Kars Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türkiye’nin en çok heykele sahip şehri olan Kars; ülkenin en soğuk illeri arasındadır. Her sabah ülkede ilk güneş burada doğar ve yıl içerisinde ilk kar buraya düşer. Karla kaplı dağlarıyla kış turizm merkezi olarak bilinen il Türkiye’nin önemli kış turizm merkezlerinde olan Sarıkamış Kayak Merkezi’ni bünyesinde bulundurur. Ayrıca şehir tarihteki en eski yerleşim yerlerinden de biridir. Türkiye illeri içerisindeki en eski Türkçe isme sahip il Kars’tır ve şehirde dünya üzerindeki en eski kültürlerin izlerini görmek mümkündür. 

 

Devamını Oku

Kars Nerededir?

Kars Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve kuzeydoğu kesimindedir. EKA kısaltmasıyla da anılan Türkiye’nin en soğuk illeri olan Erzurum – Kars – Ardahan bölgesinde yer almaktadır. Şehrin komşuları; Iğdır, Ağrı, Ardahan ve Erzurum ve Ermenistan’dır. Ayrıca 100 bin nüfuslu bölge; ülkenin en yüksek il merkezidir.

Kars'a Nasıl Gidilir?

Kars’a giderken karayolu, demiryolunu ve havayolunu kullanabilirsiniz.

Karayolu ile ulaşım:
İstanbul ile Kars arasındaki mesafe 1.535 km’dir ve bu yolu ortalama bir hızla 21 saat 24 dakika gibi bir sürede otobüsle ya da kendi aracınıza gidebilirsiniz.

Devamını Oku

Kars'a Ne Zaman Gidilir?

Kışları uzun ve çok soğuk geçen Kars yazları ise daha ılık bir hava olmasına rağmen yine serin denebilecek bir şehrimizdir. Şehir daha çok kış turizmi için tercih edilen bir yerken özellikle okulların yarı yıl tatiline girdiği sömestır dönemi şehre gelenlerin sayısının arttığı zamanlardır. Doğu Ekspresi ile Kars'a gidecekseniz nefis manzaralar eşliğinde uyanmak için şubat, mart, nisan aylarında yola çıkabilirsiniz. Kış etkinlikleri içinse ocak, şubat aylarını kaçırmamalısınız. Kars'ın doğası ilkbahar ve yaz mevsiminde kızıl, boz bir dokuya döner ve Avrupa'daki dağ manzaralarını aratmaz.
 

Kars'ta Nerede Kalınır?

Çeşitli konaklama alternatiflerini bir arada bulunduran şehirde butik oteller, pansiyonlar 3, 4 ve 5 yıldızlı oteller yer almaktadır. Ayrıca öğretmen evi de ailece konaklayabileceğiniz bir yerdir. Kars'ta konaklamak için bütçeye en uygun seçenek öğretmenevidir. Öğretmenlere gecelik 30 TL, kamuya 37 TL, sivillere 45 TL ücretlerle konaklayabilirsiniz. DSİ misafirhanesi fiyatları sezona ve doluluk oranına göre değişir ancak 25 TL gibi oldukça uygun fiyatlara kalmak mümkündür. Ayrıca Kars'ta şehir merkezinde kalmak her zaman daha avantajlıdır.

Şehir merkezindeki butik otellerden biri olan eski bir Rus otelinde kalmak isterseniz Kar's Otel doğru bir tercih olacaktır. Kar's Otel, Sarıkamış Kayak Merkezi'ne ücretsiz servis hizmeti sunar. Araba kiralama hizmeti ve tur masası da bulunan otelin marka değeri taşıyan restoranı Beyaz Restoran'da konuklar yerli ve dünya yemeklerinin tadını çıkarabilirler. Kars Kalesi'ne ve Beylerbeyi Sarayı'nın kalıntılarına 10 dakikalık yürüme mesafesinde olan Kar's Otel, Kars Havaalanı'na 10 kilometre uzaklıktadır. Mimari yapısı ile dikkat çeken Cheltikov Hotel de tercih edilebilecek yerler arasındadır. Ayrıca Kars Konak Otel ve Hotel Kent Ani değerlendirebileceğiniz diğer seçeneklerdir. 

*Güncel fiyatları öğrenmek için ilgili otele ulaşmanızı tavsiye ederiz.

Kars Otelleri

Ülkemizde güneşin ilk doğduğu ve kışın kar tanelerinin ilk düştüğü yer olan Kars, âdeta masal diyarlarından çıkıp gelmiştir. Her yıl tarihi zenginliği ve kış turizmi ile pek çok turist çeken Kars otelleri ile de şehrin mistik havasını içinde barındırır. Kars Kalesi, Kars Müzesi, Kafkas Cephesi ve Harp Tarihi Müzesi, Kars Beylerbeyi Sarayı, Eski Rus Kalesi, Masal Parkı, Eski Vali Konağı, Kafkas Müzesi, On İki Havariler Kilisesi, Şehit Alperen’ler Türbesi, Namık Kemal Evi, Ahmet Tevfik Paşa Konağı başlıca gezilmesi gereken yerlerdendir. Sarıçam Ormanları’nda yer alan Sarıkamış kayak otelleri kış sezonunda kayak ve snowboard tutkunları için güzel alternatifler sunmaktadır. Bembeyaz kristal karlarla kaplı pist ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Kars otelleri uygun fiyatlı hizmet vermesiyle her bütçeye hitap ederek, konforlu konaklama sağlar. Kars’ı keşfetmek, tertemiz karlarında kaymak, mis gibi kokan doğasını içinize çekmek, harika retro fotoğraflar çekmek için kış aylarını tercih edebilirsiniz. Havanın çok soğuk olmasıyla konakladığınız otellerde, sıcak içecekler misafirlere ikram edilirken; odalarda merkezi ısıtmalı sistem veya split klimalar bulunmaktadır. Otel bünyesinde restoranlarda her sabah Kars yöresine özgü zengin çeşitli kahvaltılar misafirlere sunulmaktadır.

Devamını Oku

Kars Gezilecek Yerler

Özellikle son yıllarda kış aylarının favori rotası haline gelen Kars'ta gezilecek çok fazla yer var. Doğu Ekspresi'ni deneyimleyerek eşsiz manzaralar eşliğinde 24 saat süren Kars yolculuğuna çıkmak ve Kars'ta birkaç gün konaklamak popüler bir aktivite haline geldi. Ancak Kars; tarihî ve doğal güzelliklerinin tümünü görerek gezmek için en azından 3 günlük bir süre ayırmanız gereken bir şehir. Şehir merkezindeki tarihî binalar arasında yürüyüşe çıkmak, geleneksel ürünler bulacağınız çarşıları gezmek, anıtları ziyaret etmek ve doğal güzellikleri gözlemlemek için doğru bir adres olan Kars’ta görülecek çok önemli yerler var.

Kars Gezilecek Yerler:

Ani Harabeleri, Çıldır Gölü, Sarıkamış, Kars Kalesi ve Kars Müzesi Kars'ta görülecek başlıca yerlerdir. Kars'ta daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız Baltık mimarisini keşfedin, yaylalarına çıkın ve atlı kızak, rahvan at, atlı okçuluk ile cirit gibi ata sporlarının yapıldığı festivallere katılın.

Müze ve benzeri mekanların detaylı giriş çıkış saatleri ve ulaşım gibi konuları daha detaylı bir listede görmek isterseniz Enuygun sitesinin blog yazısı olan Kars'ta gezilecek yerler yazısına bakabilirsiniz. Ayıca çoğu müzenin güncel giriş ücretlerine de yer verdikleri 40 maddelik liste de işinize yarayabilir.
 

Devamını Oku

Kars İçi Ulaşım

Havalimanından şehir merkezine ulaşım için en hızlı ve güvenli yol taksilerdir. Ayrıca havaalanı kalkışlı özel otobüs firmalarının servislerini kullanarak 10 dakikalık bir süre içerisinde şehir merkezinde olacaksınız. Kars Otogarı ise şehir merkezine 3 km mesafededir. Buradan minibüs veya taksiye binerek kısa bir süre içinde şehirde olabilirsiniz.

Şehirde otobüs, taksi ve minibüsler ile bölgeyi gezebilirsiniz. Yol üzerinden çevirebileceğiniz taksilerle ya da duraklardan bindiğiniz toplu taşıma araçlarıyla şehirde kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir içindeki gezilecek yerler birbirine yakın olduğundan aralarındaki yolu yürüyerek kat edebilirsiniz.
 

Kars Mutfağı

Zengin bir mutfağa sahip olan ve kaşarıyla ünlü Kars’ta çoğunlukla unlu yiyecekler, baklagiller ve hayvansal gıdalar tüketilir. Şehre özgü yemekler ise; umaç çorbası, Kars böreği, ekmek aşı, haşıl, hangel, kete, kuymak, katmer, pişi, elma dolması ve hörre çorbasıdır. Ayrıca Kars’ın kaşarı kadar balı da ünlüdür. Bal almadan dönememeniz tavsiye edilir. Kaşarı ve balının yanı sıra, Kars zengin ve renkli bir mutfağı ile bilinir.

Yöreye özgü başlıca yemekler; umaç helvası, elma dolması, hörre (un) çorbası, evelik adlı bitkiden yapılan evelik aşı, ekmek üzerine kızgın yağ ve yoğurt dökülerek yapılan ekmek aşı, pişi, kuymak, hengel (mantı), yarma buğdaydan yapılan haşıl, bozbaş, kemikli ve parça etten yapılan ve bir çeşit çorba olan piti, sultani üzümle yapılan pilav ve Kars böreğidir. 

Yaz aylarında yaylalarda otlatılıp çeşit çeşit otlar ile beslenen kazlar, yaz sonunda köye indirilir ve başaklardan toprağa düşen tahıl taneleri ile beslenirler. İlk kar fırtınasında kesilip tuzlanıp 10 gün kar altına yatırılan Kars'ın kazlarından kaz dolmasıfırında bulgurlu kaz etikaz eti haşlamasıkaz suyundan kaz etli pilavhınkaltandırda kaz çekmesi gibi yemekler yapılır. Ayrıca açık havada ayazda güneş ve rüzgar görecek şekilde asılıp 30-60 gün arası kurutulur ve Kaz kurusu denen kaz pastırması yapılır. Kaz mevsimi aralık- mart aylarıdır. Bu aylar arasında taze kesilmiş kazlardan yapılan tandırı denemelisiniz.

Kars mutfağı yoğunluklu olarak hamur işleri ve hayvansal ürünlerden oluşan, zengin ve renkli bir mutfaktır. Peynir türleri bakımından çok gelişmiş olan Kars’ta; çeçil peyniri, Kars kaşarı, Kars loru akla ilk gelen peynirler olarak sıralanmaktadır. Yöre halkının geçim kaynağının bir kısmını yapılan bu eşsiz peynirler oluşturmaktadır.

Restoran Önerisi

Kars Kaz Evi: Kars’ta "kaz eti yemeden dönülmez" dendiği için bu alanda uzmanlaşmış restoranlar bulunmaktadır. Bu yüzden Kars’a gelenler yöresel lezzetlerin yanında kaz etiyle yaptıkları yemekleri tatmak için özellikle Kars Kaz Evi’ne gelmektedirler. Kars Adliyesi’nin karşısındaki restoran şehir içinden ve farklı illerden gelen müdavimlerin dışında kente ilk kez gelenlerin de yemek yemek için tercih ettikleri yerler arasında bulunmaktadır. 

Kars'ta Alışveriş

Şehirde Kars çarşılarını gezerek hem ihtiyacınız olanları hem de hediye olarak götürebileceğiniz ürünleri satın alabilirsiniz. Yine semt pazarlarını ziyaret edip taze meyve-sebze, ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte bulabilirsiniz.

Devamını Oku

Kars Gece Hayatı

Üniversite şehri olan Kars’ta çok yaygın bir gece hayatı olmasa da yaz aylarında disko ve barlarda canlı müzik dinleyebilir, şehirdeki tavernalarda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Kış aylarında ise öğrencilerin düzenlediği eğlenceli programlara katılabilirsiniz. Ayrıca şehirde Kafkas dans gösterileri yapan yerler de vardır.

Devamını Oku

Kars Festivaller


Kars geleneklerinden kopmamış ve geçmişine ait değerlere sahip çıkılan aynı zamanda da modern zamanlara uyum sağlanmaya çalışılan bir şehrimizdir. Buna bağlı olarak yıl içerisinde yapılan festivaller; Uluslararası Kars Kültür Günleri, Kars Kafkas Kültürleri Festivali, Geleneksel Sarıkamış Kar Festivali, 19 Mayıs Güreş Müsabakaları, Koçköyü Festivali, Kaşar Festivali, UluslararasıAltın Kaz Film Festivali, Avrupa Filmleri Festivali gibi önemli etkinliklerdir. Şehirde Sarıkamış Kutlamaları gibi tarihe damga vurmuş özel günlerde de etkinlikler düzenlenirken her yıl Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı da gerçekleştirilir.
 

Kars için Pratik Bilgiler

  • TURİZM DANIŞMA BÜROSU:

Adres: Atatürk Caddesi Süleyman Demirel  Parkı Yanı Çıraklık Eğitim Merkezi Binası Kat 2 KARS 
Telefon: 0 (474) 2126817

  • Turizm Polisi: 212 47 00 ( 63 50 )
  • İl Sağlık Müdürlüğü: 0 474 212 04 39-212 34 21
  • Kars Valiliği: 0 474    223 10 01 – 223 27 18
  • İl Emniyet Müdürlüğü: 212 68 35 – 212 68 37

Kars Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -9oC
    • Şub -9oC
    • Mar -3oC
    • Nis 5oC
    • May 9oC
    • Haz 11oC
    • Tem 16oC
    • Agu 17oC
    • Eyl 13oC
    • Eki 7oC
    • Kas 3oC
    • Ara -6oC

Kısa Kısa

Ülke: Türkiye Cumhuriyeti
Nüfus: 296.466
İklim: Yayla İklimi
Kaç Günde Gezilir: 1-2 Gün