Keşan Genel Bilgiler / Rehber

Marmara Bölgesi’nin Edirne iline bağlı bulunan Keşan, Yunanistan sınırı İpsala’ya 30 kilometre uzaklıktadır. İstanbul-Çanakkale yolu üzerinde olması nedeniyle de özellikle arabayla seyahat yapanların uğrak noktalarından biridir. Dünyanın kendini temizleyebilme özelliğiyle birlikte 300’den fazla sualtı canlısı barındıran Saros Körfezi’nin bir kısmı da Keşan ilçe sınırları içerisinde bulunur. Bu nedenle özellikle İstanbul’a olan yakınlığıyla birlikte Keşan ilçesinin Erikli, Mecidiye, Gökçetepe gibi bölgelerinde yaz turizmi de son derece gelişmiştir. Ayrıca temizliğiyle ve sualtında yaşayan canlıların çeşitliliğiyle Saros Körfezi, Türkiye’nin en iyi dalış yapılan noktalarından biri haline gelmiştir.
 
İlçenin tarihi M.Ö. 4000 yılına kadar uzanmaktadır ve bilinen en eski adı Zorlanis’tir. Bu dönemde bölgeye Luviler yerleşmiş ve Keşan tarih boyunca ise Yunan, Pers, Odris, Makedonya, Roma ve Roma imparatorluğunun ikiye ayrılmasından sonra da Bizans imparatorluğu egemenliğine girmiştir. İlçe ilk kez Gazi Süleyman Paşa döneminde Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğine geçmiştir.
 
Her ne kadar Keşan, Edirne’nin bir ilçesi olsa da il merkezine 112 kilometre uzaklıkta bulunur. Keşan’ın kuzeyinde Uzunköprü ilçesi, batısında İpsala ilçesi, güney batısında Enez ilçesi ve Saros Körfezi, güneyinde Çanakkale ilinin Gelibolu ilçesi, doğusunda ise Tekirdağ ilinin Malkara ilçesi bulunur. Bölgede Marmara özellikli Akdeniz ikliminin özellikleri görülür.

Keşan’a Nasıl Gidilir?

Önemli otoyolların üzerinde bulunması nedeniyle Keşan’a kara yolu ile ulaşmak bir hayli kolaydır. İlçeye Kamil Koç, İstanbul Seyahat, Metro, Truva ve Keşan Birlik gibi otobüs firmalarının İstanbul’dan her gün onlarca seferi bulunmaktadır. Bu firmaların bazıları Edirne ve Çanakkale gibi önemli şehir merkezlerinden de Keşan’a seferler düzenlemektedir. Ayrıca, Keşan içinden çevre bölgelere ulaşmak için minibüs veya taksi gibi imkanlar mevcuttur.
 
Keşan’a İstanbul’dan arabayla sırasıyla Marmara Ereğlisi, Tekirdağ ve Malkara rotası üzerinden 240 kilometrelik bir yolculuk sonrası ulaşmak mümkündür. 

Keşan’da Nerede Kalınır?

Keşan’da ilçe merkezinde konaklanabilecek birçok nokta vardır. Özellikle deniz tatili için Keşan’a gidenler, Erikli ilçesindeki pansiyon seçeneklerini değerlendirebilirler. Ayrıca Gökçetepe’de kamp yapmayı sevenler için Gökçetepe Orman Kampı gibi çeşitli seçenekler bulunur. Ayrıca doğa içinde sakin bir şekilde kamp yapmak isteyenler Mecidiye beldesindeki kamp alanlarını değerlendirebilir.   

Keşan’da Yapılması Gereken Şeyler

Keşan, özellikle yeme-içme ve deniz tatili konusunda ziyaretçilerini memnun eden ilçelerimizden biridir. Türkiye’nin birçok yerinde farklı isimlerle ve şekillerde yapılan peynir helvasının en güzel olduğu yerlerden biri Keşan’dır. Peynir helvası hem Keşan’da iken denenmesi gereken hem de eve dönerken alınabilecek şeylerin başında gelir. Keşan’la özdeşleşen bir diğer yiyecek satır ettir. Satır eti tarif etmek gerekirse büyük bir köfte parçası denilebilir, ancak bu etin özelliği makineden çekilen kıyma kullanımı yerine satır ile parçalanarak neredeyse kıyma haline getirilen etlerin kullanılarak yapılmasıdır. Bu sebeple aslında köfte ve et arasında bir öğün olduğu söylenebilir. Hatta Keşan’ın Yenimuhacir köyü satır et ile o kadar özdeşleşmiştir ki köyün girişinde “Satır etin anavatanına hoş geldiniz” yazan bir tabela bulunur. Keşan’da seyahatinizi lezzetlendirmek için Yenimuhacir köyünde bulunan Özen Et Lokantası, tercih etmeniz mekanların başında bulunmaktadır.
 
Keşan ilçe merkezi gezilecek görülecek yerler açısından zengin olmasa da Hersekzade Ahmet Paşa Camii ve Cumhuriyet Binası’nı, merkezden çevre mahallelere yürüyerek Osmanlı döneminden kalan taş evleri görmek mümkündür.
 
Keşan ilçe merkezi her ne kadar çok fazla seçenek sunmasa da Erikli, Gökçetepe ve Mecidiye gibi beldeler özellikle deniz tatilini ve doğayı sevenler için eşsiz seçenekler sunar. Kendi kendini temizleyebilmesi nedeniyle Saros Körfezi dünyanın en temiz denizlerinden biri olarak bilinir. Özellikle İstanbul’a yakınlığı nedeniyle de yaz aylarında hafta sonları son derede kalabalık olur. Bölgenin tatil beldesi olarak her ne kadar Erikli öne çıksa da özellikle doğa içinde kamp yapmayı sevenler için en ideal yerlerden biri Gökçetepe Orman Kampı’dır. Kamp alanı özellikle hafta sonları ve tatil zamanları son derece kalabalık olduğu için sakin bir tatil için yoğunluğun az olduğu dönemlerin tercih edilmesi gerekir. Aynı zamanda dalış ve su altı fotoğrafçılığı gibi aktiviteleri seven ziyaretçiler, su altı çeşitliliğiyle dünyanın ve Türkiye’nin en ideal dalış noktalarından biri olan Saros Körfezi’nde dalış yapabilir.

Keşan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa