Kırklareli Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

MÖ 6. yüzyıla kadar uzanan tarihi, zengin doğası ve kültürüyle öne çıkan Kırklareli, Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Tarihi yazıtlarda Kırk Kilise adıyla geçen şehrin ismi, 1924 yılında Kırklareli Milletvekili Dr. Fuat Umay’ın meclise sunduğu teklifle Kırklareli olarak değiştirildi.

Devamını Oku

Kırklareli ile İlgili

Kırklareli Nerededir?

Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan Kırklareli kuzeyinde Bulgaristan, batısında Edirne, güneyinde Tekirdağ, güneydoğusunda İstanbul ile komşudur. Doğusunda Karadeniz yer alır.

Kırklareli’ne Nasıl Gidilir?

Kırklareli’ne karayolu, demiryolu ve havayoluyla ulaşım mümkündür. Karayolu’nu tercih edenler için İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden neredeyse her gün otobüs seferi vardır. Otogardan sonra tüm ilçelerine giden minibüsleri bulmak mümkündür. Kırklareli’ne demiryoluyla ulaşım, İstanbul-Edirne demiryolu hattıyla yapılır. Her ne kadar Kırklareli sınırları içerisinde bir havaalanı bulunmasa da, Ankara ya da Antalya’dan gelecek kişiler, 110 kilometre uzaklıktaki Çorlu Havaalanı'na uçuş yaparak şehre ulaşabilir. Çünkü havaalanından Kırklareli şehir merkezine düzenli ve ücretsiz otobüs servisleri bulunuyor.

Kırklareli’ne Ne Zaman Gidilir?

Marmara Bölgesi’ndeki Kırklareli, özellikle çevresindeki dağlar ve kıyısındaki Karadeniz sebebiyle farklı iklim ve hava koşullarına sahiptir. Şehir merkezinde karasal iklim hakimdir. Bu sebeple yazlar sıcak, kışlar soğuk ve zaman zaman kar yağışlıdır. Istranca Dağları’nın kuzeye bakan kesimlerinde ise Karadeniz iklimi görülür. Buna bağlı olarak yazlar serin, kışlar ise soğuktur. Yüzde 48’ini dağların oluşturduğu şehirde ormanlar da yoğundur. Bu sebeple Türkiye’nin önemli av merkezlerinden biridir ve buna ilgi duyanlar ekim-şubat ayları arasında Kırklareli’ni ziyaret ederler.

Yağlı güreşiylede ünlü olan şehre müsabakaları ve festivalleri izlemek isteyenler mayıs, haziran ve eylül aylarında gider. Deniz tatili için kıyı köylerine gideceklerse temmuz ve ağustos aylarında oradadır.

Kırklareli’nde Nerede Kalınır?

Kırklareli’nde sahil şeridinde bulunan Demirköy ilçesindeki İğneada ve Vize ilçesindeki Kıyıköy’de yaz turizminin de etkisiyle hem denize sıfır hem de çarşı içlerinde 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerin yanı sıra motel ve pansiyonlar da mevcuttur. Şehir merkezinde kalmak isteyenler için de temiz ve şık oteller yer almaktadır. Birkaç günden fazla kalacaklar için kiralık evler de bulunmaktadır. Otel fiyatları, sunulan imkânlara ve bulunduğu konuma göre değişiklik göstermektedir. Kırklareli'nin denize sıfır konumda bulunan şirin beldesi İğneada'da  beş yıldızlı İğneada Resort Hotel & Spa ve İğneada Parlak Resort Hotel gibi lüks oteller bulunmaktadır. Bu oteller plaja çok yakın konumda olup içinde hamam, buhar odası, sağlıklı yaşam merkezi ve restoranlar bulunmaktadır. Kırklareli'nin şirin balıkçı kasabası Kıyıköy'de ise Atakale Butik Otel, Kıyıköy Limon Otel, Kıyıköy Damla Apart Pansiyon gibi konaklayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır. Kırklareli merkezde yüksek hizmet kalitesi ile dikkat çeken Lozengrad Hotel ve Royal Bilgiç Hotel yer almaktadır. 

Kırklareli’de Gezilecek Yerler


 

Bulunduğu konum sebebiyle yüzyıllar boyunca hem batı hem de doğu kültürünün etkisinde kalmış olan Kırklareli’de gezilecek yerler, tarihi yapılar bir hayli fazladır. Tarihi höyükler, tümülüsler, dolmenler, camiler, çeşmeler, hamamlar, antik tiyatrolar, anıtlar, mezarlıklar ve kaleler gibi gezginlerin uğrak noktası olan onlarca yer vardır. Kimisi şehir merkezinde kimisiyse şehrin dışında olduğundan, Kırklareli’yi bir günde gezmek mümkün değildir.

Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli, bulunduğu geçiş konumu itibariyle pek çok kez el değiştirmiş, bu nedenle de kültürel ve tarihi anlamda oldukça zengin bir kent. Kent merkezinde ve çevre ilçelerde gezilecek pek çok yer mevcut. Hızırbey Camii, Kadı Camii, Vize Küçük Ayasofya Camii kentin önemli dini mabetleri arasında yer alırken Babaeski Köprüsü ve Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü simgesel yapılarıdır. Ayrıca dünyaca ünlü oyma kaya manastırı Kıyıköy Aya Nikola, Yıldız Dağları ve Dupnisa Mağarası Kırklareli'nin başlıca doğal ve tarihi güzellikleridir.

Devamını Oku

Kırklareli Şehir İçi Ulaşım

Kırklareli’de şehir merkezi ve ilçelerine ulaşım özel halk otobüsleri, minibüs ve taksilerle yapılmaktadır. Güzergâha göre değişiklikler görülse de, otobüsler her gün 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Gece otobüsleri bulunmadığından ulaşımın taksiyle yapılması gerekir. Pınar Mahallesi, İstasyonaltı ve Bademlik Mahallesindeki öğrenci pansiyonlarından günün belirli saatlerinde üniversite kampüsüne ulaşım sağlanıyor. Çağdaş kent, 200 Konutlar, Huzur Sitesi, Toki Konutları ve Devlet Hastanesi gibi önemli lokasyonlardan geçen hatlar mevcuttur. 

Kırklareli Mutfağı

Kırklareli hem hayvancılık yapılan bir bölge olduğu hem de denize yakın olduğundan et ve süt ürünlerinin yanı sıra balığın da sıkça tüketildiği bir mutfağa sahip. Köfte, keşkek, zerde, tuzlu bir kek çeşidi olan plaska, sütlü tatlı çeşidi kaymaçina, kıymayla hazırlanan çoban böreği ve kalın kıyı, yöreye özgü üzümden yapılan içecek hardaliye ve sini mantısı, Kırklareli’ye özgü yemek çeşitlerinden sadece bazıları. Kırklareli yöresinde pek çok çorba çeşidi yapılmaktadır. Bir tür işkembe çorbası olan değirmendere, hamur kullanılarak yapılan umaç çorbası, et suyundan yapılan höşmel ve Anadolu'nun her yerinde sevilerek tüketilen tarhana yöreye özgü çorbalardır. Kırklareli mutfağı sebze çeşitleri açısından oldukça zengindir. yoğurtlu borani yemeği, unlu labada ile yapılan toğga, patlıcan biber közlemesinden oluşan manca ve lahana yemeği kapuska sevilerek tüketilen sebze yemekleridir. Düğünlerin ve davetlerin gözdesi ise kuşkusuz yahni yemeğidir. Et haşlama, tas kebabı, hıdrellez kuzusu, ciğer tava ve Kırklareli Köftesi yöresel et yemeklerinin başlıcaları olarak görülür. Kırklareli deniz ürünleri açısından da zengin bir mutfağa sahiptir. Çinekop, lüfer, tekir, barbun, hamsi, istavrit ve palamut çokça tüketilen deniz ürünleri arasında yer alır. Bunların ekseriyesi korda pişirilmektedir. Palamut ve torik balıklarının lakerdası ile kefalin pilakisi yöresel balık yemeklerinin en meşhurlarıdır. Kırklareli mutfağının tatlı bölümüne ise şerbetli tatlılar hakimdir. Hurma tatlısı, baklava, irmik, kadıngöbeği, ekmek ve kabak tatlısı ile höşmerim sıkça tüketilir.

 İstiklal Caddesi’ndeki 100 yıllık bir binada hizmet veren 288 Restoran,yöreninünlü yemeği tavuk kapaması için gidebileceğiniz bir mekandır. Hotel Endorfina Hotel Restoran ise şehir merkezinin dışında, Kıyıköy’de yer alır ve taze balık yemek isteyenler için idealdir. Gusto Celepoglu Konağı Yayla Caddesi’ndeki şık bir mekân olup mercimek köftesi, güveçte yürek yahnisi, polenta yatağında kuzu incik, ekmek tatlısı, irmik helvası yemek için tercih edilebilirsiniz. Lüleburgaz’da Fındıklı Sokak’ta yer alan Yeşil Park Köftecisi, klasik bir esnaf lokantasıdır. Köftesi ve kelle paça çorbasıyla sizi memnun edebilir. 

Kırklareli’nde Alışveriş

Kırklareli’de alışverişin kalbi, şehir merkezindeki Hızırbey Külliyesi’ndeki Hızırbey Bedesteni’nde atar. Bu tarihi yapıda hem gezilebilir hem de yörenin sunduğu beyaz peynir, kaşar peyniri, tahin helvası, nuga helvalar, hardaliye, kavala kurabiyesi ve Poyralı köyü pekmezi gibi ürünler satın alınabilir. Bunlar dışında geleneksel ahşap süs ya da ev eşyaları ile Poyralı köyü dokumalarına da göz atılmalıdır. Beyaz peyniri tam yağlı ve lezzetli peynirlerdir. Kavala kurabiyesi, kavrulmuş un ve bademin muhteşem birleşimidir. Kırklareli ziyaretinizden sevdiklerinize Kavala kurabiyesi getirebilirsiniz. Osmanlı sarayından kalan Badem ezmesi de Kırklareli'nde bulabileceğiniz nadide tatlar arasındadır. Misk, amber ve gül esansının hamur kıvamına getirilerek yapılan mis sabunu, yine Osmanlı'dan kalan kültürel öğelerdir. Çeşitli meyve aromaları ile yapılan bu sabunlar yıllar boyunca devlet erkanına sunulan hediyeler arasında yer almıştır. Kırklareli'nde bulabileceğiniz orijinal hediyeliklerden biri de aynalı süpürgedir. Bu süpürge, asılı olduğu evde evlilik çağında genç kız olduğunu gösterirmiş.  

Kırklareli Gece Hayatı

Geçmiş yıllarda çok etkin olmayan Kırklareli gece hayatı, yeni mekanların açılmasıyla daha hareketli hale geldi. Line Bar, The Peak Club ya da Beirut Music Hall’da canlı müzik dinleyebilir, Köşem Pub, Kaptan Pub, Deep House Republic ve Joker Bar’da içki içmeye gidebilirsiniz. Merkezde bulunan Papazın Evi Cafe & Restaurant, Henry Jones Kırklareli, VeRa Cafe, Bukalemun gibi mekanlarda kareoke, canlı müzik ve çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Yayla Caddesi'nde bulunan Papazın Evi Bistro Cafe eğlenceli bir gece geçirmek için tercih edilen yerlerden biridir. Sungurbey Caddesi'ndeki Henry Jones Cafe'de ise et yemeklerinden kahvaltı menülerine kadar istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz. Bu Cafe'de akşam saatlerinde arkadaşlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Demirköy'deki İğneada Resort Hotel&Spa içerisinde bulunan Flight Bar ve merkezdeki Mutlu Cafe&Bar tercih edebileceğiniz diğer eğlence yerleridir.

Kırklareli Festivaller

· Kırklareli Karagöz Kültür-Sanat ve Kakava Festivali (Mayıs / Şehir merkezi)

· Kaynarca Kültür ve Su Festivali (Mayıs / Kaynarca)

· Büyük Yağlı Pehlivan Güreşleri (Mayıs / Babaeski)

· Çilek Festivali (Mayıs / Demirköy)

· Karahıdır Kiraz Şenlikleri (Haziran / Şehir merkezi)

· Sinanlı Beldesi Geleneksel Vasfi Şen Yağlı Pehlivan Güreşleri (Haziran / Babaeski)

· Geleneksel Alpullu İlk Şeker Kültür ve Müzik Festivali (Haziran / Babaeski)

· Sakızköy Hasat Şenliği (Temmuz / Lüleburgaz)

· Tarım Festivali (Ağustos / Babaeski)

· Pehlivanköy Panayırı (Eylül / Pehlivanköy)

· Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı (Eylül / Pehlivanköy)

Kırklareli İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0288 214 10 45

Kırklareli Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 4oC
    • Mar 7oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 19oC
    • Eki 14oC
    • Kas 9oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 343.723 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal ve Karadeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün