Volgograd Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Volgograd_10272.jpg

Volgograd, 1589–1925 yılları arasında Tsaritsyn, 1925–1961 yılları arasında ise Stalingrad adını almış olan önemli bir endüstriyel merkezdir. Kuzeyden güneye uzunluğu 80 kilometredir ve güncel adını kendinden aldığı Volga Nehri’nin batı kıyısında yer alır.

Şehir, İkinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya Ordusu ile yapılan Stalingrad Muharebesi’nde gösterdiği direnişle meşhurdur. Tarihin en uzun ve kanlı savaşı olarak adlandırılan bir savaştır bu.

Şu an Volgograd kendisiyle aynı adadaki radyonun idari merkezidir. Rusya’nın ekonomik, kültürel, tarihi ve endüstriyel anlamda en önemli merkezidir. Şehrin ana sinai faaliyetleri yakıt, kimya, petrokimya, ahşap işçiliği, ışıklandırma, gıda, metalurji, makina, inşaat malzemeleri ve enerji sektörleridir. Avrupa’nın en büyük nehir limanına sahip olan Volgograd, önemli bir turist çekim merkezidir. Doğası, mineral kaynaklar, SPAları ve zengin tarihiyle her yıl pek çok turisti büyülemektedir.

Volgograd ile İlgili

Volgograd’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Volgograd’a direkt uçuş bulunmamaktadır. Ancak şehirde yer alan uluslararası havaalanı sayesinde aktarmalı uçmak mümkündür. Şehir merkezine otobüs seferleri mevcuttur.

Volgograd’a Ne Zaman Gidilir?

Volgograd’da bozkır iklimi hakimdir. Kışlar oldukça soğuk, hatta dondurucu geçer. Yazlar ise sıcaklık değeri yüksektir. Kışın ortalama sıcaklık -5 ila -10 derecedir. Yazın bu durum 20-27 derece arasında seyreder. Dolayısıyla kenti ziyaret etmek için en ideal dönem yaz mevsimidir.

Volgograd’da Nerede Kalmalı?

Volgograd’da farklı bütçelere uygun olacak şekilde hostelden 5 yıldızlı otellere kadar seçenekler mevcuttur. Ancak şehir merkezindeki oteller, genellikle turlarla gelen turistler tarafından doldurulmaktadır. Rezervasyonu önceden yapmanız faydalı olacaktır.

 Volgograd İçi Ulaşım

0_8aa6b_e6bedc28_orig

Volgograd'ın toplu taşıma sistemi gelişmiştir ve Volgograd Metrotram isimli hafif raylı sistemi de kapsar. Şehir merkezi yürüyerek gezmeye uygundur.

Volgograd Mutfağı

Rus mutfağı denince ilk akla gelen deniz ürünleri, ülkenin mutfak kültürünü diğerlerinden farklılaştıran başlıca öğelerden biri olarak bilinir. Diğer öğünlerde olduğu gibi, kahvaltıda da havyar, lakerda ve balık çeşitlerini tüketen Ruslar, bu özellikleriyle dünya mutfakları arasında farklı bir yere sahiptirler. Mersinbalığı ile birlikte tüketilen ve Wolga-Schnitte olarak bilinen esmer lakerda ekmeği ile kristal, heykel gibi birçok sanat eserine de ismini veren dünyaca ünlü Rus Yumurtası (Faberge) Rusya’da kahvaltı sofrasının vazgeçilmezlerindendir. Bu özellik, Rusların proteine dayalı beslenme alışkanlıklarının bir yansıması olarak da görülebilir. Rus kahvaltı sofrasında reçel, marmelat gibi tatlı çeşitleri rağbet görmezken; süt, kahve, kokulu siyah çay ve meyve suları tipik kahvaltı içecekleridir.

Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var. Kuzey Rusya’da “Shchi” (lahanalı ve balıklı bir çorba), lahanalı yemekler, çavdar ağırlıklı bir içki olan “Kvass” ve genelde arpa içerikli yemekler tercih edilirken, Don bölgesinde “Ucha” denilen ve domatesle hazırlanan balık çorbası, Güney Rusya’da ülkenin dünyaca ünlü ‘Borsc çorbası’ tercih ediliyor. Ormanlık bölgelerin mutfağında ise av etleri, tütsülenmiş etler, kurutulmuş balıklar, mantar ve orman yemişleri başrol oynamaktadır. Bizim şiş kebaba Ruslar ‘Şaşlık’ diyorlar. Etler biraz daha iri doğranıp aralarına soğanlar yerleştirilerek şişe diziliyor. Mantar, hemen hemen her yemekte yer alır. Tatlılar, yaban mersini ve ribes gibi orman yemişleri ve balla hazırlanır. Yabanmersini, ribes, fındık ve bal gibi. Bal, ayrıca Sibirya’nın bazı bölgelerinde kuvvetli içkilerin yapımında da kullanılmaktadır.

Her ne kadar bünyesinde ayrı mutfak kültürlerini barındırsa da Rus mutfağının en büyük ortak özelliği, ülkenin hemen her yerinde yetişen aromatik otlar ve baharattır. Bunlar antik çağlardan beri Rus damak tadının vazgeçilmez lezzetleridir. Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi aromatik bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılır.

Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de ‘Smetana’ denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar. Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor. Ekşi krema bizim süt kremasına benzemektedir ancak tadı biraz daha ekşidir. Rus mutfağı sadece zenginliği ile değil, çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çeker. Yemeğin tadı kadar sunumu da çok önemli bir detay. İhtişamlı aksesuarlar sofra atmosferine seçkin bir hava verir.

Popüler restoranlar

Na Allee, Rimini, Grand Cafe, Bochka, Kayfe.

Bahşiş

Rusya’da bahşiş bırakma oranı toplam hesabın yüzde 5’i ila yüzde 15’i arasında değişmektedir.

Volgograd’da Alışveriş

Hem Rus hem de Batı kültürünün alışveriş alışkanlıklarının bir araya geldiği bir şehir Volgograd. Şehir merkezinde gezerken tasarım butiklerindenantikacılara kadar uzanan farklı anlayıştaki mağazalarla karşılaşmak mümkün. Uluslararası zincir mağazalarsa, Evropa City Mall ya da The Piraminda Shopping Center gibi alışveriş merkezlerinde yer alıyor.

Volgograd Gece Hayatı

Bir turist merkezi olan Volgograd’ın gece hayatı oldukça renklidir. Özellikle şehir merkezinde çok sayıda mekan vardır. Daha çok DJ’lerin çaldığı mekanlar yer alırken, az da olsa canlı müzik dinleyebileceğiniz ya da yöresel dansları izleyebileceğiniz mekanlar da mevcuttur. Belaya Loshad, Club Molotov, White Horse ya da Pionerskaya uğrayabileceğiniz mekanlar arasında.

Volgograd Festivaller

Maslyanitsa (Rus krebi) Festivali (Şubat)

Troitsa Halk Festivali (Paskalya sonrası)

Şehir Günü Kutlamaları (Eylül ayının ikinci Pazarı)

Volgograd Resmi Tatiller

Yeni Yıl Tatil Haftası

Ortodoks Noel Günü (7 Ocak)

Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)

Bahar ve İşçi Bayramı (1-2 Mayıs)

Zafer Günü (9 Mayıs)

Rusya Günü (12-13 Haziran)

Birleşme Günü (4 Kasım)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Volgograd İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Volgograd Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Rusya’ya girmek için vize alması gerekmemektedir.

Volgograd Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -6.3oC
    • Şub -6.6oC
    • Mar -0.5oC
    • Nis 9.2oC
    • May 15.9oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23.6oC
    • Agu 22.3oC
    • Eyl 15.6oC
    • Eki 8.1oC
    • Kas 0.3oC
    • Ara -4.7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1,021,215 / Dil: Rusça / Para Birimi: Rus Rublesi (RUB) / İklim: Bozkır / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün