​Bozüyük Genel Bilgiler / Rehber

Bozüyük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bozüyük, Bilecik ilinin bir ilçesidir. Adını Bozüyük Höyüğü’nden almakta olan ilçe, birçok uygarlığın hâkimiyeti altında kalmıştır. Asya ile Avrupa arasında doğal bir köprü görevi gören Bozüyük çokkültürlü bir yapıya sahiptir. Manavlar, Yörükler, Çerkezler, Balkan göçmenleri, Arnavutlar, Tatarlar, Romanlar, Dadaşlar ve daha birçok kültür bir arada yaşamaktadır. Birçok fabrikanın bulunduğu ilçe önemli bir kültür ve ticaret merkezidir.

Bozüyük’te Görülmesi Gereken Yerler 

Köklü bir tarihe sahip olan ilçede görülmesi gereken birçok tarihî nokta bulunmaktadır. Yörenin en eski yapısı olan Kasım Paşa Cami bu noktaların başında gelmektedir. Klasik Osmanlı cami mimarisini yansıtan bu mimarinin yapılışı 16. yüzyıla dayanmaktadır. Mimar Sinan tarafından inşa edilmiş olan Kasım Paşa Cami, içerisindeki kalem işi ve çini süslemeler ile oldukça büyüleyicidir.
 
Atatürk Köşkü de çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan bir yapıdır. Ormanın içerisinde yer alan bu sivil mimari örneği Bulgar tipinde yapılmıştır.
 
Cami’ye yakın mesafede bulunan Kasım Paşa İmareti günümüzde hâlâ kullanıma açıktır. Gezebileceğiniz yapı şu an da aşevi olarak hizmet vermektedir.
 
İlçede yer alan İnönü Şehitliği oldukça önemli bir ziyaret noktasıdır. 1930 yılında Millî Savunma Bakanlığı tarafından yapılmış olan bu anıt I. ve II. İnönü Savaşları’nın bir simgesi olarak inşa edilmiştir. Şehir merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan şehitlikte İnönü Savaşları’nda şehit olmuş olan 844 şehidin mezarı bulunmaktadır. Her yıl 1 Nisan’da burada anma töreni düzenlenmektedir.
 
Metristepe Zafer Anıtı, İnönü Savaşları’nın geçtiği alana inşa edilmiş olan 24 metre yüksekliğindeki bir anıttır. Anıtın üzerinde Atatürk’ün “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz” sözü yazmakla birlikte savaşa katılan komutanlar ve birlikler hakkında bilgiler bulunmaktadır.
 
Bir diğer önemli şehitlikte İntikam Tepe Şehitliği’dir. Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşmüş olan şehitlerimizin anısına yapılmış olan bir alandır.
 
Bozüyük ilçesinin bir doğa güzelliği olan Kömürsü Yaylası oldukça ünlü ve güzel bir doğaya sahiptir. Karaçam, kayın, ardıç ve birçok çiçek türüne ev sahipliği yapmakta olan ayla özellikle yaz aylarında rengarenk olmaktadır. Trekking turizmi açısından çok önemli olan yayla 1.700 metre yükseklikte bulunmaktadır. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan Bozüyük, yaz aylarının bir diğer favori noktasıdır. Yamaçtan akan bu yapay şelale, piknik yapmak isteyenler tarafından sık ziyaret edilmektedir.

Bozüyük’te Ne Yenir?

Tarım ve hayvancılığın çok yaygın olduğu Bilecik’te tahıl üretimi ön plandadır. Bundan dolayı hamur işleri yörenin mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır. Yöreye özgü olan kömme ekmeği, dağ erikli ekşili kese çorbası, bıldırcın kebabı, nohutlu mantı, büzme tatlısı, keklik kebabı ve pancar pekmezi en ünlü ve denenmesi gereken lezzetleridir. Bozüyük denilince akla gelen bir diğer şey ise bozadır. Yöreye has boza mutlaka tadılmalıdır.  Ayrıca Bozüyük tatlısı da denenebilir.

Bozüyük’ten Ne Alınır? 

Bozüyük’ten alınabileceklerin başında boza gelmektedir. En çok tercih edilen hediyelik bozanın yanı sıra Bilecik’in ünlü çömlekçilik zanaatından de seçim yapılabilir. Vazolar, ibrikler ve daha birçok alternatif bulunmaktadır. Bilecik bezleri de yaygındır.

Bozüyük’te Nerede Kalınır? 

Bozüyük, ilçe merkezinde ve etrafında bulunan konaklama opsiyonlarına sahiptir. Merkezde bulunmakta olan Grand Hotel Başaran, Çalı Otel ve Otel Grand Çalı Bozüyük en çok tercih edilen seçeneklerdir. Şehir merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer alan Namlı Osmanlı Konağı ve 39 kilometre uzaklıkta yer alan Gülümser HatunTermal Otel & Spa diğer opsiyonlar arasında yer almaktadır.

Bozüyük’e Nasıl Gidilir? 

Bilecek merkeze 34 kilometre uzaklıkta yer alan Bozüyük: Eskişehir’e 45 kilometre, Bursa’ya 126 kilometre, İnegöl’e 59 kilometre, Kütahya’ya 80 kilometre, Ankara’ya 296 kilometre ve İstanbul’a 246 kilometre mesafede bulunmaktadır. Bozüyük’e özel araçla, otobüsle ya da trenle gitme opsiyonları bulunmaktadır. Eskişehir’den her gün sık sık otobüs seferi düzenlenmektedir. Bilecik’ten de her yarım saatte bir karşılıklı olarak seferler bulunmaktadır. İnegöl’den de düzenlenen otobüs seferleri ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. Pendik’ten, Ankara’dan ve Konya’dan her gün hızlı tren seferleri mevcuttur.

Bozüyük’e Ne Zaman Gidilir? 

Karasal iklimin hâkim olduğu Bozüyük, kışları oldukça soğuk ve yağışlı, kışlarıysa çok sıcaktır. Kışın kar yağışının da yoğun görüldüğü ilçe ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ziyaret etmek için idealdir.

Bozüyük ile İlgili

Bozüyük Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa