Osmaniye Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Osmaniye, Osmaniye ilinin merkezi ve Türkiye'nin 80. ilidir. Bölgedeki en eski yerleşim alanlarından biri olan Osmaniye, M.Ö. 3000 yıllarından başlayarak birçok devlet ve beyliğin yaşadığı ve egemen olduğu Ceyhan ırmağı havzası içinde yer alırOsmaniye, Çukurova´nın bereketli topraklarının doğusunda bulunmaktadır.

Yöre 19. yüzyılın sonlarında Adana ilinin Cebelibereket sancağına bağlı bir kaza olarak yönetilmiş, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kısa bir süre Fransız işgalinde kalmış, ancak Cebelibereket Sancağı Cumhuriyet'le birlikte il yapılmıştır. 1933'te Cebelibereket ili kaldırılmış ve bölge Osmaniye adıyla ilçe yapılarak Adana iline bağlanmıştır. 1996'da yapılan bir düzenlemeyle, yeni kurulan Hasanbeyli, Sumbas ve Toprakkale ilçeleriyle Bahçe, Düziçi, Kadirli ve Osmaniye (Merkez ilçe) ilçeleri bir araya getirilerek, merkezi Osmaniye kenti olmak üzere il yapılmıştır.

Çukurova ilk çağlardan itibaren Hitit, Pers ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Kapadokya ve Kilikya'yı, Suriye ve Mezopotamya'ya bağlayan yolların kesiştiği bir alanda yer alan stratejik konumu nedeniyle, Doğu Anadolu'nun giriş kapısı durumundadır. Ortadoğu ülkeleriyle bağlantı sağlayan yol üzerinde olduğu için, yörede bu yolları denetlemek amacıyla çok sayıda kale yapılmıştır. İpekyolu’nun da bu bölgeden geçmesi kentin önemini artırmıştır. İlk çağlarda İsos Limanı’na gelen ve Akdeniz’de seyreden ticaret gemilerini soyarak korsanlıkla geçinen kavimler, Nur Dağları’nda barınmışlardır.

Devamını Oku

Osmaniye ile İlgili

Osmaniye Nerededir?

Akdeniz Bölgesi’nin Çukurova’nın doğusunda yer alan Osmaniye’nin yüzölçümü 3.532 kilometrekaredir. Doğuda Kahramanmaraş ve Gaziantep, güneyde Hatay, güneybatı ve batıda Adana, kuzeyde ise Adana ve ve Kahramanmaraş illeriyle çevrilidir. Ceyhan nehrinin doğusundaki il deniz seviyesinden 121 m yüksekliktedir. Osmaniye, Akdeniz’e 20 km mesafededir.

Osmaniye’ye Nasıl Gidilir?

1150940_620x410.jpg

Osmaniye'ye kara yolunun yanı sıra hava yolu, demir yolu ve deniz yoluyla da ulaşım mümkündür. Osmaniye terminali ve TCDD istasyonu şehir merkezinde bulunur.

İstanbul’dan özel araçlarıyla çıkanlar, İstanbul-Sakarya-Ankara-Aksaray-Adana üzerinden ulaşabilirler. İstanbul ile Osmaniye arası 1.023 km’dir ve yaklaşık 11 saat sürmektedir. İzmir’den çıkanlar ise İzmir-Afyonkarahisar-Konya-Aksaray-Adana hattını kullanabilirler. Osmaniye’ye bütün büyük şehirlerden otobüs seferi yapılmaktadır. Osmaniye’ye hava yoluyla gitmek isterseniz, Adana Havalimanı ve Gaziantep Oğuzeli Havalimanlarını kullanabilirsiniz. Deniz yoluyla gitmek isteyenler içinse, İskenderun limanı şehre 75 km uzaklıktadır.

Osmaniye ile bazı illerin uzaklıkları şöyle:

*Adana-Osmaniye: Yaklaşık 96 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.)

*Hatay-Osmaniye: Yaklaşık 121 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 1 saat 45 dakika kadar sürmektedir.)

*Gaziantep-Osmaniye: Yaklaşık 135 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 1 saat 40 dakika kadar sürmektedir.)

* Mersin-Osmaniye: Yaklaşık 176 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 1 saat 50 dakika kadar sürmektedir.)

*Kayseri-Osmaniye: Yaklaşık 396 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 4 saat 40 dakika kadar sürmektedir.)

*Ankara-Osmaniye: Yaklaşık 576 kilometre’dir (Araçla yaklaşık 7 saat 40 dakika kadar sürmektedir.)

Osmaniye’ye Ne Zaman Gidilir?

Osmaniye-resimleri-7.jpg

Osmaniye’nin iklimi, dağlık ve ovalık alanlarda farklılık göstermektedir. Ama yine de Akdeniz ikliminin karakter özelliklerini taşır. Osmaniye’de genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Yıllık en düşük ortalama sıcaklık 18 derece, en yüksek sıcaklık ortalaması ise 42 derecedir. Kış ve sonbahar aylarında yağışlar diğer aylara göre daha fazladır. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 767 metreküptür.

Osmaniye’de Nerede Kalınır?

Osmaniye'deki otellerin çoğu şehir merkezinde bulunmaktadır. Osmaniye sadece kültür turizmi ile değil kongre turizmi nedeniyle de yıl boyunca pek çok misafir ağırlar. Bu nedenle farklı kategoride oteller bulunmaktadır. Bunların da çoğu lüks otellerdir. Konaklama seçenekleri arasında 4-5 yıldızlı oteller olduğu gibi, apart oteller ve pansiyonlar da mevcuttur. Osmaniye şehrindeki otelleri düşünecek olursak, Osmaniye'deki otellerin birçoğu şehir merkezinde bulunur ancak küçük ilçelerde butik oteller hizmet vermektedir. Osmaniye'nin şehir merkezinde özellikle lüks oteller de görülmektedir. Osmaniye otellerinde konaklayarak akşam yemeklerinizde şehrin yöresel yemekleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Osmaniye otelleri ailelere, arkadaş gruplarına daha fazla hitap etse de iş seyahati amacıyla gelenler için de konaklamak için uygun tesisleridir. Osmaniye bölgesinde en çok tercih edilen oteller arasında ilk sırada yer alan Royalton Otel, havuz, restoran ve havalimanı ulaşım hizmetiyle yüksek puan toplamaktadır. Bölgedeki diğer sevilen otel ise Assa Sülemiş Otel, 40 odasıyla hizmet verir. Bunlar haricinde Şahin Otel, Büyük Osmaniye Otel ve Osmaniye Hanedan Otel tercih edebileceğiniz oteller arasında yer alır. 5 yıldızı bulunan Büyük Osmaniye Otel'de havuz, restoran, havalimanı ulaşım hizmeti, spa ve bar bulunur. Osmaniye bölgesinin en çok yorum alan otelleri arasındadır. 

Osmaniye’de Gezilecek Yerler

Milattan önceki çağlara kadar uzanan köklü tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova Bölgesi’nin en önemli yerleşim merkezlerinden Osmaniye; özellikle tarihî kaleleri ile öne çıkmaktadır ve bu nedenle "Kaleler Şehri" olarak adlandırılır. Ancak Osmaniye, milli parkları, kaplıcaları, açık hava müzesi ve yaylalarıyla doğal güzelliklerini gözler önüne seren pek çok seçenek sunar.

Osmaniye Gezilecek Yerler

Osmaniye'nin doğal güzelliklerinin yanı sıra oldukça eskiye dayanan tarihî eserlerinin içinde bulunduğu gezilecek yerler; Karatepe-Aslantaş Milli Parkı, Kadirli Ala Cami, Haruniye Kalesi, Kastabala-Hierapolis Antik Kenti, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Şarlak Şelalesi, Osmaniye Kaplıcaları olarak sıralanabilir. Adını andığımız bu yerler hakkıda detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Devamını Oku

Osmaniye Mutfağı

etli-kombe-tarifi-etli-kombe-yapilisi-ve-malzemeleri.jpg

Çukurova’nın bereketli tarım alanlarından yetişen taze ürünler nedeniyle Osmaniye mutfağının, bulgurla yapılan yemekleri meşhurdur. Akdeniz mutfağının özelliklerini de taşıyan Osmaniye’nin önde gelen lezzetleri; etli kömbe, Zorkun tava, tavuk doldurma, kaburga dolması, kabak çiçeği dolması, sıkilometrea, bazlama, kete, ekşili kömeç, mahluta çorbası, tutmaç çorbası, pirpirim cacığı, asıda tatlısı, karakuş tatlısı, Osmaniye simidi, tirşik ve süllüm şeklinde sıralanmaktadır.

Popüler restoranlar

* Biber Kebap:Bıçak kıymasından yapılan gerçek Adana kebabı yemek isteyenlerin akın ettiği mekan, temizliği ve güler yüzlü hizmetiyle de öne çıkıyor.

* Güney Restoran: Tavuk ve kırmızı et ağırlıklı bir menü sunan restoranın, hem fırında hazırlanan lezzetleri, hem de pastırmalı humus, şakşuka gibi mezeleri çok lezzetlidir.

* Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri: Diz boyunda masaları ve hasır tabureleriyle küçücük bir mekândır. Ancak temiz ve güvenilir bir adrestir. Tam bir aile işletmesi olan mekânın Ahmet ciğerleri Osmaniye’nin en meşhurudur.

* Künefeci Latif Usta: Yöreye özgü lezzetlerden künefeyi, gönül rahatlığıyla yiyebileceğiniz bir mekandır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekânlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Osmaniye’de Alışveriş

Osmaniye’nin en önemli gelir kaynağı, bereketli topraklarında yetişen yer fıstığdır, bu nedenle de şehre gelenler fıstık almadan dönmezler. Osmaniye yer fıstığı üretiminin %40'ını karşılamaktadır. Yılda yaklaşık 35.000 ton yer fıstığı burada üretilmektedir. Siz de dilerseniz Osmaniye'ye gittiğinizde bu güzel yer fıstıklarının tadına bakabilir, yanınızda götürebilirsiniz. Şehir merkezinde yer fıstığı alabileceğiniz pek çok dükkân bulunmaktadır bunlardan bazıları da Başpınar Fıstıkçılık ve İmam Yer Fıstıkçılık'tır. Bunun dışında şehir merkezindeki çarşılarda ahşap oymacılığından örnekler sunan biblolar, kaşıklar, yöreye özgü topaç (kiriştek) ve meşhur Osmaniye bıçaklarından da alabilirsiniz ama unutmayın ki Osmaniye denilince ilk akla gelen kök boya ile boyanan Karatepe kilimidir. Hediyelik ya da kullanım amaçlı, her boyda kilimi Osmaniye'de bulabilirsiniz. Adnan Menderes Mahallesi'nde bulunan Park328 AVM alışverişin doğru adresidir. Şehrin ilk yaşam merkezi olarak kurulan AVM'de her bütçeye uygun ürünleri ve pek çok markayı bir arada bulabilirsiniz. Meşhur el dokuma Kartepe kilimlerini ise Kadirli ilçesinde bulabilirsiniz.

Osmaniye Gece Hayatı

Osmaniye, gece hayatı açısından çok hareketli değildir. İl merkezindeki otellerin barları ve ana cadde üzerindeki kafeler, şehrin gecesini yaşamak için belli başlı seçeneklerdir. Bunun dışında son yıllarda moda olan nargile kafe ve türkü barlar da mevcut. Osmaniye'de son yıllarda açılan eğlence mekanları arasında; lezzetli yemekleri ile Çatı Restoran& Pub, şehrin nezih mekanlarından Rocka Cafe, şehrin samimi ve sıcak mekanı Atlantis Pub akla ilk gelenlerdir. Amonos Cafe&Restoran, Serhat Et Balık, Akdeniz Kebap, Ciğerci Enver Usta, Güney Restaurant ve Kebapçı Ahmet Ustanın Yeri hem eğlenmek hem güzel bir yemek yemek için tercih edebileceğiniz restoranlardır. Bu mekanlarda alkollü/alkolsüz içeceklerin yanında enfes yemekler tadabilir ailecek güzel vakit geçirebilirsiniz. Bunlar dışında lüks otellerin bar ve pubları eğlencenin sınırsız yaşandığı mekanlardır. Eğer çocuklarınızla vakit geçirmek ve eğlenmek isterseniz Osmaniye'deki Masal Park doğru tercih olacaktır. Sabah 10.00 akşam 22.00 arası ziyaret edebileceğiniz bu park hem çocuklar hem yetişkinler için eğlence merkezi haline gelmiştir. Giriş ücreti 10 TL olan bu mekanda 15 ayrı kategoride eğlenmek mümkün. Masal Park, 7D sinema salonu, lunapark ve bot gezisi gibi çeşitli aktiviteleri bir arada bulabileceğiniz bir yer. Parka ulaşmak için şehir merkezinde bulunan Masal Park tabelalarını izlemeleri yeterlidir. 

Osmaniye Festivaller

Turp Festivali (Ocak)

Karacaoğlan Şenlikleri (Mart)

Ekmek Ödüllü Şiir Yarışması (Nisan)

Tek Kurşun ve Trap Atıclığı Müsabakası (Mayıs)

Kiraz Şenliği (Haziran)

Karaoğlanoğlu Koşusu (Temmuz)

Zorkun Yayla Şenlikleri (Temmuz-Ağustos)

Aşık Feymani Şenlikleri (Eylül)

Fıstık Festivali (Eylül)

Osmaniye İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: 0328 813 56 34

Osmaniye Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 10oC
    • Şub 11oC
    • Mar 13oC
    • Nis 17oC
    • May 20oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 27oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 21oC
    • Kas 16oC
    • Ara 11oC

Kısa Kısa

Nüfus: 506.807 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün