Pamukkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Nüfus olarak Denizli’nin en büyük ilçesi olan Pamukkale; antik çağlardan beri çok önemli kültürlerin merkezi olan, şifalı kaplıcaları ile ünlü bir yerleşim yeridir. Kalsiyum oksit içeren termal suların oluşturduğu travertenleriyle ünlü Pamukkale, dünyanın sayılı doğal alanlarındandır. Bu nedenle "Dünyanın Sekizinci Harikası" olarak adlandıran Pamukkale ölmeden önce görülecek yerler listenizde mutlaka olmalı. Adını, pamuk gibi bembeyaz travertenlerin görüntüsünden Pamukkale ile iç içe olan antik kent Hierapolis ise, şehri kuran Bergama kralının karısı Hiera’ya ithafen isimlendirilmiştir.

Dünyanın dört bir yanında, Çin'den İran'a, ABD'den Afganistan'a kadar pek çok dramatik traverten terasları var. Ancak dünyanın hiçbir yerinde, binlerce yılda oluşmuş kireçtaşı üzerine kurulmuş kaplıcalarla kaplı pitoresk traverten oluşumlarının bulunduğu başka bir yer yok. Üstelik burası sütunlu sokaklar, tapınaklar, hamam evleri, nekropolis ve pastoral bir yerleşim yeri olan bir spa kenti. Siz de Hierapolis ziyaretinizde Romalıların yaptığı gibi travertenlerde yıkanabilir, sıcaklığı yaklaşık 36°C olan mineral zengin sularla dolu antik havuzda eski çağlardan kalma batık sütunlar arasında yüzebilirsiniz. Bu kaplıca sularının kalp, damar sertliği, tansiyon, romatizma, deri, göz, raşitizm, felç, sinir ve damar hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. 

Antik bölgeye yaklaşmanın en iyi yolu, güney kapısından başlayarak traverten yolundaki oluşumlar boyunca ilerlemektir. Bu arada şunu belirtmekte fayda var: Ayakkabı ve hatta sandalet giymeye (yumuşak kalsit yataklarının aşınmasını veya lekelenmesini önlemek için) izin yok. Bu nedenle ayakkabılarınızı (ve antik kalıntıları keşfetmek için ihtiyacınız olan her şeyi) bir çanta ile getirin. Mayo getirmek, yol boyunca ılık, akuamarin havuzlarına girmenize ve terasın tepesindeki antik havuzda yüzmenize izin verir. Bütün gün travertenleri, havuzları ve kalıntıları en iyi şekilde yaşayarak fotoğraflayabilirsiniz. 

Helenistik dönemden beri güçlü uygarlıklara ev sahipliği yapan Pamukkale, Türkiye’nin dünya çapında tanınan biricik sembolüdür ve yıl boyunca yerli-yabancı turistlerin akın ettiği bir turizm cennetidir. Pamukkale, hem doğal hem de kültürel varlıkları sebebiyle, 1988 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.

Pamukkale ve çevresinde yapabileceğiniz şeyler sadece travertenlerin bulunduğu bölge ile sınırlı değil. Tarihi ve doğa turizmi açısından adeta bir cennet olan bölgede pek çok keşfedilecek şey mevcut. Gezinize biraz macera katmaya meraklı iseniz Pamukkale üzerinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Bölgenin ılıman iklimi her mevsim uçuşa izin veriyor. Eğer daha önce yamaç paraşütü denemediyseniz bu bölgenin amatörlere oldukça uygun olduğunu belirtmekte fayda var. 70 metre yüksekliğindeki alçak tepeden kendinizi beyaz traverten manzarası eşliğinde rüzgara bırakabilirsiniz. Alternatif turizm meraklıları için bu oldukça ilgi çekici bir aktivite olacaktır. Pamukkale dışında bölgede pek çok yamaç paraşütü yapılan yer mevcut. Kaklık, Çameli, Honaz bunlardan birkaçı olup 2 bin metre yüksekliğe sahip Honaz, sadece profesyoneller için kullanılan bir pisttir. Kaklık'ta ise 300 metre yüksekliğe sahip alanda rüzgarın şiddetine göre 5 saate kadar havada süzülebilirsiniz. 

Alternatif turizm meraklılarının oldukça seveceği Pamukkale ve çevresindeki bisiklet parkurları, trekking rotaları, dağcılık ve mağaracılık aktiviteleri ise deneyimlenmeyi bekleyen diğer seçenekler. Pamukkale Ören Yeri'nden başlayarak Karahayıt, Haytabey, Uzunpınar, Kurtluca, Güzelpınar, Irlıganlı, Korucuk Kavşağı ve Pamukkale kasabasında biten bir bisiklet parkuru mevcut. Diğer bir bisiklet rotası ise sırasıyla şu bölgeleri kapsar: Pamukkale Ören Yeri, Develi Köyü, Yukarı Şamlı, Aşağı Şamlı, Duacılı, Sığma, Ada, Çeşmebaşı, Kavakbaşı, Pamukkale kasabası.

Doğa yürüyüşü severlerin bu bölgedeki koruma alanlarına hayran kalacakları kesin. Honaz Dağı, Babadağ, Beşparmak Dağı ve Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı yürüyüş için uygun alanlar. Karcı Dağ, Babadağ Yaylaları, Cankurtaran Çamlığı ve Honaz Dağı, Çardak Çambaşı, Karagöl Çamlığı, Çivril Akdağ Tabiat Parkı (zorluk derecesi yüksek yürüyüş güzergâhları), Karanlık Dere, Tokalı Kanyonu, Sığır Kuyruğu, Akkale de sizin için önerebileceğimiz trekking parkurları.

Pamukkale'ye kış aylarında geldiyseniz, ören yeri gezinizin ardından Bozdağ'a çıkarak kayak da yapabilirsiniz. 2 bin 419 metre yükseklikteki dağ, Batı Anadolu'nun en büyük kayak merkezine sahip. Merkezde Birinci Etap Kayak Alanı’nda 3 bin 950 metre uzunluğunda ve saatte 2 bin 700 kişi kapasiteli iki telesiyej ve bir teleski bulunuyor. İkinci Etap Kayak Alanı ise snowboard kayak pist alanı olarak kullanılıyor. Bozdağ’da kayak sezonu aralıkta başlıyor, nisana kadar sürüyor.

Pamukkale seyahatinizi ne zaman planlarsanız planlayın doğa sizi cömert seçenekleri ile şımartacak. Bölgedeki şelaleler, yüksek dağlar, göller, milli parklar ve yaylalar sayısız seçenekle sizleri bekliyor. Ayrıca Türkiye’nin en güzel manzaraya sahip teleferik hatlarından biri olan Bağbaşı Kent Ormanı’ndan Bağbaşı Yaylası’na uzanan hat, panoramik bir manzara sunuyor. 300 metre rakımdan bin 400 metreye yükselen teleferik, Denizli merkezde bulunuyor. UNESCO korumasına girmiş pek çok noktaya sahip Denizli'nin ayrıca koruma listesine girmeye adaylığı bulunan doğal güzellikleri de var. Beyağaç Anıt Karaçam Ormanı da bunlardan biri. Bu ormandaki anıt ağaçların yaşlarının bin ile bin 300 arasında olduğu tahmin ediliyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye aday olan çam ağaçları, Beyağaç ile Köyceğiz arasındaki Sandıras Beyağaç Anıt Karaçam Ormanı Dağı eteklerinde bulunuyor.
 

Tanıtım Videosu: