Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, ülkemizin en kalabalık on yedinci şehridir. Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur ve Bursa,Kütahya, Manisa, İzmir ve Çanakkale ile komşudur. Büyükşehir statüsündeki şehrin 20 ilçesi vardır. Bu ilçeleri şöyle sıralamak mümkündür: Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk. Marmara ve Ege Denizi’ndeki 22 adaya sahiptir. Ancak Cunda Adası dışında bu adalarda yaşam yoktur.

Hem Ege hem Marmara Denizi’ndeki sahillere sahip olan şehir, ayrıca Bandırma’daki göçmen kuşlara geçici ev sahipliği yapmasıyla da bilinir. Kuş Cennetiyle, Kaz Dağlarının doğası ve yürüyüş parkurlarıyla ve eski dönemlerinden kalan antik kentleriyle özellikle yaz aylarında çok fazla ilgi görmektedir. Tarihi anlamda da oldukça zengin olan şehir, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Ayvalık’a da ev sahipliği yapmaktadır.

Ayvalık sahillerinden Yunanistan kıyılarını görmek mümkündür. Deniz ve doğa ile iç içe olan Balıkesir aynı zamanda şifalı olduğuna inanılan kaplıca sularına da sahiptir. Derman, Entur, Gönen, Güre, Hisaralan, Pamukçuk ve Susurluk kaplıcaları yıl boyunca suyun şifasında yararlanmak için bölgeye gelen insanları ağırlar. Birçok cilt hastalığı, romatizma gibi şikayetleri olan kişiler, sıcak kaplıca sularıyla sağlık arıyorlar.

Son zamanlarda ev sahipliği yaptığı festivallerle de adından oldukça söz ettiren Balıkesir, Zeytinli Rock Festivali ile 1 hafta boyunca müziğe doymakta, ilçelere ve köylere özgü festivalleriyle yöreyi tam anlamıyla yaşayabilmektedir.

Yaz turizmi açısından ilgi çekici bir şehir olan Balıkesir'de Ayvalık, Sarımsaklı ve Akçay otelleriyle öne çıkmaktadır.

Yemek kültürüyle de iddialı olan Balıkesir, köylülerin yetiştirdiği ürünleriyle, hayvancılıktan gelen sütü kullanarak süt ürünleriyle kendi mutfağını oluşturmaktadır.

Tarih boyunca birçok halka ve uygarlığa ev sahipliği yapan Balıkesir, her uygarlıkla beraber farklı bir isim almıştır. Bunlardan en çok bilinenler Misya, Assua ve Karesi’dir. Şehri birçok noktasında yapılan kazı çalışmaları bu tarihi geçmişi gözler önüne sermektedir. Ayrıca bu çalışmalar şehrin Tunç Çağı’nda Troia halkını ağırladığını göstermektedir. Bu topraklarda hüküm sürmüş uygarlıklardan bazıları şöyledir: Frigler, Persler, Bergama Krallığı, Hitit İmparatorluğu, Grekler, Büyük İskender yönetimindeki Makedonya Krallığı ve Roma İmparatorluğu.

Milattan sonra 395’de Roma İmparatorluğu dağılınca kent yönetimi Bizans’a geçmiştir. Bu dönemde kent piskoposluk merkezi olmuştur. Bizans ile yaptıkları Malazgirt Savaşı’ndan sonra Büyük Selçuklu İmparatorluğu yönetimindeki Türkler Anadolu’ya girmiş ve yerleşmeye başlamışlardır. İznik’e yerleşen Anadolu Selçuklu Devleti, bir dönem Edincik bölgesine sahip olsa da daha sonra Bizans birlikleri bu bölgeyi tekrar almıştır. I. Kılıç Arslan, Marmara kıyılarını ve Balıkesir kıyılarını alınca uzun bir dönem bölgede Bizans ve Türk orduları arasında çekişme yaşanmıştır. 1206 yılında Türkmenler akınlara başlayınca Bizans bu bölgeden tamamen çekilmiştir. 1280’lerde Danişmend Gazi soyundan gelen Karesi Bey bölgeye gelip Karesi Beyliği dönemini başlatmıştır. Beyliği yönetmek isteyen iki kardeşten biri Osmanlı Beyliği’ne sığınıp yardım isteyince, Osmanlı Beyliği, Karesi Beyliği’ne saldırmış, beyliğin tüm yönetimi Osmanlı Beyliği’ne geçmiştir. Osmanlı Dönemi’nde askeri ve siyasi açıdan önemli bir merkez olan bölge, Kurtuluş Savaşı döneminde Yunan ordularının kuşatmasıyla karşılaşmıştır. Kuvâ-yi Milliye’nin oluşmasında büyük bir önem taşıyan şehir, savaşta sırasında önemli bir rol oynamıştır. Balıkesir ilçelerinden olan Erdek’in işgalden kurtulmasıyla Büyük Taarruz sona ermiş ve bölge düşman askerlerden temizlenmiştir. 1926’da dönemin meclisi “Hanedan isimlerinin şehir isimlerinden kaldırılması” kararı alınınca ismi Balıkesir olarak belirlenen şehir 2014 yılında yerel seçimlerin ardından büyükşehir ilan edilmiştir.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı