Kuveyt Hakkında Temel Bilgiler

Adı Arapça’da “su kemarındaki kale” anlamına gelen “akwat” kelimesinden gelen Kuveyt, 17.818 kilometrekare yüz ölçümüne sahip küçük bir ülkedir. En yüksek insani gelişme endeksine sahip 31. ülke olan Kuveyt, yüksek gelirli ülkeler arasında yer alır. Engebesiz bir yapıda olan topraklarının büyük kısmını Arap Çölü kaplamaktadır.

Kendine bağlı olan dokuz adası olan Kuveyt’in bu adalarından Failaka Adası dışındakiler yerleşime uygun değildir. Üzerinde yerleşim olan Bubiyan Adası ise ana karaya bir köprü ile bağlanmıştır. Kuveyt’te koruma alanı olarak ilan edilen 5 bölge vardır.Bubiyan adasında yer alan Mubarek-el-Kabeer bölgesi, ülkenin en önemli sulak havzası olarak koruma altındadır. Bu bölge aynı zamanda göçmen kuşların uçuş rotasında yer alan önemli bir havzadır.Kuveyt’te 363’ten fazla endemik kuş türü tescillenmiştir. Bunların 18’inin üreme alanları Kuveyt’te yer almaktadır.

Kuveyt ile İlgili

Kuveyt’in Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

v

Başkenti ülkesiyle aynı adda olan Kuveyt, valilik adı verilen 6 idari bölgeye ayrılmıştır. Bu idari bölgeler de kendi içlerinde ilçelere ayrılır. Valilikler; El Ahmedi, El Asime, El Cehra, El Fervaniye, Havalli ve Mübarek El Kebir adını almaktadır.

Devamını Oku

Kuveyt’e Nasıl Gidilir?

Kuveyt’e İstanbul’dan ve Ankara’dan haftanın hemen her günü direkt ve aktarmalı uçuş vardır. Uçuşlar Kuveyt şehrine yapılmaktadır.

Kuveyt’e Ne Zaman Gidilir?

Kuveyt’i gezmek için en uygun dönem ilkbahardır. Kuzeybatıdan esen rüzgârlar ilkbahar ve yaz aylarında sıcak hava getirir. Nadiren gerçekleşen sağanak yağışlara rağmen ılık olan bahar aylarının aksine, yaz aylarında şimal adı verilen rüzgârlara bağlı kum fırtınaları olmaktadır. Sonbaharda ise aynı kuzeybatı rüzgârları soğuk hava getirmektedir.

Kuveyt Kültürü

Bir İslam ülkesi olan Kuveyt, çoğu İslam ülkesinden daha özgür olsa da ülkemize kıyasla daha az muhafazakârdır. Erkeklerin kadınlarla selamlaşırken el sıkışmaları doğal karşılanır. Domuz ürünleri ve alkolün bulunduğu ama kullanımının yasak olduğu İslam ülkelerinin aksine Kuveyt’te bu tür yasaklar yoktur, çünkü bu ürünler bulunmamaktadır. Ülkeye sokulmaya çalışılması da ciddi cezalara tabidir. Ziyaretçilerin yerel kıyafetleri giyinmesi beklenmemekle beraber, şeriata uygun giyinmeleri gerekmektedir. Ancak bu sadece bacakları ve kolları örten giysiler şeklindedir. Kadınların başını ya da yüzlerini örtmeleri gerekmez.

Kuveyt Mutfağı

Machboos-3-sm.jpg

Kuveyt mutfağı Arap, İran, Hint ve Akdeniz mutfaklarının birleşiminden oluşur. En popüler yemeklerinden olan “machboos”, basmati pirinciyle hazırlanır, et ya da tavukla servis edilir, baharatla zenginleştirilir. Deniz ürünleri özellikle de balık Kuveyt mutfağının önemli gir parçasıdır. Khubz adı verilen pideleri çok meşhurdur. Genelde mahyawa denilen balık sosuyla servis edilir.

Kuveyt’ten Alınacak Hediyelik Eşyalar

Souk-Al-Mubarakiya.jpg

Her ülkede bulunan magnet, tişört, anahtarlık ve tabak gibi hediyelik eşyalar dışında başkentte yer alan Souk Al-Mubarakiya adlı kapalı çarşıda geleneksel objeler bulabilirsiniz. Kuzu yününden halı ve kilimleri, paketlenmiş şekerlemeleri ve elbette kuru kahveleri de bir seçenek oluşturabilir.

Kuveyt’in Festivalleri

EID-AL-FITR-IN-GAZA.jpg

Müslüman bir ülke olan Kuveyt’te Kurban ve Ramazan Bayramları aynen ülkemizde kutlandığı coşkuyla kutlanmaktadır. Bunların dışında Kandiller ve Hz Muhammed’in doğum günü de kutlanan dini günler arasındadır.

Ulusal bağımsızlığın kazanıldığı 25 ve 26 Şubat da tıpkı milli bayramlarımız gibi kutlanmaktadır. Bunların dışında şubat ayında baharın gelişini Hala Şubat adlı etkinlikle kutlarlar. Haziran ayında Kuveyt Jazz Festivali başkentte gerçekleşir, aralık ayında ise ulusal kısa filmlerin sergilendiği bir film festivali düzenlenir.

Kuveyt’te Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak)

· Ulusal Gün (25 Şubat)

· Bağımsızlık Günü (26 Şubat )

· Miraç Kandili

· Ramazan Bayramı

· Kurban Bayramı

· İslamı Yeni Yıl

Kuveyt’te İklim ve Hava Durumu

Kuveyt’te kurak bir çöl iklimi vardır. İlkbahar ayları ılık geçer, yaz aylarında ise şimalrüzgârlarına bağlı kum fırtınaları görülür. Temmuz ve ekim ayları arasında güneydoğudan esen rüzgârlar nem getirir. Kuzeydoğudan esen rüzgârlar ise ilkbaharı ılıman sonbaharı ise serin yapar. Kışın, diğer Arap ülkelerine kıyasla soğuk geçtiği ülkede en yüksek yaz sıcaklığı 54 dereceye kadar çıkabilir.

Kuveyt’in Kısa Tarihi

Kuveyt’in de üzerinde bulunduğu bölgeye ilk yerleşimler Antik Yunanlar tarafından MÖ 4. yüzyılda yapılmıştır. 123 yılında Sasaniİmparatorluğu’nun eline geçen topraklarda, 18. yüzyıl başında buraya yerleşen Arap kabileleri tarafından Kuveyt Şeyhliği kurulmuştur. 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetine giren Kuveyt, 1899 yılında Britanya İmparatorluğu’nun garantörlüğü altında Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsızlık kazandı. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi olan ülke 1961 yılında bağımsız bir ülke oldu.

Kuveyt’in Ekonomisi

Kuveyt’in ekonomisitemel olarak petrol ihracatına dayanır. Petrol rezervleri bakımından dünyanın en zengin beşinci ülkesi olan Kuveyt’in ihracatının yüzde 95’ini petrol oluşturur. Ülke gelirinin de yüzde 80’i de petrol ihracatına dayanır. Gayri safi yurt içi hasılaya göre dünyanın en zengin yedinci ülkesi olan Kuveyt, en yüksek insanı gelişme endeksine sahip 31. ülkedir. Kuveyt Dinarı dünyanın en değerli para birimidir.

Kuveyt’te Din ve İnanç

Kuveyt’ın yüzde 99’luk büyük çoğunluğu Müslümandır. Sünniliğin yaygın olduğu Müslüman nüfus içinde Şiilik farklı İslami mezhepler de anlayışla karşılanmaktadır.

Kuveyt Türkiye Dış Temsilcilikleri

KUVEYT BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: AL DAIYAH, EMBASSIES AREA PLOT NO: 16 YEMEN STREET KUWAIT POSTA ADRESİ: TURKISH EMBASSY, P.O.BOX: 20627, SAFAT 13067 KUWAIT

Telefon: 00 965 2253 1466 - 00 965 2253 1785 - 00 965 2256 4029

Faks: 00 965 2256 0653 - 00 965 2256 0403

[email protected]

http://kuveyt.be.mfa.gov.tr

Kuveyt’te Konuşulan Diller

Kuveyt’te konuşulan resmi dil Arapçadır. Ayrıca ülkede yabancı dil olarak İngilizce kullanılır. Nüfusun büyük çoğunluğunun bildiği İngilizce ticari dil olarak da kullanılmaktadır.

Kuveyt Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type G / 250V / 13 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 12oC
    • Şub 14oC
    • Mar 19oC
    • Nis 24oC
    • May 31oC
    • Haz 35oC
    • Tem 37oC
    • Agu 36oC
    • Eyl 33oC
    • Eki 27oC
    • Kas 20oC
    • Ara 14oC

Kısa Kısa

Nüfus: 2.692.526 Dili: Arapça Para Birimi: Kuveyt Dinarı İklim: Çöl İklimi