop ve konferanslar yapılmakta ve Muhr ismiyle ödüller verilmektedir.

Dubai Dünya Sporları
Özellikle yaz ayları boyunca farklı etkinliklerle amatör ve profesyonel sporcuları ülkeye çekmeye çalışan bu festival döneminde futboldan tenise su sporları ve hentbol gibi spor alanlarında organizasyonlar düzenlenmektedir.

Birleşik Arap Emirlikleri Dünya At Yarışları
Dünyanın en önemli at yetiştiriciliği merkezlerinden olan Emirlikler’te düzenlenen bu etkinlik benzeri olmayan bir yarış organizasyonudur.
Jokeyler ve atların kendini gösterdiği bu yarışlar Nisan ayında yapılır ve Dubai yarış atmosferine bürünür.

Dubai Çöl Klasiği
Çölde düzenlenen bir golf etkinliği olarak oldukça büyük bir ünü olan bu etkinlik mart ayında gerçekleştirilmektedir.
Festivalleriyle ünlü Dubai’nin önemli etkinliklerinden olan Dubai Çöl Klasiği dünyanın çeşitli yerlerinden en iyi golfçüleri ağırlamaktadır.

 Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak)

· Kurban Bayramı

· Hicri Yıl Başı

· Hz. Muhammed’in doğumgünü (11 Nisan)

· Seyh Zayed’in Abu Dhabi Emiri olması (6 Ağustos)

· Mirac Kandili

· Ramazan Bayramı

· Ulusal Gün (2 Aralık)

Birleşik Arap Emirlikleri İklim ve Hava Durumu

Ülkede çöl iklimine yakın bir sıcak tropikaltı iklimi hâkimdir. Buna göre sıcaklık yaz aylarında 40 derecenin üzerinde ve 45 dereceye ulaşan değerlerde kendini gösterir. Kış aylarında görece serin bir iklime sahip olan Emirlikler 10 derece civarında bir sıcaklığa sahiptir. Yağış seviyeleri kıyı bölgelerde oldukça az olmakla beraber dağlık iç bölgelerde yağışlar artmaktadır. Ülkede ani hava değişimleri ve fırtınalar görülür ve bu yüzden yaz ayları can sıkıcı geçebilir. Kum fırtınalarına da sık sık rastlanan BAE’de geçtiğimiz yıllarda kar yağışı görülmüş ve oldukça ilgi çekmiştir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kısa Tarihi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin bulunduğu Arap topraklarının tarihi Mezopotamya ilişkili olarak M.Ö. 3000 yıllarında aktif olarak anılmaya başlanmıştır. Bu tarihlerden sonra önemli bir ticaret rotası olarak görülmüş ve Büyük Umman adı altında anılmıştır. Hristiyan kültürüne dair kalıntılar bulunan bölgede tahminen M.S. 50 ile 350 yılları arasında kiliseler inşa edilmiş ve sonrasında terk edilmiştir. Umman’a dâhil olarak piskoposlar bölgede İslam’ın yayılmasına kadar görev yapmıştır. Bölgede hâkimiyeti olan Sasaniler’den dolayı Hz. Muhammed döneminde olmasa bile Halife Hz. Ebubekir döneminde tüm Arap yarımadasıyla birlikte coğrafya İslam topraklarına dâhil edilmiştir.

Devamını Oku

Birleşik Arap Emirlikleri Ekonomisi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yıllık milli gelir 400 milyar dolar civarındadır. İllegal göçmen sayısı göze alınmadığında kişi başına düşen milli gelir 67 bin doları bulmaktadır. Petrol gelirlerinin ülke için oldukça önemli olmasının yanında altyapı hizmetleri ekonominin bir başka parçasını oluşturmaktadır. Oldukça hızlı büyüyen şehirleri ve Ortadoğu’nun en gelişmiş şehirleriyle Emirlikler’de inşaat sanayi oldukça gelişmiştir. Ülkenin önemli turizm merkezlerinden olan Dubai, dünyada beşinci tatil rotası olarak kabul edilmektedir. 10 milyon turisti 2013 yılında ağırlayan Dubai, Ortadoğu’nun alışveriş şehri olarak bilinir. Dubai’nin ekonomik çeşitliğinin yanında diğer emirlikler neredeyse tamamen petrol gelirlerine odaklı bir ekonomik anlayış içerisindedirler. İşçi haklarının zayıf olduğu bir ülke olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde göçmen çalışanların büyük sıkıntılar çektiği ve “köleliğe yakın” şartlarda emek sömürüsüne varan uygulamalara tabi tutulduğu medya ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından vurgulanmaktadır.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Din ve İnanç

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Ülkenin dörtte beşinin dini olan İslam’ın Sünnilik mezhebi yüzde 85 gibi büyük bir oranla ülkede ağırlığını korumaktadır. Bunun yanında ameli mezhep olarak bölgedeki çoğu ülke gibi Hanbeli Mezhebi Emirlikler ’de yaygındır. Katolik ve Protestanların varlık gösterdiği bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde 33 kilise bulunmaktadır. Hinduizm’in Hindistan ve çevresindeki ülkelerden gelen göçmenler tarafından benimsenen diğer bir din olması, bunlar yanında Budizm ve Yahudilik ’in de ülkede varlığını göstermesi önemlidir.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

ABU DABİ BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Turkish Embassy, Diplomatic Area, (Sector:W59/02 Sector:1) P.O. Box:3204 Abu Dhabi-UAE

Telefon: +971 2 410 99 99 / +971 2 441 76 66--Büyükelçi Sekreteri : +971 2 410 99 38

Faks: Büyükelçilik : +971 2 410 99 05, Konsolosluk Şubesi : +971 2 441 71 68

[email protected]

http://abudhabi.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: BAE/Abu Dhabi emirliği

DUBAİ BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: WORLD TRADE CENTER BUILDING P.O.BOX: 9221 DUBAI-UAE

Telefon: 00 971 4 331 47 88

Faks: 00 971 4 331 73 17

[email protected]

http://dubai.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Dubai, Shrjah, Ras Al Khaimah, Fujairah, Ajman, Umm Al Quwain Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri’nde Konuşulan Diller

Birleşik Arap Emirlikleri’nin resmi dili Arapça’dır. Körfez lehçesi denilen bir Arapça halkın arasında konuşulmaktadır. Fakat bölgenin yüzyıllar boyu İngilizler ile birlikte anılmasından dolayı ülkede İngilizce çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkede unutulmaması gereken bir gerçek de göçmen nüfusun yerli nüfusa göre çok daha fazla olmasıdır. Bu yüzden Bangladeşliler, Pakistanlılar ve Hindular’ın kendi yerel dilleri de ülkede konuşulmaktadır.

Devamını Oku

Birleşik Arap Emirlikleri Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 18oC
    • Şub 19oC
    • Mar 22oC
    • Nis 26oC
    • May 30oC
    • Haz 32oC
    • Tem 35oC
    • Agu 34oC
    • Eyl 32oC
    • Eki 28oC
    • Kas 23oC
    • Ara 20oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 9,581,000 Dili: Arapça Para Birimi: BAE Dirhemi İklim: Tropikaltı İklim Big Mac Index: 3.54