Alanya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

AlanyaAkdeniz Bölgesi’nde bulunan Antalya iline bağlı, şehir merkezinin doğusunda yer alan, turizm ile ön plana çıkmış ilçelerin başında gelir. Toros Dağları ile Akdeniz’in muhteşem maviliğinin arasında kurulmuş bir yerleşim bölgesidir. AlanyaAntalya’nın GazipaşaGündoğmuş ve Manavgat ilçelerine aynı zamanda da Konya ile Karaman’a sınır komşusudur. Bakılan her noktada doğal, tarihî ve kültürel güzellikleri cömertçe sergileyişiyle eşsiz güzellikteki sahil ilçelerinin en önemlilerinden biri olma özelliğini korumaktadır. Antalya şehir merkezi ile Alanya arasında kara yolu ile yaklaşık 140 kilometre mesafe vardır. Bu mesafe tahminî olarak 2 saatlik bir araç yolculuğu gerektirir. İstanbul’dan Alanya’ya kara yolu ile yaklaşık olarak 800 kilometrelik yolu tahminen 10 saatte tamamlayarak ulaşabilirsiniz. Ulaşım için hava yolunu tercih edecekseniz, bu mesafe yaklaşık 560 kilometre ve tahminen 50 dakikaya inecektir. Eğer Alanya’ya Ankara’dan gelecekseniz kara yolundan yaklaşık 520 kilometrelik ve tahminen 6,5 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekecek. Tabii bu süre ve mesafeler hava yolu opsiyonu için yaklaşık 380 kilometre ve 30 dakika civarına inecektir. Havalimanı olarak Antalya veya Gazipaşa’daki alternatifler değerlendirilebilir. Bu konuda karar verirken Gazipaşa Havalimanı ve Alanya arasında 40 kilometre, Antalya Havalimanı’ndan ise 125 kilometre mesafe oluşu özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
 

Devamını Oku

Alanya ile İlgili

Alanya Nerededir?

Alanya, ülkemizin güney sahillerinde yer alan güzide bir turizm beldesidir. Ülkemizin Akdeniz’e komşu illerinden Antalya’nın ilçesi olup, şehir merkezinin doğusunda ve şehir merkezine yaklaşık olarak 140 kilometre mesafededir. Antalya’nın ManavgatGündoğmuş ve Gazipaşa ilçelerine komşudur. Ayrıca kuzeydoğu’sundan Konya ve Karaman illerine de sınır komşusudur.

Alanya’ya Nasıl Gidilir?

Antalya şehir merkezi ile Alanya arasında kara yolu ile yaklaşık 140 kilometre mesafe vardır. Bu mesafe tahminî olarak 2 saatlik bir araç yolculuğu gerektirir.İstanbul’dan Alanya’ya kara yolu ile yaklaşık olarak 800 kilometrelik yolu tahminen 10 saatte tamamlayarak ulaşabilirsiniz. Ulaşım için havayolunu tercih edecekseniz, bu mesafe yaklaşık 560 kilometre ve tahminen 50 dakikaya inecektir. Eğer Alanya’ya Ankara’dan gelecekseniz kara yolundan yaklaşık 520 kilometrelik ve tahminen 6,5 saatlik bir yolculuk yapmanız gerekecek. Tabii bu süre ve mesafeler hava yolu opsiyonu için yaklaşık 380 kilometre ve 30 dakika civarına inecektir. Havalimanı olarak Antalya veya Gazipaşa’daki alternatifler değerlendirilebilir. Bu konuda karar verirken Gazipaşa Havalimanı ve Alanya arasında 40 kilometre, Antalya Havalimanı’ndan ise 125 kilometre mesafe oluşu özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.

Alanya’ya Ne Zaman Gidilir?

Alanya, Güney sahillerinde yer alması ve tipik bir Akdeniz iklimi hâkimiyeti nedeniyle ilkbahar aylarının başlarından son bahar aylarının sonlarına kadar ziyaret edilebilir. Yaz aylarında çok fazla nem oluşu ve sıcaklık değerlerinin çok yükselmesi ziyaretçilerin ziyaret dönemleri ile ilgili tercihleri bahar aylarına da kayabilir. Ama turizmin en yoğun olduğu dönemler genellikle yaz aylarıdır.

2000 yılından beri her yıl mayıs ayında Alanya Uluslararası Turizm ve Sanat Festivali gerçekleşmektedir. Alanya’ya özgü bir temanın belirlendiği ve her yıl o tema üzerinde yoğunlaşılan festivalde 2017 yılında “sevgi” teması işlenmişti. Ayrıca yine her yıl eylül ayında Uluslararası Jazz Günleri, ulusal ve uluslararası sanatçılarla dört gün boyunca eşsiz bir müzik keyfi sunmaya devam ediyor. Tarihî dokuların büyüsü ve caz müziğin eşsiz hissiyatı ile harika bir deneyim sunuyor. Kültür ve sanatın yanında Alanya’da gerçekleşen spor faaliyetleri de oldukça fazladır. “Yörüklerin izinde, Torosların Zirvesine” sloganı ile zorluk derecesi yüksek olan Alanya Ultra Maratonu, her yıl mart ayında gerçekleşiyor. Bunun yanı sıra her yıl eylül veya ekim ayında gerçekleşen Uluslararası Triatlon Yarışları da spor camiasında önemli bir yer tutuyor. Yine aynı dönemlerde Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu da Alanya’da start alıyor. Ayrıca ekim ayında Uluslararası MTB Dağ Bisikleti Turnuvası da gerçekleşen büyük çaplı spor organizasyonlarından. Alanya, spor amaçlı turizm için de adeta bir cennet. Özellikle nisan - mayıs ve eylül – ekim döneminde tatil yanında, spor, kültür ve sanat gibi ekstra fırsatları da seyahatinize ekleme olanağınız mevcut.

Alanya’da Nerede Kalınır?

Alanya’da konaklama yapmak için çok farklı alternatiflerden bahsedebiliriz. “Her şey dâhil” sistemli hizmet veren bol yıldızlı tesisler, butik oteller, kamp alanları, apart oteller ve pansiyonlar. Alanya’da her bütçeye ve her tatil anlayışına hitap eden çeşitli konaklama türlerinden oldukça fazla sayıda tesis mevcuttur. Bu sebeple Alanya tatiliniz için nasıl bir bütçe ayırdığınıza ve bu bütçeyi harcama konusunda nasıl bir dağılım yapacağınıza iyi karar vermeniz gerekiyor.

Havuzları, oyun alanları, spor salonları, plajları ve daha birçok alanı olan ve her şey dâhil sistemde hizmet veren büyük tesislerden bahsedelim biraz. Bu tarz tesisler büyük alanlar gerektirmesi sebebi ile genellikle şehir ya da ilçe merkezlerinden uzak lokasyonlara kurulurlar. Alanya’da da şehir merkezinden biraz da olsa uzak yerlerde bulunan çok yıldızlı bu tarz tesisler mevcuttur. Her şey dâhil ve ultra her şey dâhil gibi konseptlerle konukların neredeyse tüm ihtiyaçlarına cevap verirler. Bu tarz otellerin yüksek konforu konukları dışarıya çıkma, bölgeyi gezme fikrinden uzaklaştırabilir. Özellikle, nispeten uzun tatillerde bu tarz tesislerde hem konaklamanın keyfi çıkarıp hem de çevre gezilebilirse bu tarz bir tatilden büyük keyif alınabilir. Tabii bu konaklama şeklinin maliyeti biraz daha yüksektir.

Maliyetler biraz daha düşük olsun, şehir merkezi, gece hayatı ve gündüz turları da elimin altında olsun diyenler için de apart oteller tercih edilebilir tesisler arasındadır. Bu tarz tesislerde her şey dâhil hizmet veren tesisler kadar büyük bir alan ve hizmet çeşitliliğinin bulması tabii ki mümkün değildir. Bu tesislerin de avantajları ve dezavantajları bu bakışla çeşitlenmektedir. Apart otel ya da benzer tarzda hizmet veren oteller nispeten düşük maliyetli, şehir merkezine yakın, tarihî yerlere ve tekne turlarına yakın sayılabilecek noktalarda bulunarak avantaj sunar. Diğer bir yandan da bazı öğünler, hizmetler ve ekstra ödeme yapılmasını gerektiren unsurlar de dezavantaj olarak görülebilir. Tercih konukların bütçe ve taleplerine kalıyor tabii.

Bir bölgeye gitmişken her türlü tarih ve kültür özelliklerini son damlasına kadar yaşamak isteyen konukların ise tercihleri arasına tarihî ev ve konaklardan dönüştürülmüş butik oteller girebilir. Tesisler, bölgenin kültür ve mimarî özelliklerini taşıması bakımından önemli bir yer tutar. Tesislerin odalarının dizaynında da, mutfağında da kültürel motif ve değerlere sadık kalınmışsa tercih listelerine girmeleri kaçınılmaz olur. Tüm bunların yanı sıra bu tarz tesisler aile işletmesi olduğundan ve yerel insanların yönetiminde olduğu için içten bir sıcaklıkla karşılanmanız kuvvetle muhtemeldir.

Son alternatif ise doğa ile iç içe olmayı seven kampçılar için çadır kentler ve karavan duraklarıdır. Özellikle deniz kenarları ve orman içlerinde bulunan tesisler şehir merkezlerine uzak kalabilirler. Bu tarz konaklamaları tercih edecek ziyaretçilerin tesislerin ne tarz hizmetleri sunduğuna dikkat etmesi planlamaları için oldukça önemli. Aslına bakılırsa farklı alternatifler için avantaj ve dezavantaja sahip çokça opsiyon vardır. Karar verirken bütçeniz ve konaklama noktanızdan ne beklediğinize odaklanmanız, günün sonunda tatilinizden alacağınız keyif konusunda önemli bir etken olacaktır.

Alanya Otelleri

Alanya oldukça hareketli bir yaz sezonuna sahiptir, yaz ayları boyunca dolup taşar. Akdeniz ikliminin ılıman havası sayesinde yaz aylarının uzun sürdüğü bu turizm merkezinde çok çeşitli konaklama alternatifleri bulunur. Alanya’da konaklamanız sırasında kültür turundan deniz tatiline, doğa sporlarından yat turlarına kadar pek çok aktiviteye katılabilirsiniz. Uzun süredir hayalini kurduğunuz eğlenceli bir yaz sezonu geçirmek için Alanya otellerinde yerinizi hemen ayırtmalısınız. Bazı konuklar Antalya şehir merkezine 140 km uzaklıkta yer alan Alanya merkezinde konaklamayı tercih ederken bazıları kumsalı ile büyüleyen İncekum gibi Alanya’nın şirin sahil bölgelerini daha çekici bulmaktadır. Neredeyse tamamının denize yakın mesafede yer aldığı Alanya otelleri; tatil köyü konseptli oteller, butik oteller, apart oteller, 5 yıldızlı oteller ve her şey dahil resort oteller gibi oldukça geniş yelpazede hizmet vermektedir. Alanya’ya kadar gelmişken doğal güzellikleri görmeden dönmemek gerekir. Yeryüzündeki cennetin adresi kabul edilen Alanya plajları arasındaki Kleopatra Plajı, Ulaş Plajı ve Damlataş Plajı turistlerin denize girmek için en çok tercih ettiği yerler arasındadır. Alanya’daki oteller bu plajlara yakın konumda yer alır. Eğer tatil planınızı temmuz ve ağustos aylarına yapıyorsanız fiyatların yükselmemesi ve yer bulabilmeniz için erkenden rezervasyon yapmanız önerilmektedir.

 

Devamını Oku

Alanya’da Gezilecek Yerler

Alanya, konumu itibari ile tarih boyunca her zaman bir cazibe merkezi olmuştur. MÖ 20. yüzyıla dayanan tarihi ve o tarihten yakın geçmişimize kadar çok fazla ülke hâkimiyetine girişi bu düşünceyi destekler. Bu sebeptendir ki, ülkemizdeki birçok güzel bölge gibi Alanya da tam bir medeniyetler beşiğidir. Farklı uygarlıklardan kültürel ve mimarî izleri hâlâ taşımaktadır. Bir de iklimsel özellikler eklenince, bu harman Alanya’yı tarih ve turizm açısından önemli bir noktaya taşır. Ayrıca coğrafî olarak da benzerine az rastlanır kara ve deniz mağaraları, harika plajları, doğal mucize gibi akan akarsuları ve kanyonları ile gezip görmek için sabırsızlık yaratır. Gezi rotanızı buraya çevirdiyseniz, doğa ve tarih dolu harika zamanların sizi beklediğini söyleyebiliriz.

Alanya’da Gezilecek Yerler

1577 metrekare bir ilçeden bahsederken gezilecek yerlerin hepsinin maalesef birbirine yakın olabileceğini söyleyemiyoruz. Birbirine farklı uzaklıkta bulunan fakat her gördüğünüzde içinizde benzer hayranlıklar uyandıracak yerlerden bahsedelim biraz da. Görülmesi gereken yerleri ekleyerek bir rota çizmenize yardımcı olacak bir kılavuz arıyorsanız okumaya devam edin. Alanya’ya gelip AlanyaKalesi’ni görmeden, Tersane’ye gitmeden surları takip etmeden, KızılKule’ye çıkmadan geziniz eksik kalır bunu unutmayın deriz.

Bir tekne turuna katılıp tüm buraları bir de denizden görmenin keyfini sürüp, FosforluMağarası, ÂşıklarMağarası ve KorsanlarMağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. DamlataşMağarası’na girip, DamlataşPlajı’nda serinleyebilirsiniz. DimÇayı’nın kıyısında yürüyüş yapıp, DimMağarası’nı görebilirsiniz. Rotanızı, KleopatraPlajı’na, SapandereKanyonu’na, Cebel-i ReisDağı’na çevirebilirsiniz. Leartes ve SyedraAntikkentlerini gezebilirsiniz. Müze gezmeden olmaz diyenlerdenseniz AlanyaArkeolojiMüzesi, AlanyaEtnografyaMüzesi ve AtatürkEviMüzesi de ziyaretçilerini bekleyen değerlerden sadece birkaçı. Alanya gezilip görülecek yerler bakımından da oldukça zengin duruyor sizce de öyle değil mi? Yukarıda adını andığımız yerlerle ilgili detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Alanya’da Şehir İçi Ulaşım

Alanya’da şehir içi ulaşım belediyeye bağlı halk otobüsleri aracılığı ile sağlanıyor. Otobüslerde şehir ulaşım kartı, nakit ya da temassız kredi kartı ile ödeme yapılabiliyor. Tam ücreti nakit ve temassız kredi kartı ile 3 TL iken, şehir kartına sahip olanlar için 2,15 TL. Öğrenci ücreti ise temassız kredi kartı ve nakit ödeme ile 3 TL, şehir kartına sahip yolcular için ise 1,5 TL olarak fiyatlanmış durumda. Ticarî taksiler de ulaşım için bir alternatif. Bir yerden bir yere hızlı ulaşmak, otobüs beklememek ve her yere direkt olarak ulaşabilmek gibi avantajlarından dolayı ticari taksiler de tercih edilebilir bir ulaşım opsiyonları arasındadır.

Ayrıca daha esnek hareket edebilmek ve rota planlamasını kendinize göre yapabilmek için araç kiralamak da alternatifler arasında yer almaktadır. Böylece istediğiniz kadar uzağa gidebilir, istediğiniz saatte dönebilir ve istediğiniz yerde istediğiniz kadar zaman geçirebilirsiniz. Otomobil dışında motosiklet ve bisiklet de kiralayabileceğiniz ulaşım araçları arasındadır. Gezintinize spor katmak için bisiklet özellikle tercih edilebilir. Her sokağında ayrı tarih yatan Alanya gibi yerlerde yürümek de bisiklete binmek kadar keyif verici alternatifler arasındadır. Tabii bu alternatifi sağlığınız için zarar verici bir unsura dönüştürmemek adına özellikle sıcak yaz aylarında şapka takmalı, bol su içmeli ve güneş ışınlarının çok dik geldiği saatlerde yürüyüşe ve bisiklet sürmeye çıkmamalısınız. Hava durumunu da hesaba katarak kendinize en uygun ulaşım türünü tercih edebilirsiniz.

Alanya Mutfağı

Alanya da ülkemizdeki birçok bölge gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Hal böyle olunca da mutfağı da bu medeniyetlerden etkilenerek çeşitlenmiş ve zenginleşmiştir. Alanya’da tarımın daha yoğun yapılması nedeniyle, yemeklerinde sebze kullanımının haliyle yoğun olduğu bir mutfak haline dönüşmesini yadırganamaz. Özellikle buğdayı Alanya sofralarında çok çeşitli görebiliriz. Bir çorbanın içerisinde, bir meze ya da başlı başına bir yemek gibi örnekler verebiliriz. Ayrıca birçok bölgede bilinmeyen turunç kabuğu reçeli gibi Akdeniz Bölgesi’nde çokça yetişen, narenciye türündeki meyvelerden yapılan orijinal lezzetler de denenmeye değer.

Sebze ve meyvenin yoğun olması tabii ki et kullanımının olmadığını akıllarınıza getirmesin. Alanya bölgesinde sebze ve etin müthiş uyum yakaladığı yemek türleri de bulunmaktadır. Alanya mutfağının öne çıkan yemekleri İlibadasarması, ülübyemeği, yarpuzluakdarıçorbası, keşkeği andıran döğmeaşı, patatese benzeyen göleviz bitkisinden yapılan yemekler ve daha bunun gibi çok çeşitli adı pek duyulmamış yemekler mutfağa zenginlik katıyor.

Akdeniz’e gelip balık yemeden olmaz da diyebilirsiniz. Alanya da balık restoranları da oldukça fazladır. Tüm bu yemekleri Alanya meydanının çevresinde bulunan restoran ve lokantalarda deneyebilirsiniz. Fakat yemekler tadarken kültürel dokuyu da hissetmek isteyen ziyaretçiler için LokantaSu gibi tarihî konakta hizmet veren, yeşil ve hoş bir bahçeye sahip ve yöresel canlı müzikler yapan yerler de tercih sebebi olabilir. Eski ev de sıcak ve samimi ortamı ile yöresel yemek ve dokuyu birlikte deneyimleyebileceğiniz yerlerden. Et ızgara gibi bir yemek planlıyorsanız Mezze Grill OcakbaşıRestoran, balık yemek isterseniz CapariBalıkEvi denemeye değer yerlerden yalnızca birkaçı.

Alanya’da Alışveriş

Tatil için bir yere gidildiğinde, orada geçirilen zamanı hatırlatması ve evlerde bile tatil sıcaklığı hissini yaşatmasını arzulaması açısından olsa gerek, hatıralık eşyaları satın alma eğilimini hemen herkes yaşar. Her şeyin fabrikasyon ve doğallığını kaybetmiş şekilde bulunması, doğal ve el emeğine olan rağbeti de artırmıyor değil. Hal böyle olunca Alanya’dan da alışveriş konusunda önerilerimiz el emeği ve doğal ürünler olacaktır. Söz konusu el emeği ve doğal ürünler olduğu için belirlenebilen net bir maliyetten bahsedilemez haliyle. Bu durumda benzer ürünler için farklı mağazalarda farklı fiyatları da doğurabilir bu durumda, ürünün fiyatı ve bütçeniz oranında satıcılarla pazarlığa oturmanız gerekebilir. Pazarlığı da denenebilir olarak notlarınızın arasına alabilirsiniz.

Devamını Oku

Alanya Gece Hayatı 

Ziyaretçilerin özellikle yazın yoğunlaştığı ve deniz turizmi için önemli noktada olan birçok sahil yerleşim bölgesi gibi Alanya’da da gece hayatı, özellikle yaz dönemlerinde, oldukça hızlı ve yoğun akmaktadır. Çeşitli türlerde sayısız mekânda eğlence sabaha kadar devam eder. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin çeşitliliği, Alanya eğlence hayatı ile özdeşleşmiş gibidir. Turizmin ön planda olduğu birçok sahil bölgesinin aksine Alanya’da barlar belli bir sokağa sıralanmaktan ziyade, liman bölgesi yayılmış durumdadır. Etnik çeşitliliğin bu denli çok olduğu Alanya’da tek çeşit barlardan tabii ki söz edilemez. Yabancı müziklerin hâkim olduğu barlardan tutun, Rock veya pop müziğin yoğun olduğu barlardan, türkü barlara kadar gece hayatı için çok çeşitli alternatifler vardır. Bistro Bellman Club, Robin Hood Night Club, Havana Club & Bar, Summer Garden Club rağbet gören gece kulüplerinden bazılarıdır.

Devamını Oku

Alanya’daki Festivaller

Uluslararası Alanya Turizm ve Sanat Festivali

Her yıl mayıs ayında gerçekleşen ve sergiler, danslar ve konserlerle renklendirilen eğlence dolu organizasyonlardır.

Alanya Uluslararası Caz Günleri

Her yıl eylül ayında düzenlenen yerli ve yabancı katılımcılarla ve sanatçılarla zenginleşen müzik festivalidir.

Uluslararası Alanya Triatlonu

2018 yılında 28’incisi düzenlenecek olan triatlon yerli ve yabancı birçok sporcuya ev sahipliği yapan köklü bir spor organizasyonudur.

Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası

2018 yılı 4 Ekim tarihinde start alacak olan tur 58. Kez start almış olacak. Bu organizasyon sebebiyle çok sayıda sporcu ve teknik ekibi Alanya’ya gelmektedir.

Uyarı: Her festivalin tarihleri yolculuk öncesi kendi sitelerinden teyit edilmelidir.

Alanya İçin Faydalı Bilgiler

Belediye: 4448207

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Alanya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 11oC
    • Şub 11oC
    • Mar 13oC
    • Nis 16oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 26oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 20oC
    • Kas 16oC
    • Ara 13oC

Kısa Kısa

Nüfus: 294.558 / İklim: Akdeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün