Bergama Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bergama, sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın 999’uncu, Türkiye’nin 13’üncü ve İzmir’in ilk UNESCO Dünya Mirası’dır. Bergama’yı parşömenin anavatanı, eczacılığın babası Hekim Galenos’un kenti, İncil’de adı geçen Anadolu’daki yedi kiliseden birine ev sahipliği yapan kent gibi pek çok betimlemeye sahiptir. Dünyanın en dik tiyatrosuna sahip olması, 1937 yılından bu yana Türkiye’nin ilk yerel festivali Uluslararası Bergama Festivali’ne ev sahipliği yapmasıyla da bilinir.

Bergama, tarih boyunca Hitit, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir dünya kentidir. Bergama adı, antik dönemdeki Pergamon isminden gelmektedir. İlk çağda muhteşem abideleriyle büyük bir şehir ve Bergama Krallığı’nın merkezi olmasının yanı sıra; Ortaçağın önemli stratejik mevkii, Karesioğulları’nın ikinci başkenti ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli merkezlerindendir.

Hayli köklü bir tarihe ve kültüre sahip Bergama, günümüzde hala düzenlenen festivaller ve konserlerle kültürel alandaki etkisini sürdürmektedir.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=yaAQPfV2wx4

Bergama Nerededir?

Bergama, Ege Bölgesi’nin kuzeybatısında; İzmir’e bağlı, doğusunda Soma ve Kınık, kuzeyinde Burhaniye ve İvrindi olmak üzere, batısında Ayvalık ve Dikili, güneyinde Aliağa ile çevrilidir. Güneybatı istikametinde Ege Denizi yer almaktadır. İzmir il merkezine yaklaşık 100 km mesafede, denize kıyısı olan bir ilçedir.

Bergama’ya Nasıl Gidilir?

Bergama’ya gitmek için çok fazla alternatif mevcuttur. Ancak en kolay ulaşım İzmir üzerinden gitmektir. Bunun için, havayolu, otobüs ya da özel arabanızla İzmir’e ulaştıktan sonra; İzmir Otogarı’ndan 20 dakikada bir hareket eden özel minibüslerle bir buçuk saatlik bir yolculukla Bergama’ya ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Bergama’ya Ne Zaman Gidilir?

Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçen Bergama’da Akdeniz iklimi hâkimdir. Bu yüzden Bergama'da kışlar çok sert geçmez. Genel olarak hava sıcaklıkları genel ortalama içerisinde kalır. Bu bölgeye çoğunlukla Lodos ve Batı rüzgarları yağmur getirir. Genelde turistler yaz aylarında ziyaret etmeyi tercih ediyorlarsa da havaların biraz daha serinlediği ve kalabalığın biraz daha azaldığı eylül-kasım ayları aralığı Bergama’yı ziyaret etmek için ideal bir zamandır. Havalar henüz sertleşmemiş; ancak kurak yaz sıcağı da geçmiş olacaktır.

Bergama’da Nerede Kalınır?

Bergama’da konaklamak için seçebileceğiniz çeşitli alternatifler bulunmaktadır. Şehrin kültürel dokusuna uygun butik oteller, pansiyonalar ve daha büyük oteller hizmet vermektedir. Merkezde bulunan Red Basilica Hotel oldukça popülerdir. Adından da anlaşılacağı üzere Red Basilica’ya yakınlığı nedeniyle oldukça tercih edilen bu otel, Bergama’ya ilk kez gidenlerin ve sürekli giden Bergama-severlerin gözde tercihidir.

Yine merkezde bulunan ve oldukça popüler olan Odyssey Guest House, Hera Hotel ve AristonicusBoutique Hotel ise taş duvarları ve Rum mimarisiyle beğenilen ve sık tercih edilen butik otellerdir. Akropolis Hotel ve Berksoy Hotel ise daha büyük ve açık havuzlu olmaları sayesinde, yaz tatili yapmak isteyenlerin tercih ettiği tesislerdir. Siz de ziyaret döneminiz ve amacınızı göz önünde bulundurarak bu tesislerden birini tercih edebilirsiniz.

Bergama Otelleri

İzmir il sınırları içerisinde olan Bergama, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Parşömenin anavatanı, Hekim Galenos’un kenti, İncil’de adı geçen Anadolu’daki kiliselerden birine sahip Bergama, birçok sıfatla anılmaktadır. Tarihi boyunca Hititler’den Osmanlı dönemine kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan beldede bu uygarlıklardan geriye kalan eserleri görmek mümkündür. Tarihi seven ziyaretçilerin uğrak yeri olmasıyla turistik gezilerde Bergama otelleri uygun fiyatlarla konaklama seçenekleri sunar. Yunan Tanrı ve Tanrıçaların isimleriyle adlandırılan Akropol’ü, modern tıbbın simgesi olan Yılanlı Sütun’a ev sahipliği yapan Asklepion Tapınağı’nı, İncil’deki yedi kiliseden biri olarak bilinen Kızıl Avlu’yu ve arkeolojik kalıntıların sergilendiği Bergama Müzesi’ni gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Atatürk’ün isteği üzerine 1937’den beri düzenlenen, aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve uzun soluklu festivali olan Bergama Kermesi’ne de katılabilirsiniz. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Bergama’yı yazın gezebileceğiniz gibi, çok soğuk olmamasından dolayı kış aylarında da ziyaret edebilirsiniz. Bergama Olympos AVM veya Park Bergama AVM’den başta zeytinyağı olmak üzere bal, polen ve arı sütü ya da dokuma halılardan satın alabilirsiniz.


 

Bergama otel fiyatları

Bergama’da her bütçeye uygun, iyi hizmet veren bir otel bulmak mümkündür. Aradığınız kriterlere göre fiyatlar 160-360 arasında değişiklik gösterir. Her türlü ihtiyacınızı gözeterek oldukça kapsamlı hizmet veren resort otellerin gecelik ücreti genelde 170-340 TL fiyatları arasında değişirken; dört yıldızlı otellerin fiyatları 200-220 TL arasında, apart otellerin fiyatları 240-360 TL arasındadır. Butik oteller misafirlerini ortalama 230-360 TL gibi bir aralıkta ağırlar. Daha ekonomik bir tatil planlıyorsanız, tercihinizi gecelik ücretleri 160-180 TL arasında değişen pansiyonları tercih edebilirsiniz. 

Devamını Oku

Bergama’da Gezilecek Yerler

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Bergama Dünya’nın 999’uncu mirası olarak kabul edilmiştir. Farklı dönemlerde çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapan Bergama’da gezeceğiniz yerler arkeolojik açıdan oldukça önemli müzeler ve antik yerleşim alanları olacaktır. Türk hakimiyeti öncesi Bergama çok yoğun bir şekilde önce Antik Dönem daha sonrada Roma Dönemi olmak üzere iki büyük ve önemli tarihsel serüveni yaşamıştır. Antik Dönem Krallarının bu bölgeye etkileri günümüzde bıraktıkları tarihsel kalıntılarla çok daha derin bir şekilde gözlemlenebilmiştir. 

Bergama’da Gezilecek Yerler

Birçok kez el değiştiren Bergama, 1317 yılında Osmanlı yönetimine geçmiştir ve günümüze kadar eserlerini korumayı başarabilmiştir. Sizlere "tarihi bir ziyafet" verebilecek olan Bergama; Akrapol, Asklepion, Kızıl Avlu, Bergama Müzesi, Bergama Kermesi gibi önemli tarihi yerleri ile Türkiye'nin en önemli bölgelerinden biri olma özelliği taşır. 

Devamını Oku

Bergama İçi Ulaşım

Bergama’da şehir içi minibüsleri ile ulaşım mümkündür. Çok geniş bir şehir içi ulaşım ağına ihtiyaç duyacak kadar büyük olmayan Bergama’da 4 farklı minibüs güzergahı bulunmaktadır. Bu minibüsler Bergama Otogarı’ndan ve Bergama Hastanesi’nden hareket etmektedirler.

Ancak Bergama’daki turistik merkezler birbirinden ayrı yerlerde oldukları için eğer özel arabanız yoksa, bir taksi tutmak iyi bir seçenek olabilir. Bölgede çalışan taksiciler bütün turistik merkezleri biliyor ve sizi her birine ulaştırmak için toplu bir fiyat önerebiliyorlar.

Bergama Mutfağı

Bergama gelenekselleşmiş ve yaygınlaşmış yerel lezzetlere sahiptir. Her evde, restoranda pişen yerel yemekler, tatlılar ve börekler vardır. Köftesi, ekmeksiz ve sarımsaksızdır; yalnızca kıyma, baharat, maydanoz ve unla yapılır. Bergama’ya özel bir sebze yemeği olan çığırtma ise zeytinyağında kızarmış patlıcanlarla yapılan bir yemektir, özellikle yaz aylarında tercih edilir. Yöreye özgü ve yörenin adını taşıyan Bergama tulum peyniri ve çam fıstığı ise her yerde karşılaştığımız yerel lezzetlerdendir. Bir Suriye tatlısı olan Zülbiye’den esinlenerek sadece Ramazan ayında yapılıp satılan Ramazan helvası da Bergamalıların beğenerek tükettiği lezzetlerdendir.

Altın Kepçe Bergama Köfte: Burası Bergama’da küçük ama oldukça popüler bir yerdir. Meşhur Bergama köftesini burada deneyebilirsiniz. Makul fiyatları, güler yüzlü çalışanlarının yanı sıra lezzetli köftesi, çığırtması, Kemalpaşa tatlısı, piyazıyla dikkat çekiyor.

Red Basilica Cafe: Bergama’nın en turistik yapılarından biri olan Red Basilica’yı karşısına alan ve onun ismini taşıyan bu kafede tarihi bir manzaraya karşı güzel ve doyurucu bir kahvaltı yapabilir ya da tarihi gezinizin sonunda uğrayıp öğle yemeği eşliğinde, serin biranızı yudumlayabilirsiniz.

Kybele Restoran: Restore edilmiş eski bir Rum okulunun bahçesinde yer alan bu mekân, iyi bir şarap menüsü ve deniz ürünlerinden makarnalara geniş ve lezzetli menüsüyle dikkat çekiyor. Bergama’da mutlaka uğranması gereken yerler arasında.

Bergama’da Alışveriş

Bergama Ege Bölgesi’ndeki çoğu ilçe gibi zeytin ve zeytinyağı konusunda oldukça meşhurdur. Dolayısıyla Bergama’dan alınacaklar listenizin başına zeytin ve/veya zeytinyağını oturtmanızda fayda var.

Bölgede yetişen tarım ürünleri çok çeşitlilik göstermese de yetişen ürünler oldukça doğal ve lezzetlidir. Dolayısıyla zeytin dışındaki ürünler de sizi mutlu edecektir. Arıcılıkta da hayli gelişmiş durumda olan Bergama’da yerli halkın kurduğu tezgahlardan bal, polen veya arı sütü alabilirsiniz.

Bergama’da pamuklu dokuma çok yaygın ve gelişmiş durumdadır. Bergama’da gezerken, çarşıdaki dükkanlarda el dokuması ya da fabrikada üretilmiş dokumalar bulabilirsiniz. Yöreye özgü desenlerle işlenmiş halı ve kilimler bulabilirsiniz. Bergama halılarının tarihi Türklerin bölgeye yerleştiği 11. yüzyıla dek dayanıyor. Bölgenin meşhur dokumalarından biriyse deve güreşi etkinliklerinde takılan turuncu poşulardır. Sevdiklerinize armağan etmek üzere satın alabilirsiniz.

Bargama'da alışveriş yapabileceğiniz 2 AVM bulunmaktadır. Bunlar Bergama Olympos AVM ve Park Bergama AVM'dir. Yeni Garaj Mevki İzmir Çanakkale Karayolunda bulunan Park Bergama AVM yerel halkın sıklıkla tercih ettiği alışveriş mekanlarının başında gelir.

Bergama Gece Hayatı

Bergama’da İzmir şehir merkezi ya da Çeşme gece hayatı kadar hareketli bir gece hayatı bulunmamaktadır. Bergama’da geceleri arkadaşlarınızla oturup yemek yerken müzik dinleyebileceğiniz içkili restoranlar, sayılı küçük pub ve barlar vardır. Bunların yanı sıra keyifli çay bahçelerinde de zaman geçirebilirsiniz. Bergama’da eğlenmek için Bergama Efes Night Clup, 35 Vyp 48, Jeo bar, Mektep Bar, Çiftlik Bar’a gidebilirsiniz. Bunların dışında meyve ağaçlarının altında oturup keyifli bir akşam geçirebileceğiniz, Cuma akşamları ise canlı müzik dinleyebileceğiniz bir mekan olan BahçeCafe & Bar ve çam ağaçlarının altında eğlenmek için güzel bir mekan olan Cafe Pinea Bergama’da bulabileceğiniz diğer eğlence mekanlarıdır. Gerek muhteşem doğası gerek misafirperver insanları ile Bergama'da geçirdiğiniz eğlenceli zamanları unutamayacaksınız.

Bergama Festivaller

Uluslararası Bergama Çocuk Şenliği (19 - 24 Nisan):

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı ve bulunduğu haftayı kapsayan tarihlerde Bergama, Bergamalı ve dünyadan gelen katılımcı çocuklarla gerçek bir bayram yaşatıyor. Konserler, tiyatro oyunları ve atölyelere ev sahipliği yapan şenlik her sene düzenleniyor.

Uluslararası Bergama Kermesi (30 Mayıs - 6 Haziran):

1937 yılından günümüze, İkinci Dünya Savaşı’nın çetin yıllarında ve ülkenin geçirdiği siyasi ve ekonomik dalgalanmalarda bile hiç ara verilmeden kutlanan, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu festivalidir.

Uluslararası Bergama Motosiklet Festivali (Ekim):

2016 yılında ilk kez düzenlenmeye başlayan bu festivalin her sene düzenlenen bir gelenek haline gelmesi arzu ediliyor. Festivalde 70’ler, 80’ler ve 90’lar teması uygulanmış ve gişeden elde edilen bilet geliri Bergama Belediyespor’a destek için kullanılmıştır.

Bergama’nın Kurtuluş Günü Etkinlikleri (14 Eylül)

Bergama Deve Güreşi Etkinlikleri

Bergama İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Bergama Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa

Nüfus:101.813/ Dil: Türkçe  / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün