Taşkent Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Taşkent, Özbekistan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Özbekistan’ın doğusunda yer alan Taşkent, Orta Asya’nın da nüfus bakımından en büyük şehirlerinden biridir. Yaklaşık olarak üç milyon nüfusa sahip olan Taşkent eski Sovyet Cumhuriyetleri içinde de dördüncü büyük kenttir. Tarihin en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu’nun üstünde bulunan Taşkent oldukça eski bir yerleşim bölgesidir. 1966 yılında büyük bir deprem yaşamış ve şehrin büyük çoğunluğu tahrip olmuştur. Bu yıkıcı depremden sonra şehirde hızla yenileme çalışmaları başlatılmıştır. Şehir planlamacılığı konusunda başarılı olan Taşkent hızla modern bir görünüme kavuşmuştur.

Taşkent, “Şehir Hakimi” adı verilen bir vali-belediye başkanı tarafından yönetilmektedir. Şehir Hakimi’nin ataması cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır. Bu yönetim birimi de “Taşkent Şehir Hakimiyeti” olarak adlandırılmaktadır. Şehir 11 idari bölgeye ayrılmıştır. Bu idari bölgelere Özbekçede “Tümen” denilmektedir. Taşkent’in 11 tümeni Bektemir, Mirza, Uluğbey, Mirabad, Sergeli, Sabir Rahimov, Üçtepe, Çilanzar, Hamza, Şeytantaur, Yunusabad ve Yakansaray’dır. Bu tümenler de “tümen hakimleri” tarafından yönetilmektedir. Oldukça sistematik bir yönetim şekline sahip olan Taşkent her geçen gün daha da güzel bir görünüme kavuşmaktadır.

Taşkent’te Sovyet dönemin izlerini barındıran ve yıkılmaya yüz tutmuş binalarla yeni yapılan modern ve estetik binalar yan yana bulunur. Şehirdeki imar çalışmaları halen devam etmekte olup yeni binalar, parklar, kongre salonları inşa ediliyor. Köklü bir tarihe sahip olan Taşkent’te yerleşim milattan önceki yıllara kadar uzanır. Bölgede izine rastlanılan ilk yerleşim “Ming Uruk- Bin Erik” olarak anılan yerleşkedir. Bu yerleşimin tarihi ise M.Ö 2. yüzyıldır. Taşkent, bu tarihten sonra pek çok devlet tarafından yerleşim bölgesi olarak tercih edilmeye devam etmiştir.

Tanıtım Videosu:

 

Devamını Oku

Taşkent ile İlgili

Taşkent Nerededir?

Özbekistan’ın başkenti olan Taşkent ülkenin doğusunda yer alır. Şehir Çirçik Vadisi üzerine kurulmuştur.

Taşkent’e Nasıl Gidilir?

Uçak ile Taşkent’e gitmek isterseniz İslam Kerimov Uluslararası Havalimanı’nı kullanmanız gerekiyor. İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Taşkent’e aktarmasız uçuşlar yapılmaktadır. İstanbul-Taşkent arası uçuş süresi ise 4 saat 50 dakikadır. Havalimanında sadece iki tane bagaj bandı bulunmakta. Ne yazık ki hangi uçuşun bagajları olduğunu gösteren tabelalar her zaman doğru olmayabiliyor. Bu yüzden en iyisi iki bant arasında bekleyip her iki tarafı da kontrol etmek olacaktır. Böylece bagajınızı gözden kaçırma ihtimalini ortadan kaldırmış olacaksınız.

Havalimanından şehir merkezine ulaşmak için taksi ya da havalimanına ait olan mekik seferlerinden yaralanabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine taksi ücreti yaklaşık olarak 15000 Özbek Som’u tutmaktadır. Şehir merkezine giden havalimanı servislerinin kalkış noktası ve sefer sıklıkları hakkında ise havalimanında bulunan danışma masalarından bilgi alabilirsiniz.

Trenle Taşkent’e yolculuk yapmanız da mümkün. Fakat Türkiye’den direkt olarak tren seferleri yok. Orta Asya demiryolunun en önemli noktası olan Taşkent’e Moskova’dan ve Kazakistan’dan tren seferleri yapılmaktadır. Tacikistan’dan ya da Çin’den gelen trenlerden bir kısmı da Kazakistan’daki aktarma noktasından Taşkent’e ulaşmaktadır. Tren biletleri Avrupa’daki tren biletlerinden daha ucuzdur fakat biletleri sadece nakit ödemeyle alabilirsiniz.

Taşkent’e Ne Zaman Gidilir?

tashkent-196525_960_720.jpg

Oldukça sert karasal ikilim etkisi altında bulunan Taşkent’te yaz ayları yüksek sıcaklıklar görülmektedir. Kış ayları da çetin soğuklarla geçmektedir. Bu nedenle Taşkent’i ziyaret etmek için en uygun zamanlar nisan, mayıs ve haziran ayının ilk haftaları ile eylül, ekim aylarıdır.

Taşkent’te Nerede Kalınır?

Orta Asya’nın göz bebeği olan Taşkent, oldukça kalabalık bir nüfusa ev sahipliği yapıyor. Büyük ve kalabalık olmasına rağmen, düzenli şehirleşme ve doğru bir planlama ile kentin yorucu olmaması sağlanmış bulunuyor.

Bakımlı caddeler, parklar, etkinlik alanları, meydanlar, yeni ve büyük binalar şehrin modern görüntüsünü oluşturuyor. Bunun yanı sıra hâlâ süren çalışmalar söz konusu, bazı eski binaların da halen yenilenmesine devam ediliyor. Camiler, medreseler, bedestenler, heykeller; şehri daha yakından tanımak için genellikle yürüyerek yapılan şehir turu güzergâhı üzerinde pek çok yerde yolunuza çıkıyor.

Tarihî binaları ile birlikte yüksek sütunlu yenilenmiş binaları da son derece ihtişamlı olan şehirde bölgeyi yakından görebilmek ve şehrin yaşantısını da izleyebilmek için en az 3 gün konaklamanızı öneriyoruz.

İpucu: Otellerde seyahatinizden iki veya üç ay öncesinde rezervasyon yaparsanız çok daha uygun fiyatlara yer bulabilirsiniz. Ayrıca Taşkent otel fırsatlarını buradan görebilirsiniz.

Devamını Oku

Taşkent Otelleri

Özbekistan Cumhuriyeti'nin başkenti olan Taşkent, bulunduğu bölge olan Orta Asya’nın en kalabalık ve büyük şehirlerinden birisi aynı zamanda. 1966 senesinde yaşanan ve etkisi çok yıkıcı olan deprem sırasında şehir büyük zarar görmüş ve sonrasında tekrar inşa edilerek bugün sahip olduğu profil tekrar kazandırılmış bulunuyor.

Şehir son derece güzel planlanmış ve sahip olduğu alan doğru detaylandırılmış durumda. Kenti ziyaret eden turistler, geniş caddeler ile yeşil alanları çok beğeniyor. Bunların yanı sıra, sağlam ve etkin altyapıya eşlik eden düzenli ve planlı yerleşim ile kent, bölgenin şehir planlamacılığı konusunda en önemli örneği sayılıyor. Yüzlerce kişinin yararlandığı ve en uygun alternatifleri sunan Taşken totelleri rehberimizin devamını okumak için tıklayın.

Devamını Oku

Taşkent Gezilecek Yerler

Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gezilecek pek çok yer, yapılacak pek çok aktivite mevcuttur. Taşkent, tarih boyunca yerleşke olarak seçilmiş bölgelerden birisidir. Bunun bir getirisi olarak şehirde çok sayıda tarihi yapı bulunuyor. Şehirde göz kamaştırıcı camiler, özgün mimarili medreseler, tarihi kişilerin heykelleri mevcuttur. Tarihi binaların yanı sıra yemyeşil parkları, hareketli caddeleri ile de turistlerin ilgisiniz çekiyor. Taşkent’te sanata, tarihe ve bilimi oldukça önem veriliyor. Şehrin dört bir yanında müzeler, sanat galerileri, konser salonları bulunuyor.

Taşkent Gezilecek Yerler

Taşkent eşsiz mimarili tarihi yapıları, zengin koleksiyonlar barındıran müzeleri, birbirinden değerli kültürel aktiviteleri ile ziyaretçilerini memnun eden bir şehir. Taşkent seyahatiniz sırasında Abdül Kasım Medresesi’ni ziyaret ederek geleneksel Özbek sanatının genç nesiller tarafından icra edilişini izleyebilir dilerseniz el emeği eşyalar satın alabilirsiniz. Kukeldaş Medresesi, Taşkent’in en önemli medreselerinden bir olup büyük depremlerden sağ çıkmayı başaran bir yapıdır. Özbek medrese mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Barak Han Medresesi, Taşkent denildiğinde akla gelen ilk yapılardan olup mavi kubbeleriyle insanı kendine çekmeyi başaran bir yapıdır. Emir Timur Meydanı, Özbek tarihinde önemli yer edinen liderin adını taşıyan meydan olup Taşkent’i kalbidir, meydanın hemen yanında yer alan Emir Timur Müzesi, büyük komutanın dönemindeki olayların ve o dönemden kalma eserlerin sergilendiği tarihi bir müzedir. Sanatın ve el emeğinin çok kıymetli olduğu Taşkent’in en zengin müzelerinden bir tanesi olan Uygulamalı Sanatlar Müzesi de görülmeye değerdir. Müstakillik Meydanı, Özbekistan’ın bağımsızlığına ithaf edilen yeşillikler içindeki meydandır ve mutlaka gezilmesi gereken yerlerden birisidir. Taşkent Televizyon Kulesi, muhteşem Taşkent manzarasını kuş bakışı izlemek izin ziyaret edilecek en ideal yerdir. Prens Romanov Sarayı, büyüleyici mimarisi ile görülmeye değer yapılardan birisidir. Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi, Özbek edebiyatının usta şairi adına açılmış, eşsiz eserlerin yer aldığı gezilemeye değer bir müzedir.

Listede adı geçen yerlerle ilgili daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Taşkent İçi Ulaşım

1491487385_3.jpg

Taşkent şehir içi ulaşımı oldukça kolay ve ucuzdur. Şehir içi ulaşımda en önemli araç metrodur. Şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltan metrolar hızlı ve ucuz ulaşım sağlamaktadır. Ayrıca Taşkent metro istasyonları değişik mimarileriyle de görülmeye değerdir. Eski Sovyet tarzının büyüleyiciliği ile modern görünümü bir arada bulunduran metro istasyonlarını toplu taşıma kullanmasanız bile görmenizi öneririz. Taşkent’te 3 adet metro hattı bulunuyor. Kırmızı, mavi ve yeşil olarak adlandırılan bu metro hatlarının güzergahlarını her metro istasyonunda bulabilirsiniz. Metro biletleri ise 1000 Özbek Somu’dur.

Taksi ile de Taşkent’te kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Taksiler her ne kadar ucuz olsalar da binmeden önce gideceğiniz yeri söyleyip mutlaka pazarlık yapmalısınız. Özbekçe bilmiyorsanız bile taksi şoförleriyle Rusça ya da Türkçe anlaşabilirsiniz. Taşkent’teki taksilerin pek çoğu oldukça eskidir ve taksi içinde sigara içmek serbesttir.

Araç kiralayarak da şehir içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Taşkent’te bulunan araç kiralama yerleri her ne kadar az olsa da bütçenize göre bir araç bulabilirsiniz.

Otobüs ile de Taşkent içinde ulaşım sağlayabilirsiniz. Metroya göre daha yavaş olan otobüsler şehrin değişik sokaklarını görmek için tercih edilebilir. Otobüs biletleri de metro biletleri ile aynı ücrete sahiptir.

Taşkent Mutfağı

Zengin bir mutfağa sahip ola Özbek Mutfağı'nda meyveler ve çay önemli bir yere sahiptir. Alışılanın dışında yemek sıralamasına sahip olan Taşkent mutfağında yemekler çay ile başlayıp çay ile sona ermektedir. İlk önce çayın ikram edildiği sofralarda çayın ardından geleneksel bir tatlı yenir, ardından ana yemek ikram edilir. Ana yemekten sonra da mantı ya da pilav yenir. Tüm bunların ardından genellikle meyve servisi yapılır. Son olarak da yine çay ikram edilir. Her ne kadar bizim alışık olduğumuz sıralamanın dışında olsa da Taşkent Mutfağı oldukça lezzetli yemeklere sahiptir.

Özbek Mantısı: Bizdeki mantıyla neredeyse aynı olan bu mantıda farklı olarak bolca sumak kullanılır. Ayrıca mantıları kapatma şekilleri de farklıdır. Taşkent seyahatiniz sırasında Özbek mantısını mutlaka denemelisiniz.

Plov: Özbek pilavı olarak da bilinen bu yemek çeşitli baharatlar ve sebzelerle hazırlanan pilavdır. Bol baharatlı ve çeşitli sebzelerle hazırlanan pilav kuzu eti ya da tavuk etiyle servis edilir.

Samsa: Genellikle kıymalı iç ile yapılan Samsa bir çeşit börektir. Kendine has şekli ve ağızda kıtır kıtır dağılan hamuru ile Taşkent’te mutlaka denemeniz gereken bir tat.

Nişalda Tatlısı: Yumurta akı, şeker ve dağlarda yetişen yetmek adlı bitkinin kökünden yapılan bu özel tatlı Özbek mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Taşkent’te Alışveriş

TASHSTREET.jpg

Taşkent, büyüyen ve gelişen bir şehir olarak çeşitli alışveriş merkezlerine sahiptir. Şehirde lüks giyim mağazalarının toplandığı cadde Saligokh Caddesi’dir. Burada çeşitli markaları ve giyim zincirlerinin mağazalarını bulmanız mümkün. Bu caddenin yanı sıra Puşkin Caddesi de şehrin önemli alışveriş noktalarından bir tanesidir.

Devamını Oku

Taşkent Gece Hayatı

90350395_large_getImage__29_.jpg

Taşkent gece hayatı konusunda pek çok Orta Asya şehrine kıyasla oldukça hareketlidir.Taşkent’teki akşam ve gece eğlenceleri her eğlence anlayışındaki insana hitap edecek zenginliktedir. Sahip olduğu kafe, bar ve gece kulübü sayısının fazlalığı ile başkente yakışır bir eğlence hayatına sahiptir. Şehirde çok sayıda canlı müzik yapan mekan bulmak da mümkündür. Taşkent gece kulüpleri ve barları müzik konusunda oldukça iddialıdırlar. Dünya müziğini yakından takip eden Djlere sahip olan mekanlarda doyasıya eğlenebilirsiniz. Son zamanlarda oldukça gelişen Özbek müziği ile de Taşkent gecelerinde eğlenebilirsiniz.

Hem gece hem gündüz hareketin hiç kesilmediği Puşkin Caddesi, Taşkent’te yaşayanların buluşma noktasıdır. Gece hayatı konusunda da çok sayıda mekan alternatifi sunan Puşkin Caddesi Taşkent’te eğlenmek için en uygun noktalardan bir tanesidir. Puşkin Caddesi’nde kendi eğlence anlayışınıza göre bir mekan mutlaka vardır. Buradaki mekanların büyük çoğunluğunu orta halli barlar ve publar oluşturuyor. Taşkent’in genç ve öğrenci nüfusu tarafından sıklıkla tercih edilen bu barların pek çoğunda canlı müzik yapılıyor. Bu mekanlarda dilerseniz canlı müzik eşliğinde içkinizi içebilir ve keyifli bir akşam geçirebilirsiniz. Canlı müzik olmayan bar ve pubların içleri dans edebileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Hareketli bir akşam geçirmek ve dans pistinde müziğe eşlik etmek isterseniz bu eğlence mekanları sizin için doğru tercih olacaktır.

Onlarca eğlence mekanının olduğu Puşkin Caddesi’nde daha lüks hizmet alabileceğiniz, büyük gece kulüpleri de mevcut. Bu gece kulüplerini tercih eden müşteriler genelde iş adamları ya da iş amacıyla Taşkent’e gelen ziyaretçilerden oluşuyor. Bu büyük ve lüks gece kulüplerinde eğlenmek istiyorsunuz gitmeden önce mekanı araştırmanızı öneririz. Lüks gece kulüplerinin bir kısmı girişte ücret talep etmektedir. Mekana göre değişse de bu ücret yaklaşık 5000-6000 Özbek Somu civarındadır. Giriş ücreti talep eden gece kulüplerinin bir kısmı ise kadın ve erkek müşterilerinden farklı ücretler almaktadır. Taşkent’te bulunan lüks gece kulüplerinin bir kısmında ise kapıda kıyafet ve yüz kontrolü yapılmaktadır. Gitmeden önce hangi kıyafetlerin geri çevrildiğini hangilerinin kabul edildiğini öğrenmeniz kapıda nahoş bir durumla karşılaşmanızı önleyecektir.

Taşkent gece hayatının yoğun olarak yaşandığı bölgelerden bir tanesi de Kahkara Caddesi’dir. Dilerseniz buradaki eğlence mekanlarında da vakit geçirebilirsiniz. Ağırlıklı olarak Rus ve Batı tarzı müziklerin çalındığı Kahkara bölgesindeki eğlence mekanlarında da renkli bir akşam geçirebilirsiniz.

Taşkent’te geceleri hem eğlenmek hem de kültürel ve sanatsal etkinliklere katılmak isterseniz de sayısız seçeneğiz bulunuyor. Şehirde çok sayıda sinema ve tiyatro salonu bulunuyor. Özbekçe bilmiyorsanız bile sorun yaşamazsınız çünkü Taşkent sinema salonlarında gösterilen filmlerin büyük çoğunluğu İngilizce ya da Rusça altyazılı olarak verilmektedir. Dünya sinemasından örneklerin büyük çoğunluğu ise orijinal dilleriyle gösteriliyor. Tiyatro salonları da şehrin dört bir yanına dağılmış durumda. Önceden bilet ayırtarak keyifli bir oyun seyredebilir ve hoş bir akşam geçirebilirsiniz. Taşkent konser salonlarında da çeşitli etkinlikler bulmanız mümkün.

Taşkent Festivalleri

Taşkent’te yılın farklı dönemlerinde gerçekleştirilen çok sayıda festival bulunuyor. Çeşitli festivallere ev sahipliği yapan Taşkent’e gitmeden önce etkinlik takvimine göz atmanızı öneririz.

Taşkent Pilav Festivali: Nisan ayında gerçekleştirilen bu festivalde birbirinden lezzetli ve çeşitli pilavlar yapılmaktadır. Pilav-fest adıyla da bilinen bu festivalde Özbek mutfağının vazgeçilmezi olan pilavlar yapılarak ziyaretçilere ikram edilmektedir.

Taşkent Bira Festivali: Her yılın haziran ayında gerçekleştirilen bu festivalde çeşitli aromalarda biralar ikram edilmektedir.

Özbek Türk Film Festivali: Kasım ayında gerçekleştirilen festivalde Türki Cumhuriyetlerden çeşitli filmler gösterilmektedir.

Taşkent Resmi Tatiller

14 Ocak: Vatan Himayecileri Günü

8 Mart: Dünya Kadınlar Günü

21 Mart: Nevruz Bayramı

9 Mayıs: Hatıra ve Saygı Günü

1 Eylül: Bağımsızlık Bayramı

1 Ekim: Öğretmenler Günü

8 Aralık: Anayasa Günü

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Taşkent İçin Faydalı Bilgiler

Ambulans: 103

Yangın: 101

Polis: 102

Acil Durum: 1050

Taşkent Türkiye Dış Temsilcilikleri

Taşkent, T.C. Taşkent Büyükelçiliği’nin görev alanına girmektedir.

Adres: Akademik Yahya Gulyamov Ko’chasi. No:87

Taşkent/Özbekistan.

Telefon: +(998) 71 113 03 43, +(998) 71 113 03 44

Taşkent Para Birimi

Taşkent’te Özbekistan’ın para birimi olan Özbek Som’u kullanılmaktadır. 1 Türk Lirası 1035 Özbek Som’u (UZS)dur.

Taşkent’in Resmi Dili

Taşkent’in resmi dili Özbekçedir.

Taşkent Saat Farkı

Taşkent ile Türkiye arasında 2 saatlik fark vardır. Taşkent saati Türkiye saatinden 2 saat ileridedir.

Taşkent Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 1.9oC
    • Şub 3.9oC
    • Mar 9.4oC
    • Nis 15.5oC
    • May 20.5oC
    • Haz 25.8oC
    • Tem 27.8oC
    • Agu 26.2oC
    • Eyl 20.6oC
    • Eki 13.9oC
    • Kas 8.5oC
    • Ara 3.5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 2.309.300 / Dil: Özbekçe  / Para Birimi: Özbek Somu (UZS) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün