Karaman’da Gezilecek Yerler


 

Yunus Emre, Şeyh Edebalı, Kazım Karabekir, Kemal Reis, Mevlana, Şair Ayni gibi pek çok Türk büyüğünün yetiştiği bu şehirde eşsiz mimari eserler, kaleler, türbeler, camiler, kiliseler ve manastırlar bulunmaktadır. Bunların yanında Karaman'a gelip de muhteşem güzellikteki mağaraları ve vadileri de görmeden geçmemenizi tavsiye ediyoruz. 

Karaman'da Gezilecek Yerler:

Karaman; yer altı şehirleri, mağaraları, doğal güzellikleri ve inanç merkezleri ile oldukça çekici turistik yerlere sahiptir. Anadolu'nun mucizevi doğal yapıları arasında bulunan İncesu Mağarası, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası ve Zeyve Pazarı mutlaka ziyaret edilmelidir. Karaman Kalesi, Çeşmeli Kilise ve Tartan Evi Karaman'ın köklü geçmişine ışık tutacak nitelikte tarihi yapılardır. Adını andığımız yerlerle ilgili bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

İncesu Mağarası

14.jpg

Taşkale Köyü’nün yakınlarında bulunan mağara yatay bir yapıya sahiptir. Özellikle damlataşı bakımından oldukça zengindir. Çok yağışlı dönemlerde küçük bir yeraltı nehrine dönüşmektedir. Karaman Merkez Taşkale Köyü sınırları içerisinde, Köy merkezine 9 kilometre uzaklıkta güney yönünde bulunan İncesu Mağarası’na özel araçlarla gidilebilmektedir. Miyosen dönemi kireç taşları arasında gelişen mağara sistemi, birbirinin devamı olan iki mağaradan oluşmuştur. Tamamıyla yatay olan mağaralar damlataş birikimi yönünden son derece zengindir. Yağışlı dönemlerde içlerinden küçük bir yer altı nehri akan sistemin iki mağarasından biri olan İncesu Mağarası, 1.356 metre uzunluğundadır. Türkiye’nin üçüncü büyük yer altı su mağarası olan İncesu Mağarası’nda ortalama ısı 11-12 derece arasındadır. Mağaranın girişi, bulunduğu tepenin eteklerinde küçük ve dik bir delik şeklindedir. Mağara yakınlarındaki diğer kaya sığınaklarının bulunduğu bölümlerde Roma dönemine ait yerleşim izleri bulunmaktadır.

Ermenek Vadisi

4_coruh_vadisi.jpg

Göksu Nehri'nin en büyük kolu olan Ermenek Çayı'nın oluşturduğu Ermenek Vadisi,Karaman ve Mersin'in ortasında Orta Toros Dağları'nda, Taşeli Platosu'nun kuzeyinde bulunmaktadır. Vadinin kuzeybatısında Geyik Dağları, doğusunda ise Kızıldağ, Teke ve Hisar Dağları uzanıyor. Alanın jeolojik yapısı büyük ölçüde kireçtaşı ve mağaralardan oluşuyor. Bu derin vadide kireçtaşı yapısından dolayı pek çok mağara bulunmaktadır. Vadi, birçok yerli ve yabancı turistin ilgi odağıdır. Ermenek Vadisi zengin fauna ve florası ile de göz kamaştırıyor. Vadide 81 çeşit endemik bitki türü var. Bunlardan 16’sı sadece Ermenek Vadisi’ne özgü. Bu bitkilerden Isatis ermenekensis adını Ermenek’ten almıştır. Doğanın eşsiz bir armağanı olan vadi, kuş türleri açısından da oldukça zengin; kaya kartalı, yılan kartalı, gökdoğan gibi bölgeye özgü 10 kuş türü vadinin doğal yaşam statüsünü artırıyor. Kuş türleri dışında endemik bir memeli türü olan Kaya Yediuyuru da vadiye özgü nadide bir canlıdır. 

Meraspolis Mağarası

Ermenek’in kuzeyindeki dağların altındaki kireç taşlarını yer altı sularını oyması ile meydana gelen mağaralardan biri olan Meraspolis Mağarası,  şelaleyi andıran biçimde içinden su çıkması ile ünlüdür. Meraspolis Mağarası, dünyanın en büyük yeraltı suyunu bünyesinde taşımaktadır. Birçok bölme ve katlardan meydana gelen içinde küçüklü büyüklü sarkıt, dikit bulunan bu mağara, ilk çağlarda mesken, sığınak ve zindan olarak kullanılmıştır. Mağaraya iki yönden giriş vardır. Girişlerden biri ne zaman açıldığı belli olmayan ilkel bir giriştir. Mağaranın tabanında yer alan olan delikten mağaraya girilebilir fakat rehbersiz ve ışıksız inilmesi imkânsızdır. Mağaraya girildikten sonra çeşitli yönlere yollar vardır. Kuzeydoğudaki dehlizlere gidildiğinde yeraltı nehri görülmektedir. Diğer giriş, Başpınar Mahallesi’nde bulunan Cumma Mevkisi'nde kente su sağlamak için açılmış bir galeridir. 193 metre uzunluğundaki bu galerinin altında yer altı nehri bulunmaktadır. Bu nehir galeri deposuna 90 metre kala 200 metre yüksekliğinde bir yeraltı şelalesi oluşturmaktadır. Bu yer altı suyu kentin su ihtiyacını karşılayan doğal bir kaynaktır.

Karaman Kalesi

karaman-kalesi.jpg

Yüzyıllar boyunca kullanılan medeniyetler tarafından onarım görmüş olan Karaman Kalesi en son Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1465 yılında iç kale onarılmış ve kullanılmıştır. Kalede yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan bulgular kalenin 14. yüzyıla kadar uzanan bir tarihinin olduğunu kanıtlamaktadır. Bu çalışmalar sırasında elde edilen kalıntılar Karaman Müzesi’nde sergilenmektedir. Karaman Kalesi’nin yapımının 11. yüzyılın sonlarında 12. yüzyıl başlarında olduğu düşünülmektedir. Karaman Kalesi, iç içe üç surdan oluşmaktadır; bunlar Dış, Orta ve İç Kale adlarını almaktadır. İç Kale, höyük üzerinde yer alır ve sağlam olarak günümüze kadar ulaşabilmiştir. Höyüğün etrafını dolaşan orta kale surlarının bir bölümü de ayakta kalabilmiştir. İç Kale Bronz, Roma ve Bizans çağlarına ait izler taşıyan oldukça eski bir höyük üzerinde yer almaktadır.

Çeşmeli Kilise

Karaman merkez ilçede bulunan bu Ermeni kilisesi, kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. Farklı yapıya sahip olan kilise Bizans dönemiyle tarihlendirilmiştir. Tarih boyunca  kapatılma işlemleri görmüş olan kilisede, son yapılan yenileme çalışmaları ile freskolar gün yüzüne çıkartılmıştır. Çeşmeli Kilise diğer adı ile Surp Asvadzadzin Ermeni Kilisesi Karaman İl Merkezinde Tapucak Mahallesi'nde bulunur. Kilise, Karadağ'daki Binbir Kilise’de bulunan küçük bazilikaların bir örneği niteliğindedir. Bizans dönemine ait olan kilise, Cumhuriyet Dönemi'nden sonra 1980'li yıllara kadar cezaevi olarak kullanılmıştır. Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis olmuş yapının restorasyonu 2007 yılında tamamlanmıştır. Restorasyon sonrası sergi, toplantı salonu, müzik dinletileri gibi sanatsal etkinlikler için kullanılmaya başlanmıştır. Kilise günümüzde ziyarete açıktır. 
 

Zeyve Pazarı

Hem turistlerin hem de yerli halkın ilgi odağı olan Zeyve Pazarı, doğayla baş başa kalabileceğiniz bir motife sahiptir. Zeyve Pazarı özellikle yaz aylarında mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 500 yıllık bir tarihe sahip Zeyve Pazarı; Ermenek ilçesine bağlıdır. İlçeye 26 kilometre mesafede bulunan İkizçınar köyü ile Yayla Pazarı köylerini birleştiren dere üzerindeki ulu çınarlar, mesire yerleri, kaynak suları, su değirmenleri ve fırınları ile muhteşem doğal güzelliklere sahip bir bölgedir. Yaz ve sonbaharın ilk aylarında civardaki köylüler yetiştirdiği sebze ve meyvelerini pazar günleri kurdukları Zerve Pazarı’nda yerli ve yabancı turistlere sunarlar. Buna ek olarak yöreye has el sanatları ürünleri de bu pazarda satılmaktadır. Bölgeye Ermenek İlçesi'nden özel araçlarla ulaşılabilmektedir.

Tartan Evi

28.jpg

19. yüzyılın mimari tarzına sahip olan bu ev, Karaman'ın köklü ailelerinden birine aittir. İki katlı olan mimarisindeki ahşap işlemeleri ve kalem işlemeleri birçok turistin ilgi odağıdır. Karaman il merkezinde yer alan “Tartanevi” 1810 tarihinde Tartanzadelerden Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırılmıştır. Anadolu Türk ev mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan yapı ahşap süslemeden daha ziyade kalem işi süslemelerle donatılmıştır ve iki katlı orta sofa planlıdır. Birinci kat sofasının sekizgen tavanındaki süslemelerde dikkat çeken Sultanahmet Camii, Dolmabahçe Sarayı, Kız Kulesi, II. Mahmut Türbesi, çarklı vapur ve yelkenli gemi resimleri bulunmaktadır. Ev, eski dönemlerde yolcuların konakladığı oda vazifesi görüyordu. Köylerden şehre gelen yolcular burada dinlenirdi. Konakta 24 saat bu yolcular misafir edilir, konağın müştemilatı mutfak olarak kullanılırdı. Konağın 200 yıllık tarihinin 80 yılı yolcular burada ağırlanmıştır.