Kırıkkale Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırıkkale, Kızılırmak’ın geçtiği bereketli toprakları, tarihî yapıları ve doğal güzellikleri ile Anadolu’nun önde gelen şehirlerinden biridir. TÜİK’in 2016 verilerine göre nüfusu yaklaşık 277.984 olan Kırıkkale’nin yüz ölçümü 4.881 kilometrekaredir. Başta Merkez olmak üzere YahşihanDeliceKeskinSulakyurtBahşiliBalışeyhKarakeçili ve Çelebi ile birlikte 9 ilçesi bulunmaktadır. Her ne kadar kuruluşu yeni olsa da geçmişte birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Kırıkkale eski bir yerleşim yeridir. Bugüne kadar şehirde eski çağlara ışık tutacak herhangi bir arkeolojik kazı yapılmamıştır ancak Japon bilim heyetinin araştırmaları sonucu pek çok bulguya rastlanmıştır. 1990 ve 1991 yıllarında Kırıkkale’ye gelerek araştırmalara başlayan heyet şehir merkezinin yanı sıra ilçe ve köylerde yapmış olduğu araştırmalarda 21 höyük ve düz iskâna rastlamıştır. Bu alanlardan toplanan seramik örnekleri inceleme altına alınarak Kızılırmak dışında kalan alanın Neolitik Çağ ve sonrası döneme işaret ettiği belirlenmiştir. Kızılırmak içerisinde kalan alanda ise Kalkolitik Çağ ile birlikte Eski Tunç Çağı, Asur, Frig, Hellenistik Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait kalıntılar ve yerleşim yerlerine rastlanmıştır. Delice ilçesinin Yeniyapan köyü, Keskin ilçesinin Cinali köyü ve merkezdeki Kuzeren köyü civarında yapılan araştırmalarda bulunan çanak çömlek kalıntıları Kalkolitik Çağ’da burada yerleşim yeri kurulduğuna dair önemli bir kanıttır. Ayrıca köylerdeki araştırmalarda rastlanan seramik parçalarının Eski Tunç Çağı’na ait olduğu bilinmektedir. Daha detaylı arkeolojik kazılar ve araştırmalarla Kırıkkale’nin tarihine ışık tutulması beklenmektedir.
 

Tanıtım Videosu:
 

Devamını Oku

Kırıkkale ile İlgili

Kırıkkale Nerededir?

İç Anadolu Bölgesi’nin Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan Kırıkkale’nin batısında Ankara, doğusunda Çorum ve Yozgat, kuzeyinde Çankırı, güneyinde ise Kırşehir yer alır. Ankara’ya 78 kilometre, İstanbul’a 525 kilometre, Kayseri’ye 245 kilometre mesafededir. İl topraklarının kuzeyinde Karagüney Dağı, batısında Küre Dağı, orta kesimde ise Denek Dağı bulunmaktadır. Kırıkkale ilindeki en önemli akarsu Kızılırmak’tır. Sivas’ın Zara ilçesindeki dağlardan doğan Kızılırmak, Kırıkkale’nin Çelebi ilçesinden başlayarak il topraklarına girer ve Çankırı Kırıkkale il sınırını oluşturur. Kızılırmak’ın kollarından biri olan Delice Çayı ile birlikte Çoruhözü ve Okun Deresi şehrin diğer akarsuları arasında yer almaktadır. Kızılırmak’ın üzerine kurulan Kapulukaya Barajı Kırıkkale’dedir. İlde doğal göl bulunmazken Kapulukaya Baraj Göleti şehirde bulunan en büyük yapay göldür.

Kırıkkale’ye Nasıl Gidilir?

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kırıkkale Orta Anadolu, Orta Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi arasında kavşak konumundadır. İç Anadolu Bölgesi’nden Kırıkkale’ye ulaşmak isterseniz mesafe yakın olacağı için özel aracınızı ya da şehirlerarası otobüsleri tercih edebilirsiniz. Ankara ile Kırıkkale arası mesafe 78 kilometredir ve özel araç ile yol yaklaşık 1 saat sürmektedir. Kayseri’den Kırıkkale’ye özel aracınızla yaklaşık 3 saat 50 dakikada ulaşırken İstanbul’dan Kırıkkale’ye araçla 5,5 saatte ulaşmanız mümkündür. Konya Kırıkkale arası 275 kilometre olup yol araçla 4,5 sürmektedir. Şehirlerarası otobüslerle de Kırıkkale’ye ulaşım sağlayabilirsiniz. Kırıkkale Otogarı şehir merkezinden 1 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.

Kırıkkale’ye kara yolu ile ulaşabileceğiniz gibi demir yolu ile de ulaşım sağlamanız mümkündür. Her salı ve pazar Ankara-Tatvan arası karşılıklı hareket eden Van GölüEkspresi Kırıkkale’den geçmektedir. Pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma, cumartesi günleri Kurtalan-Ankara arası karşılıklı sefer düzenleyen Güney Kurtalan Ekspresi Kırıkkale’den geçer bir diğer trendir. Ankara-Kars arasında sefer düzenleyen ve son yıllarda bir hayli popüler olan Doğu Ekspresi’nin durakları arasında Kırıkkale de bulunmaktadır. Şehirde havalimanı yoktur. Kırıkkale’ye en yakın havaalanı Ankara Esenboğa Havaalanı’dır ve şehre mesafesi 92 kilometredir.

Kırıkkale’ye Ne Zaman Gidilir?

062.jpg

Kırıkkale ılıman iklim kuşağında yer alsa da deniz seviyesinden yüksek oluşu, etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı karasal iklim özellikleri hâkimdir. Kışları soğuk, yazları ise sıcak geçer. Şehre en fazla yağış kış ve bahar aylarında düşer. Yıllık ortalama sıcaklık 12 derecedir. Ağustos ayı en kurak ayken mayıs ayı en fazla yağışın görüldüğü aydır. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yüksek olan ilde ortalama 22,9 derece ile en sıcak ay temmuzdur. Ortalama 0,3 derece ile ocak ayı ise ilin en soğuk ayı olarak bilinmektedir. Ülkemizin yarı kurak illerinden biri olan Kırıkkale çok fazla yağış alan bir şehir değildir. Yıllık ortalama yağış miktarı 366,2 kilogram/metrekaredir. Hâkim rüzgâr yönü kuzeydoğu olan ilde kısmi nem ortalaması % 63’tür.

Zengin tarihsel ve kültürel bir geçmişe sahip olan Kırıkkale’yi ziyaret etmek için en uygun aylar ilkbahar ve yaz aylarıdır ancak sonbahar aylarında düzenlenen festivallerle şehir farklı bir havaya bürünmektedir. Her yıl eylül ayında Yahşihan ilçesinde düzenlenen Yahşihan Yoğurt Festivali’nde en güzel yoğurtlar tadılırken ünlü sanatçıların konserleri ile coşku dolu anlar yaşamak mümkündür. Her yıl eylül ayında düzenlenen diğer bir festival de Delice Üzümve Kavun Festivali’dir. Delice’de yetişen üzüm ve kavunların tadına bakabileceğiniz festivalde şiir dinletileri ve animasyon gösterileri ile eğlenebilirsiniz. Ağustos ayında düzenlenen Ay Çekirdeği Şenliği ile ay çekirdeğinin yetiştirilmesi hakkında bilgiler öğrenebilir, düzenlenen sergilere katılabilirsiniz.

Kırıkkale’de Nerede Kalınır?

Kırıkkale gerek coğrafi konumuyla gerek öğrenci şehri olmasıyla talep gören şehirlerimizden biridir. Oldukça eski bir yerleşim yeri olan Kırıkkale her geçen gün gelişen bir ildir ve turizm potansiyeli giderek güçlenmektedir. Kırıkkale’de bütçenize uygun olmakla birlikte rahat edebileceğiniz otel seçenekleri mevcuttur. Hem Kırıkkale merkezde hem de civar ilçelerde bulunan konaklama tesislerini tercih ederek keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Kırıkkale otelleri uygun fiyatları ve hizmet kalitesiyle ister iş amaçlı ister tatil amaçlı konaklayanları dört mevsim boyunca ağırlamaktadır. Kent otelleri, apart oteller, butik otel ve pansiyonlar Kırıkkale ziyaretçilerinin hizmetindedir. Kırıkkale merkezde bulunan 3 yıldızlı Enar Otel misafirlerine ev konforunda bir seyahat deneyimi sunmaktadır. Şehrin en işlek caddesi olan Millet Caddesi üzerinde yer alan Enar Otel gezilecek yerlere yürüme mesafesinde olmasının yanı sıra tren garı ve dolmuş duraklarına da yakınlığı ile tercih sebebidir. Nasa Gold Hotel Kırıkkale’deki üç yıldızlı otellerden bir diğeridir ve şehir merkezinde yer almaktadır. Konforlu ve şık odalarının yanı sıra şehri gezdikten sonra dinlenmenizi sağlayacak spa, sauna ve masaj gibi seçeneklere de sahiptir.

Kızılırmak kenarında daha dinlendirici bir tatil seçeneği için Beyaz Saray Otel sizleri beklemektedir. Kırıkkale’ye yaklaşık dört kilometre uzaklıkta bulunan Beyaz Saray Otel Bahşılı ilçesinin girişinde yer almaktadır. Otelde Osmanlı ve Türk mutfağından lezzetler bulabilir, eşsiz doğa manzarası eşliğinde şehrin gürültüsünden uzak bir tatil geçirebilirsiniz. Yeşillikler içerisinde bir seyahat için Hasandede kasabasında yer alan Dem Otel’i de tercih edebilirsiniz. Kızılırmak’ın hemen yanı başındaki otel sizlere huzurlu bir konaklama vadediyor. Kırıkkale merkezde yer alan Öğretmenevi uygun fiyatlı konaklama isteyenlerin hizmetindeyken Keskin ilçesindeki Keskin Öğretmenevi de Kırıkkale’de konaklayabileceğiniz bir diğer tesistir. Çalılöz ilçesinde yer alan Kırıkkale Polisevi’nde konaklama da oldukça ekonomiktir.

Kırıkkale’de otel fiyatları bulunduğu konuma ve misafirlerine sunduğu hizmete göre farklılık göstermektedir. Yaz sezonunda biraz daha yükselişe geçen otel fiyatları kış aylarında daha düşüktür. Erken rezervasyon yaptırarak Kırıkkale otellerinde daha uygun fiyatlara konaklama imkânı bulabilirsiniz.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

1989 yılında il statüsüne kavuşan Kırıkkale hızlı gelişimiyle her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlayan geleceğin turizm adayı şehirlerinden biridir. Oldukça eski tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kırıkkale kara yolu ve demir yolu ile kolay bir ulaşıma sahiptir. Tarihî camileri ve türbelerinin yanı sıra tertemiz havasıyla doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz birçok güzelliğe de sahiptir. Kırıkkale’ye enaz iki gününüzü ayırarak bu güzel şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Zengin tarihî kültürüyle, doğal güzellikleri ve birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile Kırıkkale son yıllarda turizm potansiyeli artan iller arasında yer almaktadır. Ankara’ya 1 saat uzaklıkta olmasının yanı sıra kara yolu ve demir yolu ile ulaşımın oldukça kolay olması Kırıkkale’yi cazip kılan etkenlerdir. Askeri Silah Fabrikası’nın yer aldığı şehre ziyaretiniz Müzeler Haftası’na denk gelirse Silah Müzesi’ni görmenizi tavsiye ederiz. Şehir dini yapılar bakımından oldukça zengindir. Hasandede Camiive Türbesi’nin yanı sıra Haydar Paşa Camii ve Türbesi Kırıkkale’ye yolunuz düştüğünde uğramanız gereken ibadet merkezlerindendir. Sulakyurt ilçesinde bulunan Şeyh Şamil Camii ve Türbesi ziyaret etmeye değer yerler arasındadır. Sulu Mağara turistlerin ilgi odağı olurken Çeşnigir Köprüsü Selçuklular’dan kalan değerli bir mirastır. Yemyeşil doğası ile bahar ve yaz aylarında mutlaka görülmesi gereken Karaahmetli Tabiat Parkı ve Celal Bayar Parkı huzurlu atmosferi ile öne çıkmaktadır. Ceritkale Kaya Mezarları ve Ballı Camii ve Türbesi Kırıkkale gezilecek yerler arasında bulunması gereken diğer yerlerdendir. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.
Devamını Oku

Kırıkkale Şehir İçi Ulaşım

TXSYG0R016.jpg

Kara yolu ve demir yolu ulaşımında önemli bir merkezde bulunan Kırıkkale’de şehir içi toplu ulaşım özel halk otobüsleri ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Kırıkkale’de otobüs ve minibüslerle şehir içindeki tüm ilçelere kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kırıkkale merkezden kalkan minibüsler Kırıkkale Üniversitesi’ne karşılıklı sefer düzenleyerek öğrencileri taşımaktadır. Minibüslerden bazıları Kırıkkale Otogar’a da uğrayarak otobüs ile şehre gelen öğrencileri üniversiteye ulaştırmaktadır. Akşam 22.00’den sonra otobüs ve minibüs seferleri yapılmadığı için şehir içi ulaşımda taksileri tercih etmenizi öneririz. Kırıkkale’de minibüs ücretleri tam 2,25 TL, öğrenci ise 2 TL’dir.

Kırıkkale’de havaalanı bulunmadığı için en yakın havaalanı Ankara Esenboğa’dır ve şehre yaklaşık 1 saat 15 dakika uzaklıktadır. Dilerseniz Esenboğa Havaalanı’ndan araç kiralayarak Kırıkkale’ye kolayca ulaşabilirsiniz.

*Ulaşım fiyatları 2018 Ocak ayında güncellenmiştir.

Kırıkkale Mutfağı

54768,keskin-tavjpg.png

Kırıkkale Anadolu’nun yöresel yemeklerinin en güzel örneklerini tadabileceğiniz oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan şehirde yıllar yılı yemekler de çeşitlenmiş ve ortaya damakları şenlendiren harika lezzetler çıkmıştır. Yoğurtlu tarhana çorbası Kırıkkale’ye özgü yöresel bir çorbadır. Yarma ile yoğurdun bir araya getirilip kurutulduktan sonra kaynatılmasıyla hazırlanan çorba bol nane ile servis edilir. Bulama olarak da bilinen katma aşı, yarmanın suda haşlanıp soğuduktan sonra bol yoğurt ilave edilerek çorba kıvamına getirilmesi ile hazırlanır. İsteğe göre nohut da ilave edilebilen çorba özellikle yaz aylarında içleri ferahlatan bir lezzettir. Dana kıyma ve bulgurun nefis birleşimiyle hazırlanan tuvalak, Kırıkkale mutfaklarında sıkça yapılan bir diğer yemektir. Etlerin küçücük doğranıp yağda kavrulduktan sonra kurutulması ile hazırlanan sızgıt tek başına yenebileceği gibi sebze yemeklerinin içine de katılabilmektedir.

Kırıkkale topraklarında bolca bulunan madımaklar; bulgur, et ve salça ile pişirilerek hazırlanan Madımak yemeği Kırıkkale sofralarını süsleyen yemeklerdendir. Sadece yufka, yumurta ve tereyağı ile hazırlanan omaç hem pratik hem doyurucu bir yemektir. Kırıkkale sofralarında sıkça görülen bir diğer lezzet ise katmerdir. El açması katmerler sabah kahvaltılarının ve beş çaylarının vazgeçilmezidir. Mayalı hamur, tereyağı ve bol pekmez ile hazırlanan gölleme yolunuz Kırıkkale’ye düştüğünde denenizi tavsiye ettiğimiz lezzetler arasındadır. Pekmez tatlısı olarak da bilinen haside Kırıkkale’de ağzınızı tatlandıracak nefis bir yöresel lezzettir. Sarığı burma özellikle bayram sofralarında yer alan bir diğer tatlıyken Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden biri olan kömbe denemeniz gereken bir börek çeşididir. Ekmek aşı, pelte, etli ve mercimekli bulgur pilavı, dönderme Kırıkkale’ye özgü diğer lezzetler arasında sayılabilir.

Kırıkkale’de Alışveriş

Tarihî yapıları kadar doğal güzellikleri ile de öne çıkan Anadolu şehirlerinden biri olan Kırıkkale’de alışveriş yapabileceğiniz AVM’ler, mağazalar ve küçük dükkânlar bulunmaktadır. Yahşihan’da yer alan Podium AVM giyimden aksesuara, elektronikten ev eşyasına kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz Kırıkkale’nin en büyük alışverişmerkezidir. Podium Park sadece alışveriş mağazaları ile değil restoranları ve sinemaları ile Kırıkkale’de keyifli vakit geçirilebilecek yerlerin başında gelmektedir. AVM içerisinde yer alan bowling salonunda arkadaşlarınızla bowling oynayabilir, çocuklar için özel tasarlanmış kumlu oyun alanında çocuğunuzu eğlendirebilirsiniz. Ovacık Mahallesi’nde yer alan Makro AVM de Kırıkkale’deki bir diğer alışveriş merkezidir. Makro AVM’deki mağazalardan alışveriş ihtiyacınızı karşılayabilir, vizyondaki filmlerden beğendiğinize bilet alarak film keyfi yapabilirsiniz. Film çıkışı acıkırsanız Makro AVM’de yemek yiyebileceğiniz birçok restoran da mevcut.

Zafer Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Menderes Caddesi, Millet Bulvarı Kırıkkale merkezde alışveriş mağazalarının yer aldığı adreslerdendir. Kentte el sanatları oldukça gelişmiştir. İğne, tığ, firkete ile yapılan el sanatları Halk Eğitim Merkezleri’nin açtığı kurslar ile geliştirilmekte ve el emeği göz nuru işler sergilenmektedir. Oya çalışmalarında genellikle doğal güzellikler yer alırken boncuk oyalarında ise renkli boncuklar ve ipler ile çalışılmaktadır. Siz de Kırıkkale seyahatinizde oya işlemeli yazmalardan satın alabilir, el işi yatak veya sehpa örtülerini sevdiklerinize armağan edebilirsiniz. Kırıkkale’de eskiden halı dokumacılığı oldukça yaygınken günümüzde unutulmaya yüz tutan mesleklerden biri haline gelmiştir. Keskin, Sulakyurt, Karakeçili ilçelerinde dokuma tezgâhları hâlâ mevcuttur ancak artık eskisi gibi kullanılmamaktadır. Özellikle Karakeçili kilim ve halıları oldukça meşhurdur. El dokuması heybe, seccade ve yolluk gibi ürünler de yolunuz Kırıkkale’ye düştüğünde satın alabileceğiniz yöreye özgü ürünler arasındadır.

Kırıkkale’de Gece Hayatı 

Kırıkkale’de diğer büyükşehirlerdeki gibi aktif bir gece hayatından söz etmek mümkün olmasa da üniversitenin açılmasından sonra canlı müzik mekânları yükselişe geçmiştir. Muhafazakâr bir yapıya sahip olan kentte üniversiteli nüfusunun artması ile eğlence ihtiyacı da ortaya çıkmaya başlamıştır. Özellikle Kırıkkale Üniversite çevresindeki Yenişehir bölgesi gençlerin buluşma ve sosyalleşme adresidir. Yurtkur Caddesi’nde yer alan Home GardenCafe&Bistro üniversite öğrencileri arasındaki en popüler mekânlardan biridir. Gece yarısına kadar açık olan mekânda arkadaşlarınızla yemek yiyebilir, müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Yenişehir Mahallesi’ndeki Evenness Cafe akşamları canlı müzik dinleyebileceğiniz mekânlar arasındadır. Açık büfe kahvaltısı ile de öne çıkan mekânın yemek menüsü oldukça zengin.

Soo Cafe&Bistro Kırıkkale’de canlı müzik dinleyebileceğiniz ve sosyalleşebileceğiniz mekânlardandır. Kırıkkale merkezde yer alan Shot Bar gece eğlenmek isteyenlerin uğrak noktalarından biridir. Zafer Caddesi’ndeki Retro Bar Kırıkkale gece hayatına yön veren diğer bir mekândır. Bağlarbaşı Mahallesi’nde yer alan Cool Escape Cafe&Bistro sevdiklerinizle gece yarısına kadar keyifle vakit geçirebileceğiniz adreslerden biridir. Nezih ortamı ile misafirlerini ağırlayan mekân arkadaş buluşmaları için de ideal yerler arasındadır. Atatürk Bulvarı’ndaki Cafe de Petra’nın hoşkonsepti ile arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilir ve lezzetli yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Matto Cafe ise geniş iç mekânının yanı sıra yeşillikler içerisindeki bahçesi ile de tercih sebebi olmaktadır. Siz de Kırıkkale seyahatinizde canlı müzik eşliğinde eğlenebilir, dilerseniz birbirinden güzel mekânlarda çay-kahve eşliğinde günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

Kırıkkale’deki Festivaller

uzum-festivali.jpg

Kırıkkale seyahatiniz öncesinde şehirde düzenlenen etkinlikleri incelerseniz bulunduğunuz tarihe denk gelen bir etkinliğe katılabilirsiniz. Kırıkkale’de düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Karakeçili Kültür Şenliği

Her yıl eylül ayında Karakeçili ilçesinde düzenlenen festivalde halk oyunları eşliğinde çeşitli gösteriler düzenlenmekte ve yemekler dağıtılmaktadır.

Yahşihan Yoğurt Festivali

Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde eylül ayının sonunda düzenlenen Yoğurt Festivali birbirinden renkli görüntülere sahne olmaktadır. Vatandaşlar tarafından üretilen en güzel yoğurtların seçildiği etkinlikte dereceye girmeye hak kazananlara çeşitli ödüller dağıtılmaktadır.

Ulusal Tekvando Festivali

Kırıkkale’de tekvando sporunu halka yakından tanıtmak ve geliştirmek amacıyla her yıl aralık ayında düzenlenen festivalde Türkiye’nin farklı illerinden sporcuların katılımıyla müsabakalar düzenlenmektedir.

Sulakyurt Kavun-Karpuz Festivali

Her yıl eylül ayında Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesinde düzenlenen festivalde ilçenin daha yakından tanıtılmasının yanı sıra ilçe ekonomisini canlandırmak da amaçlanmaktadır.

*Her festivalin tarihi kendi sitesinden yolculuk öncesi teyit edilmelidir.

Kırıkkale İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 0318 224 27 71

İtfaiye: 0318 224 27 70

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0318 224 27 71

Emniyet Müdürlüğü: 0318 224 61 23

Kırıkkale Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2oC
    • Mar 6oC
    • Nis 12oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 23oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 13oC
    • Kas 7oC
    • Ara 2oC

Kısa Kısa

Nüfus: 277.984 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün