Kırşehir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kırşehir, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve tarihi Hititler dönemine kadar uzanan bir ildir. İmparator I. Justinianos devrinde (527-568) Justinianopolis adıyla anılan şehre, Türkler uçsuz bucaksız kırın ortasında yükseldiği için ‘Kır şehri’ adını vermişlerdir. Kır şehri zamanla halk dilinde Kırşehir olmuştur ama özellikle köylerde yaşayan yerel halk, hala Kır şehri demektedir.

Yüzölçümü 6 bin 750 kilometrekare olan Kırşehir’in, son sayıma göre nüfusu 225 bin 500’dür. Kayseri ve Nevşehir’le birlikte Kapadokya bölgesinin kuzeyinde bulunan Kırşehir, bir adı da Güzel Atlar Ülkesi olan turizm cenneti Kapadokya bölgesinin giriş kapısı konumundadır.

Binlerce yıl birçok devlete ev sahipliği yapan Kırşehir, kışları soğuk ve yağışlı, yazları da sıcak ve kurak olduğundan, özellikle bahar aylarında turist akınına uğrar. Genel olarak bozkır görünümündeki şehrin vadi tabanlarında ve sulak bölgelerinde, yer yer kavaklık ve meyve bahçeleri vardır.

Artan turist sayısı nedeniyle son yıllarda hem sayısı hem de kalitesi artan otel seçenekleri, Kırşehir’i İç Anadolu Bölgesi’nin cazibe merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Kırşehir tarihi, kaplıcaları, bu topraklarda yetişen ve Türkiye’nin kültürel dokusunu oluşturan ozanları, aşıkları, yazarları ve adı Kırşehir’le özdeşleşen Hacı Bektaş Velisiyle, turizmin gözdesi konumundadır. Yüzyıllarca Anadolu'nun ticari ve ekonomik hayatında büyük rol oynamış olan Ahilik, 13. yüzyılda Kırşehir'de kurulmuştur. Bir esnaf örgütü olan Ahiliğin temeli doğruluk, karşılıklı yardımlaşma ve saygıya dayanmaktadır.

Kırşehir ile İlgili

Kırşehir Nerededir?

Anadolu’nun tam ortasında, deyim yerindeyse kalbinde yer alan Kırşehir; kuzeybatıda Kırıkkale, kuzeydoğu ve doğuda Yozgat, doğu ve güneydoğuda Nevşehir, güneyde Aksaray, batıda ise Ankara ile çevrilidir. Güney ve güneybatıya uzanan Kızılırmak, batı ve kuzeybatıdaki Kılıçözü Deresi ile kuzey ve kuzeydoğudaki Deliceırmak, adeta Kırşehir’in sınırlarını çizer.

Kırşehir’e Nasıl Gidilir?

Ankara-Kayseri D-765 Devlet Karayolu üzerinde bulunan Kırşehir’e, başta Ankara ve İstanbul olmak üzere pek çok ilden otobüs seferi mevcuttur. Henüz bir havaalanı olmamakla birlikte, yakın çevredeki illerde bulunan havaalanları sayesinde havayolu ile ulaşım da mümkündür. Nevşehir Tuzköy Havalimanı, Kırşehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Yolcular servislerle Kırşehir’e taşınmaktadır. Ayrıca Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan sonra 3 saatlik bir yolculukla da Kırşehir’e ulaşılabilir. Kayseri üzerinden gitmek isteyenler ise yaklaşık 2 saatlik karayolu yolculuğuyla Kırşehir’e ulaşma imkânına sahiptir. Otobüs terminali kent merkezine yaklaşık 2 km uzaklıktadır. Terminale belediye otobüsleri, dolmuş ve özel taksiler çalışmaktadır.

Kırşehir’e Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin hüküm sürdüğü Kırşehir’de yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise soğuk ve kar yağışlıdır. Bu nedenle Kırşehir’e bahar aylarında, özellikle de ilkbaharda gitmek daha uygundur. Sonbahar mevsimi de nispeten yağışlı geçer. Yıllık sıcaklık ortalaması 11.3 derecedir.

Kırşehir’de Nerede Kalınır?

Tarihi, doğası, kültür mirası ve yanı başındaki Kapadokya bölgesi nedeniyle, Kırşehir önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Kongre turizmine de hizmet verdiği için, dört mevsim boyunca yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Kırşehir'de 3-4-5 yıldızlı ve termal oteller gibi daha farklı kategorilerde çok çeşitli oteller yıl boyu hizmet vermektedir. Kırşehir'de konaklamak için Kırşehir merkez, Akçakent, Çiçekdağı, Mucur bölgelerinde bulunan oteller tercih ediliyor. Rahat ve kaliteli bir konaklamanın yanı sıra ekonomik ve ucuz fiyat seçenekleri de sunan Kırşehir otellerinde her bütçeye uygun bir konaklama tesisi bulabilirsiniz. Kırşehir'de bulunan otellerin fiyatları yaz aylarında diğer dönemlere göre biraz daha yüksektir fakat yine de bu fiyatlar ekonomik sayılır. Kırşehir'de kent ve tatil otellerinin yanı sıra kaplıcalardan dolayı termal oteller de bulunmaktadır. Kırşehir gezilecek yerleri ile yıl boyunca birçok kişi tarafından ilgi görmektedir. Kırşehir'e gelenlerin konaklamada tercih edebilecekleri farklı kategorilerde pek çok konaklama tesisi bulunmaktadır. Bunlar; kent otelleri, yıldızlı oteller, apart oteller, butik oteller, pansiyonlar ve diğerleri tüm yıl açıktır. Çoğu Kırşehir merkezinde yer alan bu oteller merkezi konumları ile gezilip görülecek yerlere de yakındır. Gecelik otel fiyatları 100 ile 250 TL arasında değişmektedir. Ramada Resort Kırşehir Thermal & Spa Hotel, Grand Hotel Terme, Coşkuntuna Hotel, Hotel Kapris bu otellerden bazılarıdır.

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

13. ve 14. yüzyılda Ahi Evran, Hacı Bektaş Veli, Cacabey, Aşıkpaşa, Ahmed-i Gülşehri gibi Kırşehir’de yetişmiş mutasavvıflar, âşıklar, ozanlar düşünceleriyle, sözleriyle döneme damgalarını vurmuşlar; Kırşehir’i tarihten bugüne bu sözlerin mirasçısı kılmışlardır. Öte yandan Roma döneminde MS 2. yüzyılda bu bölgede Hristiyanlık hızla yayılmış, puta tapanlarla Hıristiyanlar arasında büyük bir mücadele yaşanmıştır. Bu nedenle bu bölgede yoğun baskıdan korunmak, sığınmak ve ibadet etmek amacıyla yapılmış pek çok yeraltı şehri vardır. Kayalara oyularak gizlenme ve korunma olanağı sağlayan bu şehirlerden Kırşehir sınırları içinde çok sayıda bulunmaktadır.

Kırşehir’de Gezilecek Yerler

Geçmişten bugüne pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Kırşehir, zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Tarihî camileri, medreseleri, türbeleri, kümbetleri, kiliseleri, kervansarayları, höyükleri, kaleleri, yer altı şehirleri ve termal sularıyla Anadolu’nun tam ortasında gerçek bir cazibe merkezidir. Mucur Yeraltı Şehri, Ahi Evran Camii ve Türbesi, Cacabey Camii, Çağırkan Kalehöyük, Üç Ayak Kilisesi, Seyfe Gölü, Kırşehir Kaplıcaları, Terme Termal Turizm Merkezi Kırşehir'de görülecek yerlerden başlıcalarıdır. Adını andığımız yerler hakkında detaylı bilgeye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz. 

Devamını Oku

Kırşehir Şehir İçi Ulaşım

Kent içinde yaygın otobüs ve dolmuş hatları olmasının yanı sıra, taksiyle de her yere ulaşmak kolay ve ucuzdur. Kırşehir’de belediyenin ulaşımı geliştirme yatırımları Şehiriçi Minibüs Terminali ile devam etmektedir. Eski pazar alanının bulunduğu yere yapılacak olan proje kapsamında kent içi minibüsleri için 8 adet durak, taksi durağı, 150 kişilik restoran, çay ocağı, kafe, zabıta bürosu, dükkân ve çocuk oyun alanı bulunuyor. 
Kırşehir'de otobüsler yerine şehir içi ulaşımda dolmuşlar kullanılır. Bağbaşı Mahallesi, Kervansaray Çatıyapı Mahallesi, Çukurçayır Mahallesi, Sanayi, Kuşdilli-Hızırağa, Bahçelievler, Güneykent-Toki, Kındam Dolmuş Hatları bulunmaktadır. Dolmuş hatlarının her birinin kendine özgü saat uygulaması olduğundan web sayfasından kontrol etmeniz gerekebilir. Kırşehir dolmuş hatlarının detaylarına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Kırşehir Mutfağı

Türk misafirperverliğinin ve Anadolu kültürünün en çarpıcı örneklerinin sergilendiği Kırşehir mutfağında et ve bakliyat ağırlıklıdır. Kırşehir insanı Orta Anadolu’da yetişen her türlü sebze ve meyveyi mutfağında kullanır. Toprağın hediyesini, damak zevki ve yaratıcı zekâsıyla birleştirerek eşsiz lezzetler yaratır.

Tandırda çömlek paça, düğün çorbası, dövme, yeşil mercimek ve nohutla yapılan yoğurt çorbası, keşkek, katma aşı, çullama, madımak, bir tür etsiz köfte olan topalak, sütlü pilav lepe, pancar çırpması, borani, Kırşehir köftesi ve ayva dolması yöreye özgü lezzetlerden ilk akla gelenlerdir.

Kuru fasulyenin çömlekte kuşbaşı et ile pişirilmesi sonucu ortaya çıkan çömlekte kuru fasulye yemeği yörenin en popüler yemeklerindendir. Et yahnisi de kuşbaşı et ile yapılan yöresel yemeklerdendir. Madımak, kesme aşı, yoğurt çorbası, topalak, düğür çorbası, lepe, pancar çırpması, yarma aşı, keşkek, çullama, soğanlama yöresel yemek istediğinizde masanıza gelecek yemekler arasında yer alır. Kırşehir'de bu yemekleri yiyebileceğiniz pek çok restoran bulunur. Bunlardan biri olan Hacı Usta Kebap & Kaburga'dır. Burası özellikle kaburga kebabı ile meşhurdur. Turşunun Yeri ise Uzun Çarşı’daki işkembe ve paça çorbası içmek için şehir dışından gelenleri bile kendine çeken bir mekândır. Ankara yolu üzerindeki Göl Restaurant'da ise göl kavurma ve limonda balık tavsiye edilir. Pazar yerinin yanındaki İskele Balık Restaurant ise balık çeşitlerinin şalgamla birlikte sunulduğu bir mekândır.

Kırşehir’de Alışveriş

Kırşehir'in simgesi haline gelmiş olan "onyx" yani oniks taşından yapılma dekorasyon ürünleri, vazodan çeşit çeşit biblolara, hayvan figürlerinden satranç takımına kadar çeşitlilik göstermektedir. Şehirde halıcılık da çok gelişmiştir. Özellikle Gördes düğümü tekniğiyle dokunan seccadeler göz alıcıdır.

Geçmişten günümüze taşınmış olan bakırcılık da eşsiz örnekleriyle Uzunçarşı’da sürdürülmektedir. Şehirde hediyelik eşya alışverişi yapmak için gidebileceğiniz birkaç çarşı bulunur. Bunlardan biri de Uzun Çarşı'dır. 1933 yılında bir yangın sonucu tahrip olmuş Kapalı Çarşı, ardından dönem Valisi Mithat Saylam tarafından günümüze Uzun Çarşı olarak ulaştırılmıştır. Uzun Çarşı Kalehöyük çevresinin etrafını sarar. Bu çarşı yakın zamanda onarılarak kale ve çevresi modern bir görünüme kavuşturulmuş, her mevsim alışveriş yapılabilecek bir alana dönüştürülmüştür. Buradan çeşitli hediyelik eşyalar, pekmez ve baharat alabilirsiniz. Gök Medrese Atlas Yeraltı Çarşısı ve Cacabey Sarraflar ve Kuyumcular Yeraltı Çarşısı ise Tarihi Camii'nin altında yer alır. Bu yeraltı çarşılarından gümüş, altın ve çeşitli değerli eşyaları uygun fiyata alabilirsiniz. 

Kırşehir Gece Hayatı

Kırşehir’de gece hayatı fazla hareketli değildir. Şehrin kalbi sayılan Ankara Caddesi üzerinde bulunan kafelerin dışında pek fazla seçenek yoktur. İki yıl önce açılan İkizarası Kent Parkı, sıcak yaz akşamlarında hoşça vakit geçirmek için uygun bir alternatiftir. Ayrıca Grand Hotel Terme’nin içinde bir disko bulunmaktadır. Ancak nereye giderseniz gidin "bozlak" diyarı Kırşehir’in her yerinden "Bozkır’ın tezenesi" Neşet Ertaş’ın ezgilerini duyarsınız. Med-cezir Cafe, Eylül Cafe, Cafe Gusto Riko, Gönül Kahvesi Kırşehir'deki canlı müzik yapılan akşamınızı keyifli geçirebileceğiniz kafelerdir. Bunun dışında Makissos RAMADA Otel'de her cuma ve cumartesi günü akşam 20.30'da canlı müzik keyfi yaşanıyor.

Kırşehir Festivaller

· Ahilik Kültürü Haftası (Ekim)Ahilik kültürünü yaşatmak ve tanıtmak amacıyla kutlanan Ahilik Haftasında namuslu kazanç, namuslu ticaret ve adaletli yönetim vurgulanmak istenir.

· Kaman Ceviz Festivali (Ekim)Festival kapsamında çeşitli eğlencelere ek olarak ceviz ve yöresel ürünler pazarı kurulmaktadır. Ayrıca Cumhuriyet Meydanında Resim ve sanat sergileri açılmaktadır.

· Halk Ozanları Şöleni (Temmuz)

· Köme Şenlikleri (Ağustos)

· Yunus Emre’yi Anma Günü (Eylül)

Kırşehir İçin Faydalı Bilgiler

Acil: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0 386 213 10 23

Kırşehir Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2oC
    • Mar 5oC
    • Nis 10oC
    • May 14oC
    • Haz 18oC
    • Tem 21oC
    • Agu 21oC
    • Eyl 17oC
    • Eki 12oC
    • Kas 8oC
    • Ara 3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 225.500 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karsal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün