Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan tarihi, zengin doğası ve kültürüyle öne çıkan Kırklareli, Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Tarihi yazıtlarda Kırk Kilise adıyla geçen şehrin ismi, 1924 yılında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay’ın meclise sunduğu teklifle Kırklareli olarak değiştirildi.

Şehir, 8 ilçesi ve 173 köyüyle beraber 6.550 kilometrekarelik yüzölçümünde 343.723 kişilik nüfusa sahiptir. KuzeyindeBulgaristan, batısında Edirne, güneyinde Tekirdağ, güneydoğusunda İstanbul ile komşu olan şehrin doğusunda Karadeniz yer alır.

Binlerce yıllık tarihi boyunca Traklar, Persler, Makedonlar ve Romalılar gibi farklı medeniyetlerin hâkimiyetinde kalan Kırklareli’nde tarihi kiliseler, çeşmeler, mağaralar ve manastırlar çokça bulunmaktadır. Hem görkemli tarihi yapıların etkisi hem de doğusundaki Karadeniz şeridi ve plajları sayesinde yılın pek çok ayında turist çeker. Ama yoğunluk, ünlü yağlı güreş festivallerinin yapıldığı mayıs-haziran ve eylül aylarında düzenlenmektedir.

Trakya'nın en kuzeyinde saklı kalmış bir hazine gibi olan Kırklareli, Lüleburgaz, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Demirköy, Pehlivanköy, Kofçaz ilçelerinden oluşmaktadır. Yıldız Dağları'nın muhteşem doğası ile sarmalanan Trakya'nın bu güzel kenti ziyaretçilerini misafirperverlikle ağırlar. İstanbuldan yaklaşık 213 km'lik bir mesafede olan Kırklareli'ne 3 saatlik bir yolculukla ulaşılabilir. Eski ismi Kırk Kilise olan şehir, 1363'te Osmanlı topraklarına katılmadan önce pek çok kez el değiştirmiştir. 

Kırklareli tren garı, şehir merkezindeki en eski yapılardandır. Geçmişin tanığı olan gar, eski günlerdeki kadar hareketli olmasa da kent tarihi hakkında bize çok şey anlatır. Kırklareli Müzesi de arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği kültürel merkezlerden biridir. Kırklareli'nin fethi sırasında bugün kırklar tepesi denen yerde Kırk akıncı şehir düşer. Bu şehitlerin anısına 1960 yılında Kırk Şehitler Anıtı yaptırılmıştır. Anıtın yanında aynı adı taşıyan okul ve cami bulunmaktadır. Kırk Şehirler Anıtı gibi Karagöz Anıtı'da sıkça ziyaret edilen şehrin simgesel yapıları arasındadır. Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde anlattığı üzere Karagöz, Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde yaşayan bir demircinin oğludur. Kültürümüzde yer eden Karagöz'ün de anıtı burada yer alır.

Kırklareli'nin yüksek tepeleri ise şehir savunmasında önemli kaleler vardır. Bu kalelerden en önemlisi Roma döneminden kalan Vize Kalesi'dir. Diğer önemli kale ise Pınarhisar Kalesi'dir. Bu kale Osmanlı döneminde onarım geçirmiştir. 

Babaeski'nin Lüleburgaz çıkışındaki Babaeski Küprüsü şehrin simgesel yapıları arasında yer alır. Anadolu'dan Balkanlara giden askeri ve ticari yollar üzerinde bulunmaktadır. Nehir taştığı zaman, 6 kemerli köprü zarar görmemesi için taşkın gözü ve nöbet hücreleri ile desteklenmiştir. Bu yönü ile köprü, devrin muhteşem sanat eserleri arasındadır.