Siirt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

siirtte-kentsel-donusumu-destekler-misiniz.jpg

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan SiirtBitlisBatmanŞırnakMardin ve Van’la komşudur. Siirt’in 7 ilçesi ve 12 belediyesi vardır. Bu ilçeleri şöyle sıralamak mümkündür: Baykan, Eruh, Kurtalan, Pervari, Siirt Merkez, Şirvan ve Tillo. Türklerin Anadolu’da ilk yerleşim yerlerinden biri olan Siirt, bereketli topraklara, köklü bir tarihe ve manevi bir atmosfere sahiptir. Siirt Vakayinamesi adında, Siirt Kildani Kilisesi Başpiskoposu Adday Şer tarafından yazılan bir kitap da bulunmakta, şehrin dine değin tarihini, o dönemde şehirde yaşayan halkın ve çevredeki diğer devletlerin ilişkilerini anlatmaktadır. Siirt tarihinin bir dönemine ışık tutmaktadır.

Devamını Oku

Siirt ile İlgili

Siirt Nerededir?

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Siirt, Batı tarafından Batman’a, Güneyden Şırnak ve Mardin’e, Doğu tarafındansa Van’a komşudur. Engebeli bir araziye sahip olan Siirt, HerakolDağı’na, BekoviDağı’na ve ÇerrandDağı’na ev sahipliği yapmaktadır. Bu dağlar bir yay şeklinde ilerler ve Hakkâri Dağlarıyla birleşir.

Siirt’e Nasıl Gidilir?

Kara yolu ile ulaşım sağlanabilen şehre isterseniz özel aracınızla isterseniz şehre giden özel otobüs firmalarıyla ulaşabilirsiniz. Diyarbakır’a kadar gelen Güney Kurtalan Ekspresi ile Ankara’dan tren ile Diyarbakır’a gelebilir oradan da otobüsle 180 kilometre uzaklıktaki Siirt’e gidebilirsiniz. Güney Kurtalan Ekspresi, Kayseri, Sivasve Malatya duraklarında da durmaktadır. Bur duraklardan da trene binip Diyarbakır’a oradan da Siirt’e varabilirsiniz.

Hava yoluyla ulaşmak isteyenler 180 kilometre uzaklıktaki Muş’ta bulunan ve 200 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır’daki havaalanını kullanabilirler. 1994 yılında Siirt’te inşa edilen de bir havaalanı aslında bulunmaktadır ancak günümüzde aktif durumda kullanılmamaktadır.

Siirt’e Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklime sahip olan Siirt, yaz aylarını sıcak ve kurak yaşamaktadır. Güneydoğu Anadolu Projesi sonrası ilkbaharda daha fazla yağış alan şehir ilkbahar aylarını yağmurla beraber geçirir. Gece gündüz sıcaklık farkı çok olan şehirde kış ayları özelliklerini diğer mevsimler kadar belirgin yaşamaz. Gitmeden önce günce hava durumunu kontrol etmek ve mevsimin gerekliliklerine göre hazırlık yapılması gerekmektedir.

Siirt’te Nerede Kalınır?

siirt_kurban_bayrami_namazi_tam_saat_kacta_2017_1504017898_2256.jpg

Siirt’te konaklama seçenekleri turistik diğer şehirlere göre biraz daha az. Bu seçenekler şehir merkezinde yoğunlaşmaktadır. Siirt’te Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan “işletme belgeli” konaklama tesisi bulunmamaktadır. Yine de belediye belgeli tesisler bulunmaktadır. Kalınacak yerleri ayarlarken bu otellere bakabilir, fiyat olarak uygun seçenekleri olan Öğretmenler Evi’nde konaklama yapabilir aynı zamanda akşamları tesisin restoranını da deneyebilirsiniz. Belediye belgesi olan Otel Erdef’i, Büyük Otel’i, Özer Otel’i ve Vatan Oteli’ni tercih edebilirsiniz.

Daha fazla olanağı ve odası bulunan bir oteli tercih etmek isterseniz engelli odası da bulunan Barden Hotel & Spa’yı konaklama için kullanabilirsiniz. Misafirlerine sunduğu olanaklardan ve konum olarak Siirt’in ana caddesi olan Hükümet Caddesi’nde bulunduğu için bu otelin fiyatları diğer seçeneklere göre biraz daha pahalı. Şehirdeki tek büyük otel olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Gitmeden önce rezervasyon yaptırabilirsiniz. Oteller ve öğretmen evi dışında şehirde başka konaklama seçenekleri de bulunmaktadır. Konuk evleri, pansiyonlar ve gecelik olarak kiralanabilen evler ve polis evi de tercih edilebilir.

Siirt’te Gezilecek Yerler

Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında bulunan Siirt’in birçok gezilecek ve görülecek yer var. Cilalı Taş Devri’nden beri birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu topraklarda gezerek o dönemlere gidip tarihi yeniden yaşayabileceksiniz. Anadolu’daki Türklerin ilk yerleştiği topraklar olan şehir, hem ilmî hem de tarihî açıdan ziyaretçilerine birçok şey vaat ediyor.

Siirt’te Gezilecek Yerler

Tarihiyle, doğasıyla, şifalı sularıyla Siirt’te gezilecek çok yer var. Botan Mağaraları, Ulu Camii, Saat Kulesi, Veysel Karani Türbesi, Dervin Kalesi ve Cumhuriyet Camii bunlardan sadece birkaçı. İlk yerleşim yerlerinden biri olan Erzen Ören Yeri ve mağaradan çıkan Sağlarca Kaplıcası’yla gezmek için bir sürü alternatif sunuyor. Adını andığımız bu yerlerle ilgili detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabileceksiniz.

Devamını Oku

Siirt’te Şehir İçi Ulaşım

Siirt’te ilçeler arası ulaşım belediye otobüsleriyle ve minibüslerle sağlanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda ulaşım araçlarını satan ve yeni ulaşım araçları alan belediye, her yıl otobüs sayısını artırmaktadır. Otobüs seferleri belirlidir ve belediyenin internet sitesinde bulunmaktadır. Bu otobüsler engelli vatandaşlar için donanımlıdır. Aynı zamanda şehir içinde taksi ile de ulaşım sağlanabilmektedir.

Siirt Mutfağı

Birçok kültüre ev sahipliği yapan Siirt’in mutfağı da bu çeşitliliği en güzel şekilde göstermektedir. Mezopotamya’dan beri önemli bir nokta olan bu topraklar birçok kentten izler taşır. Bu izler Siirt’in günümüzdeki yemek kültürünü de etkilemiştir.

Yemeklere geçecek olursak bu yöreye ait birçok lezzet bulunmaktadır. Bunların başında büryan, püryan veya biryan olarak bilinen lezzet geliyor. Kuzu etinin derin bir kuyuda kızgın ateşte pişirilmesiyle yapılan bu yemek genelde yazın hazırlanıyor. Görsel olarak da şölen yaratan perde pilavı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sofralarda yerini bulmaktadır. Bir yufkanın içinde pilavın tavukla ve birçok baharatla birleşerek hazırlanan bu yemek yörenin ağır yemeklerindendir.

Köfteye gelirsek Siirt kiteli yani Siirt Köftesi de oldukça lezzetli bir tat. Bazı yörelerdeki içli köfteye de benzetilen bu köfte, köftelik bulgur, yarma, kıyma soğan ve reyhanın harmanlanması ve şekillendirilerek pişirilmesiyle yapılıyor. Yöredeki bir başka köfte ise ismeket köftesi. Görüntü olarak çok fazla iştah açmasa da tadı oldukça güzel olan bu yemek bulgur, haşlanmış patates, yumurta ve yağsız kıymadan yapılmaktadır. Farklı bir tat arayanlar içinse en güzel önerilerden biri zerfet. Hem sarımsaklı yoğurdun hem de şekerin konulduğu bu yemek birçok baharat konularak hazırlanabilmektedir.

Çorbalara gelecek olursak çok bilinen iki tane çorbası var Siirt’in. Bunlardan mihr çorbası nohut, buğday ve yoğurtla yapılmaktadır. Üzerine kızdırılmış yağ dökülerek servis yapılmaktadır. Diğer çorbaysa pırtıkeçorbası. Diğerinden daha ağır olan bu çorba ıspanak, sumak, pirinç, soğan ve salça ile hazırlanmaktadır. Siirt’teki evlerin mutfağında oldukça fazla pişen Arap dolması, kuru patlıcanın ve biberin doldurulmasıyla yapılıyor. Zengin iç harcı ve baharatlarıyla yöreye özgü güzel tatlardan biridir. Yemeklerden sonra tatlılara gelecek olursak gebole oldukça ilgi çekici bir seçenek. Siirt’e has olan bu tatlı süt, un ve pekmezden yapılmakta ve cevizle süslenerek servis edilmektedir. Tatlılardan bir diğer seçenekse imçerket. Güzelce yoğrulup ardından kesilerek bölünen hamurun yağda kızartılmasıyla yapılan bu tatlı şekere bulanarak hazırlanmaktadır. Dilerseniz fıstık veya cevizle de ikram edilmektedir.

Siirt’te Alışveriş

33791652.jpg

Siirt hem tarihî çarşılara hem de modern alışveriş merkezlerine sahip. Böylelikle hem tarihi yerlerde alışveriş yapabilir ya da alışveriş merkezlerinde büyük mağazaları gezebilirsiniz. Alışveriş merkezlerini gezmek isteyenler için AnderaparkSiirt Park ve Grosmall iyi seçenekler olabilir. Tarihî çarşıları gezmek istenilirse, Şeyhler ÇarşısıTabbaklar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Helvacılar Çarşısı gezinilebilir.

Devamını Oku

Siirt’te Gece Hayatı 

burasi-atakoy-degil-pervari.jpg

Siirt gece hayatı daha çok merkezde yaşanmaktadır. Daha çok kahve ve çay bahçelerine sahip olan Siirt’te bar, disko tarzı eğlence mekânları çok azdır. Pervari Belediyesi yapılan modernleştirme çalışmalarında sonra bölgedeki alt yapı sorunlarını çözmüş ve etrafı güzel ışıklarla donatmıştır. Geceleri burası çok güzel görüntüler vermektedir. Gece eğlence mekânları daha çok öğrenciler tarafından tercih edilir yine de bu mekân sayılarının azlığından akşamları bar tarzı mekânlar çok tercih edilmez.

Halk geceleri birbirlerine oturmaya gider, sokaklarda bulunan çay bahçelerinde vakit geçirerek zaman geçirmektedir. Bu yerlerden biri Yudo. Dondurması ünlü olan mekân şehir merkezinde bulunmaktadır. Yaz aylarında dolu olan bu mekân tercih edilebilir.

Siirt Festivaller

Siirt’e gittiğinizde halkın geleneksel eğlencelerine katılmak kaçınılmaz olacaktır. Sinemadan müziğe birçok etkinliğe katılabilir, ilçelerin kendilerine özgü yaptığı festivallerle yöre halkını daha iyi tanıyabilirsiniz.

Mahalli Yumurta Bayramı: Her yılın mayıs ayında kutlanan bayramda her evde yumurtalar haşlanır. Hatta yeni evlenen ve nişanlı olan çiftlere yumurtalar gönderilir. Kutlamanın yapılacağı alanlara gelinerek yumurtalar boyanır ve tokuşturulur, eğlenceler düzenlenir. Bayramın ikinci günü “Şihrilmemelik” adı verilen nişanlıların eğlenceleri başlar.

Mahalli Cigor Bayramı: Her yıl şubat ayının ilk pazartesi kutlanan bayram 3 gün sürmektedir. Birinci gün erkekler, ikinci günse kadınlar yöredeki tepelere çıkar ve nergis çiçeklerini toplarlar. Bir araya gelen halk aralarında eğlenceler düzenler.

Şihirler Bayramı: 13 Mayıs’ta başlayan ve bir ay süren bu bayram boyunca yöre halkı türbe ziyaretleri yapar ardından da eğlenceler düzenlerler. Evlenme çağına gelen erkeklerin anneleri bu dönemde eğlencelerden oğulların gelin bakarlar.

Dem: Bölgede daha öncelerde yaşayan Hıristiyan halkından kaldığı düşünülen bu bayram Noel’e benzer özellikler göstermektedir. Tarih olarak da Noeller paralellik gösteren dem günümüzde de kutlanmaktadır.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Siirt İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta ve İtfaiye: 110

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 484 223 22 60 - 64

Siirt Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 24oC
    • Tem 29oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 17oC
    • Kas 11oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 320.000 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün